Domácí server jako ochrana proti šmírování typu PRISM
Moderátor: Komise předsedajících
Pravidla fóra
Toto je veřejné fórum, které neprezentuje oficiální stanoviska
Diskutujte slušně a respektujte Pravidla internetového fóra
-
- Příznivec Pirátů – Středočeský kraj
- Profese: živnostník
- Dal poděkování: 151 poděkování
- Dostal poděkování: 1317 poděkování
Re: Domácí server jako ochrana proti šmírování typu PRISM
Ano, musíme se odrážet od nějakého rozpočtu (který v tomto případě bude vycházet z hlasování v participativním rozpočtování). Proto určité limity nasadit musíme (kupříkladu z toho důvodu, že by třeba některý náš člen chtěl přes naši VPN někoho dosit, což může vést k problémům, kdy nás jako poskytovatele mohou popotahovat a otravovat).
Osobně bych se nejvíce přikláněl k tomu modelu, že VPN bude pro členy zdarma a pro nečleny bude placená, leč velmi výhodná (taková trochu "státem dotovaná VPN"). Každopádně to by bylo až v další fázi, letos bych se rád primárně zaměřil na to, abychom měli funkční stranickou VPN (anonymní přístup na net, sdílení souborů).
Osobně bych se nejvíce přikláněl k tomu modelu, že VPN bude pro členy zdarma a pro nečleny bude placená, leč velmi výhodná (taková trochu "státem dotovaná VPN"). Každopádně to by bylo až v další fázi, letos bych se rád primárně zaměřil na to, abychom měli funkční stranickou VPN (anonymní přístup na net, sdílení souborů).
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Adam.Skorepa za příspěvek:
- Ales.Sura
Author Sensei Tyrant Pervert
- Ales.Sura
- Profese: aplikační inženýr, vývoj IC
- Dal poděkování: 883 poděkování
- Dostal poděkování: 1727 poděkování
Poprosil bych o detaily, které služby spojené s VPN by se konkrétně využívali v rámci pirátské VPN. Musí tam samozřejmě být přidaná hodnota oproti používání síťových služeb bez VPN, jinak se na každej vykašle.Ondrej Profant píše:Jenže ty chceš proxy, nikoliv VPN. VPN umožňuje mnohem rozsáhlejší portfolio služeb..
Nadále platí co jsem psal. Je třeba mít na paměti potřeby potencionálních uživatelů, abychom nevytvořili službu, která sice zdarma ale zbytečná (nevyužívaná).
Jinak proxy mi nestačí. Potřebuji silně šifrované spojení (používám OpenVPN). Síťová komunikace v Německu je sledována. Známá si stáhla jedno CD (13 písniček) z uloz.to (tj. pouze stahovala, nesdílela) a dostala pokutu 500eur - v dopise byly vyjmenovány všechny stažené písničky konkrétně. Jiný známý dostal za stažení 1 filmu 750eur.
To asi můžou, ale tím to končí. My s tím nic nenaděláme. Nejsme zodpovědni za to, co dělají uživatelé a nemáme ani logy, abychom je mohli napráskat. Pokud už teď máme pocit, že tomuhle nechce stranu vystavit, tak bychom to měli rovnou stopnout.Adam Skorepa píše:Ano, musíme se odrážet od nějakého rozpočtu (který v tomto případě bude vycházet z hlasování v participativním rozpočtování). Proto určité limity nasadit musíme (kupříkladu z toho důvodu, že by třeba některý náš člen chtěl přes naši VPN někoho dosit, což může vést k problémům, kdy nás jako poskytovatele mohou popotahovat a otravovat).
Já bych také byl za to, aby se vytvořila plnohodnotná VPNka, třeba i (částečně) placená. Mohly by třeba být i 2 verze zdarma/placená. Nicméně cokoliv bylo v minulosti placené, tak to byl ve straně problém. Příspěvek na VPN by se mohl třeba schovat do stranického příspěvku, což by mohlo jako vedlejší efekt motivovat i nové členy. Nebo by mohlo jít i o jiný druh příspěvku. Ona stačí často i jakákoliv minimální částka, která odrazuje uživatele, kteří chtějí mít vše striktně zdarma.Adam Skorepa píše:Osobně bych se nejvíce přikláněl k tomu modelu, že VPN bude pro členy zdarma a pro nečleny bude placená, leč velmi výhodná (taková trochu "státem dotovaná VPN"). Každopádně to by bylo až v další fázi, letos bych se rád primárně zaměřil na to, abychom měli funkční stranickou VPN (anonymní přístup na net, sdílení souborů).
"Prosíme ty, kteří tvrdí, že něco nejde, aby nezdržovali ty, kteří už to dělají!"
