Microsoft bojuje proti nelegálnímu softwaru, pomáhá mu .....

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
next_ghost
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: programátor
Dal poděkování: 465 poděkování
Dostal poděkování: 1741 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Microsoft bojuje proti nelegálnímu softwaru, pomáhá mu .....

Příspěvek od next_ghost »

Standa píše:Linux je fajn ale pro mensi firmy a domacnosti je nepouzitelnej a za tim si stojim protoze uzivatel nechce resit to ze mu pod linuxem nejede to co chce a nechce brouzdat stovkami diskuznich for jak to rozjet
Jinak řečeno, chybí tu nabídka správně nakonfigurovaného předinstalovaného Linuxu. Linux mám na všech počítačích už několik let a jediný problém něco rozjet byl s jedním winmodemem. Problém se vyřešil vyhozením winmodemu a zakoupením routeru se 4 Ethernet porty. Od té doby se prakticky ani na jeden systém nemuselo sáhnout (až na instalaci aktualizací).

Chceš, aby organizace fungovala? Komunikuj!
Česká pirátská strana: Neškodná.

Kamil_Horky
Profese: IT Manager
Dostal poděkování: 5 poděkování

Příspěvek od Kamil_Horky »

Mě vůbec nechybí nabídka snadno konfigurovatelného linuxu, chybí mi rozumné účetnictví (navíc české) a to, že když už si chci jednou za rok zahrát nějakou hru, tak nebude pro linux.
Petr.Hires
Profese: OSVC
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 7 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Hires »

Standa píše: Linux je fajn ale pro mensi firmy a domacnosti je nepouzitelnej a za tim si stojim protoze uzivatel nechce resit to ze mu pod linuxem nejede to co chce a nechce brouzdat stovkami diskuznich for jak to rozjet
Povazuji se za mensi firmu a domacnost a Linux mi funguje k me plne spokojenosti mj i proto ze v nem je vse co ke sve praci potrebuji - prohlizec, mailer a office balik.

Takze prosim negeneralizovat. Kazdy ma jine potreby.
It's not our fault. We're just machines, designed to make a genocide.
mail: petr.hires@ceskapiratskastrana.cz
web: Blog | Facebook | G+ | UTFG
tel: +420 722 933 917
jzvc
Profese: Admin
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 467 poděkování

Příspěvek od jzvc »

Tech 50% je spis podhodnocenych, domu si lide kupuji spis skladacky a v takovem pripade bych si dovolil odhadnout ze to bude vic nez 50%. Co se firem tyce, ty vetsi maji multilicence, takze take nakupuji zelezo bez SW a samozrejme je pak trebas stve, ze dodavatel "neumi" dodat ntb bez win, kdyz je uz maji v ramci multilicence koupene. Kdysi jsem pracoval u MO prodejce PC a stroju s OS bylo tak do 10%.
Michal.Kindura
Profese: Student / IT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal.Kindura »

Zamyslel se někdo vůbec nad tím, že lidé jsou svým způsobem k pirátství taženi? Když dítě poprvé usedá za počítač, je to ve škole, na dotovaných Widlích. Počítač doma je vždy prodejcem podstrčený Windows, aby na tom měl kšeft o pár set více. Počítače v internetových kavárnách jsou opět Windows. Když máte celý život všude Windows, ani nevíte, resp. nemáte potřebu poznávat něco jiného, raději pak ukradete Visty od kamaráda (když si kupujete počítač), protože celý život jste byl zvyklý klikat na tlačítko Start, než aby jste si řekli "Raději zvolím cestu legální, stáhnu distribuci linuxu".

Druhou věcí je smysl a cena. Mám doma počítač s XPčkama, které mě stály 3 000. Za rok si koupím notebook a zaplatím další 3000 za úplně tu samou věc, za kterou jsem se jako "uživatel" již jednou finančně odměnil. Pokud vezmu v úvahu šílený depresivní pocit složitosti licencování M$, moc se ani nedivím, že to člověk raději ukrade, než aby hledal co kde, kolik může jak koupit a co zase jinak. Představa, že si koupím do firmy (!!) produkty, které nalicencuji (byť špatně), cena mých špatných licencí bude o 4000 vyšší (tolik peněž zbytečně proteklo Billovi, ikdyž nemuselo), než těch správných. V případě kontroly se nikdo nezajímá "Kolik jsem Microsoftu zaplatil za software", ale pouze "je tohle SN povoleno takhle použít? Není? Špatná licence, ale stejná odměna autorům? Odpověď je "No a co...? Špatná licence = žádná licence". Tohle mi přijde přinejmenším trochu zamyšlení hodné, zda má být smyslem skutečně odměňovat autory, nebo být ovcemi stáda, do kterých si farmář zvrhle vylívá zlost, protože se zvířata neumí bránit?

