1st EU LiquidDemocracy meetup

Zahraniční odbor komunikuje s dalšími členy mezinárodního Pirátského hnutí, zejména přináší v zahraničí osvědčené nápady do strany, vypracovává společný postup při projednávání mezinárodních problémů.

Moderátor: Zahraniční

Zamčeno
Janka.Michailidu
Profese: Akademička na VŠCHT (biotechnologie)
Dal poděkování: 980 poděkování
Dostal poděkování: 1669 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: 1st EU LiquidDemocracy meetup

Příspěvek od Janka.Michailidu »

to nebyl vůbec šťouch mikuláši :D

já si naopak myslím, že je dobře, že se nesegregují pouze lidé, kteří ty jazykové znalosti už mají, protože tohle může být dobrý spouštěcí mechanismus pro to, se vůbec nějaký jazyk chtít naučit :)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Janka.Michailidu za příspěvky (celkem 2):
Mikulas.Peksa, Tobias.Esner
Mikulas.Peksa
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: fyzik v IT
Dal poděkování: 2740 poděkování
Dostal poděkování: 4633 poděkování

Příspěvek od Mikulas.Peksa »

Janka Michailidu píše:to nebyl vůbec šťouch mikuláši :D

já si naopak myslím, že je dobře, že se nesegregují pouze lidé, kteří ty jazykové znalosti už mají, protože tohle může být dobrý spouštěcí mechanismus pro to, se vůbec nějaký jazyk chtít naučit :)
jak jsem pochopil, Tobias chce, ale na rozdíl např. od mojí maličkosti nemá možnost komunikovat denně se šéfem v angličtině/němčině. Moje osobní zkušenost je, že týden v cizí zemi udělá víc, než 4 roky gymnázia (v našem slavném vzdělávacím systému).

Řešil bych dopravu pro Libora. Jsme, momentálně, nejúspěšnější Pirátská strana v Evropě, tak přišel čas "vysvětlit Němcům, jak to mají dělat" OFFTOPICmůj malý životní sen se realizuje. Co Ty, Janko? Nechceš jet? Když se dopravíte do Lipska, lze tam osedlat druhé auto a máme míst teoreticky 8. Řekl bych - není šikovnější pro Libora vzít vlak, a přejet to přes Chemnitz ke mě (než se trmácet do Prahy)? Ale samozřejmě optimalizace ceny lístků závisí na tom, kdo by jel další.
Mám blog, jsem na Facebooku, Twitteru, Instagramu a Mastodonu.

Chcete se zapojit do evropské politiky? Náš konzultační tým na Mattermostu evropských Pirátů najdete zde!
Janka.Michailidu
Profese: Akademička na VŠCHT (biotechnologie)
Dal poděkování: 980 poděkování
Dostal poděkování: 1669 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Janka.Michailidu »

no já o tom celou dobu uvažovala, ale řekla jsem si, že si aspoň na chvíli dám od aktivní účasti voraz.. :roll: tak teď nevim

(btw. můžu jen potvrdit. po třech týdnech ve švédsku jsem při hovoru s mámou měla problém používat češtinu :D mluvila jsem jak dement)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Janka.Michailidu za příspěvek:
Mikulas.Peksa
Mikulas.Peksa

Janka Michailidu píše:no já o tom celou dobu uvažovala, ale řekla jsem si, že si aspoň na chvíli dám od aktivní účasti voraz.. :roll: tak teď nevim

(btw. můžu jen potvrdit. po třech týdnech ve švédsku jsem při hovoru s mámou měla problém používat češtinu :D mluvila jsem jak dement)
To povídej :D Stačí vynechat jeden víkend v Česku a odpovídám "danke sehr" místo "děkuju" :D

Libore, měl bys zájem? V principu by se dalo udělat následující - já Tě vyzvednu někde v jižním Sasku/východním Durynsku/jinde v Německu. Pánové pojedou nezávise na nás ve 3 z Prahy. Alternativně, kdybys mohl vzít auto, dojel bych tam vlakem a nechal se vyzvednout od Tebe. Tohle řešení by mělo tu výhodu, že máme 1 volné místo z Prahy (prakticky zadarmo) a 2 volná místa odněkud ze Západních Čech (resp. jižní NDR).
Tito uživatelé poděkovali autorovi Mikulas.Peksa za příspěvek:
Libor.Spacek

