9 otázek pro Vaši stranu o Moravě

Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT

Jakub.Michalek
Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
Profese: poslanec
Dal poděkování: 1116 poděkování
Dostal poděkování: 5176 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: 9 otázek pro Vaši stranu o Moravě

Příspěvek od Jakub.Michalek »

Jiri Kaderavek píše:Tak ono by stačilo přistupovat k tomu jako v Německu, kde zákon diktuje, že instituce musí být rozesety po celé zemi. Potom by se nemuseli ani Ostraváci ani Plzeňáci stěhovat jen proto, že mají vlohy pro práci ve státní zprávě nebo top managementu velké firmy. A počítače nám k této změně dávají perfektní šanci.
Vy vyžerete tři nejzajímavější insituce v zemi a ještě si stěžujete? Jak k tomu přijdu já, to mám každý den 4 hodiny dojíždět, abych vůbec mohl pracovat někde, kde se právo dělá aspoň trochu na úrovni?

Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů a vedoucí resortního týmu Spravedlnost
V případě potřeby mě prosím kontaktujte napřímo přes telefon, Signal nebo přes mail - viz kontakty. Jiné zprávy nečtu.

Jiri.Kaderavek
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: programátor, hoteliér, manažer, trenér
Dal poděkování: 642 poděkování
Dostal poděkování: 1909 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jiri.Kaderavek »

Ale to je omyl, já si přece nestěžuju a i uvádím, že v JmK není ten problém tak palčivý. Stěžuje si především MSK přece. A oprávněně, co za instituce je v Ostravě? Nicméně, na příkladu Brna je vidět, že lidské kapacity v regionech existují a nesoustřeďují se jen v Praze :) Navíc Jakube, volba povolání je svobodná a v Praze je dost na výběr ;) Problém je, že v mnoha regionech pro alespoň trochu ambicióznějšího člověka není práce žádná a lidé volí mezi opuštěním rodiny a profesním nenaplněním se.
Zakladatel České pirátské strany
Svobodu nekoupíte, tu si volíte
https://lide.pirati.cz/personProfile/96/
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10822 poděkování
Dostal poděkování: 8772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

Jakub Michalek píše:Vy vyžerete tři nejzajímavější insituce v zemi a ještě si stěžujete? Jak k tomu přijdu já, to mám každý den 4 hodiny dojíždět, abych vůbec mohl pracovat někde, kde se právo dělá aspoň trochu na úrovni?
Dnes mám jízlivou ...
Se buď přestěhuj do té zatáčky před Vídní OFFTOPICBrno, nebo si najdi místo u advokátní kanceláře Sokol & partneři, nebo na Miniserstvu spravedlnosti OFFTOPICkteré by mělo být přejmenováno na Ministerstvo soudnictví, protože o spravedlnosti často nemůže být řeč :lol:

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

jzvc
Profese: Admin
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 467 poděkování

Příspěvek od jzvc »

Jiri Kaderavek píše: A oprávněně, co za instituce je v Ostravě?
Neni to sice vylozene instituce, ale do Ostravy(a okoli) se stehuje centrala CEZu, tak si nemaj nac stezovat (paac ucetni v Praglu stoji 50k a v Ostrave jim bude libat nohu za 20k, ze se kvuli tomu musi postavit barak za GKc je vedlejsi).
Jiri.Kaderavek
Profese: programátor, hoteliér, manažer, trenér
Dal poděkování: 642 poděkování
Dostal poděkování: 1909 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jiri.Kaderavek »

Jo je dobré se zamyslet, co všechno by tohle rozprostření institucí přineslo.

Nevýhody: někdo může oprávněně namítnout, že osobní kontakt bude ztížen

Výhody: osobní kontakt úředníků SS (státní správy) bude ztížen, více věcí se bude řešit elektronicky, bude to tlak na optimalizaci informačních toků. Pravděpodobně to sníží korupci, protože princip já na bráchu je v rámci města snažší než v rámci republiky. Vyšší náklady na cestování pravděpodobně 1000x vybalancují nižší poplatky za parkování, budovy, pracovní sílu, pořešíme tím částečně sociální rozměr nedostatečné distribuce zaměstnanosti, distribuce dobrých míst do celé republiky přinese spolu i distribuci z toho vyplývajícího bohatství a snížení společenského napětí. Praze se uleví, mnoho míst v ČR dostane novou perspektivu. Sníží se i celospolečenské náklady na pendlování do hlavního města a s tím související zatížení dálnic, firmy si pravděpodobně vezmou z tohoto kroku příklad a opustí své velmi často zbrkle zavedené centralistické tendence. Je dobré vidět, že bobtnající stát nám bobtná především v hlavním městě, zatímco ostatní regiony chudnou a pod velkým státem spíše trpí.