-
- Příznivec Pirátů – Středočeský kraj
- Profese: živnostník
- Dal poděkování: 151 poděkování
- Dostal poděkování: 1317 poděkování
No a právě v tom je potřeba najít balanc. Aby to bylo snadno použitelné, ale nedalo se to příliš zneužívat (viz třeba ten zmíněný DoS - přestože je mi jasné, že se kvůli této službě do nějakého "ideologického sporu" dostaneme, byl bych nerad, aby to bylo jen kvůli tomu, že nás někdo použije pro vlastní vendetu).
Vymyslet způsob, jak to později udělat částečně placené pro veřejnost, bude trošku komplikovanější, protože strana nemůže podnikat. Z toho důvodu právě s Ondrou přemýšlíme, že bychom to dali pod CryptoParty (které bychom vytvořili externí právnickou osobou) a získané prostředky posléze posílali zpět straně jako dar. Napadá Tě když tak jiný způsob?
Vymyslet způsob, jak to později udělat částečně placené pro veřejnost, bude trošku komplikovanější, protože strana nemůže podnikat. Z toho důvodu právě s Ondrou přemýšlíme, že bychom to dali pod CryptoParty (které bychom vytvořili externí právnickou osobou) a získané prostředky posléze posílali zpět straně jako dar. Napadá Tě když tak jiný způsob?
Author Sensei Tyrant Pervert
- Ondrej.Profant
- Vedoucí resortního týmu
- Profese: Náměstek člena vlády
- Dal poděkování: 3725 poděkování
- Dostal poděkování: 1965 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Jiné služby jsou např. veřejné adresy v rámci VPN, čili si můžeme udělat vlastní net. Spousta věcí je pak jednoduších (např. ssh, interní testování webů etc.).
ad problémy: Primárním problémem není soudní poptahování. Primární problém je, že pokud někdo bude hloupě DDOSit běžné weby (či dělat cokoliv jiného otravného), tak nás prostě velcí ISP (resp. dnes již FENIX) odstřihnou (budou jednoduše filtrovat výstup VPN) a najednou se z naší VPN stane pouze náš ostrov - což bychom neradi. Naopak bychom rádi vytvořili vlastní ekosystém + pomohli anonymizaci a krytí přístupu. Ničemu nepomůžeme, když nás budou všude blokovat (což je jejich právo, my jim nemáme co mluvit do toho koho ks obě pouští).
Abychom si rozumněli, co je rozumné a co je nerozumné. Tak pokud se někdo přes SQL injection nabourá na web jiné politické strany, tak je to zcela ok. Pokud někdo non-stop DDOSí nějaký web, který nemá šanci odstavit a nemá k tomu ani důvod, tak je to trapné a zbytečné.
ad problémy: Primárním problémem není soudní poptahování. Primární problém je, že pokud někdo bude hloupě DDOSit běžné weby (či dělat cokoliv jiného otravného), tak nás prostě velcí ISP (resp. dnes již FENIX) odstřihnou (budou jednoduše filtrovat výstup VPN) a najednou se z naší VPN stane pouze náš ostrov - což bychom neradi. Naopak bychom rádi vytvořili vlastní ekosystém + pomohli anonymizaci a krytí přístupu. Ničemu nepomůžeme, když nás budou všude blokovat (což je jejich právo, my jim nemáme co mluvit do toho koho ks obě pouští).
Abychom si rozumněli, co je rozumné a co je nerozumné. Tak pokud se někdo přes SQL injection nabourá na web jiné politické strany, tak je to zcela ok. Pokud někdo non-stop DDOSí nějaký web, který nemá šanci odstavit a nemá k tomu ani důvod, tak je to trapné a zbytečné.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondrej.Profant za příspěvek:
- Adam.Skorepa
profant.eu
vedoucí resortních týmů Informatika
-
- Návštěvník – nepatří k Pirátům
- Profese: Zvědavec
- Dostal poděkování: 80 poděkování
Tady došlo asi k nepochopení systému F2F, který je mnou zamýšlen jako náhrada. F2F je právě daleko jednodušší zprovoznit! Stačí si stáhnout program a už to jede. Výměna PGP klíčů je otázka pár kliků. Naproti tomu VPN je problém, musí se zvolit, kam data potečou, musí si člověk generovat certifikáty na CA serveru (jestliže nechcete používat symetrickou šifru)- tedy o mnoho větší problém pro BFU, než F2F RetroShare.Ales Sura píše: - Jedná se výrazně méně známé řešení než VPN; šifrovaná komunikace se pouze omezuje na lidi, kteří F2F používají (tj. zatím minimum);
- Člověk, který není schopen nastavit VPN nebude už vůbec schopen zprovoznit F2F;
- Nízká přenosová kapacita - tj. nepoužitelné pro přenosy většího objemu dat;
- Není to univerzální řešení - tj. s VPN je všechen můj trafic šifrován (alespoň k serveru), s F2F bude něco anononymní jen něco (komunikace s lidmi mimo F2F, přenosy většího objemu dat, jsou mimo)
Zavěr tedy je: podpora F2F ano, ale nikoliv alternativa k VPN.
