Ulož.to - konec - kulturní a technická katastrofa

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
radomirpolach
Příznivec Pirátů – Zlínský kraj
Profese: Head of DevOps, Software Engineer
Dal poděkování: 8 poděkování
Dostal poděkování: 102 poděkování

Ulož.to - konec - kulturní a technická katastrofa

Příspěvek od radomirpolach »

Co děláme pro pomoci Ulož.to? O nelegální obsah posledních let mi ani nejde.

Ale Ulož.to obsahuje spoustu materiálů, manuálů, audio a video dokumentů atd. o které jsme již částečně přišli omezením vyhledávání a teď o ně přijdeme úplně. Všechno od dokumentů Charty 77, návodům na hry až po manuály k opravám přístrojů.

Podle mě to bude neuvěřitelná rána z kulturního, tak historického pohledu, některé dokumenty budou nenávratně ztracené.

Tito uživatelé poděkovali autorovi radomirpolach za příspěvky (celkem 6):
Lukas.Novy, Dalibor.Zahora, Lukas.Dolezal, Mikulas.Peksa, Robert.Magni, Ondrej.Kotas
Ivor.Kollar
Člen KS Praha
Profese: IT konzultant
Dal poděkování: 933 poděkování
Dostal poděkování: 1127 poděkování

Re: Ulož.to - konec - kulturní a technická katastrofa

Příspěvek od Ivor.Kollar »

radomirpolach píše: 29 lis 2023, 16:23

Co děláme pro pomoci Ulož.to? O nelegální obsah posledních let mi ani nejde.

Ale Ulož.to obsahuje spoustu materiálů, manuálů, audio a video dokumentů atd. o které jsme již částečně přišli omezením vyhledávání a teď o ně přijdeme úplně. Všechno od dokumentů Charty 77, návodům na hry až po manuály k opravám přístrojů.

Podle mě to bude neuvěřitelná rána z kulturního, tak historického pohledu, některé dokumenty budou nenávratně ztracené.

Kazda doba ma svoju Alexandrijsku kniznicu, alebo teda aspon kniznicku. Ona bola tak trochu otazka casu kedy sa to stane, centralizovane riesenia nakoniec vzdy na niecom "dojdu". => decentralizovat, a kopirovat, kopirovat, kopirovat, nieco prezije. Ale ano, je toho skoda.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivor.Kollar za příspěvky (celkem 4):
Lukas.Dolezal, Dalibor.Zahora, Lukas.Novy, Ondrej.Kotas
wittgenstein
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: existuje
Dal poděkování: 43 poděkování
Dostal poděkování: 146 poděkování

Příspěvek od wittgenstein »

pomíjivost všeho, neuděláš nic

Tito uživatelé poděkovali autorovi wittgenstein za příspěvek:
Vojtech.Pikal

Nakonec Vám budou vládnout ti nejméně schopní, protože si to zasloužíte.

Lukas.Dolezal
Dal poděkování: 1419 poděkování
Dostal poděkování: 1317 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukas.Dolezal »

Co se týká knih, mohou vzniknout uzavřená fóra, kde si lidi budou obsah kupovat a vzájemně sdílet. Nabízí se oživení warforum.cz. Na filmy zůstanou torrenty. U hudby je pohodlnější používat streamovací platformy než stahovat zararovaná alba.

EDIT: interpunkce, překlep.

Naposledy upravil(a) Lukas.Dolezal dne 29 lis 2023, 17:51, celkem upraveno 2 x.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Lukas.Dolezal za příspěvky (celkem 3):
Dalibor.Zahora, Vojtech.Pikal, Robert.Magni

Pomoz vytlačit okupanty z Ukrajiny. Слава Україні! Героям
і Героїням слава! 🇨🇿 🇪🇺 🇺🇦 🇬🇪✌️. Make ruzzia Small Again. Dosť bolo fica 🇸🇰. Dump trump–⁠⁠⁠⁠⁠⁠krasnov. A za Elišku 🏳️‍🌈✊.

Vedoucí Místního týmu Brno-Řečkovice a okolí, člen MF Brno, KF Jihomoravský kraj, Rezortního týmu pro záležitosti Evropské unie, zahraničních věcí a obrany 🌍 (RT EZO), lukas.dolezal@pirati.cz.

