Neziskovky

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Jiri.Janecka
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: právník
Dal poděkování: 175 poděkování
Dostal poděkování: 896 poděkování

Re: Neziskovky

Příspěvek od Jiri.Janecka »

Jakmile se začne kdokoliv čímkoliv živit už to podle mě není občanská společnost.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jiri.Janecka za příspěvky (celkem 3):
Robert.Magni, anonym2064, Vaclav.Fortik
Robert.Magni
Příznivec Pirátů – Plzeňský kraj
Profese: vrátný
Dal poděkování: 12545 poděkování
Dostal poděkování: 2834 poděkování

Příspěvek od Robert.Magni »

Ne nadarmo například odbory všude ve světě patřili mafii a gangstrům :D

Nelíbí se vám moje názory ? Tak vypadněte na bar !
Roger Waters, Praha 2023

Jiri.Janecka
Profese: právník
Dal poděkování: 175 poděkování
Dostal poděkování: 896 poděkování

Příspěvek od Jiri.Janecka »

Já samozřejmě su pro občanské spolky.
Nekeré by se podporovat měly. Hasiči, zahrádkáři a myslivci podmíněně.
Hasiči, protože jsou užiteční a taky přispívají kulturnímu rozvoji venkova, pořádají bály. I když ti naši se na to asi vyprdnou, protože když se na hasičském bále nebude kúřit, asi se to neoplatí. Taky je sere, že už je nebudou asi zvát na ostatní akce a nebudou dostávat výpalné za protipožární hlídku.
Zahrádkáři - to je evidentní odboj proti Babišovi - přidat jim.
No a myslivci, když si nepletou psy a kočky se škodnou, tak jsou taky prospěšní. Ono se to bursíkovcům z města kecá o návratu k přírodě... Ale zkuste se usadit na venkově, hned zjistíte, že je tam v podstatě obsazeno a to všelijakou chamradí, co vám žere zásoby a sere na auto. Příroda to je moc pěkný pohled, ale mezi oknem a divokou přírodou by měl být tak 50ti metrový bezpečnostní koridor.
Bezdomovci a bezprizorné děcka odjakživa spadali pod církve a bohaté paničky. Ať si ve volném čase, když ho má, každý dělá co chce, když na to má.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jiri.Janecka za příspěvky (celkem 3):
Simona.Skorepova, Robert.Magni, Karel.Rada
Simona.Skorepova
Profese: maminka
Dal poděkování: 261 poděkování
Dostal poděkování: 449 poděkování

Příspěvek od Simona.Skorepova »

Je fakt, když nás po revoluci školili /protože v té době neziskový sektor v ČR v podstatě neexistoval - kromě Armády spásy/, byli jsme naivní nadšenci /většina z nás/, kteří chtěli tvořit smysluplné projekty. Ovšem tak jak se postupně rozpadala ta čistá radost zvonění s klíčema, podobně /ač později/ se rozpadla naivita o současném NNO. V této chvíli je bussines jen v neziskové podobě. Ano, NNO mají ve světě svou roli, ale u nás se to zase přepísklo. Jo, to byl super projekt ta Rekonstrukce státu a co je z toho dnes? K smíchu.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Simona.Skorepova za příspěvky (celkem 2):
Robert.Magni, Jiri.Janecka
anonym2064
Dal poděkování: 2556 poděkování
Dostal poděkování: 2719 poděkování

Příspěvek od anonym2064 »

imho související je struktura podle čiností firem.
Snap5.jpg
Ještě by stálo za to sečíst obraty
Tito uživatelé poděkovali autorovi anonym2064 za příspěvek:
Simona.Skorepova
Jan.Kohler
Profese: OSVČ
Dal poděkování: 198 poděkování
Dostal poděkování: 151 poděkování

Příspěvek od Jan.Kohler »

