snejdarmi píše: ↑20 říj 2024, 22:10Zřejmě jste můj příspěvek nepochopil. Šlo mi o to, že byste reguloval SUV na naftu, protože válcuje děti
ale SUV na baterku byste nijak regulovat v plánu neměl, tzn. elektrické SUV válcovat děcka nemůže? Tady ten myšlenkový pochod, který jste ve svém příspěvku napsal je krásnou ukázkou, jak nesmyslné regulace mohou být a ve většině případů také jsou.
Žádná osobní auta bychom neměli nechat porušovat evropské předpisy:
https://gizmodo.com/european-road-safet ... 2000512122
Jinak rád bych zdůraznil, že já (a myslím ani jiní Piráti) nemají v plánu nijak konkrétně regulovat auta - to jsou nesmyslné chiméry, které oponenti Pirátů do mediálního prostoru vypouštějí na základě dedukce, že pokud se na rozdíl od všech ostatních nevymezujeme vůči regulacím EU (a ano, v poslední volbách do EP jsme se nevymezili a bylo nám to vyčítáno), tak to znamená, že jsme automaticky pro regulace a chceme regulovat a tak.
Podotkl bych, že automobilový průmysl i provoz je samozřejmě celá desetiletí těžce regulován a po veřejných komunikacích běžně nejezdí vozy kategorie Formule 1 apod. Tedy řeč je o tak jako tak velmi těžce regulovaném odvětví, kde se už desetiletí měří dopad sebemenší změny pravidel, návrhu komunikací, dopravního značení, designu vozidel, a já nevím čeho všeho na celkovou bezpečnost provozu, ale i na hluk, emise, apod. A reguluje se to právě i v zájmu motoristů, protože nikdo nechce nehody a oběti na životech a vždy se preferovalo nejohleduplnější řešení. (Fenomén poptávky po bezohledně působících SUV je záležitostí až posledních let... a ano, na rozdíl od plošného zákazu spalovacích motorů nejspíš ve světě dojde k vytvoření kategorie SUV odlišné od běžných osobních aut)
Pokud bych měl mluvit za sebe (nevím, jak Piráti jako celek), tak podle mě individuální automobilová doprava tak jako tak narazila na hranice a ani elektrifikace není řešením. Jasně, je úzce spjatá s venkovským a možná předměstským životním stylem, ale ve městech prostě nedává velký smysl a stále více evropských měst si to uvědomuje. Např. omezení na 30 km/h zavádí německá města zcela bez ohledu na to, která politická strana tam ovládá radnice: je na tom prostě shoda, lidé za tím opatřením vnímají nějaké zvýšení kvality života, apod. Ukazuje se, že těch lidí, kteří každý den jezdí autem po městě, není v absolutních číslech zas tolik: spousta lidí chodí pěšky nebo využívá MHD, auta jsou hodně vidět a zabírají hodně místa, ale obyvatel měst, kteří se jimi nevozí každý den, není zas tak málo, jak to vypadá.
"Myšlenkový pochod", tak jaký opravdu je a ne jak je mě nebo "Pirátům" (kteří ale mají sami o sobě pestré spektrum názorů na cokoliv, jak ukazuje i tahle diskuze) je spíš takovýhle: dnešní životní styl se docela zásadně liší od toho, jaký byl před 50, 100 nebo 150 lety. Např. dnes na spoustu míst není nutné dostavit se osobně, protože si lze byrokracii vyřídit přes Internet nebo přes Mobil. Dokonce i supermarkety jsou poněkud za horizontem, jsou nahrazovány zásilkovými službami. Doručování balíků je nahrazováno službami kategorie Alzabox.
Život se docela dramaticky proměňuje a obávat se, že v budoucnu nebude možné někam dojet autem, případně autem toho či onoho typu, je trochu podobné jako obávat se, že tam nebudeme moci dojet na koni nebo parní lokomotivou. Ne proto, že by to někdo nařídil nebo zreguloval, ale protože prostě životní styl a technologie se v čase měněj a dnešní každodennost je z hlediska mladší generace už vlastně minulost, která během jejich životů zanikne. Kdo bude opravdu spěchat, ten poletí třeba osobním dronem; lidí, co cestují na elektrických jednokolkách vidím stále víc a už jsem dokonce viděl, že si je berou i do vlaků. Nejde prostě přesně předpovědět, natož pak naplánovat, kam se životní styl a mobilita časem vyvinou. Debatuje se o taxících bez řidiče a podobných věcech. Vlastnictví osobního auta je spojeno s nutnou výstavbou garáží pro auta, které prodražují bytovou výstavbu; nějaká forma sdílené mobility tedy může v budoucnu vést k tomu, že lidi nebudou chtít auta vlastnit, tak jako dnes, a prostě celé to bude probíhat jinak (ale neříkám to proto, že by to Piráti chtěli nebo plánovali, ale právě proto, že nejsme strana plánující lidem životní styl - a neplánujeme je tedy ani nutit k setrvání u životního stylu stávajícího)