Daniel píše:Mikulas Peksa píše:
Tak v tom případě asi nejsem schopný vůbec hlasovat. Potřebuju ORovou anketu
Hlavně si myslím, že nebudeš mít, jak tu anketu vyhodnotit, protože se nedozvíš korelace mezi jednotlivými variantami. Iniciativa je to IMO dobrá, ale nevede k cíli.
Mě nejde o tu korelaci, ale o četnost. Představ si to tak, jako bys měl ty osobně zvolit jeden model imigrační politiky, a volil bys parametry toho jednoho modelu. Pokud ti nestačí ta anketa (souhlasím, moc čarovat se s tím nedá, a například volba první a poslední se vzájemne vylučujou) a přesto by ses chtěl zůčasnit, pak by bylo nejlepší, abys napsal svojí variantu jako příspěvek.
Tohle taky není pokus o vytvoření použitelnýho modelu, spíš o zjištění nálad a převažujícího názoru (pro paranoiky - čístě pro mou osobní orientaci, z BiS mě bohužel vyhodili za surovost).
Nevolil bych "jeden model" imigrační politiky. Kdyby to bylo čistě na mě, existovalo by několik imigračních programů a každý by měl trochu jiné podmínky a účel.
1) Kvalifikovaní odborníci z celého světa, bez omezení - jako Piráti chceme budovat ekonomiku založenou na vzdělání a technologiích. Nemám morální problém "krást mozky". Lidi nejsou nevolníci ve svých státech, mají IMO právo hlasovat nohama. Na***t kolektivistům.
2) Pobaltští Rusové, bez omezení - Pobaltské státy mají asi 1 000 000 etinicky Ruských obyvatel
nepředpoklám, že se přesunou všichni a z toho v podstatě permanentní politický problém, protože Baltikové jim nechtějí dát plná politická práva. Jsou to Slovani, žijí převážně ve městech a jsou poměrně hodně pozápadnění. Z mého pohledu jsou relativně snadno asimilovatelnou skupinou cizinců, takže bych jima vpodstatě zkoušel spravit demografický vývoj ČR. Druhý cílem by bylo upevnit politickou pozici ČR, resp. Pirátů v Pobaltí. Bavili jsme se o tom s jedním Estonským Pirátem a jeho postoj byl, že zdaleka nemůžou tolik akcentovat rovnoprávnost, protože kdyby jí vztáhli na místní Rusy, mohli by taky za chvíli být součástí RF. Taky předpokládám, že tahle snaha by byla vnímána jako pozitivní vpodstatě celou tamní politickou scénou. Souhlasím, že je to z pohledu ČR poněkud velmocenské chování, snažit se zavázat si 3 malé Evropské státy, ale žádný slovanský stát v rámci EU podobnou politiku neprovádí, takže je to IMO díra na trhu. Máme 10M obyvatel, je IMO škoda to nevyužít a nezkoušet získat vliv. S pozicí, kterou máme bychom mohli být ve Střední a Východní Evropě poměrně vlivný hráč.
3) Přistěhovalci z celého světa, omezeno kvótami, v celkovém počtu asi 50 000 až 100 000 přistěhovalců první generace. Zní to divoce, ale fakticky by se jednalo navýšení populace ČR o 0.5 až 1 %. Zároveň bych se snažil udržet tuhle populaci maximálně heterogenní (tj. aby byla z co nejvíce států a mluvila co nejvíc jazyky), s cílem jí postupně asimilovat (a zároveň s tím ji průběžně doplňovat zvenku). Ze zahraničně-politického hlediska z toho jednak z toho důvodu, abych budoval pozitivní obraz ČR v zahraničí. Druhak z toho důvodu, že imigrantské komunity jsou výborný zdroj vlivu na ty státy, odkud přišly. Imigranti druhé generace bývají bilingvní, takže z mého pohledu výborný nástroj například pro navazování obchodních vztahů. Nebál bych se brát ani ekonomické uprchlíky, protože pokud někdo přejde půl kontinetu a přeplave moře, tak prostě není žádné máslo a práce se pro něj najde. Navíc bych předpokládal, že země, která je momentálně ekonomicky naprosto ve svrabu, bude za 20 let rozjíždět industrializaci, takže by bylo fajn mít třeba 5000 bilingvních "obchoďáků" (když ne, tak ne, vsadil jsem si do loterie).
Z vnitropolitického hlediska se mi i jedná o to, že společnost s nějakým netriviálním zastoupením přistěhovalců a jejich potomků je jako celek liberálnější, než ta etnicky čistě homogenní. Pokud máš na každém rohu nějakou etnickou kuchyni a lidi se tam chodí stravovat, tak je daleko těžší tam budovat předsudky vůči cizincům nebo nějak odlišným lidem. Čistě pragmaticky tím vzniká voličská základna pro sociálně-liberální stranu, jako jsou Piráti.
Předpokládám, že tento prohoz bude považován za kontroverzní projev imperialismu, kolonialismu, panslavismu, multikulturalismu a sociálního inženýrství. Je to můj osobní názor, nevyjadřuje nijak stranické stanovisko a nikomu ho nenutím.