Michael.xChaos.Polak píše:Popravdě, my si už teď užíváme radosti zvané "přenesená daňová povinnost". Dosud existovala jen ve stavebnictví, teď se nově týká i malých firem, nakupujících velkoobchodně a přeprodávajících (konkrétně u nás v telekomunikacích). Je to opravdu vtipné: ačkoliv velkých hráčů je relativně málo, tak jsou neuhlídatelní a byrokraticky kovaní. Takže se povinnost přenese na vystrašené malé hráče, pro které by případná kontrola byla likvidační, takže si netroufnou moc provokovat a vysolej to na dřevo.
Mno, už nejsem plátce DPH, ale v podstatě se mi přenesená daňová povinnost zdá logičtější, než klasická DPH. To přeprodávání a spoléhání, že každý zaplatí nebo bude žádat vratku správně, mi připadalo nesmírně rizikové a naivní už v době zavedení. Podle mě by DPH měla fungovat přesně tak, že DPH odvádí až ten poslední v řadě. Na toho si totiž můžeš došlápnout, na ty uprostřed moc ne. A ještě bych to vylepšil, že odečíst DPH na vstupu si můžeš jen v případě, že jsi dodavateli prokazatelně uhradil fakturu. Ne kontrolní hlášení, ale obyčejné daňové kontroly a citelné sankce.
Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista
Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.
(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)