Vzhledem k tomu, že se v CodimD našly dva dosud nezveřejněné zápisy staršího data za působnosti staré Rady, zveřejňuji je alespoň ex post.
23. 9. 2021
Přítomni: Georgia Hejduková
Vede:Georgia Hejduková
Zapisuje:Tomáš Guth Jarkovský Guth zradil, takže to musí dělat Janka a TOHLE MU NEZAPOMENE
Program
1.Predstavování(GH)
Filip Nguyen - studuje na FSV komunikace a pracuje v komunikaci, více najdete na foru; zatím ještě nejsem zaregistrovaný
2.Udalosti za posledni měsíc(GH)
Výstupy v médiích: Katka Stoj. v studentských listech, Klárka Koc. v Extra
Zařazení do struktur: RV hlasoval v 1. kole dvě možnosti - zřízeni CF pod RV NEBO změna v předpise o zřizování komisí a odborů
Předvolební debaty: Klára Koc. v debatě o bydlení, Katka Stoj. v debatě v senátě o zapojení mladých
Dar Mikuláše Peksy: děkujeme.
Kampaň pro mladé: témata cajk, videa jsou už některá natočená (tématická nebo třeba výzva k volení) a pomalu jsou publikována
KomeTým: plán vyprodukovat posty o mladých kandidátech
Hlasování o převolbě: 1.10. se zahájí převolba; do 11.10. (aby se to neřešilo ještě před volbami)
Makakové: bude se řešit interakce s KoKSama, byla první schůzka
Náborové video: vybrali jsme na něj v PaRo, začne vznikat
Matouš F.: proběhla další panelová diskuse, pokud se chcete účastnit, organizuje to Tadeáš (vizte topic Webináře na zulipu)
3.Report z YPE(GH + host Matěj Bělohoubek)
projekt YPE, návštěva švédských pirátů (Praha, Ostrava), v Katowicích bude EPIC, kde se bude volit nová rada, je záměr založit transparentní účet (kvůli situaci Magnus),
4.Planovane akce (GH)
Kampaň na vysokých školách (celý příští týden): CVŠ chystá velké rozdávání novin před VŠ (víceméně pražské kampusy)
Stávka za KLIMA (24.9.): bude tam Vojta a zve ostatní, je to na Staromáku
Mladé Pirástvo v Nymburce (26.9): malá akce pro mladé během Nymburského kampaňového eventu, od 12 tam budou Piráti a budou přijíždět autobusy, budou tam PEJSCI, které je potřeba HLADIT
Debata Jiřky na institutu ekonomie na FSV (27.9): bude tam Plesníková
Rada MP(29.9): bude se to možná přesouvat
5.Grilování(JB)
GRILOVANÉ VEJCE PŘICHÁZÍ NA SCÉNU
23 let, z prahy, studium média a komunikace
proč piráti? proč mp?
s Piráty jsem ideově ve shodě, ačkoliv se poslední dobou občas úplně neshodnu s marketingovou prezentací
chci pomoct mladým být více slyšet ve straně
co říkáš na kvóty na pohlaví na pracovních pozicích či obecně
složitá issue, v ideálním světě by existovat neměly, ale v ideálním světě nejsme; jedno pohlaví neprávem dominuje
měly by být tam, kde to dává smysl
kdyby na české pol. scéně nebyli piráti, koho bys volil?
momentálně by to byla volba mezi nejít k volbám nebo to hodit Zeleným (ale spíše A)
kolej z harryho pottera
zmijozel
znáš mudlovský famfrpál a co na něj říkáš?
vím, že to existuje. pokud to někoho baví, tak proč ne
7. 10. 2021
Přítomni:
Vede:Tomáš Guth Jarkovský
Zápis:Rudolf Žák
Přítomní: Rudolf Žák, T.G.J., Georgia Hejduková, Filip Křístek, Vojta Lukavec, Martin Bláha, Matouš Adamů, Tadeáš Štěpka,Petr Jahoda, Šimon Reizer, Matouš Fiala, Adam Pěchotič, Erik, Malá Janka, Zuzana Pokorná, Jana Skopalíková, Šimon Reizer, Lukáš Doležal
Čas zahájení: 19:05
Program
1.Predstavování(TGJ)
Adam P.: Dlouholetý příznivec Pirtátů, studuje na Slezské univerzitě, zná všechny vlády v Evropě
Petr J.: Je ve stresu, je mu 16, studuje gympl, zajímá se o politiku a finanční trhy, dělá v KFC na Černém Mostě
2.Udalosti za posledni dva týdny(GH)
GH: Moc se nestalo, jede kampaň, byly debaty mládežnických organizací, kde jsem se účastnila, s MT se vydávají materiály, jsou streamy, RV chce do stanov bod o MP. Materiály čítají i video (viz další bod). Chtěla bych poděkovat Matoušovi a Tadeášovi za velkou aktivitu v kampani, děkuji i ostatním.
