Byty a znárodňování

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Odpovědět
Vojtech.Pikal
Kontrolní komise
Profese: politik, informatik
Dal poděkování: 11092 poděkování
Dostal poděkování: 8913 poděkování

Re: Byty a znárodňování

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

Petře, ten dům získal na "hodnotě", protože se snížila zásadně cena peněz.

Jako držitel nemovitosti, která leží ladem, platím si tam přípojku na elektřinu bez spotřeby a dostal jsem příspěvek na odběrové místo, kterým i pokryl za rok nejen platbu elektřiny, ale asi i daně z nemovitosti si říkám, že daň z nemovitosti (nebo obecně z kapitálu) je u nás sakra nízká.
Klidně pro vyvážení snižme daně z práce. Ale ta daň z nemovitosti se pomalu ani nemůže vyplatit vybírat.

(A neobývaný dům ve městě má samozřejmě pořád náklady na údržbu, protože prodlužuje délku veškeré infrastruktury(chodníky, silnice, potrubí, rozvody, servisní vzdálenosti hasičů, policie, ...) kolem na obsluhu svou i všech ostatních.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Vojtech.Pikal za příspěvek:
Robert.Magni

Profil, Vedoucí AO; člen KaS; člen 2012 až 2025
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky. Volbu předsednictva vyhrál DFW.

Vlastimil.Bednarik
Místní předsednictvo
Profese: Sabatikl
Dal poděkování: 115 poděkování
Dostal poděkování: 115 poděkování

Příspěvek od Vlastimil.Bednarik »

Byt (třeba) nepoužívám, tudíž neošlapávám chodník, nepotřebuji veřejné osvětlení, nepotřebuji technické služby na odvoz odpadků; ale stejně platím za odpady a v rámci nějaké platby (družstvo, SVJ...) někomu platím za mj. údržbu vodovodního řádu (není můj), za údržbu odpadů (odpadové hospodářství se to nazývá), za údržbu "drátů" před ekektroměr, za údržbu cest a parkovišť, neb nejsou v mém vlastnictví a kdo je vlastní, ať je řádně spravuje. A daně?
Zaplatil jsem, co bylo třeba. Jsem lucidní, takže chápu, že je potřeba starat se o "sítě", které jdou ke mně, i když je zrovna v teď nepotřebuji a nepoužívám je. Ale to vše si platím, ať už se to nazývá "nájem, příspěvek na bydlení, či jakkoli jinak"... platím peníz za "zabezpečení služeb", které můžu, a nemusím, využívat.
Takže, abych nechodil kol horké kaše, daň z "majetku" považuji za nemravnou a neztotožňuji se ní. Považuji ji za krádež.
... pokud ovšem daň z "provozu a užívání či neužívání nemovitosti" bude vypočtetena a zveřejněna a ve veřejné diskuzi obhájena, potom ji příjmu.
Daň "z držení nemovitosti" však nikdy dobrovolně nepřijmu, platím pouze z donucení.

radomirpolach
Příznivec Pirátů – Zlínský kraj
Profese: Head of DevOps, Software Engineer
Dal poděkování: 8 poděkování
Dostal poděkování: 102 poděkování

Příspěvek od radomirpolach »

Vlastimil.Bednarik píše: 05 pro 2022, 21:48

Kurva co to furt melete :shock: daň z nemovitosti je jen a jen krádež.
Peníze na nákup, zde nemovitosti, jsem poctivě vydělal a zdanil z donucení. A znovu chcete peníze? Za co? Že jsem celý život pracoval?
A zdaňovat tzv. nadstandard; někdo opatrně nad 3 byty, jiný nadšeně nad 5 :weep: vždyť je to jedno za kolik bytů.
Chcete to normálně ukrást, znárodnit, svoloči...
Kurva, to nemá s programem Pirátů nic společného, jděte do prdele :lol:

A kdo bude platit silnice uvnitř města, technické služby, čističky odpadních vod, veřejné osvětlení, policii, úřady, školy, kanalizaci atd.? To co dává Vaší nemovitosti cenu je právě infrastuktura, která je kolem vybudovaná. Bez toho bude mít Vaše nemovitost cenu 0.prd.

