OSA a INTEGRAM problémy

Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT

MarketaC
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: manikérka
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 7 poděkování

OSA a INTEGRAM problémy

Příspěvek od MarketaC »

Dobrý den,

Potřebovala bych prosím radu jak postupovat v mém boji s Integramem a OSA.Popíši svoji situaci...

Od 16.6.2014 jsem otevřela nehtové studio koupila jsem si rádio a podala ze své strany "přihlášku" k placení OSA a INTEGRAMU. Poté mi OSA i Integram doručili poštou licenční smlouvu k podepsání spolu s částkami které mám uhradit. Dívala jsem se na stránky Pirátů a pročítala zde fórum. Zaslala jsem email který jsem tu zde někde našla a ozval se mi pan Švadlenka (ze strany Pirátů), telefonovali jsme spolu asi půl hodiny a odpověděl mi na VŠECHNY moje dotazy za což jsem velmi ráda a ulehčil mi rozhodování, pomohl mi dokonce i vybrat přístroj na přehrávání svobodné hudby. Žádnou ze smluv jsem nepodepsala-leží mi stále doma.Rádio jsem měla v provozovně asi 10dní a ihned jsem je zrušila, koupila mp3, stáhla svobodnou hudbu z Vašich stránek a pouštím ji u sebe ve studiu.

Smlouva od Integramu mi přišla jako první a já reagovala nejdříve emailem(vím že jsem nemusela být tak aktivní)

zaslala jsem Integramu:

Dobrý den,

Dnes mi byla doručena licenční smlouva s kolektivním správcem Integramu, opravňující pro mě využívat
chráněný obsah výkonných umělců a výrobců zvukových a zvukově obrazových záznamů a autorů
mistrů zvuku.

Žádost o uzavření licenční smlouvy byla podána z mojí strany, protože jsem chtěla mít na provozovně
rádio, ale vzhledem k tomu, že jsem se rozhodla hrát svobodnou hudbu (při zveřejnění svobodné
hudby dali její autoři výslovný souhlas s tím, aby byla hrána kdekoliv a kdykoliv to budou posluchači
chtít), tak licenční smlouvu s vámi uzavírat nepotřebuji, oznámení o zrušení licenční smlouvy jsem
zaslala poštou.

Ještě bych ráda dodala že licenční smlouva měla být uzavřena od 16.6.2014 (od zahájení podnikání),
od 26.6.2014 mi hraje na provozovně svobodná hudba, v době od 16.6 do 25.6 jsem neměla žádnou
klientku tudíž mi rádio nehrálo.První klientku jsem měla až v tomto týdnu.

Žádost o zrušení jsem zaslala někdy v minulém týdnu tak předpokládám, že by jste ji již měli mít.

Pěkný den.

Cihlářová Markéta

Hybešova 27
Rájec-Jestřebí
679 02

provozovna: Nehtové studio Markéta
Komenského 624
Rájec-Jestřebí
679 02

​Integram ihned reagoval:

​​Dobrý den,

Dle ustanovení § 101 odst. 9 písm. a) AZ tj. v případě provozování uměleckých výkonů ze zvukového záznamu vydaného k obchodním účelům nebo k provozování takových zvukových záznamů (užití dle ustanovení § 20, resp. §§ 74, 78 a 82 AZ) nositel práva může vyloučit účinky hromadné smlouvy na jeho osobu, ale musí tak učinit přímo vůči INTERGRAMu a vůči uživateli. V případě tohoto způsobu užití předmětů ochrany je tedy potřebné, aby nezastupovaní výkonní umělci a výrobci jejichž výkony a záznamy veřejně užíváte ve Vaší provozovně, dodali do INTERGRAMu písemné prohlášení o výše uvedeném a Vy jako provozovatel těchto výkonů a záznamů dále potvrdil užití skladeb pouze uvedených nezastupovaných výkonných umělců a výrobců.