Nepoužitelné pro velké přenosy? WTF? Právě že velmi vhodné, daleko lepší, jak VPN =protože ty přenosy nejsou limitovány serverem, pokud si tok dat najde i jinou cestu. Takže NEJHŮŘE by to fungovalo stejně rychle, jako ta VPN!
Napsal jsem, že VEŠKERÁ KOMUNIKACE JE ŠIFROVÁNA PGP u RetroShare. Oproti tomu veškerá komunikace uvnitř VPN šifrována NENÍ. To je zásadní rozdíl a opět v prospěch F2F (RS).
VPN je pro lidi, co si bezmezně věří i mezi sebou v rámci sítě (představ si, že ty lidi máš prostě píchnuté do svého switche). Oproti tomu F2F je úplně jedno, s kým komunikuje tvůj friend- to tě vůbec nemusí zajímat. Důležité je pouze to, s kým jsi ty "friend"= rozdíl je, že když ty komunikuješ se serverem, na kterém by RS běžel, pak tě nemusí zajímat, kdo další je na ten server napíchnutý. Oproti tomu u VPN serveru by tě to zajímat mělo.
Jinak interní služby mohou běžet i jako TOR hidden services (webové stránky?...). U VPN je extrémní nebezpečí útoku v rámci sítě, která je už z principu stejně zranitelná zevnitř, jako cokoliv teď na internetu.
Co si myslím, že má smysl, je pirátská proxy. Mělo by stačit udělat QoS, aby by plynulý tok důležitých dat, případně nastavit správně firewall pro zabránění nadměrnému packet traffic. Pro přístup k zakázaným videím na youtube atd. by to bylo určitě fajn (mimochodem na RS je bot, který požadované video stáhne a nasdílí vám je

"Fire up TFTP"
- Ales.Sura
Primárně prosím neberte nic z toho co napíšu jako osobní útok. Pokusím se vystříhat impertinencí a prosím o to samé i vás. Nechci, aby se tady strhnul nekonstruktivní flame podobně jako v mnoha dalších vláknech fóra.
Nicméně tu spousta lidí propagovalo DDoS jako regulérní formu online demonstrace proti něčemu (včetně předsedy
. Pokud nás ale začnou poskytovatelé kvůli tomu blokovat, tak máme "po srandě", jak píše Ondra. 
Buď logovat, což mi přijde v rámci pirátsví nepřípustné, nebo snížit rychlost, což pak bude na úkor použitelnosti, ale pro verzi zdarma zcela relevantní. Navíc verze zdarma by mohla být dobrou reklamou pro placenou verzi. Lidi by měli kam přejít, kdyby jim to už nestačilo a my bychom z toho mohli něco vytěžit.
Každopádně bych ale "nemaloval čerta na zeď." U placené verze bych nic neomezoval a případná protiopatření bych zaváděl až v případě problémů. Myslím, že je vysoká pravděpodobnost toho, že k nim nedojde. Jinak se budeme chovat podobně alibisticky jako firmy, které kritizujeme.
Jak by to bylo s právnickou osobou CryptoParty, která bude spravovat prostředky zakoupené z participativního rozpočtu si nejsem jist. Snad by to nebyl problém. Na to ale asi máme zkušenější straníky, kteří by se k tomu mohli vyjádřit.
.
Jak jsem psal, mám tyto konkrétní problémy:
- přehrávání blokovaných videí z YouTube (polovina je v DE blokovaná)
- přehrávání rádia (GrooveShark a další blokovaný)
- portály blokované pouze na danou zemi (např. zpravodajství z ČR a hlavně (online) videa a přenosy)
- šifrované stahování P2P
Retroshare mi možná pomůže s YouTube videem. Bude to bude to ale dostupné ihned nebo se bude stahovat a pak se to teprve spustí? Přehraje se mi to ve stejném browseru? Bude to plynulé? Můžeš to případně vyzkoušet? Možná tomu ale dám druhou šanci a vyzkouším sám.
Hypoteticky by mi Retroshare mohl pomoci i s posledním (tj. stahováním z P2P), ale vzhledem k malé uživatelské základně ani to. Prostě nenajdu co hledám.
