Řešení konfliktů

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Odpovědět
Dominika.Michailidu
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: výtvarník
Dal poděkování: 2109 poděkování
Dostal poděkování: 1524 poděkování

Re: Řešení konfliktů

Příspěvek od Dominika.Michailidu »

Zkušenost: vařil mi komp. Zjistilo se, že jsem měla nainstalované 3 antiviry, které "byly v konfliktu", "hlídali sami sebe" a strašně zatěžovaly procesor. Přitom vlastně měli stejný cíl.. Ano, připomělo mi to fórum :D v tomto případě byla pomoc snadná - odinstalovat 2 zbytné programy a je klid. Ale pokud bych chtěla mít všechny antiviry v kompu dál? Co ty na to, programátore?
Tito uživatelé poděkovali autorovi Dominika.Michailidu za příspěvky (celkem 8):
anonym2064, Janek.Wagner, Ivan.Sirko, Tomas.Klapka, Maria.Vasickova, Helena.Jarolimkova, Karin, V__

Svobodný internet nedáme. Ale vemte si místo něj válku proti drogám.

anonym2064
Dal poděkování: 2556 poděkování
Dostal poděkování: 2719 poděkování

Příspěvek od anonym2064 »

Dominika Michailidu píše:Zkušenost: vařil mi komp. Zjistilo se, že jsem měla nainstalované 3 antiviry, které "byly v konfliktu", "hlídali sami sebe" a strašně zatěžovaly procesor. Přitom vlastně měli stejný cíl.. Ano, připomělo mi to fórum :D v tomto případě byla pomoc snadná - odinstalovat 2 zbytné programy a je klid. Ale pokud bych chtěla mít všechny antiviry v kompu dál? Co ty na to, programátore?
Když jsme se s Havrym vraceli z Let u Písku zastavali jsme se na oběd a diskutovali s romskejma organizacema dozvěděli jsme se, že nemají žádný odbor mediální ale zato mají odbor bezpečnostní/antikonfliktní.(přesný název byl možná jiný, paměť už dosluhuje) Tenkrát mi to přišlo divný, ale začínám to chápat.
Tito uživatelé poděkovali autorovi anonym2064 za příspěvky (celkem 6):
Janek.Wagner, Ivan.Sirko, Tomas.Klapka, Helena.Jarolimkova, Karin, V__
Ivo.Vasicek
Profese: manažer
Dal poděkování: 2653 poděkování
Dostal poděkování: 2908 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivo.Vasicek »

Nejčastějším nedorozuměním, které vnímám je nepochopená sebereflexe. Většina lidí si chování ostatních vysvětluje svojí optikou (tedy předpokládají u druhého stejné motivy, předsudky, přístup k informacím...). Ve výsledku si do projevů a aktivit promítají vlastní chyby a postoje, které mohou být aktuální nebo z minulosti. Lidi potom útočí v podstatě sami na sebe, ale promítají to na ostatní.
Pokud to chce někdo u sebe řešit, mohu poradit jednoduchou pomůcku: nikoho nesuďte a nehodnoťte, řešte výstupy bez ohledu na autora.
Pozn.:OFFTOPICOsobní zkušenost - pokud mě někdo naštve, chvíli se hrabu v paměti a vždy najdu ve své historii chování stejný projev, potom přemýšlím, proč jsem se kdysi taky tak podobně zachoval a reaguji dle toho (nechám dotyčného, ať si o mě myslí, že jsem čurák, je to jen informační výstup, mě se vůbec netýká)
Pozn2.:OFFTOPICOd kolegů co dělají analytiku lidské komunikace vím, že až 90% mezilidské komunikace je predikovatelné. mají ca 50 typů, když člověka zařadí správně do typu (k tomu musí nasbírat data), tak už vědí jak bude reagovat, co bude kdy říkat
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivo.Vasicek za příspěvky (celkem 8):
Ivan.Sirko, Tomas.Klapka, Maria.Vasickova, Helena.Jarolimkova, Ondrej_Marek, Karin, Lenka.Kozlova, V__
"Skutečná svoboda slova je právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet"(George Orwell)
Ivan.Sirko
Profese: Putující filosof
Dal poděkování: 2959 poděkování
Dostal poděkování: 684 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivan.Sirko »

Martině, člověk cely život učí se, hledá pravdu, až ve staří zjisti, že cely život je na prd a ta pravda už tu jednou byla, když té bylo asi 18 ale potom člověk začne přemýšlet o tom jak žít, místo toho aby jen žil, tak že v poho.... :fet:

Škoda že nelze životní zkušenosti nelze "nainstalovat" do člověka jako antivir, on to chce všechno osobně prozkoumat, protože jsme furt ve své podstatě stejně jak ti, ktere žili v jeskyni. Až ten civilizační skok zvládneme, bude to líb, ale už ne tak veselo :lol: Budou nam teto časy chybět ;)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivan.Sirko za příspěvky (celkem 5):
Tomas.Klapka, Maria.Vasickova, Helena.Jarolimkova, Ivo.Vasicek, V__

Слава Україні! Героям слава! 🇺🇦 ✌️ Podpoř ukrajinskou armádu.

