Nahrávky zemřelého do public domain

Pirátská strana podporuje liberální autorské právo a odstranění výsadního postavení OSA.

Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT

Pravidla fóra
  • V tomto fóru odpovídají členové a příznivci Pirátů na vaše dotazy k platnému autorskému zákonu a také k naší politice v oblasti kopírování.

• Před položením dotazu zkuste najít odpověď v seznamu Často kladených otázek

Sixtease
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: Vývojář
Dostal poděkování: 3 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nahrávky zemřelého do public domain

Příspěvek od Sixtease »

Jistý K.M. přednášel v kruhu přátel. Tito přátelé, jmenovitě jistý V.E. ty přednášky nahrával. A to za vědomí K.M. a s jeho souhlasem. K.M. pak zemřel, já jsem nahrávky zdigitalizoval a dal na internet ( http://www.makon.fm/index.html ) a chtěl bych vyřešit právní aspekty. Konkrétně: co se musí udělat, aby data přešla nezpochybnitelně do otevřené domény?

Ještě dodám, že K.M. má děti (dospělé), s nimiž nejsem v kontaktu.

Díky za pomoc
Jakub.Michalek
Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
Profese: poslanec
Dal poděkování: 1116 poděkování
Dostal poděkování: 5176 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nahrávky zemřelého do public domain

Příspěvek od Jakub.Michalek »

Aby se díla stala veřejnými (public doman) nebo volnými, je třeba získat souhlas dědice autorských práv v podobě udělení licence například CC-BY-SA a ten, kdo zvukový záznam vytvořil, rovněž musí udělit takové svolení, protože zákon také předpokládá monopol (§ 76 AutZ).

Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů a vedoucí resortního týmu Spravedlnost
V případě potřeby mě prosím kontaktujte napřímo přes telefon, Signal nebo přes mail - viz kontakty. Jiné zprávy nečtu.

Sixtease
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sixtease »

Díky, byť opožděně, za odpověď. Dospěl jsem do fáze, kdy to musím reálně řešit. Brzy se setkám s dědici autorských práv a chci přijít připraven. Jak má vypadat takový souhlas s vydáním? Co tam má stát?

Díky!
Jakub.Michalek
Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
Profese: poslanec
Dal poděkování: 1116 poděkování
Dostal poděkování: 5176 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jakub.Michalek »

Prohlášení:

Já, XYZ, uděluji veřejnou licenci CC-BY-SA, která je specifikována na webové stránce http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/cz/, k užití přednášek K.M. nahraných V.E., a souhlasím s jejich zveřejněním.

Poslední věta není potřeba, když je mrtvý, ale je to vhodnější. Musí podepsat jak K.M., tak V.E, resp. jejich dědicové.

Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů a vedoucí resortního týmu Spravedlnost
V případě potřeby mě prosím kontaktujte napřímo přes telefon, Signal nebo přes mail - viz kontakty. Jiné zprávy nečtu.

Sixtease
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sixtease »

Vzhledem k tomu, že dědiců je víc a nahrávky taky pořizovalo víc lidí, sepsal jsem to obsáhleji. Jednak pro veřejnou doménu a jednak pro CC BY-SA. Budu rád, když se podíváte, zda to je použitelné.
Přílohy
cc-by-sa.odt
Udělení licence CC BY-SA
(23.27 KiB) Staženo 96 x
public-domain.odt
Uvolnění do veřejné domény
(22.28 KiB) Staženo 93 x
Odpovědět

Zpět na „Kopírování“