Novela zákona. o hospodaření energií

Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT

Odpovědět
Zdenek.Stepanek
Člen KS Ústecký kraj
Profese: IT Expert
Dal poděkování: 262 poděkování
Dostal poděkování: 632 poděkování

Re: Novela zákona. o hospodaření energií

Příspěvek od Zdenek.Stepanek »

Představa, že si v OBY koupim lidovou stavebnici dvou panelů, regulátoru a akumulátoru řekněme za 8000Kč a NESMÍM si jí sám nainstalovat je příšerná.

Zase se někdo nahrabe.

Připomíná mi to když komunisti likvidovani malé vodní elektrárny, kterých bylo po republice spousta.
Nerušit, porušuju kopírovací monopol EMI Music...

Zdeněk Štěpánek, 774 415 269
„Stát vypíše nové daně, - Čech se bude dříti na ně,
Neb mu brání mozku lenost - vidět svoji zotročenost..“
F. Gellner
Roman.Kucera
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: IT
Dal poděkování: 2901 poděkování
Dostal poděkování: 5772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman.Kucera »

Výborně, zdá se, že jsme se konečně shodli na tom, že ten zákon je passquille a že třeba ho smést ze stolu, na což je pravděpodobně pozdě. Takže co teď? Napíše někdo článek na PN, vydá se ofiko stanovisko? Já su za.
Pirátem se člověk nestává, pirátem se rodí!
Ondrej.Profant
Vedoucí resortního týmu
Profese: Náměstek člena vlády
Dal poděkování: 3725 poděkování
Dostal poděkování: 1965 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondrej.Profant »

Pro budoucí TZ si dovolím jedno srovnání. S tímto problémem jsme se již jednou setkali - když se nám snažili namluvit, že zakoupení HW bez SW je daňový únik. Pokud to chápu správně jde zde o to samé.

profant.eu
vedoucí resortních týmů Informatika

Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10822 poděkování
Dostal poděkování: 8772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

Tak jsem to procetl cele. Je fakt, ze mi cteni pravnich textu moc nejde, takze jsem mohl neco prehlednout nebo nepochopit, ale ja v zakone v podstate vidim neco jako "elektriku montuje elektrikar s platnou zkouskou a overuje revizak", totez pro kotle. Neco podobneho pak pro zatepleni budov, tedy "novostavbu se zateplenim horsim nez X nelze postavit". Predpisy pro instalaci "vyhrazenych zarizeni" plati snad uz od Prvni republiky a dosud se tomu nikdo nedivil. V novele zakona jsou urcita zprisneni, ktera by tam nemela byt, to je fakt. Ale dovolit, aby si kazdy montovla sam co chce (krome soukromych osob) je fakt nebezpecne. To by se pak ve statnim rozpoctu muselo vyhradit na hasice, policii a zdravotnictvi mnohem vic, nez je tam ted.

U te FV stavebnice z OBI jde o to, jestli bude na male napeti (do 60V), nebo na nizke napeti (od 61V do 1000V). Uz dnes plati, ze cokoliv na nizke napeti (typicky 230V nebo 3x 400V) proste musi montovat odbornik a podleha to revizim. Lidi neblbnete. Svoboda neni to, ze mi elektrickou zasuvku v byte opravi Franta od vedle, protoze on rekne, ze to umi.

Jo a nenasel jsem ten seznam, ktera zarizeni "obnovitelne energie" spadaji pod tento zakon. Mate nekdo odkaz?

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Jakub Sembera

Příspěvek od Jakub Sembera »

Petr Vileta píše:U te FV stavebnice z OBI jde o to, jestli bude na male napeti (do 60V), nebo na nizke napeti (od 61V do 1000V). Uz dnes plati, ze cokoliv na nizke napeti (typicky 230V nebo 3x 400V) proste musi montovat odbornik a podleha to revizim. Lidi neblbnete. Svoboda neni to, ze mi elektrickou zasuvku v byte opravi Franta od vedle, protoze on rekne, ze to umi.
Teď nevím, kde jsem to četl, ale v jednom článku psali, že FV jsou stavěny na bezpečné nízké napětí 150 nebo 160 V DC a bezpečný max. špičkový proud 60 A. Což je absolutní kravina ... o vlivu prostředí nebylo v článku ani slovo, ale ani pro normální prostředí není hodnota napětí bezpečná. O hodnotě proudu se ani nebudu bavit ... článek opravdu na úrovni.

