INTERGRAM

Pirátská strana podporuje liberální autorské právo a odstranění výsadního postavení OSA.

Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT

Pravidla fóra
  • V tomto fóru odpovídají členové a příznivci Pirátů na vaše dotazy k platnému autorskému zákonu a také k naší politice v oblasti kopírování.

• Před položením dotazu zkuste najít odpověď v seznamu Často kladených otázek

Roman.Kucera
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: IT
Dal poděkování: 2901 poděkování
Dostal poděkování: 5772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: INTERGRAM

Příspěvek od Roman.Kucera »

Myslím, že je to OK. Já bych to takhle udělal :-)
Leták s odpovědí pro OSU/intergram si kdyžtak u nás vyzvedni, jistě se s tebou někdo doluví, kde, třeba u mě :-)
Pirátem se člověk nestává, pirátem se rodí!
TomasP
Profese: vedoucí prodejny

Příspěvek od TomasP »

Dobře, děkuji. Ještě se chci zeptat, jestli po zaplacení (tím pádem v podstatě přiznání veřejné produkce) nemohou přijít nějací další výběrčí a chtít také své výpalné za dané období.
Jana.Syrovatkova
Člen KS Praha
Profese: VŠ pedagog
Bydliště: trvalé Úvaly u Prahy, přechodné Praha 7, Holešovice
Dal poděkování: 232 poděkování
Dostal poděkování: 722 poděkování

Příspěvek od Jana.Syrovatkova »

Samozřejmě mohou, je jich víc. Kolegové jistě případně opraví, ale tuším OSA taky něco chce.

Zjistit od zaměstnance, co jim napovídal a podle toho reagovat. Něco jako: "Hudba tu hrála vždy, ale jednalo se o CD-čka pod licencí Creative Commons, jenže jich bylo málo a zaměstnanci si stěžovali, že se hudba opakuje, tak jsme od 1.3.2013 zkusili komerční rádia. Neuvědomili jsme si, že tím pádem jsme povinni platit poplatek. Zjistili jsme však, že se tam hudba taky opakuje pořád dokola, tak se vracíme k tichu kombinovanému s CC CD-čky." Tedy za předpokladu, že nějaká taková CD-čka vlastníte (či stáhnete z internetu hudbu pod licencí Creative Commons jako důkaz, že skutečně máte archív, z něhož se dá pouštět CC hudba).
JanM
Profese: student

Příspěvek od JanM »

Dobrý den,

potřeboval bych od Vás poradit, jak na společnost Intergram. Vlastním obchod se smíšeným ZBO a abych si zkrátil minuty poslouchám rádio(Impuls, Fajn), pokaždé jsem si myslel, že stačí platit poplatek u Českého rozhlasu, ale v minulém roce ke mně přišli "kontroloři" a začali si vyptávat na různé věci, já jsem vůbec neměl ponětí o nějakém Intergramu a ochotně jsem spolupracoval. Následně mi přišel dopis na uzavření a zaplacení autorského poplatku a abych neměl problém zaplatil jsem. Po skončení smlouvy mi přišel další dopis na podepsání a zaplacení, tak jsem jim napsal, že nemám zájem o smlouvu a rádiové vysílání už neprovozuji(kolem února). Naneštěstí jsem měl úraz a obchod za mě musel převzít příbuzný, který o Intergramu nevěděl a rádio si pouštěl dál nějak do dubna. V květnu mi přišel dopis kde mi "vyhrožovali" abych jim urychleně zaplatil, jinak to dají právníkovi, znovu jsem jim odepsal, že nemám zájem. A co se neděje minulý týden mi přišel od společnosti NSGMorison výhružný dopis abych do 15.8.2013 uzavřel a zaplatil jinak to budou vymáhat jinou cestou a jako bonus po mně chtějí 375kč za poslání dopisu. Navrhl jsem jim, že zaplatím ty měsíce, kdy se vysílalo beze smlouvy ale o uzavření nové smlouvy nemám zájem(bohužel jsem asi přiznal vinu), nechtěl jsem zapírat a dostat se do dalších problémů, i přesto že letos nikdo nechodil kontrolovat.

Teď mám problém. Platím rádiový poplatek u Českého rozhlasu(cca 440kč) a Integram po mě chce 2400Kč a rádio nevyužívám. Můžete mi poradit co dál, jak mám postupovat dále? Musím Intergramu zaplatit? a můžu zrušit poplatek u Českého rozhlasu?

