Autorská práva
Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT
Pravidla fóra
V tomto fóru odpovídají členové a příznivci Pirátů na vaše dotazy k platnému autorskému zákonu a také k naší politice v oblasti kopírování.
Před položením dotazu zkuste najít odpověď v seznamu Často kladených otázek
-
- Návštěvník – nepatří k Pirátům
Autorská práva
Dobrý den,
delší dobu zvažuji, že dám hlas Vaši straně v nadcházejících volbách. Jste jedna z mála posledních stran, které věřím čisté úmysly a většina bodů Vašeho programu se mi velice zamlouvá. Mám však jednu nejasnost a to ohledně autorských práv a poplatků OSA. Jakožto hudebníka by mě zajímalo, jaký dopad by na nás mělo prosazení Vašeho programu v oblasti umění, hudby a autorských práv, obzvláště v dnešní době, kdy se neprodávají nosiče a i poměrně populární uskupení mají problém se hudbou živit. Hudebníci tak často musí skloubit hudbu s dalším zaměstnáním, aby měli co do úst. A to je samozřejmě problém, protože se pak ani jednomu nemohou věnovat naplno. Jedinou schůdnou cestou tak dnes zůstává youtube a zveřejnění klipů s vloženou reklamou, či podpis s velkým labelem, který ale muzikanty stejně většinou "oškube". Z koncertů si dnes vydělá jen málokdo a rádia, místo aby platila muzikantům za přehrávání jejich hudby, nechávají si platit nehorázné sumy od muzikantů, kteří si přejí být slyšet v éteru.
Děkuji,
J.M.
delší dobu zvažuji, že dám hlas Vaši straně v nadcházejících volbách. Jste jedna z mála posledních stran, které věřím čisté úmysly a většina bodů Vašeho programu se mi velice zamlouvá. Mám však jednu nejasnost a to ohledně autorských práv a poplatků OSA. Jakožto hudebníka by mě zajímalo, jaký dopad by na nás mělo prosazení Vašeho programu v oblasti umění, hudby a autorských práv, obzvláště v dnešní době, kdy se neprodávají nosiče a i poměrně populární uskupení mají problém se hudbou živit. Hudebníci tak často musí skloubit hudbu s dalším zaměstnáním, aby měli co do úst. A to je samozřejmě problém, protože se pak ani jednomu nemohou věnovat naplno. Jedinou schůdnou cestou tak dnes zůstává youtube a zveřejnění klipů s vloženou reklamou, či podpis s velkým labelem, který ale muzikanty stejně většinou "oškube". Z koncertů si dnes vydělá jen málokdo a rádia, místo aby platila muzikantům za přehrávání jejich hudby, nechávají si platit nehorázné sumy od muzikantů, kteří si přejí být slyšet v éteru.
Děkuji,
J.M.
- Roman.Kucera
- Profese: IT
- Dal poděkování: 2901 poděkování
- Dostal poděkování: 5772 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Autorská práva
Ahoj. Jsem taky hudebník.
Dopad by to mělo podle toho, do jaké skupiny patřite.
Pokud (nedej bože!) patříte do třetí skupiny, ještě je tu šance vyplývající z Pirátského programu. Všeobecný základní příjem
Dopad by to mělo podle toho, do jaké skupiny patřite.
Pokud (nedej bože!) patříte do třetí skupiny, ještě je tu šance vyplývající z Pirátského programu. Všeobecný základní příjem

Pirátem se člověk nestává, pirátem se rodí!
-
- Roman.Kucera
- Profese: IT
- Dal poděkování: 2901 poděkování
- Dostal poděkování: 5772 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Naopak ty možnosti se rozšiřují. Každý amatér se může zaregistrovat a dostávat ty podíly ze stáhnuté hudby. Sám jsem to nezkoušel, takže nevím, jak to konkrétně funguje. My hrajem za cesťáky a chlast 
edit.
Neska ráno jsem objevil tohle:
http://www.youtube.com/watch?v=qAdAPOR8MQc
Netušil jsem, že se dá takle dokonale vyseparovat nástroj. Celý den si s tím hraju, fakt dokonalý

edit.
Neska ráno jsem objevil tohle:
http://www.youtube.com/watch?v=qAdAPOR8MQc
Netušil jsem, že se dá takle dokonale vyseparovat nástroj. Celý den si s tím hraju, fakt dokonalý

Pirátem se člověk nestává, pirátem se rodí!
-
- Člen KS Praha
- Profese: VŠ pedagog
- Bydliště: trvalé Úvaly u Prahy, přechodné Praha 7, Holešovice
- Dal poděkování: 232 poděkování
- Dostal poděkování: 722 poděkování
Zde hrubě nesouhlasím. V dotazu bylo zmíněno i rádio a že se za to platí.Roman Kucera píše:1. Hudebník nezasupovaný OSOU, popřípadě amatérský hudebník vydělávající si na koncertech, nehraný rádii v objemu, který stojí za řeč.
Finanční ztráta nulová, snížení byrokradcie, ušetření času.
Tedy - zisky jasné.
Nyní to funguje tak, že soukromé rádio, které se domluví samo se všemi hranými autory, že za to tito autoři po nikom nebudou chtít žádný honorář, zaplatí OSA + Intergramu "pouze" 15.000 měsíčně. Když se s autory nedomluví, zaplatí ještě víc. To je tedy cca 500 Kč/den, který takové rádio musí zaplatit. Takže není divu, že si za to nechá zaplatit od těch hudebníků, jejichž "autorský svaz" to rádio takto vysává. A hudebník pokud toho nemá opravdu hodně, nevyplatí se mu smlouva s OSOu a tudíž se holt jen podílí na tom, že někdo samozvaný na něj ze zákona vybírá. Těch 15.000, co platí rádio OSE + Intergramu by mohlo platit kapelám.
Podobnou kapitolou jsou kulturní domy - zpravidla mají opět paušální smlouvu s OSA a moc dále neřeší, zda OSA kapelu vůbec zastupuje či nikoli. Tzn. kulturák vybere vstupné, platí uvaděčky, zvukaře, techniku, elektřinu - a platí také poplatek OSA a tudíž už se mu nechce platit kapele. Opět - místo poplatku OSE by to mohlo jít přímo kapele.
Vůbec co se týče hudebníků, tak mi přijde, že tam je program velmi propracovaný a skupina 1 na tom jen vydělá, část skupiny 2 ("skupina hraná v rádii a zde zastupovaná OSOu ze zákona, ale bez smlouvy s OSOu") na tom taky může jen vydělat. A koneckonců ti, které OSA zastupuje a kteří o to opravdu stojí, ti přijdou jen a pouze o peníze, které jim nepatří (tzn. o ty, které jsou vybrány za jiné hudebníky).