Tito uživatelé poděkovali autorovi radomirpolach za příspěvek:
jirifiedler3
radomirpolach

Vlastimil.Bednarik píše: 06 pro 2022, 00:22

Byt (třeba) nepoužívám, tudíž neošlapávám chodník, nepotřebuji veřejné osvětlení, nepotřebuji technické služby na odvoz odpadků; ale stejně platím za odpady a v rámci nějaké platby (družstvo, SVJ...) někomu platím za mj. údržbu vodovodního řádu (není můj), za údržbu odpadů (odpadové hospodářství se to nazývá), za údržbu "drátů" před ekektroměr, za údržbu cest a parkovišť, neb nejsou v mém vlastnictví a kdo je vlastní, ať je řádně spravuje. A daně?
Zaplatil jsem, co bylo třeba. Jsem lucidní, takže chápu, že je potřeba starat se o "sítě", které jdou ke mně, i když je zrovna v teď nepotřebuji a nepoužívám je. Ale to vše si platím, ať už se to nazývá "nájem, příspěvek na bydlení, či jakkoli jinak"... platím peníz za "zabezpečení služeb", které můžu, a nemusím, využívat.
Takže, abych nechodil kol horké kaše, daň z "majetku" považuji za nemravnou a neztotožňuji se ní. Považuji ji za krádež.
... pokud ovšem daň z "provozu a užívání či neužívání nemovitosti" bude vypočtetena a zveřejněna a ve veřejné diskuzi obhájena, potom ji příjmu.
Daň "z držení nemovitosti" však nikdy dobrovolně nepřijmu, platím pouze z donucení.

Nejenom o sítě které existují, ale čistě existence Vašeho pozemku způsobuje, že sítě musí být delší o rozměry Vašeho pozemku. Cesta musí jít kolem něj, kanalizace, vedení atd. To nemluvím o tom, že cena, kterou Váše nemovitost má je z velké části daná existencí dané infrastruktury. Kolik platíte daň z nemovitosti? Je to aspoň tisíc Kč ročně? Zaručeně se to nevyrovná nákladům.

Přijde mi to jako deziluze z rozdílu mezi teoreticckým vlastnictvím nemovitosti a reálným vlastnictvím nemovitosti v prostoru, kde využíváme společnou infratukturu.

Vlastimil.Bednarik
Místní předsednictvo
Profese: Sabatikl
Dal poděkování: 115 poděkování
Dostal poděkování: 115 poděkování

Příspěvek od Vlastimil.Bednarik »

Vypočtěte a zjevte mi a obhajte :lol: a pak rád zaplatím. Dokud tak neučiníte, je to jen výkřik.
Kolik mne stojí výstavba jednoho sloupu veřejného osvětlení? M2 kachlíček chodníku? m2 plochy parku? M3 vody v kašně? Kilometrovné chůze mimo svou čtvrť?
Je "správné, relevantní..." mluvit o nákladech, když tyto nejsou prezentovány a tudíž ani zdůvodněny a už vůbec ne obhájeny?
Jo, když to samospráva neumí, tak holt zvýší daně podle toho kolik chybí a protože neví co s tím (se svou neschopností to spočítat), tak to nazve "daň z nemovitosti".
...a musím :?: akceptovat neschopnost?
Ne, nemusím...

Ondra.kl
Příznivec Pirátů – Moravskoslezský kraj
Profese: IT administrátor
Dal poděkování: 258 poděkování
Dostal poděkování: 1393 poděkování

Příspěvek od Ondra.kl »

... a pak je tu ten pohled, ze fyzicky prostor je limitovany a tedy vzacny statek a tedy existuje i zajem spolecnosti aby s nim bylo nakladano pro spolecnost vhodnym zpusobem.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondra.kl za příspěvky (celkem 2):
Vojtech.Pikal, Petr.Vileta
qnx
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Dal poděkování: 147 poděkování
Dostal poděkování: 335 poděkování

Příspěvek od qnx »

radomirpolach: Pouliční osvětlení jednak nepotřebuji a stejně to mám k nejbližší lampě asi tak 500m, za to bych měl platit? Kanalizaci v obci nemáme, to musíme všichni řešit na vlastní náklady. Ano, odklízení sněhu, to mi obec většinou zajišťuje, ale jen v mírných zimách, kdy moc sněhu není. Když přišla pořádná zima, tak se stalo, že jsem byl na 3 měsíce odříznutý od civilizace a k autu a od auta jsem jezdil 2km na saních. MHD u nás také žádná není.

A přesně o tom píšu. Rozhodnutí dělají nějací tajtrlíci v Praze, kteří o reálném životě nemají ani ponětí. Chtějí nás jen obrat o peníze, které z části rozkradou a z části utratí někde úplně jinde (třeba v té Praze). Opravdu mi vůbec nepomůže, když že s v Praze vybuduje nějaký ten tunel za desítky miliard, když si já musím za vlastní peníze postavit 150m cesty, abych se vůbec dostal domů.
Když o tom tak přemýšlím, tak spravedlivé by bylo zvednout daň z nemovitosti v Praze na 10% a v té prdeli kde žiju by to zase mohlo být -10%. To by asi tak zhruba odpovídalo.