Komentář o rychlosti beru zpět. Tam bude mít RetroShare zřejmě navrch.
Konfigurace VPN je hračka. Vyplňuji adresu serveru, jméno a heslo. O zbytek se stará software. Navíc pracuji se stejnými nástoji jako jsem pracoval. Stejný prohlížeč se stejnými záložkami, stejný Vuze, který se dá navíc nastavit na výhradní využívání VPN tunelu atd. Nemusím se učit nové prostředí, což může být pro BFU také překážka.
Z hlediska bezpečnosti je to asi lepší, ale na co je mi bezpečnost, když se nedostanu k požadovaným datům?
Je nutno podotknout, že na stejném switchi by musel být připojen uživatel, který používá stejnou VPNku a chce na mě útočit. V rámci domácího uživatele to ale není moc reálná situace.
Jak jsem již psal, tak proxy pro mě není řešení, protože potřebuji silně šifrované spojení do internetu. Možnost VPN je navíc oproti proxi přímo vestavěna v operačních systémech. Konfigurace proxy je pro veškerý síťový provoz je podle mě složitější a konfigurovat proxy pro každou aplikaci je dost nepoholdné.
Jak jsem tedy zmínil, tak VPN řeší moje aktuální problémy teď. RS vypadá jako lepší a bezpečnější budoucnost, ale moje aktuální problémy neřeší. Proto ideu podporuji, ale pouze jako paralelní záležitost k VPN. Je pravda, že jsem RS dlouho nepoužíval, takže klidně napiš pokud se v něčem pletu.
EDIT: Tak jsem si ten RS opět naistaloval. Přivítalo mě stejně prázdné prostředí jako minule. Můj první dojem je, že pokud nemám přátele s RS (a já je nemám), tak mi to vlastně k ničemu není. Ale ještě se na to podívám.
Hmmm. To chápu. Technologicky mi z toho vychází docela problém.Adam Skorepa píše:No a právě v tom je potřeba najít balanc. Aby to bylo snadno použitelné, ale nedalo se to příliš zneužívat (viz třeba ten zmíněný DoS - přestože je mi jasné, že se kvůli této službě do nějakého "ideologického sporu" dostaneme, byl bych nerad, aby to bylo jen kvůli tomu, že nás někdo použije pro vlastní vendetu).
Nicméně tu spousta lidí propagovalo DDoS jako regulérní formu online demonstrace proti něčemu (včetně předsedy

Buď logovat, což mi přijde v rámci pirátsví nepřípustné, nebo snížit rychlost, což pak bude na úkor použitelnosti, ale pro verzi zdarma zcela relevantní. Navíc verze zdarma by mohla být dobrou reklamou pro placenou verzi. Lidi by měli kam přejít, kdyby jim to už nestačilo a my bychom z toho mohli něco vytěžit.
Každopádně bych ale "nemaloval čerta na zeď." U placené verze bych nic neomezoval a případná protiopatření bych zaváděl až v případě problémů. Myslím, že je vysoká pravděpodobnost toho, že k nim nedojde. Jinak se budeme chovat podobně alibisticky jako firmy, které kritizujeme.
To se mi líbí! Každopádně budeme mít asi trochu času na doladění v rámci zkušebního provozu, kdy uvidíme, jak se VPNka chová a kolik snese.Adam Skorepa píše:Vymyslet způsob, jak to později udělat částečně placené pro veřejnost, bude trošku komplikovanější, protože strana nemůže podnikat. Z toho důvodu právě s Ondrou přemýšlíme, že bychom to dali pod CryptoParty (které bychom vytvořili externí právnickou osobou) a získané prostředky posléze posílali zpět straně jako dar. Napadá Tě když tak jiný způsob?
Jak by to bylo s právnickou osobou CryptoParty, která bude spravovat prostředky zakoupené z participativního rozpočtu si nejsem jist. Snad by to nebyl problém. Na to ale asi máme zkušenější straníky, kteří by se k tomu mohli vyjádřit.
S komentářem ohledně blokování souhlasím (viz. výše). Verze zdarma by díky limintům mohla znemožnit větší zneužívání. Placenou verzi bych ale nijak neomezoval - reps. omezil bych ji v případě, že problémy skutečně nastanou. Nedokážu si představit člověka, který si zaplatí VPNku kvůli DDoS útokům. Zřejmě ji ale použije ten, kdo si ji už pořídil z jiného důvodu.Ondrej Profant píše:Primární problém je, že pokud někdo bude hloupě DDOSit běžné weby (či dělat cokoliv jiného otravného), tak nás prostě velcí ISP (resp. dnes již FENIX) odstřihnou (budou jednoduše filtrovat výstup VPN) a najednou se z naší VPN stane pouze náš ostrov - což bychom neradi. Ničemu nepomůžeme, když nás budou všude blokovat (což je jejich právo, my jim nemáme co mluvit do toho koho ks obě pouští).
