Chyby ve správě obecního majetku - jak postupovat?

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Odpovědět
Zbynek.Janoska
Komunální zastupitel/ka
Profese: programátor
Dal poděkování: 798 poděkování
Dostal poděkování: 386 poděkování

Chyby ve správě obecního majetku - jak postupovat?

Příspěvek od Zbynek.Janoska »

Ahoj,

narazil jsem na to, že město Bzenec (okres Hodonín) vinou zanedbané správy majetku přišlo o řádově miliony korun - jak mám postupovat?

Podrobnosti:
Město Bzenec vlastní rozsáhlé lesní pozemky, na kterých hospodaří. Tyto lesy jsou pravidelně každé 4 roky zužovány invazí chrousta maďalového (např. ZDE, ZDE a ZDE).

Správce lesa by měl postupovat následovně:
  • Zažádat o letecký postřik proti chroustovi
  • Pokud krajský úřad postřik nepovolí, zažádat o náhradu újmy u AOPK (Agentura ochrany přírody a krajiny)
Na základě zákona 123/1998 jsem si vyžádal informace o tom, kdo všechno žádal o náhradu újmy a zjistil jsem, že město Bzenec nikdy nežádalo. Přitom ale žádalo o letecký postřik a mělo tedy na náhradu újmy nárok. Lesy ČR o náhradu újmy žádaly a dostaly před 90 % žádané částky (miliony korun + o další miliony mají zažádáno a žádost se bude teprve hodnotit).

Jedná se jednoznačně o pochybení města Bzenec, které mělo nárok žádat náhradu újmy ve výši milionů a neudělalo to. Situace je pikantnější v tom, že lesník města Bzenec (Ivan Černý, je citovaný i v těch reportážích), jehož povinností to (téměř jistě) bylo, byl v minulém volebním období místostarostou a v právě skončených volbách získal nejvíce preferenčních hlasů. Pan Černý přitom o tom, že o náhradu újmy může žádat, zcela jistě věděl (v minulosti se nechal slyšet, že od ochranářů, kteří mu zakázali postřik, bude chtít miliony, očividně to ale neudělal).

Chtěl bych se poradit, jak mám v tomto případě postupovat? Osobně si myslím, že je to i na žalobu. Uvažoval bych o otevřeném dopisu zastupitelstvu, aby vyčíslilo škody a našlo viníka, mám ale strach, aby se to nezametlo, nepřepisovaly se záznamy o hospodaření lesa apod.

Budu rád za radu, jak to nejlépe vyřešit.
Jan.Prokop
Člen KS Středočeský kraj
Profese: ITak
Dal poděkování: 690 poděkování
Dostal poděkování: 1455 poděkování

Re: Chyby ve správě obecního majetku - jak postupovat?

Příspěvek od Jan.Prokop »

Pokud je to tak, tak to vypadá na Porušení povinnosti při správě cizího majetku, tudís klidně můžeš podat TO na neznámého pachatele a ať se s tím zabývá policie
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Prokop za příspěvek:
Zbynek.Janoska
Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“