Zákonné ustanovení o rozšířené kolektivní správě je podobné povinně kolektivně spravovaným právům s tím rozdílem, že nositel práva může vyloučit účinky hromadné smlouvy, netýká se to však udělovaných licencí k provozování rozhlasového či televizního vysílání předmětů ochrany a to bez ohledu na to, zda k zpřístupňování předmětů ochrany dochází prostřednictvím přímo rozhlasovým či TV přístrojem nebo jiným přístrojem, které takovéto vysílání umožňuje.

Jelikož technicky způsobilým přístrojem umožňujete zpřístupňování předmětů ochrany, což zcela naplňuje podmínku sdělování na veřejnosti ve smyslu §20 nebo §23 autorského zákona, je Vaší zákonnou povinností mít k takovému způsobů užití uzavřenou příslušnou licenční smlouvu (užití dle §23) nebo Vás vyzýváme k dodání potřebného ve smyslu AZ dle výše uvedeného (užití dle §20).

Vzhledem tedy ke shora uvedenému je potřeba smlouvu uzavřít a to do dodání prohlášení, viz. příloha.

S pozdravem

Tomáš Buzek
+420 230 234 746
tomas.buzek@collectiveintelligence.eu
Collective Intelligence a.s.
Hornoměcholupská 68 budova 2
102 00 Praha 10 - Hostivař

Na radu pana Švadlenky jsem Integramu a OSA zaslala písemně poštou zrušení požadavku na licenční smlouvu a k tomu přiložila letáček který jsem stáhla z Vašich stránek, že hraji svobodnou hudbu.Hudbu mám staženou na MP3 a pouštím ji přes dva malé repráky (Genius SW-F2.1 355).

​​Integram mi včera zaslal emailem upozornění na to, že jsem do dnešního dne s nimi neuzavřela smlouvu (nijak jsem ještě nereagovala).

Navíc mi i nyní přišel dopis od OSA, který jsem naskenovala, ale zasílám jako přílohu.

Prosím a pomoc a radu jak mám reagovat, co jim odepsat a zda vůbec jim psat a něco vysvětlovat.Ohánějí se paragrafy o kterých normální lidi moc nevědí a často podlehnou a zaplatí jak mi to vysvětloval pan Švadlenka. Jak zde čtu že vyhrožují i soudem a exekucí, není mi z toho dvakrát nejlíp :( ale nebudu jim platit přece za něco na co nemají nárok...

moje otázky:

1. Otevírací dobu nehtového studia mám po předchozí telefonické objednávce (studio provozuji jako vedlejší činnost)- je tedy pravda když mi přijde kontrola např.z OSA MUSÍM je pustit dovnitř když budu mít zrovna klientku? Já bych jim stejně řekla, že až dodělám klientku budu se jim věnovat.
2. Když už přijde nějaká kontrola, vím že dokazovat jim že hraji svobodnou hudbu nemusím, ale jak se zachovat když po mě budou chtít podepsat protokol že byli na kontole, musím ho podepsat?
3. Mají nárok mi v mém studiu cokoliv fotit?

Děkuji předem moc za odpovědi

Cihlářová Markéta
Přílohy
IMG_0001.jpg
Naposledy upravil(a) MarketaC dne 23 črc 2014, 12:30, celkem upraveno 1 x.
MarketaC

Re: OSA a INTEGRAM problémy

Příspěvek od MarketaC »

v příloze zasílám ještě to prohlášení od Integramu co mi zaslali jako přílohu
Přílohy
prohlášení NEZASTUPOVANÝCH §101 odst 9 - spojené .pdf
(158.8 KiB) Staženo 227 x
Martin.Kucera
Člen KS Moravskoslezský kraj
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 561 poděkování
Dostal poděkování: 12523 poděkování

Příspěvek od Martin.Kucera »

Od Intergramu jde o standardní trik, vzor odpovědi na něj je zde - post262149.html#p262149
Kdyby obtěžovali dále, můžete využít bezplatného právního zastoupení, které Piráti pro takovéto případy nabítzejí - http://www.pirati.cz/valkaskolektivnimispravci

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Zdenek.Stepanek
Člen KS Ústecký kraj
Profese: IT Expert
Dal poděkování: 262 poděkování
Dostal poděkování: 632 poděkování

Příspěvek od Zdenek.Stepanek »

Já bych jim poslal opakované vyjádření jako jste již jednou poslala.