Ivan.Sirko
Kontaktovat uživatele:

Ivo Vasicek píše:...
Mohu toto citovat ve vlakně Ukrajina? :lol: :D :)
Ve výsledku si do projevů a aktivit promítají vlastní chyby a postoje, které mohou být aktuální nebo z minulosti. Lidi potom útočí v podstatě sami na sebe, ale promítají to na ostatní.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivan.Sirko za příspěvky (celkem 2):
Ivo.Vasicek, V__

Tomas.Klapka
Profese: discordian pope
Dal poděkování: 496 poděkování
Dostal poděkování: 935 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas.Klapka »

Dominika Michailidu píše:Zkušenost: vařil mi komp. Zjistilo se, že jsem měla nainstalované 3 antiviry, které "byly v konfliktu", "hlídali sami sebe" a strašně zatěžovaly procesor. Přitom vlastně měli stejný cíl.. Ano, připomělo mi to fórum :D v tomto případě byla pomoc snadná - odinstalovat 2 zbytné programy a je klid. Ale pokud bych chtěla mít všechny antiviry v kompu dál? Co ty na to, programátore?
Každý antivir má nějaké nároky na systém - potřeby. A komp ty potřeby nedokázal uspokojit tak, aby uspokojoval i tvojí potřebu s ním pracovat :)
Antivir ani komp nejsou živé bytosti a jejich potřeby jsou dány pevně kódem, nastavením, výkonem kompu :)
Můžeš upravit nastavení (třeba rezidentní ochranu jen od jednoho antiviru a ostatní antiviry nechat třeba je jednou za čas zkontrolovat soubory na disku), můžeš antiviry střídat, můžeš navýšit výkon počítače, můžeš zkusit najít antiviry, které mezi sebou nemají konflikt :) Taky můžeš přehodnotit přání mít 3 antiviry. Proč to potřebuješ? A dává ti to opravdu něco navíc než když máš jen jeden antivir puštěný? Nebo obecněji: uspokojují tři antiviry tvoji potřebu bezpečí o tolik víc než jeden antivir? To je situace, kdy si konflikt řešíš sama.
Ten konflikt ale můžeš vztáhnout až na autory antiviru a zkusit to řešit s nimi :) Můžeš je kontaktovat a přesvědčit je o tom, aby je upravili tak, aby dokázaly fungovat s ostatními antiviry tak, aby spolupracovaly a nevznikal konflikt :)
Taky můžeš požádat někoho jiného, kdo má zdroje k uspokojení tvých potřeb. Třeba někoho, kdo antivirům rozumí a poskytne ti informace, které tvoje potřeby uspokojí a nebo povedou k uspokojení nebo přehodnocení potřeb :)
Ivo Vasicek píše:Nejčastějším nedorozuměním, které vnímám je nepochopená sebereflexe. Většina lidí si chování ostatních vysvětluje svojí optikou (tedy předpokládají u druhého stejné motivy, předsudky, přístup k informacím...). Ve výsledku si do projevů a aktivit promítají vlastní chyby a postoje, které mohou být aktuální nebo z minulosti. Lidi potom útočí v podstatě sami na sebe, ale promítají to na ostatní.
Pokud to chce někdo u sebe řešit, mohu poradit jednoduchou pomůcku: nikoho nesuďte a nehodnoťte, řešte výstupy bez ohledu na autora.
Existují komunikační vzorce, které jsme si během života s ostatními vytvořili. Například když nás někdo obviňuje, nebo máme pocit, že se nás něco dotýká, máme tendenci používat obranné vzorce chování a komunikace. Nenásilná komunikace je o empatii a o používání takových komunikačních prostředků, které co nejméně vyvolávají obranné reakce u ostatních, které fungují jako bariéry k toku informací.
Tou sebereflexí myslíš, že se empaticky podívám na sebe? Empatie k sobě je pochopení, co cítím, jaké se mi za tím skrývají potřeby.
Pokud nějaká potřeba není uspokojena, tak jí lze uspokojit sám a pokud to nelze, tak lze formulovat žádost k někomu, kdo by mohl mít zdroje k uspokojení těch potřeb.
Bez empatie k sobě samému často ostatním vysílám emoce a nechávám tu empatii na nich a zpravidla nejsem schopen empatie k nim. Když někdo, s kým jsi v konfliktu, není schopen empatie k tobě, ani ty sám, tak může vznikat černobílé vidění.

