Potřebovala bych prosím radu jak postupovat v mém boji s Integramem a OSA.Popíši svoji situaci...
Od 16.6.2014 jsem otevřela nehtové studio koupila jsem si rádio a podala ze své strany "přihlášku" k placení OSA a INTEGRAMU. Poté mi OSA i Integram doručili poštou licenční smlouvu k podepsání spolu s částkami které mám uhradit. Dívala jsem se na stránky Pirátů a pročítala zde fórum. Zaslala jsem email který jsem tu zde někde našla a ozval se mi pan Švadlenka (ze strany Pirátů), telefonovali jsme spolu asi půl hodiny a odpověděl mi na VŠECHNY moje dotazy za což jsem velmi ráda a ulehčil mi rozhodování, pomohl mi dokonce i vybrat přístroj na přehrávání svobodné hudby. Žádnou ze smluv jsem nepodepsala-leží mi stále doma.Rádio jsem měla v provozovně asi 10dní a ihned jsem je zrušila, koupila mp3, stáhla svobodnou hudbu z Vašich stránek a pouštím ji u sebe ve studiu.
Smlouva od Integramu mi přišla jako první a já reagovala nejdříve emailem(vím že jsem nemusela být tak aktivní)
zaslala jsem Integramu:
Dobrý den,
Dnes mi byla doručena licenční smlouva s kolektivním správcem Integramu, opravňující pro mě využívat
chráněný obsah výkonných umělců a výrobců zvukových a zvukově obrazových záznamů a autorů
mistrů zvuku.
Žádost o uzavření licenční smlouvy byla podána z mojí strany, protože jsem chtěla mít na provozovně
rádio, ale vzhledem k tomu, že jsem se rozhodla hrát svobodnou hudbu (při zveřejnění svobodné
hudby dali její autoři výslovný souhlas s tím, aby byla hrána kdekoliv a kdykoliv to budou posluchači
chtít), tak licenční smlouvu s vámi uzavírat nepotřebuji, oznámení o zrušení licenční smlouvy jsem
zaslala poštou.
Ještě bych ráda dodala že licenční smlouva měla být uzavřena od 16.6.2014 (od zahájení podnikání),
od 26.6.2014 mi hraje na provozovně svobodná hudba, v době od 16.6 do 25.6 jsem neměla žádnou
klientku tudíž mi rádio nehrálo.První klientku jsem měla až v tomto týdnu.
Žádost o zrušení jsem zaslala někdy v minulém týdnu tak předpokládám, že by jste ji již měli mít.
Pěkný den.
Cihlářová Markéta
Hybešova 27
Rájec-Jestřebí
679 02
provozovna: Nehtové studio Markéta
Komenského 624
Rájec-Jestřebí
679 02
Integram ihned reagoval:
Dobrý den,
Dle ustanovení § 101 odst. 9 písm. a) AZ tj. v případě provozování uměleckých výkonů ze zvukového záznamu vydaného k obchodním účelům nebo k provozování takových zvukových záznamů (užití dle ustanovení § 20, resp. §§ 74, 78 a 82 AZ) nositel práva může vyloučit účinky hromadné smlouvy na jeho osobu, ale musí tak učinit přímo vůči INTERGRAMu a vůči uživateli. V případě tohoto způsobu užití předmětů ochrany je tedy potřebné, aby nezastupovaní výkonní umělci a výrobci jejichž výkony a záznamy veřejně užíváte ve Vaší provozovně, dodali do INTERGRAMu písemné prohlášení o výše uvedeném a Vy jako provozovatel těchto výkonů a záznamů dále potvrdil užití skladeb pouze uvedených nezastupovaných výkonných umělců a výrobců.
Zákonné ustanovení o rozšířené kolektivní správě je podobné povinně kolektivně spravovaným právům s tím rozdílem, že nositel práva může vyloučit účinky hromadné smlouvy, netýká se to však udělovaných licencí k provozování rozhlasového či televizního vysílání předmětů ochrany a to bez ohledu na to, zda k zpřístupňování předmětů ochrany dochází prostřednictvím přímo rozhlasovým či TV přístrojem nebo jiným přístrojem, které takovéto vysílání umožňuje.
Jelikož technicky způsobilým přístrojem umožňujete zpřístupňování předmětů ochrany, což zcela naplňuje podmínku sdělování na veřejnosti ve smyslu §20 nebo §23 autorského zákona, je Vaší zákonnou povinností mít k takovému způsobů užití uzavřenou příslušnou licenční smlouvu (užití dle §23) nebo Vás vyzýváme k dodání potřebného ve smyslu AZ dle výše uvedeného (užití dle §20).
Vzhledem tedy ke shora uvedenému je potřeba smlouvu uzavřít a to do dodání prohlášení, viz. příloha.
S pozdravem
Tomáš Buzek
+420 230 234 746
tomas.buzek@collectiveintelligence.eu
Collective Intelligence a.s.
Collective Intelligence a.s.
Hornoměcholupská 68 budova 2
102 00 Praha 10 - Hostivař
Na radu pana Švadlenky jsem Integramu a OSA zaslala písemně poštou zrušení požadavku na licenční smlouvu a k tomu přiložila letáček který jsem stáhla z Vašich stránek, že hraji svobodnou hudbu.Hudbu mám staženou na MP3 a pouštím ji přes dva malé repráky (Genius SW-F2.1 355).
Integram mi včera zaslal emailem upozornění na to, že jsem do dnešního dne s nimi neuzavřela smlouvu (nijak jsem ještě nereagovala).
Navíc mi i nyní přišel dopis od OSA, který jsem naskenovala, ale zasílám jako přílohu.
Prosím a pomoc a radu jak mám reagovat, co jim odepsat a zda vůbec jim psat a něco vysvětlovat.Ohánějí se paragrafy o kterých normální lidi moc nevědí a často podlehnou a zaplatí jak mi to vysvětloval pan Švadlenka. Jak zde čtu že vyhrožují i soudem a exekucí, není mi z toho dvakrát nejlíp

moje otázky:
1. Otevírací dobu nehtového studia mám po předchozí telefonické objednávce (studio provozuji jako vedlejší činnost)- je tedy pravda když mi přijde kontrola např.z OSA MUSÍM je pustit dovnitř když budu mít zrovna klientku? Já bych jim stejně řekla, že až dodělám klientku budu se jim věnovat.
2. Když už přijde nějaká kontrola, vím že dokazovat jim že hraji svobodnou hudbu nemusím, ale jak se zachovat když po mě budou chtít podepsat protokol že byli na kontole, musím ho podepsat?
3. Mají nárok mi v mém studiu cokoliv fotit?
Děkuji předem moc za odpovědi
Cihlářová Markéta