Otazka píše:Dobry den,
velice nas, jakozto provozovatele male rodinne restaurace, zaujal clanek a informace na strance:
http://www.pirati.cz/hudba
Jelikoz nam jde o atmosferu nasi restaurace, rozhodne odmitame hrat balast ceskych komercnich radii, prerusovanych reklamou.
Hrajeme proto streamovanou hudbu z internetu, z radii jako SKY.fm apd. Pokud chceme stream v poradne kvalite, je treba si zaplatit.
Tim ze zaplatim radiu, ono plati poplatky a nechapu tedy proc bych mel platit Intergramu a OSA (bohuzel maji to zakotveno v zakone).
V podstate platim dvakrat za jednu vec.
Zaujala mne proto alternativa JAMENDO. Byl jsem na jejich webu, a pochopil jsem to tak ze si zaplatim licenci od nich na 12 mesicu a vice.
Chtel jsem Vas pozadat o Vasi zkusenost a pripadne radu, zdali nam bude zaslan nejaky doklad-lejstro, kterym budu moci zamavat kontrolorovi pred nosem. A ze jsem si jisty ze dorazi.. Dale predpokladam ze mi bude zaslan v anglickem jazyce, takze jak to je s kontrolorem, pokud neumi anglicky?
Dale bych se rad vyhnul handrkovani o tom, zdali zrovna autor jez je reprodukovan patri do spravy OSA/Intergramu, mate nejakou radu ohledne teto situace?
A posledni prosba, jake jsou dalsi radia krome Jamenda, jez hraji svobodnou hudbu, a jak je to s ostatnimi internetovymi radii (jako jiz zminovane SKY.fm ve vztahu k OSA/Intergram.
Velice Vam dekuji za pripadne rady a informace a preji hodne stesti v boji proti temto molochum, jez podle meho spise na umelcich parazituji.
S pozdravem,
J.V.
Pizza Gril Nova Paka
Odpověď píše:Dobrý den,
Váš zájem o projekt Hrajeme svobodnou hudbu nás velmi těší. Co se týče Vašeho dotazu: Předně jsem se koukl na web sky.fm a mám za to, že licence jím udělovaná nezahrnuje možnost hrát hudbu na pozadí v restauraci (tzv. provozování vysílání); to znamená, že pro jeho provozování je třeba licence udělovaná kolektivním správcem (OSA, Intergram).
Jamendo.com tuto licenci zahrnuje; pokud si jeho službu zakoupíte, obdržíte číslovaný certifikát o licenci (vytisknete si ho z webu), kterým se můžete prokázat kolektivním správcům. Vybrat si můžete z řady kanálů. Zkušenost s jamendem máme dobrou, pokud Vás zajímají podrobnosti, doporučuji kontaktovat našeho člena Anonym111 z čajového klubu Shangri-la, http://www.shangri-la.cz/contact/.
Jednoduchým alternativním řešením, jak pouštět svobodnou hudbu, je použít naši kolekci svobodné hudby. Najdete ji na webové stránce http://hudba.pirati.cz. Tam si v pravém sloupci (zelené tlačítko) stáhnete velký soubor, který u sebe na počítači rozbalíte a hudbu z něho můžete v květinářství na pozadí bezplatně přehrávat. Výhoda je, že si hudbu můžete uzpůsobit podle svého, některou vymazat nebo jinou naopak přidat (na našem webu je vysvětleno, kde lze svobodnou hudbu získat). Také v tomto případě neplatíte vůbec žádné poplatky a hudba není závislá na internetovém připojení.
Co se týče Vaší otázky ohledne handrkování o tom, zda autor, jehož hudba je reprodukována, je zastupován OSA, pak platí totéž jako v jakémkoliv jiném případě soukromého práva, že OSA je povinna své oprávnění autora zastupovat prokázat a majitel zařízení, pokud nehraje jeho hudbu, není povinen trpět jakékoliv obtěžování a může kontrolora OSA vykázat. Přesně řečeno není v takovém případě (pokud nehraje žádnou hudbu zastupovanou OSA) povinen prokazovat ani svou licenci, nebo ji dokonce nechávat úředně přeložit.
Oznámení moderátora:EDIT: anonymizace na žádost uživatele