Chcete se zapojit do evropské politiky? Náš konzultační tým na Mattermostu evropských Pirátů najdete zde!
Vaclav.Malek
Profese: filozof času, meta-politik
Dal poděkování: 1180 poděkování
Dostal poděkování: 1850 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vaclav.Malek »

Já myslel, že jsme myšlenku LD z principu zavrhli, jelikož jsme online a mělo by to minimální výhody :D Nicméně myslím, že bude fajn, když Libor a ostatní pojedete, pokud můžete... diskuse se vždycky hodí.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vaclav.Malek za příspěvky (celkem 2):
Libor.Spacek, Ivan.Sirko
Tomas.Klapka
Profese: discordian pope
Dal poděkování: 496 poděkování
Dostal poděkování: 935 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas.Klapka »

To jak strana eviduje členy v současnosti je IMHO nevyhovující a tímpádem irelevantní ve věci propojení s LD, případně pro další směrování LD platformy.

Evidence se bude dělat nová "from the scratch". Jeden přístup (plán) k této věci existuje z pohledu TO a jiný přístup máme z pohledu přes GAPI/Semantic Web/Linked Data (decentralizovaný, standardizovaný, otevřený a rozšiřitelný - FOAF, SIOC...)

Kdyby byla možnost se tam s někým svézt, tak bych měl nejspíš zájem. Už jen kvůli seznámení se s dalšími vývojáři a architekty a případnému rozšíření možností směrování vývoje LD platformy tak, aby měla společné standardizované základy pro vzájemné propojování a výměnu dat přístupem, který propaguje a standardizuje W3C (http://www.w3.org/2001/sw/). Vývoj Semantic Webu/Open Data/Linked Data je často podporován granty a projekty přímo z EU (http://semanticweb.com/tag/european-union). Semantic Web se postupně nasazuje zdola a Piráti by v této věci neměli čekat na ostatní, ale být propagátory nových otevřených technologií a přístupů k práci s informacemi.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Klapka za příspěvky (celkem 4):
Alexandr.Mansurov, Vaclav.Malek, Libor.Spacek, Ivan.Sirko

prostřednictvím předsedajícího mi polibte prdel! you'll be redlacep!

Mikulas.Peksa

Vaclav Malek píše:Já myslel, že jsme myšlenku LD z principu zavrhli, jelikož jsme online a mělo by to minimální výhody :D Nicméně myslím, že bude fajn, když Libor a ostatní pojedete, pokud můžete... diskuse se vždycky hodí.
Jak já jsem pochopil, jedná se tu řízení aktivit PP-EU resp. Evropských Pirátů obecně. V současnosti existuje rozhodovací systém, který teoreticky umožňuje něco rozhodovat, ale je to dělané metodami zastupitelské demokracie. Z tohohle hlediska je IMO LD krok vpřed.

Obecně je z mého pohledu problém jazyková bariéra, která rozhodování na Evropské úrovni efektivně zužuje na lidi se znalostí jazyka (k čemu je ti být on-line, pokud nedokážeš plynně mluvit o tématu svého zájmu anglicky). V zásadě jsou IMO 4 možnosti, jak to řešit

1) LD + sociální sítě, které umožňují jazykově schopným opozičníkům operativně rozpoutat shitstorm v národním jazyce a tím odebrat delegace, pokud "jazyková elita většinově zrazuje demokratickou vůli národa
2) PD + tlumočnická byrokratická struktura na vrchu, která simultánně předkládá návrhy v různých zemích v národních jazycích (očekávám, že tohle bude naše řešení a bylo by super, kdybychom tam měli Libora, protože já to nebudu umět vyargumentovat)
3) ZD - vyjednavači jednotlivých národů jednají na konferenci (Piráti jsou v tomhle narozdíl od ostatních euroinstitucí progresivní, že tam jsou kamery a běží to o něco transparentněji)
4) zrušit EU/PP-EU; problém je, že pak velké národy rozhodují o malých ve stylu "o nás bez nás"

