Děkuji za věcnou připomínku. Uznávám, jsem minimálně v početní defenzivně, ale zatím mne nikdo nepřesvědčil o mylnosti a nekonzistentnosti mých argumentů.Jan.Hrubes píše: ↑29 led 2019, 23:501) Ano, nemůžeme se stoprocentní jistotou říct, že pití bazénové chemie nemá žádné pozitivní účinky. Můžeme ale se stoprocentní jistotou říct, že to neléčí 99,9 % nemocí, o kterých zastánci pití bazénové chemie tvrdí, že se tím dají vyléčit.Pánové, přiznejme si to, my ve skutečnosti nevíme jestli to funguje nebo nebo. Nemáme pro takové či makové tvrzení dostatečnou oporu. My pouze víme, že to nezapadá do našeho osobního paradigmatu. Veškeré předchozí i následující diskuse budou vždy jen souboji naší víry s vírou opačnou. A nezáleží kolik lidí či odborníků je na jedné či druhé straně.
Co se týče Conterganu, tam byla mezera v chápání stereochemie. Látka, která se vyrobila v laboratorním měřítku a prošla všemi testy, byla totiž čistým enantiomerem, při průmyslové výrobě ale místo opticky čisté látky vznikal racemát, což nebylo tehdejším chemikům známo.
2) Nevím ale, proč by tohle měl být argument pro bazénovou chemii. Chemie chloru je prozkoumaná až až...
1) S Tvým výrokem plně souhlasím a proto já neužívám bazénovou dezinfekci (je to skoro určitě blbost). Zároveň ale nemám odvahu odsoudit opačný postoj, protože si nemohu být plně jistý svoji pravdou. K takové jistotě mi chybí to 0,1% (ve Tvém příkladu), ale to je příliš mnoho pro objektivní soud, abych si mohl být plně jistý.
2) To je právě ta falzifikace. Tím je jednoznačně prokázáno, že medicína/farmacie si i mýlí a tudíž ji nelze považovat za plně spolehlivou. Není to v žádném případě argument pro bazénovou chemii, je to argument proti názoru, že (v parafrázi a nadsázce), co řekne šéf lékařské komory/lékař/medicína/farmacie atd. je plně spolehlivý zdroj informací. Minimálně v jednom případě se potvrdilo, že to nebyla pravda (je jich samozřejmě mnohem více). A právě ten jeden jediný případ mi dává plnou jistotu (zcela vyvrací dogma o neomylnosti). Tohle je kouzlo metody falzifikace.
Když to spojím (1+2): na úrovni paradigmat je 99,9% super jistota a úplně si s tím vystačím (chemii nepiji), ale pro stanovení dogmatu (když chci někoho kritizovat, tak bych se rád opřel o jistotu) mi to nestačí. On to pak občas schytá nějaký ten Hus, Kepler, Koperník apod. To jsem chtěl říci, ale asi se pohybuji na příliš teoretické úrovni a to je příčinou velikého nedorozumění :(