Myšlenka je to hezká. Ale jaká bude pro běžného uživatele výhoda (přidaná hodnota)? Bude muset strávit čas s konfigurací VPN a ve finále se dostane ke stejným službám a informacím jako přes internet. Bude tam sice prvek anonymity, ale ten v současnosti málokdo ocení, protože není nelegální číst pirátské fórum (alespoň zatímOndrej Profant píše:Naopak bychom rádi vytvořili vlastní ekosystém + pomohli anonymizaci a krytí přístupu.

Já jsem Retroshare měl, ale narozdíl od VPNky jsem pro něj neměl použití. Prostě protože je zatím malá uživatelská základna.cqace píše:Tady došlo asi k nepochopení systému F2F, který je mnou zamýšlen jako náhrada. F2F je právě daleko jednodušší zprovoznit! Stačí si stáhnout program a už to jede. Výměna PGP klíčů je otázka pár kliků. Naproti tomu VPN je problém, musí se zvolit, kam data potečou, musí si člověk generovat certifikáty na CA serveru (jestliže nechcete používat symetrickou šifru)- tedy o mnoho větší problém pro BFU, než F2F RetroShare.
Nepoužitelné pro velké přenosy? WTF? Právě že velmi vhodné, daleko lepší, jak VPN =protože ty přenosy nejsou limitovány serverem, pokud si tok dat najde i jinou cestu. Takže NEJHŮŘE by to fungovalo stejně rychle, jako ta VPN!
Napsal jsem, že VEŠKERÁ KOMUNIKACE JE ŠIFROVÁNA PGP u RetroShare. Oproti tomu veškerá komunikace uvnitř VPN šifrována NENÍ. To je zásadní rozdíl a opět v prospěch F2F (RS).
VPN je pro lidi, co si bezmezně věří i mezi sebou v rámci sítě (představ si, že ty lidi máš prostě píchnuté do svého switche). Oproti tomu F2F je úplně jedno, s kým komunikuje tvůj friend- to tě vůbec nemusí zajímat. Důležité je pouze to, s kým jsi ty "friend"= rozdíl je, že když ty komunikuješ se serverem, na kterém by RS běžel, pak tě nemusí zajímat, kdo další je na ten server napíchnutý. Oproti tomu u VPN serveru by tě to zajímat mělo.
Jinak interní služby mohou běžet i jako TOR hidden services (webové stránky?...). U VPN je extrémní nebezpečí útoku v rámci sítě, která je už z principu stejně zranitelná zevnitř, jako cokoliv teď na internetu.
Co si myslím, že má smysl, je pirátská proxy. Mělo by stačit udělat QoS, aby by plynulý tok důležitých dat, případně nastavit správně firewall pro zabránění nadměrnému packet traffic. Pro přístup k zakázaným videím na youtube atd. by to bylo určitě fajn (mimochodem na RS je bot, který požadované video stáhne a nasdílí vám je).
Jak jsem psal, mám tyto konkrétní problémy:
- portály blokované pouze na danou zemi (např. zpravodajství z ČR a hlavně (online) videa a přenosy)
Retroshare mi možná pomůže s YouTube videem. Bude to bude to ale dostupné ihned nebo se bude stahovat a pak se to teprve spustí? Přehraje se mi to ve stejném browseru? Bude to plynulé? Můžeš to případně vyzkoušet? Možná tomu ale dám druhou šanci a vyzkouším sám.
Hypoteticky by mi Retroshare mohl pomoci i s posledním (tj. stahováním z P2P), ale vzhledem k malé uživatelské základně ani to. Prostě nenajdu co hledám.
Komentář o rychlosti beru zpět. Tam bude mít RetroShare zřejmě navrch.
Konfigurace VPN je hračka. Vyplňuji adresu serveru, jméno a heslo. O zbytek se stará software. Navíc pracuji se stejnými nástoji jako jsem pracoval. Stejný prohlížeč se stejnými záložkami, stejný Vuze, který se dá navíc nastavit na výhradní využívání VPN tunelu atd. Nemusím se učit nové prostředí, což může být pro BFU také překážka.
Z hlediska bezpečnosti je to asi lepší, ale na co je mi bezpečnost, když se nedostanu k požadovaným datům?
Je nutno podotknout, že na stejném switchi by musel být připojen uživatel, který používá stejnou VPNku a chce na mě útočit. V rámci domácího uživatele to ale není moc reálná situace.
