jan.liska.lety píše: ↑21 čer 2024, 19:22
V ohledu na poslední volební výsledky strany si myslím, že je nasnadě vnést do celého procesu určitou změnu (či spíše změny). A jednou z těchto věcí, u které se domnívám, že je poměrně podstatná, je perspektiva a zapálení mladých lidí. Za sebe a mladé v okolí si dovolím napsat, že dlouhodobě Piráti působí jako "strana bez duše" a "TOP 09 light" - pokud se to má změnit, je nutno přistupovat k věcem radikálněji, což si myslím, že jakožto mladý student mohu poskytnout. . Přeci jen, v ohledu na kampaň v roce 2017 by se dnešní pirátská strana k ničemu takovému neodvážila. což si myslím, že jakožto mladý student mohu poskytnout.
Já se fakt omlouvám, a jsem pro dát komukoli šanci, ale jak tohle souvisí s PPEU a danými funkcemi? Sám o kousek níže píšeš:
jan.liska.lety píše: ↑21 čer 2024, 19:22
...Je pravda, že jsem nebyl účasten na žádné mezinárodní akci či nejsem nijak vyprofilovaný v rámci parlamentu EU...
...Sice tedy nejsem v politice zatím nijak "zaháčkován", avšak to je skutečnost, kterou se snažím aktivně změnit. A věřím, že zde dokážu nabídnout relevantní set schopností, zkušeností a zapálení...
Já rozumím tomu (nejen tvému) zájmu kandidovat, ale jsi za sebe, s vědomím výše řečeného, schopen říct, že víš, do čeho jdeš, nebo že opravdu máš, co je k těm pozicím třeba?
Já v tomhle procesu tím, že za necelý týden nelze udělat primárky, na které bych jednu svalil, hraji dvě velmi nevděčné role, a to:
1) nominuji lidi do daných pozic;
2) budu v neděli třemi českými hlasy (což je v PPEU stále velké slovo) hlasovat pro předložené kandidáty, naše i z dalších zemí.
A z mého pohledu by ty dvě věci neměly jít zcela proti sobě. Jakkoli se nechci dotknout tebe, Marka, Liama nebo Ramana, opravdu nemám v plánu upřednostnit při volbě samotné české kandidáty jen proto, že jsou Češi. Byl to pro mě extrémně složitý týden a hodlám hlasovat podle toho, který kandidát mi přijde nejvhodnější pro danou pozici. Z doposud navržených kandidátů jsou za mě zatím na špici Sara Hjalmarsson nebo Florian Roussel, kteří už za sebou mají léta praxe v Pirátech, PPEU nebo v rámci jiných pirátských struktur a akcí. Nejblíže tomu má z českých kandidátů zatím Raman, který, bez ohledu na své místopředsednictví ZO, má alespoň praxi z Evropského parlamentu. A jiné strany budou při hlasování fungovat stejně - nedají hlas neznámým kandidátům, o kterých nikdy neslyšeli. Tím méně, pokud do volby vnesou více nacionalismu a upřednostní více kandidáty "své".
Přinejmenším co se předsednické pozice týče, mám velkou obavu, že nebudu schopen jménem PPCZ zvednout ruku pro kandidáty, kteří sice srší zápalem, ale sami připouští, že neví prakticky nic o PPEU a nemají žádnou relevantní praxi. Já sám bych si, po pěti letech ve vedení PPI, netroufl kandidovat na zaplnění Mikulášových bot ve vedení PPEU, protože vím, že bych na to neměl. A hádám, že ze stejného důvodu na předsedu nekandiduje Raman - přesně proto, že už má o PPEU slušné povědomí.
Suma sumárum: musím nominovat lidi, v jejichž schopnosti vykonávat dané funkce věřím. A nemůžu si dovolit podrývat pozici PPCZ v PPEU tím, že postavíme polovinu všech kandidátů na předsedu, navíc takových, o kterých v PPEU předtím nikdo neslyšel, a pro které sám nebudu moci s čistým svědomím zvednout ruku. Funkci předsedy PPEU opravdu neberu na lehkou váhu a nemám v úmyslu ji devalvovat tím, že na ni nominuji někoho, o kom vím, že neuspěje. Z mého pohledu to fakt nemůže být někdo bez jakékoli znalosti fungování PPEU. Chci funkční PPEU a je mi úplně jedno, jestli v jeho čele bude stát Čech, Švéd nebo Francouz.
Tj. poprosím @Eric.Liam.Bibikov, @Marek.Barbus i @jan.liska.lety o info, jestli nechcete přehodnotit svou pozici a nevzít zpět svou kandidaturu alespoň na předsedu. Je mi to líto, ale nejde o spravedlivý proces. Vedoucí ZO je stále monokratická funkce a v absenci primárek (či pokynu shora) je to na mě, koho nominujeme. A v tomto okamžiku se za vás nemohu s čistým svědomím postavit, přesně proto, že vím, že vás ta pozice do půl roku sežere zaživa a PPEU se nikam neposune. Místopředseda ještě budiž - to může být více byrokrat, více marketér nebo více politik, ale předseda fakt musí mít v malíku všechny aspekty fungování té organizace. Ruku na srdce: kandidoval by někdo z nás na zaplnění Ivanových bot v čele PPCZ?