Úkolem každé strany je prosazovat svůj program, který je voličům prezentován.
Se silou 4 poslanců můžeme na jakékoliv prosazování programu okamžitě zapomenout. Já jsem samozřejmě rád, že Bureš nebude premiérem a že ČSSD a KSČM dostaly tvrdou lekci za svoje chování, já jsem rád, že se nedostali do sněmovny hlupáci z Volného bloku, ANO (b) a Mlausovci, jistě, ale to jaksi neruší to A) - a to je síla, s jakou budeme moci v této sněmovně a v této vládě hájit náš program. Jedinou nadějí je morální integrita Starostů a nezávislých, kteří se pod společný program podepsali, že jej také budou prosazovat. Pokud toto zklame, pokud to nevyjde, tak opravdu nevím, co voličům můžeme nabídnout a jak jim budeme skládat účty.
Zároveň je zde hledisko ekonomické. V nové situaci budeme muset zřejmě propustit velké množství lidí, opustit prostory, zapomenout na nějakou větší kampaň, fiasko dneška zásadně postihuje možnosti zítřka.
Já se moc omlouvám, ale ač má výsledek voleb pozitivní aspekty, Piráti ztratili přes 80% své síly ve Sněmovně a tím se jejich možnosti snížily o 80% v řadě oblastí - vykládat to jako vítězství je sice hezký optimismus, ale bohužel politicky a ekonomicky vzato je to Pyrrhovo vítězství, ještě jedno takové "vítězství" a budeme soupeřit s marginály, jako je Aliance národních sil nebo Cibulka. A to přes výborný program, kvalitní lidi a jejich obrovské sebeobětování.
Se sebereflexí teď musíme čekat na republikové předsednictvo, co vyjedná v jednání o vládě. Pokud to bude l ničemu, předpokládám, že Celostátní fórum stranu nasměruje do opozice, pokud ten výsledek bude co k čemu, Piráti budou pracovat z vlády tak, aby přesvědčili voliče, že přes všechny lži, pomluvy a bláboly Andreje Babiše a jeho nekonečného PR týmu, jsou poctivou a pracovitou silou, která si při zisku 16% voličů zaslouží více než 2% míst ve Sněmovně.
V každém případě, koncept koalic zřejmě dostal tak intenzivní ditekt a levý i pravý hák, že zůstane vyhrazen marginálním stranám a nikdo autentický s šancemi se do toho v blízké době nepustí.