Jak jsem již psal, tak proxy pro mě není řešení, protože potřebuji silně šifrované spojení do internetu. Možnost VPN je navíc oproti proxi přímo vestavěna v operačních systémech. Konfigurace proxy je pro veškerý síťový provoz je podle mě složitější a konfigurovat proxy pro každou aplikaci je dost nepoholdné.
Jak jsem tedy zmínil, tak VPN řeší moje aktuální problémy teď. RS vypadá jako lepší a bezpečnější budoucnost, ale moje aktuální problémy neřeší. Proto ideu podporuji, ale pouze jako paralelní záležitost k VPN. Je pravda, že jsem RS dlouho nepoužíval, takže klidně napiš pokud se v něčem pletu.
EDIT: Tak jsem si ten RS opět naistaloval. Přivítalo mě stejně prázdné prostředí jako minule. Můj první dojem je, že pokud nemám přátele s RS (a já je nemám), tak mi to vlastně k ničemu není. Ale ještě se na to podívám.
"Prosíme ty, kteří tvrdí, že něco nejde, aby nezdržovali ty, kteří už to dělají!"
-
Všechny tyto problémy řeší proxy (taktéž vestavěna v operačních systémech např. http://answers.oreilly.com/topic/675-ho ... windows-7/). Smysl VPN je jiný a ten je skryt už v názvu: Virtual Private Network- tzn. vytvoření sítě přes "síťově nekompatibilní prvky" (nevím, jak to lépe napsat). Oproti tomu proxy server je pouze zařízení, skrze které tečou data (dalo by se to přirovnat k routeru). Pokud chceš šifrované spojení, není problém udělat SSL proxy -to řeší tvůj zdánlivý problém s "silně šifrované spojení do internetu".Ales Sura píše: Jak jsem psal, mám tyto konkrétní problémy:
Switch- nepochopení přirovnání. Chtěl jsem tím naznačit, že VPN je to samé, jako připojení k tomu switchi. V rámci VPN tak můžeš odchytávat síťový traffic ostatních uživatelů! Nejsem si teď jist, jak moc by v tom mohlo pomoci nastavení firewall policy na serveru.
Ano, konfigurace je hračka, pokud chceš jet pouze skrze VPN. Ale ve chvíli, kdy se budeš chtít dívat třeba na legitimní youtube video a ono se to bude načítat kvůli zahlcení VPN šnečí rychlostí, jak si ihned přepneš směrování traffic mimo VPN? To už user-friendly zrovna není a neustále to vypínat a zapínat taky není zrovna asi pohodlné.Ales Sura píše: Konfigurace VPN je hračka. Vyplňuji adresu serveru, jméno a heslo. O zbytek se stará software. Navíc pracuji se stejnými nástoji jako jsem pracoval. Stejný prohlížeč se stejnými záložkami, stejný Vuze, který se dá navíc nastavit na výhradní využívání VPN tunelu atd. Nemusím se učit nové prostředí, což může být pro BFU také překážka.
Video bot nejdříve stáhne a pak ti ho nasdílí. Je to řešení, ale pirátská proxy by v tomhle byla samozřejmě lepší.Ales Sura píše: Retroshare mi možná pomůže s YouTube videem. Bude to bude to ale dostupné ihned nebo se bude stahovat a pak se to teprve spustí? Přehraje se mi to ve stejném browseru? Bude to plynulé? Můžeš to případně vyzkoušet? Možná tomu ale dám druhou šanci a vyzkouším sám.
To, že nenajdeš, co hledáš je přece úskalí každé P2P, resp. F2F sítě. Ne jinak tomu bude u té VPN. A na stahování torrentů ti stačí proxy...
Ano, potřebuješ friends. Na tom celé fungování stojí. Tvůj první friend by mohl být chatserver: http://retrosharechatserver.no-ip.org/w2c/en/ nebo https://retrochat.piratenpartei.at/ nevím teď, který je funkční. Případně nějaký návod: https://retrochat.piratenpartei.at/w2c/howto.htmlAles Sura píše: Jak jsem tedy zmínil, tak VPN řeší moje aktuální problémy teď. RS vypadá jako lepší a bezpečnější budoucnost, ale moje aktuální problémy neřeší. Proto ideu podporuji, ale pouze jako paralelní záležitost k VPN. Je pravda, že jsem RS dlouho nepoužíval, takže klidně napiš pokud se v něčem pletu.
Na chatserverech si pak můžeš vyměnit klíče s tím, kdo tě zaujme (komu budeš věřit).
