qnx píše: ↑25 zář 2021, 18:14Michael.Polak: Ty asi nesleduješ dění ve společnosti, že? Jinak by ti ta ne/očkovací agresivita nemohla uniknout. Myslím, že právě údaj o očkování je v dnešní době jedním z nejcitlivějších údajů. Já jsem rozhodně proti zveřejňování tohoto údaje. Dobře, asi není problém ten údaj poskytnout při překročení hranice, zde existuje oprávněný zájem ten údaj znát (dost pochybný, protože ani očkování není zárukou bezinfekčnosti, takže zde by se mělo spíš testovat, než prokazovat očkováním). Rozhodně by se nikdo neměl nutit, aby ho zveřejňoval na sociálních sítích, protože tady ten oprávněný zájem není vůbec žádný. Samozřejmě, pokud se někdo chce pochlubit, že ne/byl očkovaný, tak může.
Tenhle problém má několik různých rovin. Pro nás, co jsme na možnost naočkovat se a ukončit tak tíživou roční epizodu pandemie (ať už momentálně ve fázi lockdownu nebo ne - těžko říct, co bylo horší...) bylo odmítání očkování především stěží pochopitelné, no ale dobře... lidi jsou v různých fází různých psychický hnutí. Teď k tomuhle konkrétnímu případu:
Informace o očkování nejsou fakticky informace o zdravotním stavu (když už, to jsou informace o protilátkách také - někomu se protilátky po očkování nevytvoří, kdyby musel jít do domácího vězení, taky to není úplně ok...). Informace o očkování se na rozdíl od téměř všech ostatních zdravotních informací týkají ostatních lidí (když tedy pomineme očkování proti chorobám přenášeným jinými hostiteli, než člověkem - např. encefalitida...)
Informace o kandidátech do veřejných funkcí jsou podle mě skoro stejně důležité, jako informace o těch, kdo již zvoleni byli. V jistém ohledu důležitější - protože toto je jediný moment, kdy občané mají ještě šanci něco ovlivnit, informace o již zvolených veřejných činitelích mají význam leda tak pro bulvár, ale před volbami je ještě poslední možnost vybrat někoho vhodnějšího. Informace o zdravotním stavu by řadě v případů skutečně ale občany zajímat neměla, problém ale je, že některé funkce jistou míru kondice předpokládají a neexistuje nic jako přirozené právo zastávat veřejnou funkci - to bychom mohli rovnou volby nahradit loterií (což by u některých vybraných záležitostí popravdě nemuselo dopadnout tak špatně, protože jaksi s principu volby nemůžou být úplně jediným mechanismem výběru). Tedy, v podstatě, vzhledem ke vztahu mezi soukromím občana a transparentností veřejného sektoru - volený politik je něco jiného, než třeba najatý úředník, no ale budiž.
Pro mě je demokratický politik nikoliv leader, ale mluvčí - mluvčí jednak těch, kdo ho zvolili, ale právě v případě vládní koalice pak už vlastně mluvčí celé společnosti. A pochopiitelně se obávám, že ministr zdravotnictví, který pokládá informaci o očkování za informaci o zdravotním stavu a hodlá jí ve svém případě utajovat, nebude mluvčím té části populace, která očkování podstoupila (což přeci jen jisté riziko bylo, byť výhody se jevily převažovat nad riziky neočkování). Ve skutečnosti, jistou míru odměny za to, že jsem očkováním prošel (a extra příjemné to fakt nebylo - po 2.dávce den horečka, těžká únava, apod.) bych vlastně očekával - spíše, než šikanu neočkovaných - a postoj, který se stal oficiálním postojem Pirátů, mi moc jako odměna těm, kdo očkování podstoupili, nepřijde. Přijde mi spíš jako výsměch. Riskovali jsme očkování experimentální vakcínou, abychom přispěli k ukončení smrtící pandemii a neohrozili lidi z rizikových skupin (toto se později poněkud nepovedlo, ale to už není naše chyba). A co máme z odměnu? Výsměch: "haha, vy pitomci - stačilo pár právnických kliček a vůbec jste se očkovat nemuseli".