Třetí věc je školství. Každá ekonomka, obchodnice (samé lepší obory), ale i studenti informatice blízko nestudují informatiku, používání počítače, psaní na počítači, tabulky, databáze. Všichni z nich mají místo informatiky vyučovací hodinu "Microsoftštiny". Neučí se pracovat s databázema, zpracování dat a psaní. Učí se všichni používat produkty Microsoft. Ikdyž si to neuvědomujeme, EU nejspíše ví, za co má pokutovat (mám namysli pokuty, které již byly uděleny). Zkuste si odpovědět, není to tak trochu byznys? Podstrčit škole slevněné licence a vychovat si každý rok 90 mladých lidí závislých na jejich produktech, kteří budou nuceni si je koupit, jenom proto, že když je tlačítko "tabulka -> vytvořit tabulku" jinde než pátá položka v menu, tak ten software neumí použít? Koneckonců i ten slogan "Vyberte si Microsoft, vyberete si produktivitu práce" mi nepřijde opodstatněný, spíše jen marketingové plkání. Ještě mi nikdo nebyl schopen vysvětlit, v čem je MS Office 2007 Ultimate, x64, signed by Gates, Gold Edition produktivnější, než Open Office - Writer. Mám v něm snad vyšší počet úhozů do klávesnice?
Microsoft je drogou pro méně přizpůsobilé, nechci říci "méně chytré", nemuselo by to vyznít tak, jak jsem to myslel. Jestli dáváte od dětství lidem drogu a úderem maturity jim řeknete "Tak, teď už nic nedostaneš, musíš si jí koupit". Myslíte si, že drogově závislý se sami vyléčí? Sami půjdou na detox? Nebo raději "feťák" ukrade, aby získal? :roll:

A teď mě opět všichni sežerou. Linuxák ! :twisted:

Linux používám rok, možná 2. Studium mě donutilo. Napřed jsem nadával tak jako všichni "takový hnusný desktop, ty barvy, ty ikony". Po měsíci jsem pochopil filozofii a po 2 měsících i samotný systém. Nyní mohu říct, že je to systém jako každý jiný, jen ty MS bariéry překonat....
....vlastní rukou
peca

Příspěvek od peca »

Michal Kinďura píše:Každá ekonomka, obchodnice (samé lepší obory), ale i studenti informatice blízko nestudují informatiku, používání počítače, psaní na počítači, tabulky, databáze. Všichni z nich mají místo informatiky vyučovací hodinu "Microsoftštiny".
Přijď se někdy podívat na fakultu informatiky MU :P . Samozřejmě chápu na co narážíš a tenhle problém na většině škol je, ale s těmi generalizacemi opatrně.
Michal.Kindura
Profese: Student / IT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal.Kindura »

To jsem myslel spíše na ZŠ/SŠ, kde se dostane dnes skoro každý. Na vysoké je to už o něčem jiném.
....vlastní rukou
dharmapala

Příspěvek od dharmapala »

jzvc píše:dodavatel "neumi" dodat ntb bez win
Na toto by chtelo se zamerit. Tzv. junktimace, neboli vazany prodej, podminene zakoupeni jednoho vyrobku s druhym, je potencialne nezakonne.

--
Vázaný prodej
Pondělí, 26 Leden 2004 01:58

Dobrý den,

zakoupil jsem notebook IBM R40. Protoze se zivim jako security consultant, nehodlám užívat operační systém od společnosti Microsoft, který jsem s tímto notebookem zakoupil. Bez těchto produktů není možné notebook zakoupit (toto vyjádření jsem dostal mailem od společnosti IBM). Společnost Microsoft mi zase odpověděla, že OEM verzi OS není možné vrátit a dostat zpět své peníze. Zajímalo by mě, zda se výrobce, či prodejce notebooku nedopouští vázaného prodeje, nekalé soutěže či něčeho podobného a jak se případně mohu bránit. Zmíněný OS skutečně nepoužívám.

Vámi popsaná praxe by za určitých okolností mohla být nedovolenou ve smyslu ochrany hospodářské soutěže. Je proto vhodné na ni upozornit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

http://www.spotrebitel.cz/index.php?opt ... &Itemid=65
--

Prave si taky vybiram novy ntb. Jenze to vypada, ze Lenovo se u nas bez Vist neprodava. Nasel jsem prodejce v Polsku, tak si ho asi necham privezt. Vyjde to o 4k levneji, takze to stoji za to. Lepsi by ale bylo, aby bylo mozne koupit ntb s jakymkoliv OS ci bez.
Ondrej.Profant
Vedoucí resortního týmu
Profese: Náměstek člena vlády
Dal poděkování: 3725 poděkování
Dostal poděkování: 1965 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondrej.Profant »

Standa: Doma máme linux všude a bez problémů (při instalaci stačilo klikat na grafická klikátka), využívá ho i má babička.

Kdybych dnes zakládal malou firmu, tak tam všude bude Linux. Protože by se nebylo třeba o nic starat a nikdo by tam nezasrával PC blbostma.

profant.eu
vedoucí resortních týmů Informatika

a8n

Příspěvek od a8n »

jzvc píše:Tech 50% je spis podhodnocenych, domu si lide kupuji spis skladacky a v takovem pripade bych si dovolil odhadnout ze to bude vic nez 50%. Co se firem tyce, ty vetsi maji multilicence, takze take nakupuji zelezo bez SW a samozrejme je pak trebas stve, ze dodavatel "neumi" dodat ntb bez win, kdyz je uz maji v ramci multilicence koupene. Kdysi jsem pracoval u MO prodejce PC a stroju s OS bylo tak do 10%.
Taky jsem na praxi viděl, jak do firmy přivezli 20 desktopů s předinstalovanými XP a prví věcí která se po vybalení udělala bylo přeinstalování systému upravenou verzí XP z RISu na firemní multilicenci. Takže za několik desítek tisíc akorát zlepšili BSE statistiku legálních systémů.
Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“