Novela zákona. o hospodaření energií
Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT
- Zdenek.Stepanek
- Člen KS Ústecký kraj
- Profese: IT Expert
- Dal poděkování: 262 poděkování
- Dostal poděkování: 632 poděkování
Re: Novela zákona. o hospodaření energií
Představa, že si v OBY koupim lidovou stavebnici dvou panelů, regulátoru a akumulátoru řekněme za 8000Kč a NESMÍM si jí sám nainstalovat je příšerná.
Zase se někdo nahrabe.
Připomíná mi to když komunisti likvidovani malé vodní elektrárny, kterých bylo po republice spousta.
Zase se někdo nahrabe.
Připomíná mi to když komunisti likvidovani malé vodní elektrárny, kterých bylo po republice spousta.
Nerušit, porušuju kopírovací monopol EMI Music...
Zdeněk Štěpánek, 774 415 269
„Stát vypíše nové daně, - Čech se bude dříti na ně,
Neb mu brání mozku lenost - vidět svoji zotročenost..“ F. Gellner
Zdeněk Štěpánek, 774 415 269
„Stát vypíše nové daně, - Čech se bude dříti na ně,
Neb mu brání mozku lenost - vidět svoji zotročenost..“ F. Gellner
- Roman.Kucera
- Návštěvník – nepatří k Pirátům
- Profese: IT
- Dal poděkování: 2901 poděkování
- Dostal poděkování: 5772 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Výborně, zdá se, že jsme se konečně shodli na tom, že ten zákon je passquille a že třeba ho smést ze stolu, na což je pravděpodobně pozdě. Takže co teď? Napíše někdo článek na PN, vydá se ofiko stanovisko? Já su za.
Pirátem se člověk nestává, pirátem se rodí!
- Ondrej.Profant
- Vedoucí resortního týmu
- Profese: Náměstek člena vlády
- Dal poděkování: 3725 poděkování
- Dostal poděkování: 1965 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Pro budoucí TZ si dovolím jedno srovnání. S tímto problémem jsme se již jednou setkali - když se nám snažili namluvit, že zakoupení HW bez SW je daňový únik. Pokud to chápu správně jde zde o to samé.
profant.eu
vedoucí resortních týmů Informatika
- Petr.Vileta
- Člen KS Plzeňský kraj
- Profese: Celkem Spokojený Důchodce
- Dal poděkování: 10822 poděkování
- Dostal poděkování: 8772 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem to procetl cele. Je fakt, ze mi cteni pravnich textu moc nejde, takze jsem mohl neco prehlednout nebo nepochopit, ale ja v zakone v podstate vidim neco jako "elektriku montuje elektrikar s platnou zkouskou a overuje revizak", totez pro kotle. Neco podobneho pak pro zatepleni budov, tedy "novostavbu se zateplenim horsim nez X nelze postavit". Predpisy pro instalaci "vyhrazenych zarizeni" plati snad uz od Prvni republiky a dosud se tomu nikdo nedivil. V novele zakona jsou urcita zprisneni, ktera by tam nemela byt, to je fakt. Ale dovolit, aby si kazdy montovla sam co chce (krome soukromych osob) je fakt nebezpecne. To by se pak ve statnim rozpoctu muselo vyhradit na hasice, policii a zdravotnictvi mnohem vic, nez je tam ted.
U te FV stavebnice z OBI jde o to, jestli bude na male napeti (do 60V), nebo na nizke napeti (od 61V do 1000V). Uz dnes plati, ze cokoliv na nizke napeti (typicky 230V nebo 3x 400V) proste musi montovat odbornik a podleha to revizim. Lidi neblbnete. Svoboda neni to, ze mi elektrickou zasuvku v byte opravi Franta od vedle, protoze on rekne, ze to umi.
Jo a nenasel jsem ten seznam, ktera zarizeni "obnovitelne energie" spadaji pod tento zakon. Mate nekdo odkaz?
U te FV stavebnice z OBI jde o to, jestli bude na male napeti (do 60V), nebo na nizke napeti (od 61V do 1000V). Uz dnes plati, ze cokoliv na nizke napeti (typicky 230V nebo 3x 400V) proste musi montovat odbornik a podleha to revizim. Lidi neblbnete. Svoboda neni to, ze mi elektrickou zasuvku v byte opravi Franta od vedle, protoze on rekne, ze to umi.
Jo a nenasel jsem ten seznam, ktera zarizeni "obnovitelne energie" spadaji pod tento zakon. Mate nekdo odkaz?
Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista
Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.
(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)
-
Teď nevím, kde jsem to četl, ale v jednom článku psali, že FV jsou stavěny na bezpečné nízké napětí 150 nebo 160 V DC a bezpečný max. špičkový proud 60 A. Což je absolutní kravina ... o vlivu prostředí nebylo v článku ani slovo, ale ani pro normální prostředí není hodnota napětí bezpečná. O hodnotě proudu se ani nebudu bavit ... článek opravdu na úrovni.Petr Vileta píše:U te FV stavebnice z OBI jde o to, jestli bude na male napeti (do 60V), nebo na nizke napeti (od 61V do 1000V). Uz dnes plati, ze cokoliv na nizke napeti (typicky 230V nebo 3x 400V) proste musi montovat odbornik a podleha to revizim. Lidi neblbnete. Svoboda neni to, ze mi elektrickou zasuvku v byte opravi Franta od vedle, protoze on rekne, ze to umi.
