Žena si stáhla z webu asi 20 písniček, má zaplatit dva milió

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
lunak
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: Skorodůchodce, bývalý novinář, repase PC
Dostal poděkování: 1 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Žena si stáhla z webu asi 20 písniček, má zaplatit dva milió

Příspěvek od lunak »

Nemohu si pomoci, ale skutečně nevím o kom je řeč, když pisatel píše, že "Poskakující a skřeky vydávající umělec se topí v penězích, a díky autorským právům je má často zaručeny až do smrti." Omezení autorských práv mi u nás skutečně nepřipadá jako impulz pro rozvoj kultury.
Právě že nejde o omezování autorských práv jako takových, ale o to, aby se dostaly skutečně k jejich vlastníkům. V současnosti si totiž nároky na autorská práva činí také zvukaři míchající nahrávku, režisér klipu a výtvarník, autor obalu a nevím, kdo ještě. Jde především o profese, které se podílejí pouze na realizaci onoho duševního vlastnictví, teda o technickou stránku věci. Jsem ochoten připustit, že na tantiémy mají nárok autoři díla a interpret(i), ale ostatní realizátoři pouze na jednorázový honorář. Přidejme k tomu praxi ochranných autorských organizací, které z valné většiny vyplácí tantiémy pouze svým registrovaným členům, ale vybírají i za neregistrované. Ne všichni totiž jsou členy a také stát se členem není až tak jednoduché. Výběrem projdou jen ti úspěšnější a ostatní se jen mohou koukat, kam mizí jejich teoretický nárok na tantiému.
Jan.Prokop
Člen KS Středočeský kraj
Profese: ITak
Dal poděkování: 690 poděkování
Dostal poděkování: 1455 poděkování

Příspěvek od Jan.Prokop »

Návštěvník píše:
honcka píše:Kapela typu Lucie, kdyz jede turne dostava tak minimalne 50000 za koncert, provozni naklady ma akorat jidlo a naftu do tourbusu, prodelat muze max tak, kdyz poradatel nedodrzi smlouvu, ale to pak jde vymahat soudne
50litrů vpohodě spolknou světla, aparatura, doprava, personál ....
Sorry, ale je videt, ze si zadnou akci neporadal
dela se to, ze kdyz chces usporadat koncert, obratis se na kapelu, ta s tebou sepise smlouvu v ktery je prave ten honorar napr tech 50 litru + stage plan, kde ma svoje pozadavky na techniku a vybaveni backstage. Pak je uz vsechno na tobe - sehnat zvukare s vybavenim, osvetlovace, nechat vytisknou a rozlepit plakaty, vybrat vstup, ....

max muzes mit z toho hovno ty jako poradatel (muzes bejt i v minusu, kdyz ti prijde malo lidi)
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

lunak píše:
Nemohu si pomoci, ale skutečně nevím o kom je řeč, když pisatel píše, že "Poskakující a skřeky vydávající umělec se topí v penězích, a díky autorským právům je má často zaručeny až do smrti." Omezení autorských práv mi u nás skutečně nepřipadá jako impulz pro rozvoj kultury.
Právě že nejde o omezování autorských práv jako takových, ale o to, aby se dostaly skutečně k jejich vlastníkům. V současnosti si totiž nároky na autorská práva činí také zvukaři míchající nahrávku, režisér klipu a výtvarník, autor obalu a nevím, kdo ještě. Jde především o profese, které se podílejí pouze na realizaci onoho duševního vlastnictví, teda o technickou stránku věci. Jsem ochoten připustit, že na tantiémy mají nárok autoři díla a interpret(i), ale ostatní realizátoři pouze na jednorázový honorář. Přidejme k tomu praxi ochranných autorských organizací, které z valné většiny vyplácí tantiémy pouze svým registrovaným členům, ale vybírají i za neregistrované. Ne všichni totiž jsou členy a také stát se členem není až tak jednoduché. Výběrem projdou jen ti úspěšnější a ostatní se jen mohou koukat, kam mizí jejich teoretický nárok na tantiému.
Ano, ale pak je přece třeba kritizovat jednání klektivních správců a ne ochranu autorských práv jako takovou (tím totiž autorům jako jsem já, kteří se nikomu neupsali, jen škodíte).

Dejme tomu hudební CD - samotná hudba je pouze jedním (byť tím hlavním) z děl, která jsou na takovém nosiči "nakupena", ve všech případech jde o jedinečné tvůrčí projevy zúčastněných osobností - nevidím důvod, proč by tyto projevy neměly být chráněny autorským právem. To co navrhujete, je velice nesystémové zjednodušení. Nota bene, způsob odměny "ostatních realizátorů" lze vždycky upravit smlouvou a tedy vyřešit jednorázovým honorářem - není tu nic proti ničemu.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

honcka píše:
Návštěvník píše:
honcka píše:Kapela typu Lucie, kdyz jede turne dostava tak minimalne 50000 za koncert, provozni naklady ma akorat jidlo a naftu do tourbusu, prodelat muze max tak, kdyz poradatel nedodrzi smlouvu, ale to pak jde vymahat soudne
50litrů vpohodě spolknou světla, aparatura, doprava, personál ....
Sorry, ale je videt, ze si zadnou akci neporadal
dela se to, ze kdyz chces usporadat koncert, obratis se na kapelu, ta s tebou sepise smlouvu v ktery je prave ten honorar napr tech 50 litru + stage plan, kde ma svoje pozadavky na techniku a vybaveni backstage. Pak je uz vsechno na tobe - sehnat zvukare s vybavenim, osvetlovace, nechat vytisknou a rozlepit plakaty, vybrat vstup, ....

max muzes mit z toho hovno ty jako poradatel (muzes bejt i v minusu, kdyz ti prijde malo lidi)
Pravda nepořádal. Vycházel jsem z prohlášení Roberta Kodyma k turné "Dobrá koczka..". Myslel jsem kapely, které si vozí vlastní, resp. pronajatý aparát, světla a zvukaře.
Ale bavíme se tu o ochraně autorských práv. Pokud ti vadí poplatky OSA, tak můžeš nadávat akorát na jednání OSA a ne na autorská práva - anebo zvát umělce, kteří se OSA neupsali - jsou-li tací. Členství je dobrovolné.
Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“