3.Video - diskuse o správnosti postupu(GH)
GH: Zaznamenala jsem velkou diskusi o videospotu. Matouš dostal nápad na video, proč volíme PirSTAN. Shromáždili jsme členy a příznivce, Matouš sehnal mikrofony, video se natáčelo a zpracovávalo. Pak mi volali z MO, že je to tragické a nesmí to ven, že to položí celou kampaň. S Tateášem i Matoušem jsme ve shodě.
TŠ: Natošili jsme video, kde jsme dávali důvody, proč PirSTAN, mladým jsme prezentovali naše body programu. S Matoušem jsme dělali posty, a tak. Nenapadlo nás, že jen tlumočit program mladým jazykem nebude fajn. Jsem za to zodpověný já. Mohl to být problém a je mi to líto. Musíme si to více kontrolovat. Omlouvám se.
GH: Nechceme, aby se materiál ztratil, možná ho použijeme po volbách, teď nechceme jít proti MO, docela nám pomáhají. V momentě, kdy o nás má hlasovat CF, se nesmíme odstřelit. Kdybychom udělali pár úprav, třeba by to bylo v pohodě.
MB: Celé jsem to nepochopil, co konkrétně MO vadilo? Tadeáš na to šel v pohodě.
VL: Souhlasím s MB, bylo to autentický, v pohodě a od Mladých lidí. Zapadá to do toho, co třeba chceme dělat. Jen to prostě musíme řešit po volbách až bude klid. Teď se ta kampaň moc hrotila.
GH: Později jsem objevila dvě problematické části – já s LGBT vlajkou, zase by to proběhlo médii, nebo tak; pak kontroverzně působí držení konopí. Fakt voličům dva dny nebudeme říkat, držme konopí. Sice to souhlasí s naším programem, ale dá se to zneužít.
MF: Realizovali jsme to v deseti lidek na koleně. Vidím tam ten problém, i když při tvorbě jsem to v duchu bral jako součást běžné pirátské rétoriky. Ale chápu, vrcholí volby, tak věřím MO. Každopádně je to i naším přístupem, že jsme to nekonzultovali.
VL: Nebavíme se moc o něčem špatném, není to na nějakou sebekritiku, bylo to super. Jen to nezapadlo do doby.
GH dovisvětluje fakta
MA: Je super tohle komunikovat do členstva. Pokud máte dotazy, vždy se můžete zeptat.
- Report z YPE (MB)
MB: Proběhly návštěvy slovinských (zaniklých) a švédských Pirátů. Zvali nás přístí rok na volby. V prosinci budeme v Katowicích dělat sjezd mládežnických organizací. Budeme řešit po volbách.
TGJ: Bude se tam volit evropské předsednictvo, nyní tam máme tři členy předsednictvMB: Taky se budou se vybírat poplatky. MP bude odvádět do YPE roční příspěvek.
5.Chceme grilování kandidátů do Rady? (GH)
TGJ: Na foru probíhá navrhování kandidátů do rady.
GH: Bavili jsme se neformálně, zda chceme grilování kandidátů do rady. Proběhlo by to po uzavření kandidátek v době na rozmyšlenou. Máte zájem? nějaký zájem Tak já něco zkusím. Seženu i nějakého nezávislého moderátora. Mělo by to být transparentní.
MB: Co Vojta Pikal, kdyby měl čas?
MA: Přihlásíš se tedy do rady?
GH: Nějak jsem ztratila chuť se dále podílet, ale všichni mi psali podporu, takže kandidovat bude, ale ne na předsedkyni. Je tam kandidátů dost. Nějaký čas tomu věnovat chci, baví mě to.
6.Grilování(JB)
ŠR: Je mi 18, studuji gympl v Praze, maturuji. Chci na medicínu a být dětských psychiatrem. Rád bych se také zabýval reformou školství /Dánsko, Finsko). Jsem aktivnína Pze 13, chci do zastupitelstva, jsem v KETu Školství, jsem skaut a hraju na kytaru. Pracuji ve veganské restauraci.
Erik: Je mi 20, tuduju výrobu a syntézu léčiv na VŠ.
