Neziskovky

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Robert.Magni
Příznivec Pirátů – Plzeňský kraj
Profese: vrátný
Dal poděkování: 12544 poděkování
Dostal poděkování: 2834 poděkování

Re: Neziskovky

Příspěvek od Robert.Magni »

Zajímalo by mě,kdo platí import křesťanů do ateistického státu ?
http://www.novinky.cz/domaci/376144-nad ... stanu.html

Nelíbí se vám moje názory ? Tak vypadněte na bar !
Roger Waters, Praha 2023

Simona.Skorepova
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: maminka
Dal poděkování: 261 poděkování
Dostal poděkování: 449 poděkování

Příspěvek od Simona.Skorepova »

To je jasné, že některé neziskovky se budou snažit o " vlastní kvóty". Asi bude zajímavé sledovat, jak se rozpočet na těch 1500 lidí bude nafukovat a kdo všechno se bude přiživovat na pár příchozích.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Simona.Skorepova za příspěvek:
Robert.Magni
Simona.Skorepova

Tito uživatelé poděkovali autorovi Simona.Skorepova za příspěvek:
Robert.Magni
Roman.Kucera
Profese: IT
Dal poděkování: 2901 poděkování
Dostal poděkování: 5772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman.Kucera »

Simčo, dyť tohle jsem sem linkoval před měsícem :-)
Pirátem se člověk nestává, pirátem se rodí!
Jiri.Janecka
Profese: právník
Dal poděkování: 175 poděkování
Dostal poděkování: 896 poděkování

Příspěvek od Jiri.Janecka »

Karel.Rada píše:Ačkoliv jsem přesvědčen, že celý ten neziskový sektor je špatně, musím se k něčemu přiznat. Také jsem členem jednoho takového spolku. Sice z toho žádný osobní prospěch nemám (nemáme zaměstnance) a ještě do toho cpu i vlastní peníze. Ale v podstatě jsme také nátlaková skupina, prosazujeme menšinový názor a čerpáme na něj státní dotace. Jde jen o záchranu jednoho kostela před zřícením. Většině občanů je to jedno, majiteli také. Nás pár bláznů si myslí, že je dobré ho zachovat pro příští generace, ať už to znamená cokoliv. Pro obhajobu tohoto záměru svědčí, že likvidace a zbourání by stálo víc, než kolik dotací jsme získali. Proti svědčí to, že zachování si vyžádá další investice v budoucnosti. Současné využití spočívá v tom, že se tam dvakrát v roce sejde půlka vesnice, poklábosí, shlédne nějakou kulturní vložku a vybere se pár tisíc na nejnutnější záchrané práce. Jestli to má smysl v obci, kde jsou dva křesťani se sklonem k herezi je otázka na kterou neznám odpověď.
Já vidím ten rozdíl asi takto: Pokud získané peníze použiješ na stavební práce, ale agendu kolem toho děláš zadarmo, protože z jakéhokoliv důvodu (pro mě třeba i nepochopitelného) zachraňovat musíš, tak projevuješ svůj občanský postoj a je to OK. Pokud ovšem začneš objíždět republiku za účelem "vyhledávání" podobných staveb a nejprve se "postaráš" aby ti to někdo platil, tak už je to něco jiného. Dalším levelem téhle činnosti je, že už ani žádné zříceniny nehledáš, ale vydyndané peníze utrácíš výhradně za svůj plat a přesvědčování dosud tápajících o nezbytnosti své činnosti. No a tím nejvyšším levelem je, že nějakým zákonem donutíš i ty, kterým je to úplně šumák, aby si výsledky tvé "práce" kupovali. Vlastně ne, nejvyšší level je, že donutíš k placení i ty, co jsou zásadně proti.

