Je to zvláštní nebo typické, že přesvědčit katolíka o čemkoliv mimo jeho víru je stejně nemožné, jako přesvědčit Svědka Jehovova?
Smlouva se Svatým stolcem
Moderátor: Komise předsedajících
Toto je veřejné fórum, které neprezentuje oficiální stanoviska
Diskutujte slušně a respektujte Pravidla internetového fóra
- Petr.Vileta
- Člen KS Plzeňský kraj
- Profese: Celkem Spokojený Důchodce
- Dal poděkování: 10819 poděkování
- Dostal poděkování: 8772 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Smlouva se Svatým stolcem
Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista
Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.
(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)
-
- Návštěvník – nepatří k Pirátům
- Dal poděkování: 62 poděkování
- Dostal poděkování: 161 poděkování
Proste a jednoduse nejde mi nejvyssiho mistniho predstavitele katolicke cirkve Duku, ktery aby nam jo lezel v zaludku tak si tak skvele notoval se Zemanem (a nerikej, ze to bylo jenom v mezich nutnosti) a zaroven se od liberalni strani ke katolicke cirkvi v ČR dozadovat automatickeho respektu. O ten jste se Dukou a skandalama, ktere jste se snazili tutlat.
Hele, i moje sestra malem musela prelozit svadebni obrad, protoze si ho prala v hezkem chramu (jo, chapu, ze kostely vypadaji dobre a jsou levnejsi nez zamky a hrady). A ejhle, knez, co je mel oddat musel byt na rychlo prelozeny nekam na vesnici do hor a musel se rychle hledat nahradnik... Tak bezne ty vase spinkani s farniky jsou. Ne vsechno se deje "tam jinde", nekdy je to "tam u nas".
-
Pirati jsou strana, ktera ma v DNA v podstate cilenou dekonstrukci stareho dobreho (na dogmatech zalozeneho) sveta. Katolik, kteremu vychazime jako dobra volba ma nejaky problem s cirkvi. Neni to zadna vyznamna volicska skupina, katolici, kteri chteji manzelstvi pro vsechny, pravo na potraty na zaklade rozhodnuti zeny, zrovnopravneni adopci deti vsemi druhy manzelstvi a nulove privilegia pro cirkve. Ale pokud nas nejaky i pres to voli, pak jsme radi a vitame ho v piracke bande.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi anon1925 za příspěvek:
- Petr.Vileta
-
- Člen KS Plzeňský kraj
- Profese: (evangelický) farář
- Dal poděkování: 22 poděkování
- Dostal poděkování: 71 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Hynek.Polasek píše: ↑10 led 2025, 23:37Pirati jsou strana, ktera ma v DNA v podstate cilenou dekonstrukci stareho dobreho (na dogmatech zalozeneho) sveta. Katolik, kteremu vychazime jako dobra volba ma nejaky problem s cirkvi. Neni to zadna vyznamna volicska skupina, katolici, kteri chteji manzelstvi pro vsechny, pravo na potraty na zaklade rozhodnuti zeny, zrovnopravneni adopci deti vsemi druhy manzelstvi a nulove privilegia pro cirkve. Ale pokud nas nejaky i pres to voli, pak jsme radi a vitame ho v piracke bande.
Jen bych upozornil na dvě věci:
- Pokud jde o voličstvo, tak tam ten překryv může být (a asi i povětšinou bývá) částečný a upřímně si kladu otázku, jak hlubokou roli hrají v rozhodnutí nás volit právě tyhle otázky... asi nejde být v odpovědi na ně vyloženě v protikladu, ale mezipozic a „skřípotu zubů“ asi může být dost.
- Jiné to je, co se členstva týče... ale před nedávnem jsme vyděli „vylodění“ celé jedné naší názorové platformy (resp. její důležité části) – paradoxně té, která tahle témata akcentovala asi nejvíce, což je také zajímavé...
Mně jde o to, aby se kolem té smlouvy nešířily hlouposti a konspirace.