Podle mne opět zase není na místě to paušalizovat na neziskovka=parazit.
A jak napsal František Navrkal, tak někteří lidé hází do jednoho pytle všechny, stejně tak jako v tom článku od Petra se taky mluví o neziskovém sektoru jako celku a navíc to primárně spojuje s ovlivňováním politiky a zákonů...
Příjemnější by mi bylo vkládat do těchto vět slova jako "některé" nebo "část", a podobně, vystupovat paušálně je špatně a to i v jiných sektorech (imigranti, Ukrajina, Romové, a další)
Zaznamenal jsem, že tu u nás pár takovýchto jednookých "radikálů" máme, ale na druhou stranu minimálně vnáší jiný/opačný pohled a informace. Jen mi občas zůstává rozum stát, kde berou jistotu ve svou pravdu....skoro jako fundamentální věřící mi někteří lidé přijdou. (A to i mimo stranu, když si pročítám příspěvky pod články, tak se mi někdy udělá zle).
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Kohler za příspěvky (celkem 4):
Mikulas.Peksa, Robert.Magni, Lenka.Kozlova, Frantisek.Navrkal
| Jan Köhler | E-mail: jan.kohler@pirati.cz | +420 775 579 686 | Jablonec nan Nisou |
| 3D tiskárna | Řezací ploter na reklamy, samolepky, šablony a nažehlovačky | DTP/grafika |
| Lepená reklama na padákové kluzáky |
Simona.Skorepova
Profese: maminka
Dal poděkování: 261 poděkování
Dostal poděkování: 449 poděkování

Příspěvek od Simona.Skorepova »

"Zaznamenal jsem, že tu u nás pár takovýchto jednookých "radikálů" máme, ale na druhou stranu minimálně vnáší jiný/opačný pohled a informace. "
Honzo, a to je přesně, o co mi jde - tzv. rozdýchnout téma. Díky za pochopení. Samozřejmě, že ne 100% celý neziskový sektor je temné místo, ale bohužel musím ze své zkušenosti konstatovat, že to, co se za posledních deset let odehrálo s NNO jako celkem, je cesta zpátky, nikoliv kupředu. Ano, a část "viny" nesou i EU dotace, které často uměle vytváří nepotřebná pracovní místa, leckdy je využívána NNO k politické manipulaci - to jsou fakta, nikoliv dojmy.
A pravdu? Ne, nepotřebuji si ověřovat, že jí mám, mě stačí k slušnému přežití instinkt a intuice. ;)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Simona.Skorepova za příspěvky (celkem 3):
Robert.Magni, Jan.Kohler, Karel.Rada
Jan.Kohler
Profese: OSVČ
Dal poděkování: 198 poděkování
Dostal poděkování: 151 poděkování

Příspěvek od Jan.Kohler »

Simona.Skorepova píše:"Zaznamenal jsem, že tu u nás pár takovýchto jednookých "radikálů" máme, ale na druhou stranu minimálně vnáší jiný/opačný pohled a informace. "
Honzo, a to je přesně, o co mi jde - tzv. rozdýchnout téma. Díky za pochopení. Samozřejmě, že ne 100% celý neziskový sektor je temné místo, ale bohužel musím ze své zkušenosti konstatovat, že to, co se za posledních deset let odehrálo s NNO jako celkem, je cesta zpátky, nikoliv kupředu. Ano, a část "viny" nesou i EU dotace, které často uměle vytváří nepotřebná pracovní místa, leckdy je využívána NNO k politické manipulaci - to jsou fakta, nikoliv dojmy.
A pravdu? Ne, nepotřebuji si ověřovat, že jí mám, mě stačí k slušnému přežití instinkt a intuice. ;)
Ano,,,,s tímto se dá pracovat a diskutovat, protože to už není postavené na 100% paušálu....konkrétně s těmi vyhozenými penězi za různé projekty ohledně zaměstnanosti je to zřejmé,,,dokonce mám i letmé info přímo z úřadu práce, resp. že někteří zaměstnanci koukají, kam se lijí peníze pod heslem zvýšení zaměstnanost, efekt ale už mám dojem moc doložit nedokáže nikdo, asi.