Každopádně, Informace o očkování tedy podle mě informací o zdravotním stavu není - je to naopak, ty protilátky jsou, očkování není zdravotní stav ale podstoupený preventivní zákrok, tedy krok, který občan může vědomě ovllvnit, na rozdíl od hladiny protlátek, což už informace o zdravotním stavu kupodivu je. Rizika zveřejňování informací o zdravotním stavu chápu, ale zkrátka v interakci s veřejným prostorem je někteří lidé utajit ani nedokáží a tohle je v podstatě jen deskriminace těch, kteří svůj zdravotní stav utajit nedokáží těmi, kterým se to zatím daří. Chápu, že jsou jisté zájmové skupiny, které třeba nechtějí povinně podstupovt testy na drogy, ale právě tohlel je podle mě antitezí Pirátské politiky: já bych na jednu stranu drogy nekriminalizoval, ale na druhé straně jsou profese, u kterých by některé drogy představovaly velmi silnou kontraindikaci a vůbec, nejde tam zdaleka jen o drogy: některé profese jsou vysloveně podmíněné zdravotním stavem, a tedy zaměstnavatel v takovém případě má právo na informace o zdravotním stavu - samozřejmě by toto mělo být nějak regulované, aby nedošlo ke zneužití těch informací, ale v podstatě to je de-facto situace, nechcete aby řidič trpěl narkolepsií, apod. a tady jsme zpět u zdravotního stavu kandidátů a následně volených veřejných činitelů: zaměstnavatelem je v tomto případě občan, tedy občan na tuto informaci má právo, a v rámci svého rozhodování s tou informací pracuje.
Hlavně tu ale máme demokratické minimum a tento programový bod:
https://www.piratiastarostove.cz/progra ... -pandemii/
a podle mě náš stínový ministr zdravotnictví přistoupil k tomuhle programovému bodu značně svébytně a kreativně. Ačkoliv v zásadě nejsem proti jasnějšímu vymezení, jak je to s tím zveřejňováním zdravotních informací a jejich zneužíváním (kauza Andrej Babiš mladší je v tomto případě odstrašujícím příkladem), tak ani v našem programovém bodu "propojení dat" to nevidím jako nosné téma:
https://www.piratiastarostove.cz/progra ... -pacientu/
Je pravda, že máme tenhle programový bod:
https://www.piratiastarostove.cz/progra ... -soukromi/
ale tam zrovna "informace o zdravotním stavu" vymezené nejsou. Ani není jasné, jak budeme postupovat, když bude tenhle programový bod v rozporu s jinými programovými body.
Suma sumárům, pokládám za nešťastné, že máme neočkovaného stínového ministra zdravotnictví. Sice jistého "ombudsmana neočkovaných" možná společnost potřebovat bude, ani já rozhodně nechcii běžné občany zbytečně šikanovat - nicméně, tím ombudsmanem by měl být asi skutečný ombudsman, a ne zrovna ministr zdravotnictví, který bude muset v případě potřeby tvrdá opatření prosazovat a sám jít pířkladem (podotýkám, že na tohle dojel Prymula - že sám příkladem jít neodlal). Proto si prostě myslím, že v tomhle ohledu jsme šlápli vedle. Já už dříve poukazoval na to, že členská základna v některých případech hlasuje o lidech, o kterých v podstatě nic neví. Samořejmě, že teď už trochu pozdě s tím něco dělat...
Je to strašně sáhodlouhý a asi i ve špatném vlákně. Podle mě je problém, že se nám "pirátský narativ" prostě hroutí, někde se nám kus našeho programu vzbouří a zaútočí na něco, co se dá předpokládat jako nějaký legitimní veřejjný zájem, který nezpochybňujeme, a právo na utajení informací o zdravotním stavu se může zvrhnout v novou stanici metra D na Pankráci.... tedy něco, čím sami sebe úspěšně střelíme do nohy...