bavíme se o dílech v elektronické podoběPředseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů Martin Vopěnka by se rád sešel s vedením Pirátské strany za účelem vyjasnění si skutečného postoje strany k nelegálnímu stahování. Případně by se rád pokusil hledat jakékoli možnosti spolupráce na odpovídající osvětě.
Pan Vopěnka uvedl, že mu jde v prvé řadě o dialog, diskuzi. Nastínil problémy nakladatelů/ praktiky společnosti DILIA/ problémy se zahraničními díly... a předložil nápad na založení nadace pro začínající autory (kdy prý toto není u nás nijak ošetřeno)s tím, že bychom mohli být autoritou, která by se za to postavila. Je nešťastný ze situace na knižním trhu a celkovým konzumerismem.
za Piráty mluvil víceméně Václav - zdůraznil, že mezi pirátstvem se názor na sdílení,stahování a autorská práva liší od naprosté anarchie - duševní vlastnictví neexistuje - po samozřejmě názor autorů (sw,slova, obrazu) - je poptávka po novém obchodním modelu. k nadaci - uvedl pirátské snahy o zavedení ZP, což by problém řešilo a padl nápad na fond (který by se plnil z různých zdrojů - státních, fundraising, větší sponzoři), který by sledoval počet stažení díla a podle toho by přerozděloval peníze.
Určitě jsem zapomněla na mraky věcí, ale..
Nabídla jsem, že zápisem z této schůzky uvedu nové vlákno na fóru, kde by pan Vopěnka mohl doplnit, na co jsem zapomněla a začít diskuzi. A pan Vopěnka souhlasil. Tak tady je..