A pak mi jde o to, abychom reflektovali, že náš marketing poněkud přestřelil a minimálně na sociálních sítích i v oficiální komunikaci přerostl odpor ke smlouvě v mírně protikřesťanské a paušalizující postoje. A ano, třeba ten obrázek tlustého preláta z Facebooku (Neumím ho sem nasdílet.) byl a je pro mě urážlivý.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Zivny za příspěvek:
- Joanna.Hyrnik
Tomáš Matouš Živný
mail: zivny@luther.cz
tel.: (+420) 739 244 735
- Lukas.Dolezal
- Dal poděkování: 1419 poděkování
- Dostal poděkování: 1317 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Prelát
Tomas.Zivny píše: ↑11 led 2025, 00:09Mně jde o to, aby se kolem té smlouvy nešířily hlouposti a konspirace.
A pak mi jde o to, abychom reflektovali, že náš marketing poněkud přestřelil a minimálně na sociálních sítích i v oficiální komunikaci přerostl odpor ke smlouvě v mírně protikřesťanské a paušalizující postoje. A ano, třeba ten obrázek tlustého preláta z Facebooku (Neumím ho sem nasdílet.) byl a je pro mě urážlivý.
Proč by měl být tento prelát automaticky urážlivý?
Přijde vám ok, aby někdo před soudy a policií kryl trestnou činnost? Třeba zneužívání dětí? Ne? Nám taky ne. A nechápeme, proč by měla mít církev výjimku. A přesně o tom je takzvaná "Vatikánská smlouva,” která dává církvi možnost postavit zpovědní tajemství nad české zákony. Věřili byste, že to má podporu většiny stran ve Sněmovně? Piráti jsou samozřejmě ostře proti!
Jde o to, že když se člověk při zpovědi přizná k probíhajícímu nebo chystanému trestnému činu, tzv. "pastorační pracovníci" už nebudou mít povinnost to nahlásit policii. Takže se v konečném důsledku otevírají dveře k tutlání trestné činnosti. Včetně té sexuální. A na nezletilých. Jen pro připomenutí:
Ve Francii odhalili 330 000 obětí zneužívaných duchovními.
Ve Španělsku je to dalších 400 000.
V Německu jde o desetitisíce případů.
I u nás existují desítky případů, které zůstaly bez adekvátního vyřešení.
Nepopíráme, že mnoho duchovních pomáhá lidem v těžkých životních situacích. To ale není žádný důvod, aby prošel zákon, který chrání pachatele. A na oběti kašle. Pokud si chceme zachovat tvář jako demokratická společnost, neexistuje jiná volba, než tohle zvýhodňování duchovních před zákonem jednoznačně odmítnout.
Zdroj: Facebook České pirátské strany.
Pomoz vytlačit okupanty z Ukrajiny. Слава Україні! Героям
і Героїням слава!
. Make ruzzia Small Again. Dosť bolo fica
. Dump trump–krasnov. A za Elišku
.
Vedoucí Místního týmu Brno-Řečkovice a okolí, člen MF Brno, KF Jihomoravský kraj, Rezortního týmu pro záležitosti Evropské unie, zahraničních věcí a obrany (RT EZO), lukas.dolezal@pirati.cz.
-
- Člen KS Plzeňský kraj
- Profese: (evangelický) farář
- Dal poděkování: 22 poděkování
- Dostal poděkování: 71 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Prelát
Lukas.Dolezal píše: ↑11 led 2025, 00:18Tomas.Zivny píše: ↑11 led 2025, 00:09A ano, třeba ten obrázek tlustého preláta z Facebooku (Neumím ho sem nasdílet.) byl a je pro mě urážlivý.
prelát.jpg
Díky, no...
Poněvadž paušalizuje a stereotypizuje všechny křesťanské duchovní a ze všech dělá zlé preláty, kteří se odívájí zlatem, jsou tlustí a tutlají sexuální zneužívání... Připomíná mi to karikatury LGBTQ+ lidí, třeba takový ty fotky z Prideů, kdy se v některých médiích, videích a článcích ukážou především ti, co polonazí nosívají psí obleček (neznám oficiální termín a nic proti) a podle toho se pak posuzuje celá komunita.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Zivny za příspěvek:
- Joanna.Hyrnik
Tomáš Matouš Živný
mail: zivny@luther.cz
tel.: (+420) 739 244 735
-
Tomas.Zivny píše: ↑11 led 2025, 00:23Poněvadž paušalizuje a stereotypizuje všechny křesťanské duchovní a ze všech dělá zlé preláty, kteří se odívájí zlatem, jsou tlustí a tutlají sexuální zneužívání... Připomíná mi to karikatury LGBTQ+ lidí, třeba takový ty fotky z Prideů, kdy se v některých médiích, videích a článcích ukážou především ti, co polonazí nosívají psí obleček (neznám oficiální termín a nic proti) a podle toho se pak posuzuje celá komunita.
