Svaz českých knihkupců a nakladatelů

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Dominika.Michailidu
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: výtvarník
Dal poděkování: 2109 poděkování
Dostal poděkování: 1524 poděkování

Svaz českých knihkupců a nakladatelů

Příspěvek od Dominika.Michailidu »

Dnes schůzka s předsedou Svazu českých knihkupců a nakladatelů Martinem Vopěnkou na základě mailu
Předseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů Martin Vopěnka by se rád sešel s vedením Pirátské strany za účelem vyjasnění si skutečného postoje strany k nelegálnímu stahování. Případně by se rád pokusil hledat jakékoli možnosti spolupráce na odpovídající osvětě.
bavíme se o dílech v elektronické podobě

Pan Vopěnka uvedl, že mu jde v prvé řadě o dialog, diskuzi. Nastínil problémy nakladatelů/ praktiky společnosti DILIA/ problémy se zahraničními díly... a předložil nápad na založení nadace pro začínající autory (kdy prý toto není u nás nijak ošetřeno)s tím, že bychom mohli být autoritou, která by se za to postavila. Je nešťastný ze situace na knižním trhu a celkovým konzumerismem.

za Piráty mluvil víceméně Václav - zdůraznil, že mezi pirátstvem se názor na sdílení,stahování a autorská práva liší od naprosté anarchie - duševní vlastnictví neexistuje - po samozřejmě názor autorů (sw,slova, obrazu) - je poptávka po novém obchodním modelu. k nadaci - uvedl pirátské snahy o zavedení ZP, což by problém řešilo a padl nápad na fond (který by se plnil z různých zdrojů - státních, fundraising, větší sponzoři), který by sledoval počet stažení díla a podle toho by přerozděloval peníze.

Určitě jsem zapomněla na mraky věcí, ale..

Nabídla jsem, že zápisem z této schůzky uvedu nové vlákno na fóru, kde by pan Vopěnka mohl doplnit, na co jsem zapomněla a začít diskuzi. A pan Vopěnka souhlasil. Tak tady je..
Tito uživatelé poděkovali autorovi Dominika.Michailidu za příspěvky (celkem 8):
Jakub.Burget, Martin.Kucera, Jana.Jirikova, Petr.Vileta, Ivan.Sirko, Filip.Krska, Barbora.Hruzova, Ivana.Hudcova

Svobodný internet nedáme. Ale vemte si místo něj válku proti drogám.

Jakub.Burget
Profese: právník, advokátní koncipient
Dal poděkování: 37 poděkování
Dostal poděkování: 150 poděkování

Re: Svaz českých knihkupců a nakladatelů

Příspěvek od Jakub.Burget »

Velmi zajímavé..začněte plnit, časem se přidám. Btw. stáhnu si tuny filmů, ale knihu si absolutně vždycky raději koupím. Je to artefakt, který si cením, přečtu možná jednou nebo dvakrát,ale jsem pyšný na svou knihovnu a rád ji plním novými kousky. Kniha je kulturní záležitost a je potřeba ji budovat image v určité podobě nostalgického romantismu. Pracovat tedy nejen na obsahu,ale i na kvalitě papíru a vazby. Navíc Kniha vydrží staletí, když má sílu...pochybuji, že data na moji flashce mají podobnou šanci :-)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jakub.Burget za příspěvky (celkem 2):
Barbora.Hruzova, Ivana.Hudcova
Mgr. Jakub Burget KSOLK !
next_ghost
Profese: programátor
Dal poděkování: 465 poděkování
Dostal poděkování: 1741 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od next_ghost »

Já teď na různých anglických stránkách potkávám odkazy na Patreon. Obvykle v kontextu "Pokud se vám moje tvorba líbí, začněte mi posílat peníze na Patreonu." Určitě to stojí za prozkoumání.
Tito uživatelé poděkovali autorovi next_ghost za příspěvky (celkem 3):
Petr.Bajgar, Ivan.Sirko, Filip.Krska

Chceš, aby organizace fungovala? Komunikuj!
Česká pirátská strana: Neškodná.