Jako obvykle, nejde o černou a bílou, ale o míru. Obávám se, že jakmile se cokoliv bohulibého institucionalizuje, tak to automaticky rozumnou míru ztratí.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jiri.Janecka za příspěvky (celkem 5):
Robert.Magni, Vaclav.Fortik, Lenka.Kozlova, anonym2064, Jan.Kohler
Robert.Magni
Příznivec Pirátů – Plzeňský kraj
Profese: vrátný
Dal poděkování: 12544 poděkování
Dostal poděkování: 2834 poděkování

Příspěvek od Robert.Magni »

Jiri.Janecka píše:
Karel.Rada píše:Ačkoliv jsem přesvědčen, že celý ten neziskový sektor je špatně, musím se k něčemu přiznat. Také jsem členem jednoho takového spolku. Sice z toho žádný osobní prospěch nemám (nemáme zaměstnance) a ještě do toho cpu i vlastní peníze. Ale v podstatě jsme také nátlaková skupina, prosazujeme menšinový názor a čerpáme na něj státní dotace. Jde jen o záchranu jednoho kostela před zřícením. Většině občanů je to jedno, majiteli také. Nás pár bláznů si myslí, že je dobré ho zachovat pro příští generace, ať už to znamená cokoliv. Pro obhajobu tohoto záměru svědčí, že likvidace a zbourání by stálo víc, než kolik dotací jsme získali. Proti svědčí to, že zachování si vyžádá další investice v budoucnosti. Současné využití spočívá v tom, že se tam dvakrát v roce sejde půlka vesnice, poklábosí, shlédne nějakou kulturní vložku a vybere se pár tisíc na nejnutnější záchrané práce. Jestli to má smysl v obci, kde jsou dva křesťani se sklonem k herezi je otázka na kterou neznám odpověď.
Já vidím ten rozdíl asi takto: Pokud získané peníze použiješ na stavební práce, ale agendu kolem toho děláš zadarmo, protože z jakéhokoliv důvodu (pro mě třeba i nepochopitelného) zachraňovat musíš, tak projevuješ svůj občanský postoj a je to OK. Pokud ovšem začneš objíždět republiku za účelem "vyhledávání" podobných staveb a nejprve se "postaráš" aby ti to někdo platil, tak už je to něco jiného. Dalším levelem téhle činnosti je, že už ani žádné zříceniny nehledáš, ale vydyndané peníze utrácíš výhradně za svůj plat a přesvědčování dosud tápajících o nezbytnosti své činnosti. No a tím nejvyšším levelem je, že nějakým zákonem donutíš i ty, kterým je to úplně šumák, aby si výsledky tvé "práce" kupovali. Vlastně ne, nejvyšší level je, že donutíš k placení i ty, co jsou zásadně proti.

Jako obvykle, nejde o černou a bílou, ale o míru. Obávám se, že jakmile se cokoliv bohulibého institucionalizuje, tak to automaticky rozumnou míru ztratí.
Nádherným příkladem je válka o ohrožené děti. Tenhle ,,názor,, mě hodně vyděsil
http://chcemebytpestouny.cz/content/pro ... -je-ziskat

Nelíbí se vám moje názory ? Tak vypadněte na bar !
Roger Waters, Praha 2023

Simona.Skorepova

Roman.Kucera píše:Simčo, dyť tohle jsem sem linkoval před měsícem :-)
OFFTOPICKdyž já ty odkazy neotvírám :)
Dnes se Dienstbier pochlubil, že vláda souhlasí s víceletými dotacemi neziskovkám. V překladu to znamená, že se opět více propojí stát a NNO místo toho, aby byl NNO více nezávislejší /příkladem jsou místní spolky například v Anglii - v podstatě to o čem psal Karel Rada/ a pokud by fungovaly asignace, mohl by se každý poplatník rozhodnout sám. Chápu, že v případě sociálních služeb musí existovat výjimka, ovšem ty různé vzdělávací a integrační neziskovky jsou zbytečně přeplácené a většinou i zbytečné.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Simona.Skorepova za příspěvky (celkem 2):
Robert.Magni, Lenka.Kozlova
Simona.Skorepova

Simona.Skorepova