MF: Šimone, jsi vegan? -Jsem vegetarián, rád bych však byl vegan. Je to dlouhá cesta. Chrání to přírodu
TGJ: A ty Eriku? -Maso jím, je to důležité pro živiny, ale ne denně.
Legalizace všech drog? Přístup Portugalska? Dekriminalizace? ŠR: Legalizace konopí ano (vyzdvihuje výhody), tvrdší drogy ne - škodí lidem. Jsem striktní, marihuana je hranice. Erik: Konopí ano, ale musíme hledat alternativu černému trhu i třeba u pervitinu. Jinak nejsem radikální.
Pomáhali jste v kampani? Erik: jsem dobrovolník, byl jsem ve dvou videích. ŠR: Včera jsem rozdával noviny, jinak jsem neměl čas být moc aktivní. Těším se na komunální volby. Šířím kalkulačky a propaguji Piráty, kde to jde.
Co vám vadí na SPOLU? Erik: Vadí mi KDU a Fiala proti manželství pro všechny. Moc to vyhrotil. ŠR: KDU - nb. fanatismus (proti manželství, Istambulu), ODS - pochybní kmotři z devadesátek skrytí za Fialou, TOP - ok, ale po aféře s Ferim se ho zastávali
Manželství pro všechny, adopce: Erik: Asi mi nezáleži na názvu, ale jako člen LGBT chci stejná práva. Chci, aby se to zlepšilo. ŠR: Nejsem v LGBT, ale jsem pro, snažím se to podporovat a mluvit o tom s lidmi (i věřícími). Bez jednotného názvu, jde o segregaci, ale jinak se to neprosadí.
Kvóty na ženy? ŠR: Je to super věc, ženy musí být stejným podílem třeba v parlamentu, ale kvóty jsou moc násilné. Lidem se o líbit nebude, jsem spíše pro osvětu.; Erik: Pozitivní diskriminazace, ale raději bych hledal jiné cesty než kvóty.
Kdyby nebyli Piráti, koho byste volili? ŠR: Zelení jsou mi nejblíže, ale pokud by neměli šance, podpořil bych SPOLU, ač nerad. EriK: Zelení, pokud podpoří dostavbu Dukovan.
Co se vám teď na Pirátech naopak nelibí? Erik: Jsme proti zodpovědnosti sociálních médií za obsah.; ŠR: Nic konkrétního v programu mi nevadí, nejsem ale třeba pro referendum. Zpackala se předvolební kampaň, mrzí mě ten nevyužitý potenciál. Nemuseli jsme klesnout pod SPOLU. Přál bych si vyvození důsledků.
Šimone, jaký je kontext zabývat se školstvím i zdravotnictvím? -Chci být dětský psychiatr, je pro mě důležité pomáhat dětem jako psychiatr. Chci, aby děti měli druhou šanci.
Proč myslíte, že lidé tak volí Babiše, Okamuru, apod.? Erik: Na jednoho studenta volí pět důchodců. Ti se přitom bojí volit Piraty, vadí lidem třeba účes Ivana… A SPD ná vychované voliče, co jsou proti EU.; ŠR: Populistické strany vyvolávají emoce, lidé podléhají dezinformací. Mladí k volbám nechodí a volební systém selhává.
Co řeknete člověku, který nás nazývá neomarxisty? ŠR: Promluvil bych si s ním. Ptal se na důvody, ukazál bych mu spektrum a vysvětlil mu, že jde o lži. Nevzdával bych to.; Erik: Je to zarážející komentář. Některým lidem to vyvrátit nejde.
7.Různé(TGJ)
Tipovací soutěž MP (TŠ): Pojďme si na Zulipu natipovat volby. Jsou tam napsaná pravidla. Děkuji za účast.
MJ: Kdy se bude hlasovat o přijetí Martina Bláhy?
TGJ: Budu urgovat.
MB: Bude nějaké společné sledování voleb ze strany MPi ve volebním štábu?
TGJ: Dejte anketu na Zulip, kdo tam bude
Konec: 20:27
21. 10. 2021
Přítomní: Ruda Žák, TGJ, Šárka Václavíková, Malá Janka, Damian Chaluš, Erik, Filip Křístek, Martin Bláha, Petr Jahoda, Vojta Lukavec, Tadeáš Štěpka, Matouš Fiala
Předsedá: Ruda Žák
Zapisuje: Janka (zveřejní Pepa Bouše)
Program
1 Představování (RŽ)
Damián Ch.: 20 let, druhák politologie a mezinárodní vztahy, před půl rokem vstup do strany, politiku máme v rodině; více se můžete dočíst v úvodním příspěvku na foru; když mám čas, tak hraju hry na PC nebo dračí doupě, mám 2 sestry a bráchu, jsem ze SčK
Šárka: jaký máš názor na legalizaci drog?
