Ještě jednou díky za odkaz na ten seminář, vyslechla jsem se zájmem všechny příspěvky včetně diskusí. V podstatě všechny argumenty/obavy, které jsem sem psala, tam zazněly také a mohu jen dodat, že by si zasloužily být vypořádány a veřejně vysvětleny s určitou pokorou, protože jinak těžko mohu v diskusi se svými kolegy zkoušet vyvrátit názor, že návrh zase jednou předložil někdo odtržený od reality. Nemyslím to nějak špatně, ikdyž je pravda, že ten "bullshit" pořád nějak nemůžu skousnout.
Ekonomickou stránku bych asi moc řešit neměla, když je na to další seminář, ale něco málo mi nedá. Přijde mi fakt důležitý zdůraznit, že řetězce vykupují vejce za cenu nižší, než jsou výrobní náklady, to je potřeba si uvědomit, když si chválíme, že po přechodu na obohacené klece nestoupla cena vajec, jak se někdo předtím obával. Pokud jim chovatel za tuhle cenu nedodá, dovezou si z východu (Polsko, Litva). Když není o vejce z podestýlky dost velký zájem, vynutí si, že je vykoupí za cenu vajec klecových, tedy s ještě větší ztrátou pro chovatele. Chovatelé by tedy bez dotací nemohli fungovat, úvěry za přebudování klecí na obohacené prý ještě všichni nemají splacené (toto info nemám jak ověřit). Na semináři dále zaznělo, že v Rakousku, které zakázalo klecové chovy, se sice prodávají vejce ve skořápkách z místních chovů, ale 60% vajec jako suroviny pro výrobu se dováží z klecových chovů z jiných zemí. Když odskočím od slepic k prasatům, fakt mě zamrzelo info, že čtyři chovatelé si předělali porodnu prasnic na sympatickou alternativu s možností volného pohybu, podestýlkou atd., a všichni to navzdory již provedené investici zase zrušili, protože to ekomonicky nešlo. Škoda, protože gestační a poporodní klece jsou pro mě důvod, proč se konzumaci vepřového snažím spíš vyhnout, a píšu o tom proto, že ekonomická realita je neúprosná a je dobré na to nezapomenout, zvlášť při prohlašování, že jiný, než nejlepší možný management, není v zájmu nikoho. Moc ráda bych tomu věřila, ale z toho, co dosud vím, vyplývá, že původně klecové haly nepůjdou jednoduše předělat na voliérový systém, protože nebude stačit kapacita ventilace atd. Je otázka, kdo postaví nové haly se špičkovou technologií a zaplatí kvalitní a motivované ošetřovatele a kdo nějak zkusí předělat stávající haly, aby ušetřil velkou vstupní investici, za cenu ne úplně ideálního výsledku.
Pan Krist měl dobrou přednášku, ty kapky co dostal za to, že v klecových chovech nebyl, si asi nezasloužil, když ho tam nepustili. Ohledně restrikce možností projevů chování v kleci má zcela pravdu. Metaanalýza, na kterou se odkazoval, bude nejspíš tahle
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4703395/ možná slovíčkaření, ale asi bych neřekla, že jde o srovnání 3000 chovů. Počet zkoumaných hejn slepic byl kolem 3800, ale něco se dělalo v různém čase na těch samých farmách, krom jedné studie ze Švédska je to vše z UK, uvádějí cca 2000 farem. Počet sledovaných hejn ve voliérách byl 31, jestli to byl pokaždé jiný chov není jasné.
Srovnání mortality v tabulce je tady
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articl ... objectonly , voliéry a klece skutečně vychází podobně a vyšší mortalita v halách a výbězích má zároveň hodně velký rozptyl, kdy některé chovy na tom byly hodně dobře a hrálo v tom roli také to, že měly slepice pokrácený zobák.
Také říkal něco o tom, že pokud bude vyšší nemocnost nosnic, jsou veterináři od toho, aby je léčili. Pokud vím já, nosnice se téměř neléčí, většina léků má ochranné lhůty na vejce, nebo je vůbec nelze použít u nosnic produkujících vejce pro lidskou spotřebu. Antiparazitikum je schválené jedno, co nelze kvůli rezistencím dávat pořád dokola, pak nějaká dvě antibiotika a toť vše. A pokud bude venkovní výběh a možnost kontaktu s volně žijícím ptactvem, je potřeba počítat se zvýšeným rizikem nákaz, které v případě nebezpečných nákaz mohou vést až k likvidaci celého hejna.
Vzhledem k jeho odbornosti mě ale překvapilo, že p. Krist vůbec nezmínil sociální stres, který vzniká v chovech, kde je pohromadě několik tisíc slepic, což pro voliéry platí také. Existuje studie
https://www.bio.psy.ruhr-uni-bochum.de/ ... JChemN.pdf o tom, jak slepice ve free range chovu měly změny na mozku odpovídající chronickému stresu, které se neprojevily u slepic chovaných v malých skupinách, což byly jednak dnes už zakázané holé bateriové klece a pak nějaké ohrádky s rozumným prostorem a všelijakou výbavou pro uspokojení hrabání, hnízdění atd. Vysvětlují to tím, že
Under natural living conditions, chicken live in small groups of 10–30 animals establishing a stable hierarchy, which is based on individual recognition
Byla tam také poznámka, že zvířata odchovaná v líhních bez matky mají sníženou schopnost naučit se sociálním dovednostem, což docela dává smysl. Zdůrazněna nutnost dalšího podrobného výzkumu pro zjištění, co zvířatům vyhovuje a co je stresuje, zda některá plemena jsou vhodnější než jiná atd.
V diskusi padl názor od pána z AVČR, jméno si nevybavím, ale mluvil dost erudovaně a věcně, že argumentovat např. zvýšenou mírou zlomenin v chovech s volným pohybem oproti klecím je zavádějící, jako bychom říkali, že ve vězení je mizivé riziko autonehody, přesto asi nikdo nechce žít ve vězení. Chápu, co tím myslel, ale podle mě to pro nosnice úplně takhle nestojí. Mohou žít ve vězení v malé místnosti s pár dalšími jedinci, kde bez debat neuspokojí všechny svoje etologické potřeby a pro člověka, mě nevyjímaje, je to děsivá představa. Nebo mohou žít ve vězení, kde mají více volného pohybu a možnost kontaktu s podestýlkou, ale neustále jsou vystaveny sociálnímu stresu v davu tisíců dalších neznámých jedinců hlava na hlavě, a upřímně řečeno, je to také děsivá představa. Vícekrát zaznělo, že je k těm chovům třeba přistupovat komplexně, každý má svoje výhody a nevýhody a když to dám na váhy, pořád nedokážu říct, že něco z toho (klec vs. hala nebo voliéra) je jednoznačně lepší nebo horší. Dokud to bude velkochov, vždy to bude pro ta zvířata nějakým způsobem dost omezující a pokud by se mělo něco zásadně změnit, nemůže vejce stát tři koruny.
Myslím, že fakt chce pečlivě uvážit, jestli je ten rozdíl mezi klecí a např. voliérou tak zásadní, aby se to prosazovalo zákazem pro chovatele v ČR. Souhlasím s tím, že aby to mělo smysl, měla by se na tom dohodnout celá EU, ošéfovat, aby dovoz z 3. zemí splňoval shodné welfare standardy a také by bylo fajn zjistit, zda je páka na řetězce, aby, když už deklarují, že od r. 2025 přestanou prodávat klecová vejce, taky nabídly svým dodavatelům cenu adekvátní zvýšeným nákladům.