Obchod je zákazníkům otevřen jen na vyžádání. V době zahájení podnikání od 16.6. do 25.6. nebyl v provozně žádný zákazník. (neni vaše povinnost to jakkoliv dokazovat) Od okamžiku prvního zákazníka nehrajete jimi zastupovaná díla. V okamžiku prvního zákazníka už předmětné rádio v provozovně nebylo. O uzavření smlouvy nemáte zájem.

V případě dalších dotazů se prosím obraťte na mého právního zástupce Judr. Šalamouna. (DOPLNIT...) Nevím, zda je možný to takhle zfleku napsat bez jeho vědomí a bez uzavření skutečné plné moci, ale myslím že jim to jako varování proti dalšímu otravování bude stačit.
Nerušit, porušuju kopírovací monopol EMI Music...

Zdeněk Štěpánek, 774 415 269
„Stát vypíše nové daně, - Čech se bude dříti na ně,
Neb mu brání mozku lenost - vidět svoji zotročenost..“
F. Gellner
MarketaC

Příspěvek od MarketaC »

včera mi volal pan Švadlenka a zaslal mi odkaz na hudbu kterou mám přeposlat společnosti OSA http://hudba.pirati.cz/hudba/ včera jsem tak učinila a ještě jsem i zaslala Integramu emailem opět to co jsem jim zasílala poštou http://www.pirati.cz/_media/dopis.pdf.

Integram dnes odpověděl:

Dobrý den,

smlouvu jsem tedy zrušil, nic méně to nemění nic možnost kontrolní činnosti kolektivního správce a to v souladu s autorských zákonem 121/2000 Sb. V případě zjištění, že u Vás nedochází k pouštění hudby, které ve svém prohlášení uvádíte, tak by Vám bylo vše dopočítáno.

S pozdravem

Tomáš Buzek
+420 230 234 746
tomas.buzek@collectiveintelligence.eu
Hornoměcholupská 68 budova 2
102 00 Praha 10 - Hostivař

že by mě konečně přestali otravovat? :D
MarketaC

Příspěvek od MarketaC »

ještě jsem jim odepsala ať klidně přijdou na kontrolu a že se budu těšit :lol:
Renata

Příspěvek od Renata »

Dobrý den, dnes mi na firmu byla doručena advokátní kanceláří (zastupuje Integram) výzva k vydání bezdůvodného obohacení, že jsem za rok 2014 neuhradila poplatky. Smlouvu jsem neměla uzavřenou. Mám fitko, ve kterém pouštím hudbu z počítače prostřednictvím zesilovače a dvou reprobeden. Nepouštím hudbu z rádia, jen písničky (pouze v angličtině) cizích interpretů. Písničky jsou nahrané v počítači. Prosím Vás, vztahuje se i na můj případ Vaše vysvětlení a argumenty, že není potřeba uhradit? Jak prosím postupovat? Velice děkuji.
Jan.Kohler
Profese: OSVČ
Dal poděkování: 198 poděkování
Dostal poděkování: 151 poděkování

Příspěvek od Jan.Kohler »