Damián Ch.: hodně náročný, ale taky to byla jedna ze vstupních otázek při vstupu do strany; u lehčích drog (např. konopí - méně škodlivé než alkohol) by bylo dobré to regulovat méně přísně. i u tvrdších drog ta represe zhoršuje situaci lidí, kteří mají problém s rizikovou závislostí (dále viz grilování)
2 Události za poslední dva týdny (RŽ)
Ruda: věnujte se jednání o volbě Rady. Za chvíli nám končí doba pro navrhování, pak bude doba na rozmyšlenou a následně budeme hlasovat. Mezitím ještě proběhne grilování, které organizuje Pepa Bouše. Tam se budete moct přímo ptát kandidátů. Jiřka taky zvala na demonstraci proti omezování potratů 25. října před slovenskou ambasádou. Proběhly volby, nedopadli jsme šťastně, probíhají vyjednávání.
3 Report z YPE (ŠV) - klidně zapíšu Janko OK! DÍKY <3 :3
Šárka: byli jsme ve Švédksu, navázali jsme spolupráci, byli tu v září švédi, moc se jim to líbilo. Dále jsme se ZO pracovali na návštěvě slovinských pirátů, byli na volebním štábu, bylo to pro ně přínosné - nemají chodit do koalic a “nemrdat” na pirátská témata. V prosinci bude EPIC, na tom začneme makat. Plánujeme osobní setkání a to je nejvíc, jinak to nejde. Matěj by měl zařídit transparentní účet, snad se to do konce roku podaří.
4 Grilování nováčků (RŽ)
Damian Chaluš:
Ruda: Jaký máš názor na podporu LGBT komunity? (sterilizace, manželství)
Damian: Proti sterilizaci translidí, pro manželství pro všechny.
Mr. Guth: Kdyby nebyli Piráti, koho bys volil?
Damian: Jsou mi blízko Zelení, ale jsou velmi tradiční a to se mi nelíbí, možná ČSSD, ale jsou v rozpadu a šíleně konzervativní. Blízko i ke STANu, jsou to spíše náhodní lidé.
Matouš: Co si myslíš o povolební situaci Pirátů? Co by se mělo změnit?
Damian: Před tím bych byl pro koalici. Výsledek je způsoben kroužky a volebním systémem. Kampaň se taky ne vždy povedla. Nejdříve vstoupit do vlády a pak třeba vystoupit.
Ruda: Jak se chceš u MP zapojit?
Damian: Jetšě úplně nevím, líbí se mi mezigenerace. Bylo by super pracovat s mladýma lidma, kteří se zajímají o politiku - důležité jsou Studentské rady. Můžeme to podpořit. Rád s něčím pomůžu.
Petr Jahoda:
Petr: představuje se
Ruda: Jaký máš názor na podporu LGBT komunity? (sterilizace, manželství)
Petr: důležité podporovat menšina, pro manželství pro všechny
Matouš: Co si myslíš o povolební situaci Pirátů? Co by se mělo změnit?
Petr: šok, způsobeno nekroužkováním pirátských voličů, koalice se nevyplatila, ponaučení - nechodit do koalice
Filip: čúráš do vany?
Petr: max do sprchy
Šárka: a do umyvadla?
Petr: taky ne
Ruda: Jak by ses chtěl zapojit?
Petr: Asi jakkoliv, třeba v různých debatách, rád bych se zapojil do YPE.
Šárka: Co bys třeba v YPE chtěl dělat? Budeme potřeovat dobrovolníky na organizaci epicu.
Petr: S epicem bych rád pomohl, chci si vše osahat (bycha na to, jen se souhlasem!!! /pozn. zapisovatele)
Guth je gut: Dokážeš si vzpomenout na situaci, kdy byli piráti pro něco, s čím jsi nesouhlasil?
Petr: Když například byli pro aby byly pokuty strhávány z dávek. (pro to jsme fakt byli? /pozn. zapisovatele) (Piráti byli právě proti a Petr je pro /Damian)
5 Různé (RŽ)
Mr. Guth: Vyrozpočtovali jsme v PaRo peníze na náborové video - pojďme složit pracovní skupinu a sebrat nápady.
Matouš: Složím pracovní skupinu, videa už jsem řešil.
Ruda: pokračujme na Zulipu, ÚKOL: Ruda diskuzi otevře