OFFTOPIC[quote="Ivo Vasicek"]Pozn2.: Od kolegů co dělají analytiku lidské komunikace vím, že až 90% mezilidské komunikace je predikovatelné. mají ca 50 typů, když člověka zařadí správně do typu (k tomu musí nasbírat data), tak už vědí jak bude reagovat, co bude kdy říkat[/quote]
jo, k tomu se dá použít i MBTI, které vychází z Jungových Psychologických typů. MBTI sleduje 4 charakteristiky a to pak dává 16 typizovaných obecných typů povah. Dokážeš si pak představit, jak daný člověk bude reagovat v mnoha situacích, jakým způsobem vnímá, jakým způsobem pracuje s tím, co vnímá, zda je spontánní a nebo si spíše plánuje všechno do detailu, apod.

Nezapomínejme v diskuzi na otázku, která je prvním krokem k vytvoření systému pro řešení konfliktů ;)
Co v případě konfliktu děláte a s čím jste spokojeni? Co vám při řešení konfliktů funguje? Co je vám příjemné? Jaké ze současných reakcí na konflikt vám vyhovují?
V mnoha případech by při řešení konfliktu mohl pomoci někdo, kdo není účastníkem konfliktu, případně dokáže být neutrální, je schopen empatie a umí zprostředkovat komunikaci mezi lidmi, kteří k sobě nejsou empatičtí:
mediátor
Pokud je konflikt, vyhovuje mi taková reakce, že
ten, kdo má konflikt, oznámí, že má konflikt a že ho chce řešit
Co dalšího vás napadá?
Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Klapka za příspěvky (celkem 2):
Ivo.Vasicek, V__

prostřednictvím předsedajícího mi polibte prdel! you'll be redlacep!

Maria.Vasickova
Dal poděkování: 379 poděkování
Dostal poděkování: 449 poděkování

Příspěvek od Maria.Vasickova »

Tomas Klapka píše:
Nezapomínejme v diskuzi na otázku, která je prvním krokem k vytvoření systému pro řešení konfliktů ;)
Co v případě konfliktu děláte a s čím jste spokojeni? Co vám při řešení konfliktů funguje? Co je vám příjemné? Jaké ze současných reakcí na konflikt vám vyhovují?
V mnoha případech by při řešení konfliktu mohl pomoci někdo, kdo není účastníkem konfliktu, případně dokáže být neutrální, je schopen empatie a umí zprostředkovat komunikaci mezi lidmi, kteří k sobě nejsou empatičtí:
mediátor
Pokud je konflikt, vyhovuje mi taková reakce, že
ten, kdo má konflikt, oznámí, že má konflikt a že ho chce řešit
Co dalšího vás napadá?
Předcházet konfliktům. To lze, pokud je zájem dospět k pozitivnímu výsledku spolupráce. To předpokládá společný cíl. Výhodou jsou osobní zkušenosti a prožitky, trpělivost..... :?: .
Tito uživatelé poděkovali autorovi Maria.Vasickova za příspěvky (celkem 3):
Tomas.Klapka, Mikulas.Ferjencik, V__

Štěstí spočívá ve svobodě a svoboda v odvaze.

Periklés
Mikulas.Ferjencik
Člen KS Praha
Profese: Asistent předsedy poslaneckého klubu
Dal poděkování: 3311 poděkování
Dostal poděkování: 6223 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mikulas.Ferjencik »

konfliktům hodně předchází vzájemná důvěra.

k té dle mého názoru přispívají dobrá a dodržovaná procesní pravidla
dobré příklady
předpoklad dobré vůle
sdílené ideály
Tito uživatelé poděkovali autorovi Mikulas.Ferjencik za příspěvky (celkem 4):
Ivo.Vasicek, next_ghost, Maria.Vasickova, V__

Člen s omezenými právy v důsledku neoprávněné realizace volebních výdajů

Vaclav.Malek
Profese: filozof času, meta-politik
Dal poděkování: 1180 poděkování
Dostal poděkování: 1850 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vaclav.Malek »

Mikulas Ferjencik píše:konfliktům hodně předchází vzájemná důvěra.

dobré příklady
předpoklad dobré vůle
sdílené ideály
Podle mě si vynechal to nejdůležitější: komunikace.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vaclav.Malek za příspěvky (celkem 9):
Mikulas.Ferjencik, Ivan.Sirko, Ivo.Vasicek, Helena.Jarolimkova, next_ghost, Dominika.Michailidu, Tomas.Klapka, Karin, V__
Ivan.Sirko
Kontaktovat uživatele:

Vaclav Malek píše:
Mikulas Ferjencik píše:konfliktům hodně předchází vzájemná důvěra.

dobré příklady
předpoklad dobré vůle
sdílené ideály
Podle mě si vynechal to nejdůležitější: komunikace.
Nenasilna komunikace ;)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivan.Sirko za příspěvek:
V__

Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“