Vaclav.Bartos
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: Václav Bartoš
Dal poděkování: 53 poděkování
Dostal poděkování: 220 poděkování

Příspěvek od Vaclav.Bartos »

Tady jste ale na fóru strany, která už dávno není pirátská. Chystá v evropském parlamentu třeba i regulaci umělé inteligence. Její čelní představitelé mají profily na Facebooku, Instagramu a Twitteru, tedy na sociálních sítích amerických miliardářů, kterým posílají část rozpočtu strany. Běžně používají počítače s Windows a produkty Microsoft, nedají dopustit na produkty Googlu. A běžně se setkávají s dodavateli největších vendor lock-inů veřejné sféry. Mrkněte třeba tady na fóru, jak utichly debaty o vendoru naposledy s tím, že na to nemáme personální kapacity.

Tohle je ukázka závanu historie Pirátů:
https://wiki.pirati.cz/regiony/praha/ti ... or_lock-in
https://www.profant.eu/2020/akcni-plan-OS.html

V souvislosti s Vaším dotazem je zajímavé si tady na fóru vyhledat "autorský zákon", kterého se Váš dotaz týká. Opět velké debaty a plány před naším vládním angažmá a od roku 2021 ticho po pěšině.

Jinak narážíte na velmi zajímavé téma z hlediska muzejnictví. Tam bych tu snahu o uchování takového kulturního dědictví viděl. Mimochodem... tušil jste, že máme zákon u muzejnictví z roku 2000, kterému předcházel zákon z roku 1959? Nutí nás třeba archivovat každý střep vykopnutý ze země bez možnosti selekce, ale samozřejmě na digitální dědictví nepamatuje vůbec. Napadá mě snad jen Národní knihovna s projektem webarchiv.cz.

Na obhajobu Pirátů dodávám: Politické strany často musí hledat rovnováhu mezi ideály a praktickými požadavky vládnutí a politické práce. Také se mohou postupem času vyvíjet a měnit své priority a přístupy, což může být v rozporu s názory některých jejich příznivců nebo členů a jejich původním programem.

Takže kdyby se tu měla strhnout debata mimo téma záchrany kulturního dědictví z Ulož.to, důvody odklonu od politického programu a praktické aplikace chápu. Na druhou stranu to neznamená, že bychom neměli být důslední v předsevzetích, s kterými jsme do politiky šli.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Vaclav.Bartos za příspěvky (celkem 6):
Ivor.Kollar, Dalibor.Zahora, Lukas.Dolezal, Jan.Podhajsky, Robert.Magni, Ondrej.Kotas
radomirpolach

Lukas.Dolezal píše: 29 lis 2023, 17:34

Co se týká knih, mohou vzniknout uzavřená fóra, kde si lidi budou obsah kupovat a vzájemně sdílet. Nabízí se oživení warforum.cz. Na filmy zůstanou torrenty. U hudby je pohodlnější používat streamovací platformy než stahovat zararovaná alba.

Tady jde o to, že přijdeme o to, co spousta lidí nahrálo na internet. Podle mě je to nereprodukovatelné.

Celkově to považuji za dost tragické, za mě udělat výjimku, a dokumenty starší pět let nechat normálně přístupné a vyhledavatelné, tím se omezí poškování autorských práv a nové dokumenty se budou postupně stávat vyhledávatelnými.

Lukas.Dolezal
Dal poděkování: 1419 poděkování
Dostal poděkování: 1317 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukas.Dolezal »

radomirpolach píše: 29 lis 2023, 19:07
Lukas.Dolezal píše: 29 lis 2023, 17:34

Tady jde o to, že přijdeme o to, co spousta lidí nahrálo na internet. Podle mě je to nereprodukovatelné.

Celkově to považuji za dost tragické, za mě udělat výjimku, a dokumenty starší pět let nechat normálně přístupné a vyhledavatelné, tím se omezí poškování autorských práv a nové dokumenty se budou postupně stávat vyhledávatelnými.

Souhlasím s prvním odstavcem. Co se týká druhého, nalijme si čistého vína. Uloz.to se stalo populární díky tomu, že jsi bez registrace mohl stahovat cokoliv, a všechno bylo na jednom místě (tedy odpadly různé Rapidshary, kdy film byl rozdělen na části po 100 MB). I kvůli možnosti vyhledávání na Uloz.to (a podobných službách, které dřív nebo později také půjdou do kytek) ztratilo Warforum.cz na popularitě, protože takřka všechno bylo na jednom místě na Uloz.to. To teď skončí.