Já osobně se přikláním spíš k variantě 1) (což bude IMO Německé řešení), ale počítám s tím, že PP-CZ bude chtít spíš variantu 2). Já jsem doppelpirat, takže svůj úkol chápu jako "zmediovat konfrontaci mezi vyznavači variant 1) a 2), abychom se pohnuli vpřed od varianty 3)". Určitě by bylo velmi dobré, aby tam byl Libor jakožto jazykově i argumentačně nejschopnější obránce Českého konceptu.

Jinak ano, někdo za GAPI by tam měl určitě jet :)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Mikulas.Peksa za příspěvky (celkem 3):
Vaclav.Malek, Libor.Spacek, Ivan.Sirko

Libor.Spacek
Dal poděkování: 694 poděkování
Dostal poděkování: 1207 poděkování

Příspěvek od Libor.Spacek »

Kdybych jel vlastním autem, tak bych jel po mně dobře známé trase: Rozvadov, Nurnberg, Frankfurt, Koln, Aachen, Brusel. Takže nalodit někoho kdekoliv po cestě by bylo pro mě ideální. Pražáci by třeba mohli přijet žluťasem do Rozvadova, nebo vlakem do Stříbra. Autobus je rychlejší. Než bych já dojel do Prahy nebo až do Lipska, to už bych měl přes půl cesty do Bruselu za sebou. Mému autu už je ale přes deset let a existuje určitá nenulová pravděpodobnost, že bychom mohli skončit jako epická cesta Petra Kopače na Balkán ;) Nicméně právě bylo na servisu a opravě po volebním plakátování, tak snad ne.

Podstatnější je něco na tom, jak píše Vašek Málek. Já bych tam hned nesklonil hlavu nad databázemi, ale zdálo by se mi užitečnější zorganizovat pohodovou a konstruktivní výměnu názorů a informací o principech. Čili requirements, první krok vývoje systému. I když postup s pomocí mnoha náhodných aplikací a pokusů s evolučním vývojem je asi taky možný, jenže to nevyřešíme v Bruselu během dvou dnů. Osobně se mi delegace rozhodování (ať už RD nebo LD) nezamlouvá, zastávám přímou demokracii (PD). Takže bych tam asi působil jako kámen v německém soukolí. Zastávám místo toho spíš důkladně indexované systémy na několika úrovních (místní, regionální, atd.) na tvorbu, publikaci, revizi a průběžnou podporu podnětů. Kdybych dostal příležitost svůj koncept prezentovat a odpovědět na otázky, byl bych s cestou spokojen.

Dále, musíme se snažit o přímé demokracii podněcovat informovanou celospolečenskou debatu, ne jenom vařit šitstorms v hrnku Pirátského čaje ;)

Dle pirátského velení senilní dědouch a troll.

Tomas.Klapka
Profese: discordian pope
Dal poděkování: 496 poděkování
Dostal poděkování: 935 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas.Klapka »

@Libor: LD je víceméně jen rozšíření PD o možnost delegovat v určité věci hlas na kohokoliv jiného. Tudíž mi přijde, že systematicky to stojí na stejných principech a stejných datech. Ve chvíli, kdy nikdo z hlasujících nebude delegovat hlas na nikoho jiného, máš z toho PD. Systém pro LD tedy půjde použít pro PD, pokud bude možnost delegaci hlasů vypnout u nějakého hlasování nebo lokality, případně třeba pro celou organizační jednotku (třeba PPCZ) a stále být kompatibilní s LD jinde :D
Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Klapka za příspěvky (celkem 2):
Libor.Spacek, Ivan.Sirko

prostřednictvím předsedajícího mi polibte prdel! you'll be redlacep!

Vaclav.Malek
Profese: filozof času, meta-politik
Dal poděkování: 1180 poděkování
Dostal poděkování: 1850 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vaclav.Malek »

Tak určitě je fakt, že mohou existovat "místa", kde se LD hodí.
Zamčeno

Zpět na „Zahraniční odbor“