Já nejsem dobrý advokát pro nevýhody, ale i tak, podle mého výhody tohoto systému převažují.
Zakladatel České pirátské strany
Svobodu nekoupíte, tu si volíte
https://lide.pirati.cz/personProfile/96/
jzvc

Příspěvek od jzvc »

Rekneme (teoreticky) ze by se jednotliva ministerstva rozprskla po republice, trebas co kraj to jedno ministerstvo. Jiste by to potesilo mistni ourady, mozna by se neco usetrilo, jenze by to rozhodne nepotesilo ty, kteri tenhle stat zivi. Si predstav, ze budes potrebovat kvuli nejakemu projektu resit neco s 2+ urady. A rozhodne neberu v potaz idealni stav, ze nekde neco pozadujes a ouradove uz si to nejak vyresi. Beru v potaz stav realny, kdy delas postaka ouradum.

Podle me v okamziku kdy bude fungovat elektronicky stat predne nebude treba zadnych centralnich uradu, protoze jakykoli urad bude schopen ziskat potrebne informace.
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10822 poděkování
Dostal poděkování: 8772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

Jiri Kaderavek píše:firmy si pravděpodobně vezmou z tohoto kroku příklad a opustí své velmi často zbrkle zavedené centralistické tendence.
To nejsou centralisticke tendence, ale ma to dva hlavni duvody. 1) v Praze je moznost kontroly Financnim uradem 1000x mensi, nez na vesnici nebo malem meste. 2) Pokud firma musi pravidelne komunikovat se statem (napr. statni zakazky), je logicke a hospodarne mit reditelstvi v hlavnim meste.

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

jzvc

Příspěvek od jzvc »

Petr Vileta píše: To nejsou centralisticke tendence, ale ma to dva hlavni duvody. 1) v Praze je moznost kontroly Financnim uradem 1000x mensi, nez na vesnici nebo malem meste....
Ono je to vetsinou tak, ze firma technicky sidli v Praglu, ale v realu jde o kancl, ve kterym sedi holcina prebirajici postu pro 150 firem, realna pobocka je pak 50+km mimo Prahu. To plati napr pro vsechny implementatory vetsich ERP.
Jan.Safar
Profese: IT / ERP
Dal poděkování: 47 poděkování
Dostal poděkování: 34 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan.Safar »

Jako rodilý Poličák se musím ohradit ohledně Bodu 7. Proč by měl okres Svitavy patřit pod Moravu? Já nejsem ani čech, ani moravák, já jsem Východočech :-))

Ale vážně, myslím si, že je na lidech, aby si vybrali, jestli chtějí uzemě spadat do VČ, nebo MOR. A nemyslím si, že by tu v okolí bylo mnoho lidí, co by se hlásili k moravě... :-)
Místopředseda Pardubického kraje
http://politicalcompass.org/printablegr ... &soc=-5.59
Jakub.Michalek
Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
Profese: poslanec
Dal poděkování: 1116 poděkování
Dostal poděkování: 5176 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jakub.Michalek »

Já souhlasím sám se sebou, že tohle není téma. Ale výhody centralizace jsou (resp. by mohly být) třeba ušetřené náklady na propisky a zvýrazňovače. Ale není to nic, co bychom mohli ovlivnit... Mě se naopak model hlavního města líbí, ale bylo by fajn, kdyby nebylo v Praze. Ale Praha je ve středu, nejlépe dostupná a tak.

Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů a vedoucí resortního týmu Spravedlnost
V případě potřeby mě prosím kontaktujte napřímo přes telefon, Signal nebo přes mail - viz kontakty. Jiné zprávy nečtu.

Odpovědět

Zpět na „Veřejná Poradna“