Je třeba zabránit privatizaci a centralizaci zdr. osob. dat

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Odpovědět
Zdenek.Hess
Příznivec Pirátů – Karlovarský kraj
Profese: lékař
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 78 poděkování

Re: Je třeba za KAŽDOU cenu zabránit elektronizaci zdravotni

Příspěvek od Zdenek.Hess »

myslím, že se tu zrodila docela reálná představa. Myslíte, že by bylo možné, abychom jako piráti vystoupili s tímto svým návrhem digitalizace zdravotnictví, který takto bude:

1. stotisíckrát levnější
2. přijatelný pro lékaře i pacienty
3. nezneužitelný
4. desetkrát rychleji realizovatelný
5. jednoduchý na management
6. nezávislý na věčně poruchovém připojení
7. stokrát méně náchylnější k technickým chybám
Tito uživatelé poděkovali autorovi Zdenek.Hess za příspěvky (celkem 5):
anonym72078, Mikulas.Ferjencik, Vojtech.Pikal, Petr.Vileta, Petr.Nemecek
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10819 poděkování
Dostal poděkování: 8772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

Roman Kucera píše:Petře, mohl bys ...
Roji, nezneuzivej sveho monopolniho postaveni jedineho Roje ve foru a kdyz se ptas Petra, vzdycky pouzij i prijmeni, pokud tedy necitujes s uvedenim autora. :twisted:

@Zdenek Hess: Jo, myslim ze by Pirati mohli vypracovat svuj vlastni navrh na digitalizaci zdravotnictvi. Mame 1/3 sveho senatora a nebo se s tim muzeme vytasit pred volbami 2014. Ovsem melo by se na tom pracovat v nejakem uzavrenem vlakne. Ostatni strany uz nam ukradli dost temat, nemusi jeste tohle ;) Ja vim, dulezite je prosadit myslenku, ne se zviditelnit jako autor. Jenze znate to, jak to chodi. Nekdo vezme nas kompletne a komplexne zpracovany navrh, doku*vi ho, a pak bude vydavat za svuj. Nekteri budou dokonce ochotni lhat, ze na tom pracovali davno pred nami.

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

anonym72078
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Dal poděkování: 1355 poděkování
Dostal poděkování: 1166 poděkování

Příspěvek od anonym72078 »

Nepovazuji za dobrou praxi jednat o navrzich zakonu, smluv a jinych reseni tajne. Viz ACTA, viz tuna jinych zakonu. Chceme transparenci, s ni prichazi tohle riziko. Nehadejme se tu o tom, laskave, kdo se mnou nesouhlasi, at si precte nas program. Jednejme podle sveho programu -- kdyz ne my, tak kdo by se podle neho mel chovat? Tohle neni medialni kampan, ale seriozni politicka prace, ci ne?

Zdenek by si to mel vzit na starosti jako "garant", pokud chce, protoze tomu nejvic rozumi a mel by resit nesrovnalosti a rucit za to svoji odbornosti a zkusenostmi.
Tito uživatelé poděkovali autorovi anonym72078 za příspěvky (celkem 2):
Mikulas.Ferjencik, Devilkin
anonym53077
Dal poděkování: 235 poděkování
Dostal poděkování: 95 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od anonym53077 »

Existuje proti tomu již nějaká petice? Jestli ano, pak:
1. Je třeba, abychom to podpořili jako strana.
2. Pošlete sem pak odkaz, budu chodit s papírovou verzí petice pro podpisy po městě.
Toto téma se mě osobně dotýká a kdysi jsem měl na škole podobný problém, kdy jsem jako student zabránil spuštění aplikace SAS, protože se v databázích objevily kompletní zdravotní údaje všech žáků a podal jsem si stížnost :lol: .
Zdenek.Hess
Příznivec Pirátů – Karlovarský kraj
Profese: lékař
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 78 poděkování

Příspěvek od Zdenek.Hess »

rizika elektronizace zdravotnictví jsem se pokusil shrnout v tomto článku:

http://zdravi.e15.cz/denni-zpravy/komen ... sti-468211
Tito uživatelé poděkovali autorovi Zdenek.Hess za příspěvky (celkem 7):
Vaclav.Malek, Michal.Reinis, Devilkin, Petr.Vileta, Jakub.Michalek, Petr.Tresnak, Roman.Kucera
anonym72078
Dal poděkování: 1355 poděkování
Dostal poděkování: 1166 poděkování

Příspěvek od anonym72078 »

Zdenek Hess píše:rizika elektronizace zdravotnictví jsem se pokusil shrnout v tomto článku:

http://zdravi.e15.cz/denni-zpravy/komen ... sti-468211
Supr! Muzeme re-publikovat na Piratskych novinach, co rikas? A pak pridat link na ten clanek na PN do komponenty zdravotnictvi do souvisejicich.
Kychot
Příznivec Pirátů – Praha
Profese: biofyzik
Dal poděkování: 69 poděkování
Dostal poděkování: 74 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kychot »