EDIT: Tak jsem článek nalezl - http://www.ac24.cz/zpravy-z-domova/1207 ... talaci-fve
V instalacích týkajících se rodinných domů se pro ostrovní systémy, tedy ty nepřipojené do sítě, nepoužívá vysokých napětí ani extrémních proudů. Jednak by to nebylo k užitku a bylo by to dosti drahé, regulace vysokých proudů i napětí není až tak triviální záležitost, proto se solární regulátory (pro ostrovní systém nezbytnost) obvykle řeší pro bezpečné vstupní napětí maximálně do 150VDC, výstupní 12/24/48VDC a proudy kolem 60A ve špičce.
Naposledy upravil(a) Jakub Sembera dne 24 říj 2012, 19:40, celkem upraveno 1 x.
- Vojtech.Pikal
- Kontrolní komise
- Profese: politik, informatik
- Dal poděkování: 11093 poděkování
- Dostal poděkování: 8916 poděkování
Tak tohle naopak je svoboda. Ovšem tato svoboda sebou musí nést příslušnou zodpovědnost a zabezpečení na centrální úrovni.Petr Vileta píše: Lidi neblbnete. Svoboda neni to, ze mi elektrickou zasuvku v byte opravi Franta od vedle, protoze on rekne, ze to umi.
-
- Profese: Admin
- Dal poděkování: 1 poděkování
- Dostal poděkování: 467 poděkování
Stejne tak nepodleha zadnymu omezeni pripojeni vysavace/televize/... a panely na strese jsou presne totez. Akorat to misto spotrebice je malej zdroj - uplne stejne jako trebas benzinova centrala, taky na ni nepotrebujes zvat elektrikare. Nevim co na tom nechapes. Cvaknes konektory do der a jedes. Stejne se na podobny zakony vsichni vyserou a na kazdyho kdo by to chtel kontrolovat postvou psa (a dobre udelaj).
BTW: Mel by sis tu 50tku projit, male napeti je do 50V a to uz peknych par let(spis desetileti).
2JS: 160V DC je naprosto vpohode, navic pracujeme se zarizenim, ktery je k provozu ve venkovnim prostredi schvaleno (stejne jako trebas sekacka na travu, ktera pouziva daleko nebezpecnejsich 230V AC). Ale pokud souhlasis s tim, ze sekacku na travi smi obsluhovat pouze elektrikar (min §6), jiste se jich najde hromada, kteri ti radi (za 2k/hod) posekaj.
BTW: Mel by sis tu 50tku projit, male napeti je do 50V a to uz peknych par let(spis desetileti).
2JS: 160V DC je naprosto vpohode, navic pracujeme se zarizenim, ktery je k provozu ve venkovnim prostredi schvaleno (stejne jako trebas sekacka na travu, ktera pouziva daleko nebezpecnejsich 230V AC). Ale pokud souhlasis s tim, ze sekacku na travi smi obsluhovat pouze elektrikar (min §6), jiste se jich najde hromada, kteri ti radi (za 2k/hod) posekaj.
- Petr.Vileta
- Člen KS Plzeňský kraj
- Profese: Celkem Spokojený Důchodce
- Dal poděkování: 10822 poděkování
- Dostal poděkování: 8772 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Ja uz 50ku nejaky rok obnovenou nemam, ale bezpecne stejnosmerne napeti na zivych castech v nebezpecnem prostredi (venkovnim) je 60V.jzvc píše:BTW: Mel by sis tu 50tku projit, male napeti je do 50V a to uz peknych par let(spis desetileti).
https://docs.google.com/viewer?a=v&q=ca ... QNGq55Bnlw
Kdyz nejaky matlal nebude moci zastrcit konektory, tak ho urcite napadne ty kontakty "roztahnout" sroubovakem, takze si na zivou cast klidne sahnout muze. A to ani nemluvim o tom, ze nosna konstrukce FV panelu pravdepodobne musi byt pripojena na hromosvod nebo samostatne uzemnena. Prece jen je to kov na strese a pritahuje blesky.
Ale mozna se od doby, kdy jsem byl revizak, zmenily prirodni zakony a tu 50ku take novelizovali podle toho

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista
Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.
(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)
- Lukas.Findeis
- Člen KS Praha
- Profese: běžecký trenér
- Dal poděkování: 1424 poděkování
- Dostal poděkování: 1375 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Takový chování by hraničilo s těžkou demencíPetr Vileta píše:Kdyz nejaky matlal nebude moci zastrcit konektory, tak ho urcite napadne ty kontakty "roztahnout" sroubovakem,

735 07 66 99, Praha 12
-
- Příznivec Pirátů – Moravskoslezský kraj
- Profese: IT administrátor
- Dal poděkování: 258 poděkování
- Dostal poděkování: 1393 poděkování
ok, takze ze stejneho duvodu zakazeme prodej a pouzivani prodluzek a roztrojek a dale zakazeme umistovani kovovych veci na strechu, napr anten aj.Petr Vileta píše: Kdyz nejaky matlal nebude moci zastrcit konektory, tak ho urcite napadne ty kontakty "roztahnout" sroubovakem, takze si na zivou cast klidne sahnout muze. A to ani nemluvim o tom, ze nosna konstrukce FV panelu pravdepodobne musi byt pripojena na hromosvod nebo samostatne uzemnena.