Jana.Syrovatkova
Člen KS Praha
Profese: VŠ pedagog
Bydliště: trvalé Úvaly u Prahy, přechodné Praha 7, Holešovice
Dal poděkování: 232 poděkování
Dostal poděkování: 722 poděkování

Příspěvek od Jana.Syrovatkova »

Ráda čtu, kupuji momentálně primárně e-booky (občas i stahuji - zvláště nejsou-li ke koupi - nechce se mi tahat s papírem a nevejde se). U literárních děl je problém ten, že kniha má velikost menší než jedna fotka - takže jakékoli omezování internetu, sledování velikostí, platby podle objemu dat, pro autory neřeší absolutně nic.

Bavila jsem se s množstvím autorů a jediné, k čemu jsme došli je, že mnoho lidí se domnívá, že tím, že platí za datové přenosy ulozto, platí za data - a že je potřeba osvěta mezi lidmi, jinak je to špatně řešitelné.

Možnost plaby autorovi nějakým standardizovaným modelem mne zajímá - co jsem se bavila s autory, tak to pořád brali jako "chci za práci peníze nikoli almužnu, kterou mi někdo dá, pokud se mu chce". Resp. že by jim to přišlo až divné.

Na druhou stranu malá velikost + dostupnost čteček a jiných elektronických zařízení způsobuje, že je obří množství literatury, kde autoři dostávají peníze - protože si čtenáři kupují e-booky.
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10819 poděkování
Dostal poděkování: 8772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

Pro česky píšící autory možná tohle http://www.bezvydavatele.cz/ ovšem
Z každé zakoupené knihy vyplácíme autorský honorář ve výši 50% z prodejní ceny.
:weep:
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvek:
Ivan.Sirko

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Jana.Jirikova
Profese: student
Dal poděkování: 67 poděkování
Dostal poděkování: 151 poděkování

Příspěvek od Jana.Jirikova »

Podle mě je velká škoda, že se do elektronické podoby automaticky nepřevádí tituly, které se prodávají příliš málo na to, aby se vyplatilo je skladovat (a přitom mají určitou kulturní a informační hodnotu)-ale z toho bohužel vychází i předpoklad, že se nijak úžasně nebudou prodávat ani ve formě e-booku.
Poměrně často něco sháním a není to jen tak k dostání (pravděpodobně vůbec, nebo někde v zapadlém antikvariátu).
Většina vydaných titulů jsou braky, zřejmě protože se zdá, že jen jednoduchost slaví úspěch. Červená knihovna, kuchařky, detektivky, nekvalitní fantasy a sci-fi : přijde mi, že tahle skladba se týká i trhu s e-booky a vážně mě to štve.
Podle mě by se mělo víc lidí znepokojovat nad tím, že na knižním trhu převládá zákon trhu a slovo většiny, přestože imo je to právě menšina těch, kteří knihami opravdu žijí, kteří dosahují pokroku i v jiných oblastech. Dává sice smysl, že se trh mění podle přání většiny, ale pořád máme ještě Ministerstvo kultury a další instituce, které by měly dbát na to, aby úroveň českého knižního trhu minimálně neklesala. OFFTOPICJinak, omlouvám se za to elitářství, ale zanechalo ve mě silně negativní dojem, když jsem viděla, že se většina knihkupectví proměnila v ráje doplňkových předmětů a poliček se zajímavými díly je ve velkém knihkupectví jen pár, v menším žádná.
Naposledy upravil(a) Jana.Jirikova dne 21 říj 2014, 11:26, celkem upraveno 1 x.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jana.Jirikova za příspěvky (celkem 2):
Ivan.Sirko, Petr.Bajgar
I've distributed some pamphlets to the plants, but not all were willing to accept them. (Breton, Less time)
Martin.Kucera
Člen KS Moravskoslezský kraj
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 561 poděkování
Dostal poděkování: 12523 poděkování

