Marek.Krejpsky píše: ↑18 srp 2021, 11:10
Je to off-topic, ale musím reagovat. Máte ta čísla o odvádění HDP z ČR do zahraničí nějak podložena? Co dotace které přitékají z EU do ČR a jejich multiplikativní efekt na ekonomiku, započítal jste? Co investice do nových technologií v průmyslu - odkud k nám přitékají? Z nespolehlivého Ruska, které je na pokraji krachu jistě ne.
Zajímalo by mne odkud vy to všechno čerpáte
...
Ta čísla o vyvedených dividendách jsou překvapivě každoročně prezentována i českými masmédii. Nejvíce se na nich podílí nadnárodní finanční instituce, u kterých logicky lze velmi těžko uplatnit Vaši teorii o "investicích do nových technologií..v průmyslu". Ostatně by Vás to ani nemělo překvapit víme-li, že globální neoliberální korporátní kapitalismus je tažen především finančními institucemi (ostatně stejně jako jeho krize...2008...)
Co se týče dalšího vyvádění bohatství z naší země (vnitropodnikové transfery), tyto fakta jsem si ověřil při práci pro top-management v ČR působících zahraničních korporací. Např. Siemens po svém vstupu do jednoho z tradičních českých průmyslových podniků, který se po r.89 úspěšně privatizoval a byl nadále úspěšným 100% českým exportérem, začal tím, že všechno existující IT vybavení papírově převedl na německou matku a následně si ji podnik musel znovu papírově zpátky nakoupit. Narozdíl od německých dělníků nemají ti čeští sick-days (v německém Siemensu je jich dokonce neomezený počet, protože to podporuje i stát - je levnější chřipku doma týden vyležet než platit z pojištění návštěvu lékaře). Přesto si mně pan generální po jedné telco postěžoval, že se jeho německému nadřízenému (šéf celé divize) zdá mzdový náklad 7€/h moc (když v Německu má identická operátorská pozice 30€/h).
Finanční ředitel (mch. férový Němec) mi jednou vysvětloval, že se tady PLATY SE Západem NIKDY NESROVNAJÍ, protože když se Čechům přidá 5% na mzdě, musí se v Německu přidat alespoň 2% - jinak by to vedení neustálo. Ale když se základ, ze kterého se přidává, od sebe liší násobně, o kolik se od sebe budou lišit absolutní výsledky?! Mch. mi to potvrdil i jiný pan generální z jiné korporace (Skot), který otevřeně prohlásil, že (vy)prodat všechny podniky do zahraničí byla největší blbost... globální KAPITÁL JE NACIONALISTICKÝ (když bude např.Němec rozhodovat, jestli má více vzkvétat jeho vlast nebo cizí země, hádejte jak se rozhodne!?) Mj. Siemens ihned po vstupu zarazil mnohamilionový dar, který podnik každoročně věnoval městu, pro než je de facto majoritním zaměstnavatelem, a ze kterého se financoval rozvoj veřejného prostoru (sportoviště, kultura, infrastruktura).
Vrcholem pak je německý vynález Industrie 4.0, který v reálu znamená napojení všech výrobních linek do jakéhosi korporátního výrobního internetu, což pro pro dcery celosvětově znamená 1) brutální vnitropodnikové transfery za poplatky provozovateli (matka) 2) nemožnost bez napojení vyrábět (z centrály v podstatě vidí do každé linky...a můžou ji teoreticky i na dálku odstavit/ SW poškodit).
Po dekádě od akvizice byly ukončeny všechny úspěšné produktové řady, které byly původně "údajně" hlavním důvodem zahraničního převzetí. V regionech na periferii to také znamená skokový růst nezaměstnanosti.
Jinak nechci zde mluvit o českými politiky vyrobených hochštaplerech vyvážejících bohatství přes daňové ráje, kteří nám vyrobili milion lidí v exekuci de facto dlužních otroků (Kellner, Beran...), exportují za dumpingové ceny špinavou elektřinu vyráběnou pálením ukradeného uhlí (Tykač) resp. směsí uhlí s hlínou z původně uzavřených německých dolů (Křetínský) nebo jen stahuje sociálně slabé gamblery o poslední peníze z původně státní loterie (Komárek) atd. apod.
Marek.Krejpsky píše: ↑18 srp 2021, 11:10
Jsme součástí EU a členem NATO, nikdo nám naštěstí už nerozkazuje, kam posílat vojáky, rozhodujeme se sami a mohli jsme mise NATO odmítnout, kdyby byl rozumný důvod.
P.S. Mch. ohromte mě prosím sdělením, v jakém období byla mise v Afghánistánu rozumná.
P.S.2 Souhlasil byste po 25 letech členství v NATO s tvrzením, že je to útočný pakt?
P.S.3 Vysvětlete mi prosím motivaci Západu EU, tolerovat existenci daňových rájů (Irsko, Kypr, Lucembursko, Nizozemí), když to chudší země (jih, východ) evidentně poškozuje.