A jsou nějaké možnosti si v obchodě v rádiu/Cd přehrávači pustit písničky aniž bych měl problémy s podobnými společnosti?

Děkuji za odpověď.

S pozdravem
JanM.
ssergey
Profese: prodavač

Příspěvek od ssergey »

Dostal jsem odpověď od právníka, který přílohám.
Kobl

Příspěvek od Kobl »

Dobrý den,

potřebuji se optat na tuto věc: Proběhla u nás kontrola na prodejně s dámským oblečením, kde přehráváme ve smyčce jednu skladbu zakoupenou na istockaudio.com na počítači, ke kterému jsou připojeny 2 reproduktory. Kontrolu provedli z intergramu.
Dle toho co jsme pochopil, bych koupí skladby na istockaudio.com měl být sproštěn placení poplatků, nicméně oni jsou prý nějaký ochránci jiný než OSA, a proto platit mám.

Licence z istockaudio.com : http://www.istockphoto.com/license_audio.php

Mohu se zeptat, jak jednat - zda jednají dle zákona?
Martin.Kucera
Člen KS Moravskoslezský kraj
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 561 poděkování
Dostal poděkování: 12523 poděkování

Příspěvek od Martin.Kucera »

Kobl píše:nicméně oni jsou prý nějaký ochránci jiný než OSA, a proto platit mám.
Požadujte od nich, ať doloží, podle jakého konkrétního paragrafu máte platit, i když máte licenci od istockaudio.com. Jen tak tvrdit můžou cokoli a vy jim nejste povinen věřit (takové ptáčky známe, třeba Isifa často tvrdí, že má práva na nějaké obrázky, a přitom je nemá).

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Kobl

Příspěvek od Kobl »

Dobrý den,

děkuji, dle rozhovoru s infolinkou jsem pochopil, že platím za to, že využívám PC+reproduktory k hudbě. OSA se pak údajně má starat o obsah toho co pouštím.
Martin.Kucera
Člen KS Moravskoslezský kraj
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 561 poděkování
Dostal poděkování: 12523 poděkování

Příspěvek od Martin.Kucera »

Kobl píše:dle rozhovoru s infolinkou jsem pochopil, že platím za to, že využívám PC+reproduktory k hudbě.
Chtějte konkrétní citaci zákona. Pokud byste tam měl živého zpěváka s kytarou hrajícího své vlastní skladby, tak Intergram taky nemůže požadovat poplatek za PC+repro jen proto, že je použijete k zesílení produkce toho zpéváka.

Edit: OSA se stará o práva autorů (hudby a textu), Intergram o práva výkonných umělců (tedy těch co skladbu nahrají a nazpívají). Licence, kterou máte, by měla pokrývat obojí.

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

kobl

Příspěvek od kobl »

Dobrý den,

tak dnes se mi konečně vyjádřili a to konkrétně takto:

Autorský zákon v ustanovení § 101 odst. 9 písm. a) obsahuje v případě provozování uměleckých výkonů ze zvukového záznamu vydaného k obchodním účelům nebo k provozování takových zvukových záznamů výkonů zákonnou domněnku zastupování veškerých nositelů práv. Uvedené neplatí pouze pro případ, když smluvně nezastupovaného nositele práva, který vůči uživateli a INTERGRAMu vyloučí účinky hromadné smlouvy. Pokud by tedy nositel práv/nositelé práv (příslušný výkonný umělec a výrobce zvukových záznamů, jejichž výkony a záznamy zpřístupňujete veřejnosti ve Vaší provozovně) chtěli vyloučit účinky hromadné smlouvy ve výše uvedeném případě, je tedy potřebné, aby dodali do INTERGRAMu písemné prohlášení a Vy byste pak jako provozovatel těchto výkonů a záznamů dále potvrdil užití skladeb pouze uvedených nezastupovaných výkonných umělců a výrobců. Jinak bude nutné ve Vašem případě smlouvu s INTERGRAMem uzavřít.

Chápu to tak, že každé jednotlivé (pro normláního člověka) prakticky neznámé společnosti musí ten umělec napsat dopis, že s nimy spolupracovat?
Odpovědět

Zpět na „Kopírování“