Pomoz vytlačit okupanty z Ukrajiny. Слава Україні! Героям
і Героїням слава! 🇨🇿 🇪🇺 🇺🇦 🇬🇪✌️. Make ruzzia Small Again. Dosť bolo fica 🇸🇰. Dump trump–⁠⁠⁠⁠⁠⁠krasnov. A za Elišku 🏳️‍🌈✊.

Vedoucí Místního týmu Brno-Řečkovice a okolí, člen MF Brno, KF Jihomoravský kraj, Rezortního týmu pro záležitosti Evropské unie, zahraničních věcí a obrany 🌍 (RT EZO), lukas.dolezal@pirati.cz.

Jan.Podhajsky
Člen KS Praha
Profese: sociolog,
Dal poděkování: 817 poděkování
Dostal poděkování: 754 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan.Podhajsky »

Vstanou novi bojovnici. K prvnimu autorsky chranenymu obsahu jsem se dostaval pres BBS, pak private FTP, nasledoval Napster, WINMx, Limewire, DC+, Donkey, BitTorrent, Magnetky. Ne nutne historicky v tomhle poradi a urcite jsem neco vynechal. Dycky byla pravni poprava ty sluzby nebo exemplarni vrazdy uzivatelu protokolu. Torrenty teda jeste bezej furt. Jakoze centralizovane uloziste jsem ani moc nepouzival. Mozna parkrat Megaupload ci Rapidshare a nebo to Uloz.to, kam behem COVID nahravali ucitele rozkopirovany pracovni listy nebo jsem tam chodil na scany cvicebnic, kdyz deti zapomely tu svoji ve skole a psychovaly, ze nebudou mit domaci ukol...

Ja bych se nebal, ze by warez a spol "zavrel kram". Bal bych se, ze stat zacne blokovat protokoly, celoplosne cenzurovat Internet atp. A aby se nepopravovali uzivatele vezenim nebo brutalnima pokutama.

Ale jsem asi moc cynickej po tech letech v kyberprostoru :D

Clovek se musi ucit novy veci, mno.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Podhajsky za příspěvky (celkem 7):
Lukas.Dolezal, Lukas.Novy, Ondrej.dj-bobr.Ulehla, Vojtech.Pikal, Dalibor.Zahora, Robert.Magni, Ondrej.Kotas

Stopuji zásadně v županu.
Pište mi na email jan.podhajsky@pirati.cz ; https://lide.pirati.cz/profil/2811/
Sem pirát i bez předpicu.

radomirpolach

Jan.Podhajsky píše: 29 lis 2023, 19:59

Vstanou novi bojovnici. K prvnimu autorsky chranenymu obsahu jsem se dostaval pres BBS, pak private FTP, nasledoval Napster, WINMx, Limewire, DC+, Donkey, BitTorrent, Magnetky. Ne nutne historicky v tomhle poradi a urcite jsem neco vynechal. Dycky byla pravni poprava ty sluzby nebo exemplarni vrazdy uzivatelu protokolu. Torrenty teda jeste bezej furt. Jakoze centralizovane uloziste jsem ani moc nepouzival. Mozna parkrat Megaupload ci Rapidshare a nebo to Uloz.to, kam behem COVID nahravali ucitele rozkopirovany pracovni listy nebo jsem tam chodil na scany cvicebnic, kdyz deti zapomely tu svoji ve skole a psychovaly, ze nebudou mit domaci ukol...

Ja bych se nebal, ze by warez a spol "zavrel kram". Bal bych se, ze stat zacne blokovat protokoly, celoplosne cenzurovat Internet atp. A aby se nepopravovali uzivatele vezenim nebo brutalnima pokutama.

Ale jsem asi moc cynickej po tech letech v kyberprostoru :D

Clovek se musi ucit novy veci, mno.

Podle mě jste nepochopil ten příspěvek. O nelegální obsah mi vůbec nejde. Jde mi o ty miliony dokumentů, co tam jsou.

Jan.Podhajsky
Člen KS Praha
Profese: sociolog,
Dal poděkování: 817 poděkování
Dostal poděkování: 754 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan.Podhajsky »

Chápu, jak funkujou lidi na Internetu. Bude to zpatky. vzdycky to bylo zpatky.

Stopuji zásadně v županu.
Pište mi na email jan.podhajsky@pirati.cz ; https://lide.pirati.cz/profil/2811/
Sem pirát i bez předpicu.

Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“