Příspěvek od Martin.Kucera »

Oznámení moderátora:
Přesunuto z Vnitrostranické diskuse do Veřejné diskuse, aby mohli přispívat i ti, co nejsou členové nebo reg. příznivci.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Kucera za příspěvek:
Dominika.Michailidu

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Petr.Bajgar
Profese: ,
Dal poděkování: 2327 poděkování
Dostal poděkování: 1270 poděkování

Příspěvek od Petr.Bajgar »

Dovoluji si vznést otázku proč se k tomuto tématu zatím nevyjadřuje M.Kučera jako nakladatel, který má mezi Piráty jistě naprosto jedinečné zkušenosti s touto problematikou. Mohl by tedy působit jako nejpovolanější vyjednávač nebo aspoň poradce našim vyjednávačům při vyjednávaní podmínek modernizace vztahů mezi autory vydavateli a uživateli s dnešními technickými možnostmi sdílení. Knižní trh viditelně řeší problém s nízkou kupní silou obyvatel a tedy sníženou poptávkou kterou viditelně přičítá sdílení místo aby sdílení bral jako příležitost sofistikovanějších forem vydávání a distribuce tiskovin.
Martin.Kucera
Člen KS Moravskoslezský kraj
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 561 poděkování
Dostal poděkování: 12523 poděkování

Příspěvek od Martin.Kucera »

To je jedoduché, vlákno bylo založeno včera večer a já, jelikož mám krom Pirátů taky práci a momentálně i péči o nemocné dítě, jsem ještě neměl možnost sepsat nějaké ucelenější vyjádření, ale během dneška se k tomu snad dostanu.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Kucera za příspěvek:
Petr.Bajgar

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Vaclav.Fortik
Profese: manager
Dal poděkování: 975 poděkování
Dostal poděkování: 757 poděkování

Příspěvek od Vaclav.Fortik »

Něco už o schůzce bylo napsáno, něco nyní doplňuji. Mimo zdvořilostní komunikace zaznělo ze strany pana Vopěnky:
V tuto chvíli se díky nelegálnímu stahování nevyplatí cokoli elektronického vydávat
Rád by stipendia pro spisovatele, aby mohli dopsat/napsat delší knihu
Rád by vytvořil nadaci podporující české spisovatele
Rád by, aby se Piráti nějak vyjádřili ke komerčnímu využívání autorských děl proti vůli autora / držitelů autorských práv - tedy k situaci, kdy autorské dílo není šířeno volně/ sdíleno, ale někdo na jeho šíření vydělává.

Z mé strany zazněl návrh (zatím jen jako idea) na vytvoření fondu pod ministerstvem kultury, který by
místo Dilie spravoval osiřelá díla
veškerá tištěná a el. díla, která by mu autoři svěřili
...
Fond by byl financován vícezdrojově - částečně od mecenášů, částečně by se přesměroval tok financí, které spravují ochranné svazy, částečně by mohlo jít o podíly z internetových reklam.
Fond by spravoval VOLNĚ PŘÍSTUPNOU DATABÁZI elektronických knih a na základě stažení děl konečnými uživateli následně rozděloval prostředky - nikoli tedy "zasloužilým" umělcům, ale těm, o jejichž tvorbu je zájem.
Vyjádřil jsem předpoklad i naději, že toto by naopak znamenalo boom tvorby a publikování v elektronické podobě a "nejstahovanější"/"umělecky nejkvalitnější " autoři by následně mohli mít i šanci na tištěné publikace.
Nápad asi stojí za to ještě učesat, ale za sebe bych si dovedl představit i osobní zapojení do takového projektu.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vaclav.Fortik za příspěvky (celkem 3):
Petr.Bajgar, Martin.Kucera, Janek.Wagner
Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“