EDIT: Tak jsem článek nalezl - http://www.ac24.cz/zpravy-z-domova/1207 ... talaci-fve
V instalacích týkajících se rodinných domů se pro ostrovní systémy, tedy ty nepřipojené do sítě, nepoužívá vysokých napětí ani extrémních proudů. Jednak by to nebylo k užitku a bylo by to dosti drahé, regulace vysokých proudů i napětí není až tak triviální záležitost, proto se solární regulátory (pro ostrovní systém nezbytnost) obvykle řeší pro bezpečné vstupní napětí maximálně do 150VDC, výstupní 12/24/48VDC a proudy kolem 60A ve špičce.
Naposledy upravil(a) Jakub Sembera dne 24 říj 2012, 19:40, celkem upraveno 1 x.
Vojtech.Pikal
Kontrolní komise
Profese: politik, informatik
Dal poděkování: 11093 poděkování
Dostal poděkování: 8916 poděkování

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

Petr Vileta píše: Lidi neblbnete. Svoboda neni to, ze mi elektrickou zasuvku v byte opravi Franta od vedle, protoze on rekne, ze to umi.
Tak tohle naopak je svoboda. Ovšem tato svoboda sebou musí nést příslušnou zodpovědnost a zabezpečení na centrální úrovni.

Profil, Vedoucí AO; člen KaS; člen 2012 až 2025
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky. Volbu předsednictva vyhrál DFW.

jzvc
Profese: Admin
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 467 poděkování

Příspěvek od jzvc »

Stejne tak nepodleha zadnymu omezeni pripojeni vysavace/televize/... a panely na strese jsou presne totez. Akorat to misto spotrebice je malej zdroj - uplne stejne jako trebas benzinova centrala, taky na ni nepotrebujes zvat elektrikare. Nevim co na tom nechapes. Cvaknes konektory do der a jedes. Stejne se na podobny zakony vsichni vyserou a na kazdyho kdo by to chtel kontrolovat postvou psa (a dobre udelaj).

BTW: Mel by sis tu 50tku projit, male napeti je do 50V a to uz peknych par let(spis desetileti).

2JS: 160V DC je naprosto vpohode, navic pracujeme se zarizenim, ktery je k provozu ve venkovnim prostredi schvaleno (stejne jako trebas sekacka na travu, ktera pouziva daleko nebezpecnejsich 230V AC). Ale pokud souhlasis s tim, ze sekacku na travi smi obsluhovat pouze elektrikar (min §6), jiste se jich najde hromada, kteri ti radi (za 2k/hod) posekaj.
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10822 poděkování
Dostal poděkování: 8772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

jzvc píše:BTW: Mel by sis tu 50tku projit, male napeti je do 50V a to uz peknych par let(spis desetileti).
Ja uz 50ku nejaky rok obnovenou nemam, ale bezpecne stejnosmerne napeti na zivych castech v nebezpecnem prostredi (venkovnim) je 60V.
https://docs.google.com/viewer?a=v&q=ca ... QNGq55Bnlw

Kdyz nejaky matlal nebude moci zastrcit konektory, tak ho urcite napadne ty kontakty "roztahnout" sroubovakem, takze si na zivou cast klidne sahnout muze. A to ani nemluvim o tom, ze nosna konstrukce FV panelu pravdepodobne musi byt pripojena na hromosvod nebo samostatne uzemnena. Prece jen je to kov na strese a pritahuje blesky.

Ale mozna se od doby, kdy jsem byl revizak, zmenily prirodni zakony a tu 50ku take novelizovali podle toho :lol:

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Lukas.Findeis
Člen KS Praha
Profese: běžecký trenér
Dal poděkování: 1424 poděkování
Dostal poděkování: 1375 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukas.Findeis »

Petr Vileta píše:Kdyz nejaky matlal nebude moci zastrcit konektory, tak ho urcite napadne ty kontakty "roztahnout" sroubovakem,
Takový chování by hraničilo s těžkou demencí :D BTW z jakýho důvodu by neměl jít zastrčit konektor?

735 07 66 99, Praha 12

Ondra.kl
Příznivec Pirátů – Moravskoslezský kraj
Profese: IT administrátor
Dal poděkování: 258 poděkování
Dostal poděkování: 1393 poděkování

Příspěvek od Ondra.kl »

Petr Vileta píše: Kdyz nejaky matlal nebude moci zastrcit konektory, tak ho urcite napadne ty kontakty "roztahnout" sroubovakem, takze si na zivou cast klidne sahnout muze. A to ani nemluvim o tom, ze nosna konstrukce FV panelu pravdepodobne musi byt pripojena na hromosvod nebo samostatne uzemnena.
ok, takze ze stejneho duvodu zakazeme prodej a pouzivani prodluzek a roztrojek a dale zakazeme umistovani kovovych veci na strechu, napr anten aj.
Odpovědět

Zpět na „Veřejná Poradna“