Karel1 píše:Jak to vidím já, tak patrně jediným řešením je řádná a pokud možno dlouhodobá medializace uvedené lumpárny, podložená navíc případným vyhraným soudním sporem, ta by jim třeba i mohla zavřít tu trafiku.
Jenže Isifa/Logicall/Profimedia to své vyhrožování nikdy nenechají dojít až k soudu, protože vědí, že by prohráli.
Čili v tomhle směru asi jedinou možností je podávat trestní oznámení na ně, ale nevím jaká je šance dotáhnout to až k soudu, jestli se z toho nemůžou nějak vykličkovat.
Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. -- Lucie Spáčilová
No a co třeba už při prvním výpalnickém mailu vzít hlavičku a nahlásit abuse správci serveru případně spamhausu ... kromě toho, že nebude otravovat vás, nebude moci otravovat nikoho jiného, protože mail bude automaticky považován za spam.
Dorazil mi další email. Myslím, že tohle je další oblast, ve které stojí za to "rozpoutat válku". Lidi to otravuje stejně jako OSA.
Dobrý den pane Šmída,
včera 12.2.2014 jsem měla v poště tento dopis viz přiložená příloha, který přišel obyčejnou poštou.Nikoliv doporučeně!
Jelikož mě do této doby nikdy nikdo žádným způsobem nekontaktoval a to už mám stránky od roku 2007 a tyto stránky jsem si nechala vytvořit firmou a také je zaplatila, tak to byl pro mě šok, když jsem si obsah dopisu přečetla.
Jedná se zde o jednu jedinou fotografii a to piercingu do jazyka.....přesto jsem z preventivních důvodů raději všechny fotografie /i své vlastní/ nechala stáhnout firmou u, které platím hosting a doménu.
Vzhledem k tomu, že jsem samoživitelka a tyto peníze co po mně tato firma vymáhá nemám a nemohu si dovolit podceňovat takovou poštu rozhodla jsem se Vám napsat a poprosit o radu.
Pokud mám někam přijít příjdu, protože pracuji v Olomouci a jsem denně v centru.
Z přiložených recenzí jsem pochopila, že možná by nebylo od věci tento dopis nahlásit na policii a podat trestní oznámení, tak jak to tam ve většině případů všichni doporučují.Přesto bych raději celou záležitost ráda uzavřela bez dalších potíží jak někteří popisují .
Děkuji Vám moc za přečtení a pomoc.
S pozdravema přáním hezkého dne
Dopis mám v příloze emailu. případně poskytnu rovněž.
místopředseda Pirátské strany. Neváhejte se na mě obrátit.
Jsem pro hromadnou žalobu nebo alespoň společný postup!!! Hurá! taky mne otravují. A mám chuť do toho jít z principu, ne že by mne bavilo sepisování argumentů a žalob...
Adéla
Dobrý den, jsem ve stejné situaci, jako většina pisatelů s tím rozdílem, že:
jsem bývalý vysoce postavený manažer velké české banky, který "vymáhal" neplacené úvěry v řádech miliard Kč
mám jisté právní povědomí o vymáhaní a kontakty na jak na právníky, tak i na orgány činné v trestním řízení
věnuji se tomuto problému pár týdnů
Zde jsou moje poznatky:
Trestní oznámení - z podezření spáchání podvodu sice zní efektně, ale prakticky není možné dokázat isifě a logicallu úmysl. Museli bychom dokázat, že nejdřív deklarovali foto jako volně dostupné a pak jej následně zpoplatnili. A to ještě v takovém množství, které je výrazně větší než statistická chyba výskytu omylu vzhledem k počtu fotek v jejich databázi. Pokud to někdo umíte, pak má trestní oznámení šanci, ale počítejte s tím, že případ nebudou řešit odborníci na autorské právo a internet.
Jediné trestní oznámení, které by možná přicházelo do úvahy je dle § 354 Nebezpečné pronásledování
(1) Kdo jiného dlouhodobě pronásleduje tím, že
a) vyhrožuje ublížením na zdraví nebo jinou újmou jemu nebo jeho osobám blízkým,
b) vyhledává jeho osobní blízkost nebo jej sleduje,
c) vytrvale jej prostřednictvím prostředků elektronických komunikací, písemně nebo jinak kontaktuje,
d) omezuje jej v jeho obvyklém způsobu života, nebo
e) zneužije jeho osobních údajů za účelem získání osobního nebo jiného kontaktu,
a toto jednání je způsobilé vzbudit v něm důvodnou obavu o jeho život nebo zdraví nebo o život a zdraví osob jemu blízkých,
bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.
