Lékařské tajemství je velká a důležitá věc a souvisí s digitalizací a takovýma věcma. Ale současně je v některých situacích v konfliktu s dvěma neméně důležitými pilíři zdravotnictví: jednak jsou to už zmiňované infekční choroby a jejich prevence a jednak je to systém finacování skrze zdravotní pojišťovny a povinné odvody občanů do nich (zdravotní daň).
Jak jsem tu už psal, infekční choroby a jejich prevence jdou s lékařským tajemstvím dohromady těžko. Samozřejmě, lékař může data nějak anonymizovat - ale jiná instituce, která už lékařským tajemstvím vázána není, pak zveřejnění těchto údajů od občanovi požadovat může. Zapomeňte na covid: jak jsem tu už dřív vysvětloval, neumím si představit jako dlouhodobě stabilní společnost, kde někdo přiletí do země např. s Ebolou a v rámci lékařského tajemsví to budou jeho soukromá věc. Jako problém vidím, že pro většinu populace je statisitka naprosto neinuitivní záležitost (nakonec pro mě složitější pojmy a situace taky a já se o vzdělání v tomhle směru aspoň pokusil).
Co se týče financování z veřejných zdrojů, tak samozřejmě: hodně řeší anonymizace dat, ale nejde nevidět, že je to potenciální třecí plocha do budoucna, kde se lékařské tajemství může dostat do konfliktu s veřejným zájmem na nějaké transparentní hospodaření. Už samotný fakt, že cena proplácených úkolů je striktně regulovaná, vytváří určité prostředí a v kombinaci s lékařským tajemstvím, které je ze strany lékařů povinné ale ze strany pacientů dobrovolné, vzniká skutečně nepřehledná situace. Nějak to celé funguje, ale přiznám se, že je to tak složité téma, že se vnitřně spíš vyhýbám tomu o tom nějak víc přemýšlet.
Obecně je dobře, že to máme v programu, že na to máme svého člověka, apod. - svoboda je důležitá. To vše by bylo ok, ale v souvislosti s globální pandemií a speciálně jejím nadstandardně smutným průběhem u nás mi prostě tahle karta před letošními volbami přijde poněkud nešťastná. Z hlediska lovu na hlasy voličů je to pochopitelný krok - trh s hlasy nerozhodnutých má (aspoň zdánlivě) před volbami obrovskou hodnotu a vyplatí se riskovat: protože vlastně pokud "prohraju", je jedno, jestli o 3 nebo 5%, ale k výhře stačí procento jedno. Nikdo neví, zda mezi voliči Pirátů je silnější "vaxcore" nebo "antivax"... Já takhle uvažovat nedovedu, proto jsem se stáhl, když přestalo jít jen o alternativní politiku a vyjádření názoru a začalo jít o reálnou mocenskou hru. Samozřejmě Piráti vzešli spojením různých proudů a v některých případech protichůdných. Mezi dobře placenými IT experty v Sillicon Valley bylo dávno před pandemií překvapivě populární antivax hnutí. Dnešní společnost je složitou změtí různých kmenů a sekt - některá moje přesvědčení se většinovému pozorovateli jako kmenová a sektářská mohou samozřejmě jevit taky.
Antivax složku Pirátského hnutí jsme diskutovali deset let, převládl většinově umírněný názor, se kterým jsme dosáhli zajímavých výsledků a mediálního obrazu (představme si některé osobnosti z éry prvních pěti let strany na místě dnešních poslanců). Kontroverzí je víc, jsou většinou velmi pečlivě vypočítané - je třeba "ukradení billboardu" adekvátní reakcí na negativní kampaň kleptokrata? Za mě ano. Kauza Ondřej Dostál je podobným způsobem pečlivě vypočítaná - je to i nevyslovená výzva ke kroužkování (ať už jde o kroužkování jeho příznivci, tak jeho odpůrci). Svým způsobem, voliči dostávají šanci vyjádřit se, což je v demokracii svaté, ano.
Já bych tohle vlákno, které dospělo do stavu, že menšina ve straně takto krátce před volbami nezmůže nic, přeorientoval jiným směrem. Proč jsme se o tom dozvěděli tak pozdě? Proč ti, kteří věděli, spoléhali na svůj vliv ve vedení strany a neobrátili se na řadové členy? Kde jsme měli informace o našich kandidátech, když jsme je potřebovali? (a jsme tady u toho, že los by možná občas v některých vybraných situacích zafungoval lépe, než výběr z lidí, které neznáme a nemáme šanci pořádně znát...). Je CV Ondřeje Dostála na našem webu dostatečné vzhledem k celé šíři jeho kariéry? Stanovíme si nějaké pravidlo, že existují témata, ve kterých když se někdo angažuje, tak by to v CV mělo zaznít? (asi jako když při příletu do USA vyplňujete formulář, že nejste členem teroristické organizace?)