Zdenek Hess píše:myslím, že se tu zrodila docela reálná představa. Myslíte, že by bylo možné, abychom jako piráti vystoupili s tímto svým návrhem digitalizace zdravotnictví, který takto bude:
Jen pořád moc nechápu, jak si to vyložit, když tu o návrhu digitalizace zdravotnictví píše zakladatel vlákna s názvem Je třeba za KAŽDOU cenu zabránit elektronizaci zdravotnictví. Snad jediný, kdo tu na tomto fóru zastává tvrdé papírování, je Roman Kučera. Tak jak tu, prosím, chápete ten rozdíl mezi digitalizací a elektronizací? Digitalizaci podporujeme, zatímco elektronizaci musíme zabránit za každou cenu?

Tak asi jediným východiskem z této šlamastyky bude zavedení mechanicky snímaných děrných štítků ... no fakt nevím, jak tam pak narvat ty GB mechanicky digitalizovaných RTG :shock:
Vaclav.Malek
Profese: filozof času, meta-politik
Dal poděkování: 1180 poděkování
Dostal poděkování: 1850 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vaclav.Malek »

Tady spíš panuje určitý strach ze způsobu jakým se tato elektronizace odehrává/odehraje. Na prvním místě by měla být vždy bezpečnost dat i za cenu menší elektronizace. Proto jsem také chtěl nějaký návrh jestli někde je od MS jak to bude probíhat, protože odmítám kritizovat něco o čem nic nevím. Každopádně je bezpečnější to zastavit, když není dostatek informací.
PS: Já myslím, že se tu nezrodila žádná představa a když, tak nedomyšlená.
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10819 poděkování
Dostal poděkování: 8772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

Kychot píše:
Zdenek Hess píše:myslím, že se tu zrodila docela reálná představa. Myslíte, že by bylo možné, abychom jako piráti vystoupili s tímto svým návrhem digitalizace zdravotnictví, který takto bude:
Jen pořád moc nechápu, jak si to vyložit ...
Ono jde spis o pouziti nevhodneho pojmu pri zalozeni vlakna. Pokud se nemylim, tak z diskuse vyplynulo, ze je treba zastavit
1) centralizaci elektronickych dat (jediny centralni registr)
2) zabranit, aby se data dostala do rukou soukromych firem (servery musi mit "pod palcem" lekari, nemocnice, stat, ale ne soukroma firma)
3) vyhazovani penez za predrazeny projekt (aby se to zase nedalo kamaradum za premrstenou cenu)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvek:
Kychot

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Kychot
Příznivec Pirátů – Praha
Profese: biofyzik
Dal poděkování: 69 poděkování
Dostal poděkování: 74 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kychot »

Vaclav Malek píše:Tady spíš panuje určitý strach ze způsobu jakým se tato elektronizace odehrává/odehraje. Na prvním místě by měla být vždy bezpečnost dat i za cenu menší elektronizace. ...
Jasně. Tak to se dá pochopit. Ale v tom případě mi přijde, že toto vlákno je hodně špatně nazvané. Tohle je veřejné fórum a když si přečte někdo zvenku, že Piráti chtějí za KAŽDOU cenu zabránit elektronizaci něčeho, tak si buď něco pomyslí anebo, v horším případě, to začne rozmazávat. Neměli bychom se naučit v první řadě nejdřív se pokusit problém pokud možno jasně pojmenovat a teprve potom o něm vést diskusi?

Je technicky možné (nějakým administrativním zásahem) dát tomuto vláknu nějaký smysluplnější název?

Různých NIS, KIS a LIS (nemocničních, klinických a laboratorních informačních systémů) a registrů v naší republice už víc jak 20 let fungují mraky, do toho ještě zdravotní pojišťovny a těm datovým přenosům lze těžko zabránit. Celou tu dobu se tu vede lítý boj mezi různými proprietárními systémy různých korporací a vedle nich postupně zrají i různé opensourcové systémy a vedou se diskuse nad různými datovými standardy pro přenos dat ve zdravotnictví. Otázkou tedy spíš je, do jaké míry do toho má stát (prostřednictvím MZ) zasahovat a vrtat (aby to pak nebylo ještě horší) a jaká míra rozhodování v tom celém procesu přísluší samotnému pacientovi.

Co když já (jako pacient) třeba vyjádřím svou pochybnost vůči jistému operačnímu systému (či nějakému jinému SW), označím jej za nedůvěryhodný a budu požadovat, aby moje pacientská data byla zpracována (a nikoli zprasována) pouze systémem s otevřeným zdrojovým kódem? A šifrována určitým důvěryhodným mechanismem? Atd.

A co když já (jako pacient a zároveň volič nějaké politické partaje) budu požadovat, aby takovou transparentnost za mě prosadila partaj, kterou volím?
Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“