Jinak jak jsem psal, chystá se převratná 0.6. Čekám jenom na ni a pak už dám sbohem Skype a začnu verbovat všechny známé. Pokud se projekt dotáhne do deklarované použitelnosti, pak si troufám tvrdit, že nehradí sociální sítě, emaily a sdílení citlivých dat.
"Fire up TFTP"
- Ales.Sura
Ano, chápu co je VPN. Mám nastaveny klienty na 3 různých OS, vyzkoušel jsem všechny protokoly a nastavil jsem si i VPN server. Nutno říci, že SSL nepovažuji ani za bezpečné ani za silné šifrování. To ostatně ukázal nedávný problém s Heartbleed. Za bezpečný nepovažuji ani VPN protokol PPTP. Používám tedy buď OpenVPN nebo případě krajní nouze L2TP.
Ano, já skutečně jedu pouze přes VPN. Proč bych se také připojoval bez ní? Teď jsem si jen otestoval rychlost. Mám 20Mbit/5Mbit/19ms. Stejná čísla naměřím i bez VPN. Všechny moje problémy jsou vyřešeny. Problémy se "šnečí rychlostí" neznám. Ve vyjímečných případech si prostě vyberu některý další z ostatních 150 serverů (tj. musím 2x kliknout). Za 6.50eur/měsíc mi to stojí. Soukromí/anonymita není zadarmo, ikdyž si to někteří stále myslí.
Pokud něco na P2P/F2F síti není, tak to tam nikdo najít nemůže. V současnosti jsou nejbohatší zdroje torrenty a strány typu uloz.to. Na český věci bývalo dobrý DC++, ale to už je dávno.
Projektům typu RS držím palce, ale moji momentální situaci neřeší a ještě nějakou dobu asi řešit nebudou. Byl bych rád, kdyby se našla nějaká platforma, která by bolesti spojené se šmírováním a nešifrovaným netem vyřešila. Zatím používám lecos - Jitsi (video), Mute (pokec), Unseen/Cryptocat (chat). Problém je, že je náročné přesvědčovat protistany, aby si daný software nainstalovala. Pokud nemáš Skype, tak se to radši rychle vyřeší po telefonu a hotovo. Pokud začne RS podporovat video, tak by to dozajista byl silný argument pro rozšiřování. Pak ještě přidat mobilní platformy (alespoň tedy Android) a je to doma!
Perlička nakonec - ale počítám, že jsi to již četl - “Anonymous” File-Sharing Darknet-RetroShare Ruled Illegal by German Court
Ano, já skutečně jedu pouze přes VPN. Proč bych se také připojoval bez ní? Teď jsem si jen otestoval rychlost. Mám 20Mbit/5Mbit/19ms. Stejná čísla naměřím i bez VPN. Všechny moje problémy jsou vyřešeny. Problémy se "šnečí rychlostí" neznám. Ve vyjímečných případech si prostě vyberu některý další z ostatních 150 serverů (tj. musím 2x kliknout). Za 6.50eur/měsíc mi to stojí. Soukromí/anonymita není zadarmo, ikdyž si to někteří stále myslí.
Pokud něco na P2P/F2F síti není, tak to tam nikdo najít nemůže. V současnosti jsou nejbohatší zdroje torrenty a strány typu uloz.to. Na český věci bývalo dobrý DC++, ale to už je dávno.
Projektům typu RS držím palce, ale moji momentální situaci neřeší a ještě nějakou dobu asi řešit nebudou. Byl bych rád, kdyby se našla nějaká platforma, která by bolesti spojené se šmírováním a nešifrovaným netem vyřešila. Zatím používám lecos - Jitsi (video), Mute (pokec), Unseen/Cryptocat (chat). Problém je, že je náročné přesvědčovat protistany, aby si daný software nainstalovala. Pokud nemáš Skype, tak se to radši rychle vyřeší po telefonu a hotovo. Pokud začne RS podporovat video, tak by to dozajista byl silný argument pro rozšiřování. Pak ještě přidat mobilní platformy (alespoň tedy Android) a je to doma!

Perlička nakonec - ale počítám, že jsi to již četl - “Anonymous” File-Sharing Darknet-RetroShare Ruled Illegal by German Court
-
Ano, platíš za VPN se slušnou rychlostí. Podstatný parametr je ale slovo "platíš". Bez placení se těžko bude udržovat slušná rychlost pro všechny uživatele.
Jinak HeartBleed je pouze chyba, kterých může být v každém bezpečnostním řešení. Byla to sice závažná chyba, ale to přece není důvod OpenSSL zatratit a začít používat něco jiného (třeba i uzavřeného), kde se chybu třeba ještě nepodařilo nalézt
Navíc každá šifra může být nakonec dešifrována zpětně. Data se ukládají a tvůj supertajný email může být dešifrován třeba za 10 let během pár vteřin.