Zkus navrhnout lepsi ilustraci toho, proc nepodporujeme mezinarodni smlouvu s Vatikanem, u ktere nevidime dulezitost pro obcany ČR.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi anon1925 za příspěvek:
- Lukas.Dolezal
- Lukas.Dolezal
- Kontaktovat uživatele:
Tomas.Zivny píše: ↑11 led 2025, 00:23Lukas.Dolezal píše: ↑11 led 2025, 00:18Tomas.Zivny píše: ↑11 led 2025, 00:09A ano, třeba ten obrázek tlustého preláta z Facebooku (Neumím ho sem nasdílet.) byl a je pro mě urážlivý.
prelát.jpg
Díky, no...
Poněvadž paušalizuje a stereotypizuje všechny křesťanské duchovní a ze všech dělá zlé preláty, kteří se odívájí zlatem, jsou tlustí a tutlají sexuální zneužívání... Připomíná mi to karikatury LGBTQ+ lidí, třeba takový ty fotky z Prideů, kdy se v některých médiích, videích a článcích ukážou především ti, co polonazí nosívají psí obleček (neznám oficiální termín a nic proti) a podle toho se pak posuzuje celá komunita.
Předpokládám, že ten obrázek má symbolizovat Dominika Duku . Zajímavé, že i přes Dukovy totální úlety byl loni vyznamenán vyznamenáním „Premio Cultura San José Sanchez Del Rio Martire“ za hluboké svědectví víry, která získává konkrétní obrysy v kultuře, dle učení sv. Jana Pavla II...
Lepší?
і Героїням слава!
.
Vedoucí Místního týmu Brno-Řečkovice a okolí, člen MF Brno, KF Jihomoravský kraj, Rezortního týmu pro záležitosti Evropské unie, zahraničních věcí a obrany (RT EZO), lukas.dolezal@pirati.cz.
- Jan.Prokop
- Člen KS Středočeský kraj
- Profese: ITak
- Dal poděkování: 690 poděkování
- Dostal poděkování: 1455 poděkování
Tomas.Zivny píše: ↑11 led 2025, 00:23Poněvadž paušalizuje a stereotypizuje všechny křesťanské duchovní a ze všech dělá zlé preláty, kteří se odívájí zlatem, jsou tlustí a tutlají sexuální zneužívání... Připomíná mi to karikatury LGBTQ+ lidí, třeba takový ty fotky z Prideů, kdy se v některých médiích, videích a článcích ukážou především ti, co polonazí nosívají psí obleček (neznám oficiální termín a nic proti) a podle toho se pak posuzuje celá komunita.
Lepší?
Nejvyšší český katolický duchovní odívá se zlatem, je tlustý a tutlá sexuální skandály
- Lukas.Dolezal
- Kontaktovat uživatele:
Jan.Prokop píše: ↑11 led 2025, 19:13Tomas.Zivny píše: ↑11 led 2025, 00:23Poněvadž paušalizuje a stereotypizuje všechny křesťanské duchovní a ze všech dělá zlé preláty, kteří se odívájí zlatem, jsou tlustí a tutlají sexuální zneužívání... Připomíná mi to karikatury LGBTQ+ lidí, třeba takový ty fotky z Prideů, kdy se v některých médiích, videích a článcích ukážou především ti, co polonazí nosívají psí obleček (neznám oficiální termín a nic proti) a podle toho se pak posuzuje celá komunita.
Lepší?
Nejvyšší český katolický duchovní odívá se zlatem, je tlustý a tutlá sexuální skandály
Bývalý nejvyšší český katolický duchovní. Od roku 2022 tyto funkce (arcibiskup pražský a primas český) zastává Jan Graubner.
і Героїням слава!
.