(2) Odnětím svobody na šest měsíců až tři roky bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1
a) vůči dítěti nebo těhotné ženě,
b) se zbraní, nebo
c) nejméně se dvěma osobami.
I když i tady je ta důvodná obava na vodě, nicméně je nutné zdokladovat rozsah a formu nátlaku. Zde se mi líbí doporučení, že u telefonického kontaktu je nutné podmínit pokračování konverzace se souhlasem k jejímu záznamu. Pokud jej protistrana neposkytne, ukončit hovor jako bezpředmětný (ano opět jenom individuální obrana). Policie bude s největší pravděpodobností v ostatních případech oznámení odkládat, protože to vyhodnotí jako obchodní spor, takže logicky - podat žalobu, ale...
Žaloba - Co budeme žalovat? Celá finta je postavena na tom, že "vystrašená oběť" uzná pohledávku tim, že souhlasí s mimosoudním vypořádáním. Dobrovolný krok svéprávné osoby. Navíc, budeme žalovat náhradu škody, výši které musíme dokladovat a zaplatit 5% jako soudní poplatek k žalobě. Ptal jsem se právníků bez konfliktu zájmů a ti řekli, že je by do toho nešli.
Medializace - ta je dvousečná. Getty Images jako původce tohoto globálního schématu medializaci potřebuje. Oblékne si zlaté brnění a potáhne do boje proti nelegálním uživatelům autorských práv, kvůli kterým fotografové všech zemí živoří. Pokud se do toho vloží Piráti, budou Getty Images obviněni z toho, že touto medializaci jenom zvyšují svoje politické preference.
Řešení - nejlepší obrana je útok. Jako finanční analytik jsem zjistil, že Logicall porušuje zákon tím, že do sbírky listin nedodává od roku 2009 finanční výkazy. Sankce mohou být různé, ta nejvyšší do 3% aktiv společnosti. Jenom pro zajímavost, smlouvu s Getty Images podepsali v roce 2010, tedy po dvou poměrně výrazně ztrátových letech, kdy ztráta byla tak vysoká, že vymazala vlastní jmění. Takže motivace je jasná - náš tradiční byznys jde do háje, budeme buzerovat a otravovat.
Logicall sice finanční výkazy zakládá, nicméně jsou v nich chyby - čímž se může dopouštět trestního činu zkreslování účetnictví - min. pro rok 2012.
Z finančních výkazů Logicallu také vyplývá, že žádný veliký objem žalob nepodává, protože je nemá nikde v účetnictví. Pokud by žaloval 1000 obětí s průměrnou pohledávkou 20000, musel by mít někde v ostatních nákladech kolem milionu a to nemá.
Výše uvedené jenom svědči o tom, že jde o partu přidrzlejších dobrodruhů, kteří důsledně hledí na minimalizaci nákladů celého schématu, proto žádné žaloby, snad s výjimkou flagrantního zneužití autorských práv (foto na reklamní kampani, výrobcích a pod.) nepodají. Ale to je můj názor.
Takže - jakkoli se nám to zdá nemravné, zatím to asi není kriminální čin. A ostatní je jenom obchodní spor.
makovec píše:
Výše uvedené jenom svědči o tom, že jde o partu přidrzlejších dobrodruhů, kteří důsledně hledí na minimalizaci nákladů celého schématu, proto žádné žaloby, snad s výjimkou flagrantního zneužití autorských práv (foto na reklamní kampani, výrobcích a pod.) nepodají. Ale to je můj názor.
Takže - jakkoli se nám to zdá nemravné, zatím to asi není kriminální čin. A ostatní je jenom obchodní spor.
Takže - pevné nervy a užít si to.
tak to si užijem
místopředseda Pirátské strany. Neváhejte se na mě obrátit.
Vážení,
pravděpodobně ideálním řešením by byl postup přesně stejný, ovšem opačný : založme vlastní fotobanku s vlastními fotkami a počkejme, až nám je ukradnou. Soudně jako autoři vysoudíme miliony a obě fotobanky si dají pozor na to, aby již podobný zm**dy nenajímaly. Možná, že je i položíme, co Vy na to ??