Renata píše:Dobrý den, dnes mi na firmu byla doručena advokátní kanceláří (zastupuje Integram) výzva k vydání bezdůvodného obohacení, že jsem za rok 2014 neuhradila poplatky. Smlouvu jsem neměla uzavřenou. Mám fitko, ve kterém pouštím hudbu z počítače prostřednictvím zesilovače a dvou reprobeden. Nepouštím hudbu z rádia, jen písničky (pouze v angličtině) cizích interpretů. Písničky jsou nahrané v počítači. Prosím Vás, vztahuje se i na můj případ Vaše vysvětlení a argumenty, že není potřeba uhradit? Jak prosím postupovat? Velice děkuji.
Zdravíme, předpokládám, že to bude stejný dopis jako dostalo mnoho jiných podnikatelů, zatím Vás odkážu na toto aktuální vlákno:
kopirovani-f354/neopravnene-obohacovani-t27982.html

Fakticky je jedno z čeho hudbu hrajete, není to jen otázka rádií a televizí, tyto organizace to vybírají plošně a spoléhají na lidi co to zaplatí.

A v rychlosti zatím platí to, že na tuto výzvu nereagovat. Nejen proto, že dopis přišel obyčejně do schránky (předpokládám).

Další informace by měly přibývat v tom odkazu na aktuální vlákno.
| Jan Köhler | E-mail: jan.kohler@pirati.cz | +420 775 579 686 | Jablonec nan Nisou |
| 3D tiskárna | Řezací ploter na reklamy, samolepky, šablony a nažehlovačky | DTP/grafika |
| Lepená reklama na padákové kluzáky |
Roman.Kucera
Profese: IT
Dal poděkování: 2901 poděkování
Dostal poděkování: 5772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman.Kucera »

Renata píše:Dobrý den, dnes mi na firmu byla doručena advokátní kanceláří (zastupuje Integram) výzva k vydání bezdůvodného obohacení, že jsem za rok 2014 neuhradila poplatky. Smlouvu jsem neměla uzavřenou. Mám fitko, ve kterém pouštím hudbu z počítače prostřednictvím zesilovače a dvou reprobeden. Nepouštím hudbu z rádia, jen písničky (pouze v angličtině) cizích interpretů. Písničky jsou nahrané v počítači. Prosím Vás, vztahuje se i na můj případ Vaše vysvětlení a argumenty, že není potřeba uhradit? Jak prosím postupovat? Velice děkuji.
Jenže jestli to jsou písničky "komerční", typu radiohity, je jasné, že licence k těmto dílům není volná a užití k podnikatelské činnosti tam je, když se na to cvičí. Jestli to hraje jako hudba k aerobicu nebo něčemu podobnému, mají na to nárok. Můžete s nimi licitovat o výši poplatků, ale nula to nebude.
Pirátem se člověk nestává, pirátem se rodí!
Martin897

Příspěvek od Martin897 »

Dobry den,

mame cekarnu, kde poustime hudbu, ale jen tu svoboudnou, kterou jsme si stahli z Vaseho webu. Pote, co nam OSA zaslala navrh na uzavreni smlouvy jsme ji poslali vzorovy dopis, ktery mate tu na strankach. Oni nam pak poslali takove ty kecy o potencialni recepci a nakonec mailu pridali toto:

---------------------
V případě, že máte přímý souhlas autorů, žádáme o doložení seznamu jmen včetně písemného vyjádření pro ověření na oddělení zastupovaných autorů spolkem OSA.

Pro objasnění skutečnosti můžete prosím specifikovat, jaká hudební díla prostřednictvím zařízení užíváte - jedná se o vysílání nebo záznam? V jakém rozsahu byla poskytnuta licence, a od které společnosti? Můžete prosím doložit uzavřenou licenci?

Z vlastní zkušenosti víme, že i v případě Jamenda jsou pouštěny zastupovaní autoři. Na návrhu smlouvy tedy trváme a prosíme o úhradu.
-----------------------

Co ji mam na tohle odpovedet? Jak mam dolozit tu uzavrenou licenci? Odpoved na tu potencialni recepci jsem nasel zde na foru, ale na dolozeni licence a seznamu jmen nikde.

Diky, Martin Skacel
Odpovědět

Zpět na „Veřejná Poradna“