Právě že nejde o omezování autorských práv jako takových, ale o to, aby se dostaly skutečně k jejich vlastníkům. V současnosti si totiž nároky na autorská práva činí také zvukaři míchající nahrávku, režisér klipu a výtvarník, autor obalu a nevím, kdo ještě. Jde především o profese, které se podílejí pouze na realizaci onoho duševního vlastnictví, teda o technickou stránku věci. Jsem ochoten připustit, že na tantiémy mají nárok autoři díla a interpret(i), ale ostatní realizátoři pouze na jednorázový honorář. Přidejme k tomu praxi ochranných autorských organizací, které z valné většiny vyplácí tantiémy pouze svým registrovaným členům, ale vybírají i za neregistrované. Ne všichni totiž jsou členy a také stát se členem není až tak jednoduché. Výběrem projdou jen ti úspěšnější a ostatní se jen mohou koukat, kam mizí jejich teoretický nárok na tantiému.Nemohu si pomoci, ale skutečně nevím o kom je řeč, když pisatel píše, že "Poskakující a skřeky vydávající umělec se topí v penězích, a díky autorským právům je má často zaručeny až do smrti." Omezení autorských práv mi u nás skutečně nepřipadá jako impulz pro rozvoj kultury.
Žena si stáhla z webu asi 20 písniček, má zaplatit dva milió
Moderátor: Komise předsedajících
Pravidla fóra
Toto je veřejné fórum, které neprezentuje oficiální stanoviska
Diskutujte slušně a respektujte Pravidla internetového fóra
-
- Návštěvník – nepatří k Pirátům
- Profese: Skorodůchodce, bývalý novinář, repase PC
- Dostal poděkování: 1 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Žena si stáhla z webu asi 20 písniček, má zaplatit dva milió
- Jan.Prokop
- Člen KS Středočeský kraj
- Profese: ITak
- Dal poděkování: 690 poděkování
- Dostal poděkování: 1455 poděkování
Sorry, ale je videt, ze si zadnou akci neporadalNávštěvník píše:50litrů vpohodě spolknou světla, aparatura, doprava, personál ....honcka píše:Kapela typu Lucie, kdyz jede turne dostava tak minimalne 50000 za koncert, provozni naklady ma akorat jidlo a naftu do tourbusu, prodelat muze max tak, kdyz poradatel nedodrzi smlouvu, ale to pak jde vymahat soudne
dela se to, ze kdyz chces usporadat koncert, obratis se na kapelu, ta s tebou sepise smlouvu v ktery je prave ten honorar napr tech 50 litru + stage plan, kde ma svoje pozadavky na techniku a vybaveni backstage. Pak je uz vsechno na tobe - sehnat zvukare s vybavenim, osvetlovace, nechat vytisknou a rozlepit plakaty, vybrat vstup, ....
max muzes mit z toho hovno ty jako poradatel (muzes bejt i v minusu, kdyz ti prijde malo lidi)
-
Ano, ale pak je přece třeba kritizovat jednání klektivních správců a ne ochranu autorských práv jako takovou (tím totiž autorům jako jsem já, kteří se nikomu neupsali, jen škodíte).lunak píše:Právě že nejde o omezování autorských práv jako takových, ale o to, aby se dostaly skutečně k jejich vlastníkům. V současnosti si totiž nároky na autorská práva činí také zvukaři míchající nahrávku, režisér klipu a výtvarník, autor obalu a nevím, kdo ještě. Jde především o profese, které se podílejí pouze na realizaci onoho duševního vlastnictví, teda o technickou stránku věci. Jsem ochoten připustit, že na tantiémy mají nárok autoři díla a interpret(i), ale ostatní realizátoři pouze na jednorázový honorář. Přidejme k tomu praxi ochranných autorských organizací, které z valné většiny vyplácí tantiémy pouze svým registrovaným členům, ale vybírají i za neregistrované. Ne všichni totiž jsou členy a také stát se členem není až tak jednoduché. Výběrem projdou jen ti úspěšnější a ostatní se jen mohou koukat, kam mizí jejich teoretický nárok na tantiému.Nemohu si pomoci, ale skutečně nevím o kom je řeč, když pisatel píše, že "Poskakující a skřeky vydávající umělec se topí v penězích, a díky autorským právům je má často zaručeny až do smrti." Omezení autorských práv mi u nás skutečně nepřipadá jako impulz pro rozvoj kultury.
Dejme tomu hudební CD - samotná hudba je pouze jedním (byť tím hlavním) z děl, která jsou na takovém nosiči "nakupena", ve všech případech jde o jedinečné tvůrčí projevy zúčastněných osobností - nevidím důvod, proč by tyto projevy neměly být chráněny autorským právem. To co navrhujete, je velice nesystémové zjednodušení. Nota bene, způsob odměny "ostatních realizátorů" lze vždycky upravit smlouvou a tedy vyřešit jednorázovým honorářem - není tu nic proti ničemu.
-
Pravda nepořádal. Vycházel jsem z prohlášení Roberta Kodyma k turné "Dobrá koczka..". Myslel jsem kapely, které si vozí vlastní, resp. pronajatý aparát, světla a zvukaře.honcka píše:Sorry, ale je videt, ze si zadnou akci neporadalNávštěvník píše:50litrů vpohodě spolknou světla, aparatura, doprava, personál ....honcka píše:Kapela typu Lucie, kdyz jede turne dostava tak minimalne 50000 za koncert, provozni naklady ma akorat jidlo a naftu do tourbusu, prodelat muze max tak, kdyz poradatel nedodrzi smlouvu, ale to pak jde vymahat soudne
dela se to, ze kdyz chces usporadat koncert, obratis se na kapelu, ta s tebou sepise smlouvu v ktery je prave ten honorar napr tech 50 litru + stage plan, kde ma svoje pozadavky na techniku a vybaveni backstage. Pak je uz vsechno na tobe - sehnat zvukare s vybavenim, osvetlovace, nechat vytisknou a rozlepit plakaty, vybrat vstup, ....
max muzes mit z toho hovno ty jako poradatel (muzes bejt i v minusu, kdyz ti prijde malo lidi)
Ale bavíme se tu o ochraně autorských práv. Pokud ti vadí poplatky OSA, tak můžeš nadávat akorát na jednání OSA a ne na autorská práva - anebo zvát umělce, kteří se OSA neupsali - jsou-li tací. Členství je dobrovolné.