narazil jsem na to, že město Bzenec (okres Hodonín) vinou zanedbané správy majetku přišlo o řádově miliony korun - jak mám postupovat?
Podrobnosti:
Město Bzenec vlastní rozsáhlé lesní pozemky, na kterých hospodaří. Tyto lesy jsou pravidelně každé 4 roky zužovány invazí chrousta maďalového (např. ZDE, ZDE a ZDE).
Správce lesa by měl postupovat následovně:
- Zažádat o letecký postřik proti chroustovi
- Pokud krajský úřad postřik nepovolí, zažádat o náhradu újmy u AOPK (Agentura ochrany přírody a krajiny)
Jedná se jednoznačně o pochybení města Bzenec, které mělo nárok žádat náhradu újmy ve výši milionů a neudělalo to. Situace je pikantnější v tom, že lesník města Bzenec (Ivan Černý, je citovaný i v těch reportážích), jehož povinností to (téměř jistě) bylo, byl v minulém volebním období místostarostou a v právě skončených volbách získal nejvíce preferenčních hlasů. Pan Černý přitom o tom, že o náhradu újmy může žádat, zcela jistě věděl (v minulosti se nechal slyšet, že od ochranářů, kteří mu zakázali postřik, bude chtít miliony, očividně to ale neudělal).
Chtěl bych se poradit, jak mám v tomto případě postupovat? Osobně si myslím, že je to i na žalobu. Uvažoval bych o otevřeném dopisu zastupitelstvu, aby vyčíslilo škody a našlo viníka, mám ale strach, aby se to nezametlo, nepřepisovaly se záznamy o hospodaření lesa apod.
Budu rád za radu, jak to nejlépe vyřešit.