Jo a cenu mé nemovitosti dává právě to, že ta infrastruktura je daleko, takže tady mám krásnou přírodu a klid. :lol:

Vojtech.Pikal
Kontrolní komise
Profese: politik, informatik
Dal poděkování: 11092 poděkování
Dostal poděkování: 8913 poděkování

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

(A proto máme v té dani ten místní koeficient, no.)

Tito uživatelé poděkovali autorovi Vojtech.Pikal za příspěvek:
Petr.Vileta

Profil, Vedoucí AO; člen KaS; člen 2012 až 2025
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky. Volbu předsednictva vyhrál DFW.

radomirpolach

Vlastimil.Bednarik píše: 06 pro 2022, 00:56

Vypočtěte a zjevte mi a obhajte :lol: a pak rád zaplatím. Dokud tak neučiníte, je to jen výkřik.
Kolik mne stojí výstavba jednoho sloupu veřejného osvětlení? M2 kachlíček chodníku? m2 plochy parku? M3 vody v kašně? Kilometrovné chůze mimo svou čtvrť?
Je "správné, relevantní..." mluvit o nákladech, když tyto nejsou prezentovány a tudíž ani zdůvodněny a už vůbec ne obhájeny?
Jo, když to samospráva neumí, tak holt zvýší daně podle toho kolik chybí a protože neví co s tím (se svou neschopností to spočítat), tak to nazve "daň z nemovitosti".
...a musím :?: akceptovat neschopnost?
Ne, nemusím...

To nemusím ani počítat, na první pohled je jasné, že z daně z nemovitosti v aktuální výši se to nikdy nezaplatí. Co s týká třeba dlažby, tak m2 stojí 300-1000 za m2 bez položení. Jedna vrstva asfaltu, tak 600m2. Udělat 10m dvouproudé cesty stojí včetně obroubení atd. bude tak 100+ tisíc. Co jsem koukal na nové pozemky měst, tak vybudovat infrastrukturu na zelené louce pro domky je milion+ na jeden dům. Ve Valašském Meziříčí na Juřince město dělalo nové parcely:
https://www.valasskemezirici.cz/prodej- ... be/d-48194
21 stavebních pozemků pro 21 domů, cena infrastruktury 27 milionů bez DPH.

Tito uživatelé poděkovali autorovi radomirpolach za příspěvek:
Vojtech.Pikal
radomirpolach

qnx píše: 06 pro 2022, 11:12

radomirpolach: Pouliční osvětlení jednak nepotřebuji a stejně to mám k nejbližší lampě asi tak 500m, za to bych měl platit? Kanalizaci v obci nemáme, to musíme všichni řešit na vlastní náklady. Ano, odklízení sněhu, to mi obec většinou zajišťuje, ale jen v mírných zimách, kdy moc sněhu není. Když přišla pořádná zima, tak se stalo, že jsem byl na 3 měsíce odříznutý od civilizace a k autu a od auta jsem jezdil 2km na saních. MHD u nás také žádná není.

A přesně o tom píšu. Rozhodnutí dělají nějací tajtrlíci v Praze, kteří o reálném životě nemají ani ponětí. Chtějí nás jen obrat o peníze, které z části rozkradou a z části utratí někde úplně jinde (třeba v té Praze). Opravdu mi vůbec nepomůže, když že s v Praze vybuduje nějaký ten tunel za desítky miliard, když si já musím za vlastní peníze postavit 150m cesty, abych se vůbec dostal domů.
Když o tom tak přemýšlím, tak spravedlivé by bylo zvednout daň z nemovitosti v Praze na 10% a v té prdeli kde žiju by to zase mohlo být -10%. To by asi tak zhruba odpovídalo.

Jo a cenu mé nemovitosti dává právě to, že ta infrastruktura je daleko, takže tady mám krásnou přírodu a klid. :lol:

A kolik platíte daň z nemovitostí? Hádám, že 0.prd. Za byt 100 metrů čtverečních v průměrně velkém městě zaplatíte na dani z nemovitostí pod 1000 Kč ročně. Jestli si někdo myslí, že 90 Kč měsíčně stačí na udržení infrastruktury, tak je podle mě blázen. Pro to se na trvalé bydliště posílá část Vašich daní.

Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“