Ano...pokud by něco situaci opravdu pomohlo, tak aby větší podíl plebsu pochopil "základní principy"...Ivo Vasicek píše:Je to trochu jinak. Kdo netiskne je v podstatě okrádán, jsme v měnové válce. Důvodem byl jednoznačně deflační trend, který tu byl a zase je.Ales Sura píše:Nechci tady rozjíždět diskuzi, ale otázkou zůstává co bylo důvodem pro zmíněnou intervenci. Mě přijde, že zrovna to, aby lidi byli náklonější euro přijmout. Kdo by taky podporoval přijmutí eura v případě silné koruny - tj. v případě, že by nebyla uměle oslabována? Argumenty ČNB mi přišli skoro k smíchu. Navíc jsme se přidali po bok západních bank, které tisknou prachy jak o život. Když devalvují všechny měny zároveň, tak to není tolik vidět - tj. vzájemné kurzy se tolik nemění.mkv píše:Osobně jsem proti tomu, aby našim elitám zůstala zachována možnost měnových intervencí. Protože, kdykoliv k nim sáhli bylo to vždy v neprospěch širší veřejnosti.
Oslabení koruny tak prospělo pár exportérům. Ale všechny firmy co zboží a materiál importují (včetně řadového spotřebitele) na to byli biti.
Na tisknutí peněz není vůbec nic špatného a problematického. Problém je v kompetencích k tisknutí. Teď tak jak to udělala ČNB vzrostly naše devizové rezervy (oni natiskli 200miliard Kč a koupili za ně EURa), takže jsme zbohatli.
Udržení inflačního cíle se týká všech, značný vliv to má i na nezaměstnanost.
Pak by se mi nestávalo, že když živnostníčkovi vysvětluji "čtvrtou multliplikaci", tak nemá problém s tím, že banka si peníze na úvěr vymýšlí...a on je pak musí s lopatou vydělat...A chápal by, že "vytištění dalších peněz" nemá s "inflačním cílem" nic společného...Viz USA a nově i ECB...