Jenže udělat důvěryhodný a nezávislí audit, který přijme společnost je peklo nebo utopie, zrušit je všechny je peklo, omezit a zpřísnit vyvolá peklo.....ale šít do nich a do legislativy, zprůhledňovat je, chtít nějaké relevantní a podložené výstupy pro veřejnost....

Ale co se týká posledních vět, o pravdě a ověřování informací,mám opačný názor a na svůj pocit nedám. Sice ho mám, ale protože mne může ovlivnit odpor vůči jedné osobě, tak nechci kvůli tomu sdílet nepravdy a polopravdy o celé skupině, národu, atd. Sice bych si tím "ukojil" svůj pocit, ale....dříve než začnu něco inzerovat (hlavně od, pro mne, neznámých zdrojů), tak se maximálně snažím si zjistit co nejvíce, nebo to někdy sdílím s titulkem, "Bez ověření, jen sdílím"

Asi jsem lehký "předpodělánek", protože se bojím trapasu, kdybych sdílel nějakou hovadinu.....jako příklad by se tomu mohla blížit naše pirátská nálepka feťáků, zadarmostahovačů, prznitelů dětí atd....to jsou bezmyšlenkovitě a bez ověření přijaté paušální informace...
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Kohler za příspěvky (celkem 3):
Frantisek.Navrkal, Robert.Magni, Lenka.Kozlova
| Jan Köhler | E-mail: jan.kohler@pirati.cz | +420 775 579 686 | Jablonec nan Nisou |
| 3D tiskárna | Řezací ploter na reklamy, samolepky, šablony a nažehlovačky | DTP/grafika |
| Lepená reklama na padákové kluzáky |
Karel.Rada
Profese: O
Dal poděkování: 425 poděkování
Dostal poděkování: 358 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karel.Rada »

Ačkoliv jsem přesvědčen, že celý ten neziskový sektor je špatně, musím se k něčemu přiznat. Také jsem členem jednoho takového spolku. Sice z toho žádný osobní prospěch nemám (nemáme zaměstnance) a ještě do toho cpu i vlastní peníze. Ale v podstatě jsme také nátlaková skupina, prosazujeme menšinový názor a čerpáme na něj státní dotace. Jde jen o záchranu jednoho kostela před zřícením. Většině občanů je to jedno, majiteli také. Nás pár bláznů si myslí, že je dobré ho zachovat pro příští generace, ať už to znamená cokoliv. Pro obhajobu tohoto záměru svědčí, že likvidace a zbourání by stálo víc, než kolik dotací jsme získali. Proti svědčí to, že zachování si vyžádá další investice v budoucnosti. Současné využití spočívá v tom, že se tam dvakrát v roce sejde půlka vesnice, poklábosí, shlédne nějakou kulturní vložku a vybere se pár tisíc na nejnutnější záchrané práce. Jestli to má smysl v obci, kde jsou dva křesťani se sklonem k herezi je otázka na kterou neznám odpověď.
anonym2064
Dal poděkování: 2556 poděkování
Dostal poděkování: 2719 poděkování

Příspěvek od anonym2064 »

Karel.Rada píše:Ačkoliv jsem přesvědčen, že celý ten neziskový sektor je špatně, musím se k něčemu přiznat. Také jsem členem jednoho takového spolku. Sice z toho žádný osobní prospěch nemám (nemáme zaměstnance) a ještě do toho cpu i vlastní peníze. Ale v podstatě jsme také nátlaková skupina, prosazujeme menšinový názor a čerpáme na něj státní dotace.
až sem jsem si myslel, že mluvíš o pirátech :) :fet:
Tito uživatelé poděkovali autorovi anonym2064 za příspěvky (celkem 3):
Marek.Necada, Adam.Cernoch, Frantisek.Navrkal
Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“