pirátské kopie aplikací

Pirátská strana podporuje liberální autorské právo a odstranění výsadního postavení OSA.

Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT

Pravidla fóra
  • V tomto fóru odpovídají členové a příznivci Pirátů na vaše dotazy k platnému autorskému zákonu a také k naší politice v oblasti kopírování.

• Před položením dotazu zkuste najít odpověď v seznamu Často kladených otázek

Vaclav.Malek
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: filozof času, meta-politik
Dal poděkování: 1180 poděkování
Dostal poděkování: 1850 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: pirátské kopie aplikací

Příspěvek od Vaclav.Malek »

parman16 píše:Nejde mi tu o morální stránku věci, OFFTOPICJá sám sice např. počítačové hry warezím, ale pokud se mi líbí (jako třeba v případě hry machinarium) tak si ji následně koupím. ale o stránku právní, konkrétně o to, jestli jde dokázat, že jsem aplikaci používal nelegálně. Cracknutí IMHO důkaz nelegálnosti nebude (crackoval jsem například legálně koupený assassins creed 2, protože protipirátská ochrana kazila hraní), pokud tedy samotné použití cracku není nelegální. Co by mohla žalující strana říct na výrok např. "Stahoval jsem tuto aplikaci ze stránek, kde byla nabízena pod licencí freeware"?
No já nevím, ale použití cracku už je nedovolené zasahování do díla ne?
jzvc
Profese: Admin
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 467 poděkování

Příspěvek od jzvc »

Neni, AZ ti vyslovne dava pravo SW upravit tak, aby se dal pouzivat k ucelu, za kterym byl porizen. Nehlede na to, ze existuji priklady, kdy vydavatel vydal "patch" resici nefunkcnost hry a onen "patch" byl ve skucenosti crackem, (naprosto totozny soubor) sireny neoficialnimi kanaly.

2parman16: Obecne se nelegalni uzivani SW prakticky dokazat neda. Rozhodne ne u SW, ktery se prodava vedle housek na krame. Ty totiz nejses povinen skladovat ani placku, ani doklad o nakupu (jakozto fyzicka osoba). U firem je to trochu slozitejsi. Firma je povina skladovat onen doklad 10 let. On sice z pohledu AZ nic neznamena, ale rado se to vy(zne)uziva.

Jina vec je pourusovani licence, tady by se ale melo jednat o obcansko pravni spor, a dokazat ze licenci porusujes bude asi jeste slozitejsi, navic se k takovemu dokazovani neda zneuzit policie.

Obecnej problem v CR je ale ten, ze tady je mozny uplne vsechno, takze te klido odsoudej bez jedinyho dukazu. Zalezi na nalade soudce. Pripadne te aspon na 2 roky daji do vazby.
Lukas.Blazej
Vedoucí resortního týmu
Dal poděkování: 230 poděkování
Dostal poděkování: 338 poděkování

Příspěvek od Lukas.Blazej »

Vaclav Malek píše:
parman16 píše:Nejde mi tu o morální stránku věci, OFFTOPICJá sám sice např. počítačové hry warezím, ale pokud se mi líbí (jako třeba v případě hry machinarium) tak si ji následně koupím. ale o stránku právní, konkrétně o to, jestli jde dokázat, že jsem aplikaci používal nelegálně. Cracknutí IMHO důkaz nelegálnosti nebude (crackoval jsem například legálně koupený assassins creed 2, protože protipirátská ochrana kazila hraní), pokud tedy samotné použití cracku není nelegální. Co by mohla žalující strana říct na výrok např. "Stahoval jsem tuto aplikaci ze stránek, kde byla nabízena pod licencí freeware"?
No já nevím, ale použití cracku už je nedovolené zasahování do díla ne?
Nemyslel jsem tím cracknutí, ale použití cracku samotné, tzn. jen přepsání několika souborů. To by nedovolené zasahování do díla být nemělo, protože můžu crack mít ve složce ještě před instalací aplikace, ta ho potom přeskočí a je to..
Tel. 778702712
Roman.Kucera
Profese: IT
Dal poděkování: 2901 poděkování
Dostal poděkování: 5772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman.Kucera »

jakékoliv použití cracku je trestné v USA podle DMCA, ale u nás to imho takto tvrdé není.
Pirátem se člověk nestává, pirátem se rodí!
jzvc

Příspěvek od jzvc »

§ 66
Omezení rozsahu autorových práv k počítačovému programu
(1) Do práva autorského nezasahuje oprávněný uživatel rozmnoženiny počítačového programu, jestliže

a)
rozmnožuje, překládá, zpracovává, upravuje či jinak mění počítačový program, je-li to potřebné k užití počítačového programu v souladu s jeho určením, včetně opravování chyb programu, není-li dohodnuto jinak,
Vaclav.Malek
Profese: filozof času, meta-politik
Dal poděkování: 1180 poděkování
Dostal poděkování: 1850 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vaclav.Malek »

jzvc píše:
není-li dohodnuto jinak,
Což je většinou v licenčních ujednáních zakazováno, ne?
Mikulas.Ferjencik
Člen KS Praha
Profese: Asistent předsedy poslaneckého klubu
Dal poděkování: 3311 poděkování
Dostal poděkování: 6223 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mikulas.Ferjencik »

spíš vidím problém v oprávněný uživatel. V praxi prostě dostaneš podmínku a zaplatíš 0 - milion Kč

Člen s omezenými právy v důsledku neoprávněné realizace volebních výdajů

jzvc

Příspěvek od jzvc »

Vaclav Malek píše:
jzvc píše:
není-li dohodnuto jinak,
Což je většinou v licenčních ujednáních zakazováno, ne?
Ono to dal pokracuje, nehlede na to, ze dohodu nelze ucinit jednostrane.
Odpovědět

Zpět na „Kopírování“