Ano, rozhodnutí soudu jsem četl. Finta je ale v tom, že se nejedná o nic nového. Prostě špicl z IP adresy .... obdžel nelegální materiál. To, že si někdo dá špicla jako friend je jeho chyba. Je to podobná situace, jako free wifi hotspot, TOR exit pro servery a např. torrenty pro klienty. Právní problém by byl pro piráty tedy stejný, jako provozování TOR exit, proxy, VPN s routováním do internetu nebo free wifi. Ale pouze v případě, že by měli za friend špicla a měli zároveň povolen tok dat anonymním tunelem i k němu. Díky tomu je RS více bezpečné, protože mohu určitým friend povolit pouze přístup k fórům, kanálům a chatserverům a ne už k dalším datům. Takže i když bych mohl mít špicla za friend, stejně by ode mne nelegální materiál neobdržel
Takže SSL není dostatečně bezpečné? Jakou knihovnu tedy používáš pro generování klíčů pro OpenVPN?Ales Sura píše:SSL nepovažuji ani za bezpečné ani za silné šifrování. To ostatně ukázal nedávný problém s Heartbleed. Používám tedy buď OpenVPN nebo případě krajní nouze L2TP.
Jinak HeartBleed je pouze chyba, kterých může být v každém bezpečnostním řešení. Byla to sice závažná chyba, ale to přece není důvod OpenSSL zatratit a začít používat něco jiného (třeba i uzavřeného), kde se chybu třeba ještě nepodařilo nalézt

Ano je to tak. Ale pokud se sám nezapojíš, kdo jiný to tam má nahrát?Ales Sura píše: Pokud něco na P2P/F2F síti není, tak to tam nikdo najít nemůže. V současnosti jsou nejbohatší zdroje torrenty a strány typu uloz.to. Na český věci bývalo dobrý DC++, ale to už je dávno.
Ano, všechno tohle je v plánu. Problémem je jak píšeš roztříštěnost a RS to vše svazuje do jednoho prográmku, který je dokonce portable, takže odpadá instalace. Jenom stáhneš a zapneš.Ales Sura píše: Byl bych rád, kdyby se našla nějaká platforma, která by bolesti spojené se šmírováním a nešifrovaným netem vyřešila. Zatím používám lecos - Jitsi (video), Mute (pokec), Unseen/Cryptocat (chat). Problém je, že je náročné přesvědčovat protistany, aby si daný software nainstalovala. Pokud nemáš Skype, tak se to radši rychle vyřeší po telefonu a hotovo. Pokud začne RS podporovat video, tak by to dozajista byl silný argument pro rozšiřování. Pak ještě přidat mobilní platformy (alespoň tedy Android) a je to doma!
Ano, rozhodnutí soudu jsem četl. Finta je ale v tom, že se nejedná o nic nového. Prostě špicl z IP adresy .... obdžel nelegální materiál. To, že si někdo dá špicla jako friend je jeho chyba. Je to podobná situace, jako free wifi hotspot, TOR exit pro servery a např. torrenty pro klienty. Právní problém by byl pro piráty tedy stejný, jako provozování TOR exit, proxy, VPN s routováním do internetu nebo free wifi. Ale pouze v případě, že by měli za friend špicla a měli zároveň povolen tok dat anonymním tunelem i k němu. Díky tomu je RS více bezpečné, protože mohu určitým friend povolit pouze přístup k fórům, kanálům a chatserverům a ne už k dalším datům. Takže i když bych mohl mít špicla za friend, stejně by ode mne nelegální materiál neobdržel

"Fire up TFTP"
- Ales.Sura
TrueCrypt zřejmě není bezpečný a jeho vývoj skončil
http://www.cnews.cz/truecrypt-zrejme-ne ... oj-skoncil
Mimochodem máte někdo někdo bezpečnou alternativu k Truecryptu? Nejlépe s vlastní zkušeností.
Mělo by samozřejmě jít nejen o bezpečnou alternativu, ale také dlouhodobě podporovanou, uživatelsky přívětivou s možností obnovy dat v případě poruchy disku.
http://www.cnews.cz/truecrypt-zrejme-ne ... oj-skoncil
Mimochodem máte někdo někdo bezpečnou alternativu k Truecryptu? Nejlépe s vlastní zkušeností.
Mělo by samozřejmě jít nejen o bezpečnou alternativu, ale také dlouhodobě podporovanou, uživatelsky přívětivou s možností obnovy dat v případě poruchy disku.