Pirátský nový vítr - aneb Štréblovy kšefty
Moderátor: Komise předsedajících
Toto je veřejné fórum, které neprezentuje oficiální stanoviska
Diskutujte slušně a respektujte Pravidla internetového fóra
- Tomas.Vymazal
- Vedoucí resortního týmu
- Profese: předseda spolku
- Dal poděkování: 1761 poděkování
- Dostal poděkování: 1540 poděkování
Re: Pirátský nový vítr - aneb Štréblovy kšefty
Je mi fakt ouzko, když si uvědomím, jak jsem se musel (z fyzikálního pohledu zcela neodůvodněně, ale z etického pohledu zcela pochopitelně) kát kvůli třem týdnům kryptopení na poslaneckém bytě, když mi KPS nedodala přímotop, zatímco u Štěpána se řekne, že "udělal chybu", a členové se s tím mají spokojit. Tohle je sakra těžký zkousnout. Chybí mi tu fakt už jen klasický výrok: "Ano, já mám střet zájmů. Ale já ho nevyužívám."
Štěpáne vzdej se prokazatelně podílu na té společnosti, nebo odstup a věnuj se podnikání. Jinak prostě zabíjíš všechnu tu křehkou důvěru voličů, pro kterou jsme celé roky pracovali. Znovu opakuju, není to o tom, co se stalo nebo co by se mohlo stát. Je to o tom, jak to navlíknou naši političtí oponenti a co si pomyslí běžní občané této země. Já bych to vydejchal v pohodě, kdyby to bylo možné vysvětlit voličům, ale to prostě není. Stejně jako moje kryptopení.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Vymazal za příspěvky (celkem 15):
- Dalibor.Zahora, Lukas.Dolezal, pr83, Vit.Fux, tomashawer, Pavel.Moravec, Jaroslav.Lainz, Roman.Pasek, Robert.Magni, Jan.Kochert, Jaroslav.Nemec, Jiri.Ulip, Jan.Novak, Adam.Cernoch, Stepan.Rattay
- vojtech.drapal
- Příznivec Pirátů – Jihomoravský kraj
- Profese: IT Engineer
- Dal poděkování: 10 poděkování
- Dostal poděkování: 25 poděkování
Buďme na chvíli Realisté (pun intended) a přiznejme si, že u zakázek nejen na respirátory na cenu se prostě nemá smysl bavit o nákupu odjinud než z Číny. Kdyby od začátku pandemie, kdy raketově vzrostla poptávka po respirátorech, transparentně přišel s tím že vlastní rodinnou firmu, která s nimi obchoduje už od roku 2012 a ta se bude účastnit výběrek na cenu s minimální marží (optimálně by mohl říct i jakou), protože je to až příliš lákavé low hanging fruit pro různé oportunistické šmelináře, jejichž nabídka bude dražší kvůli vyšší marži, tak bychom tu asi neměli moc co řešit.
Výše uvedené se dá sice dovysvětlit i retrospektivně, ale jaksi se z toho vytrácí transparentnost jako stěžejní pirátská hodnota.

- Tito uživatelé poděkovali autorovi vojtech.drapal za příspěvky (celkem 4):
- Dalibor.Zahora, Vit.Fux, Zbynek.Janoska, Pavel.Moravec
- Stepan.Strebl
- Člen KS Praha
- Profese: podnikatel
- Dal poděkování: 151 poděkování
- Dostal poděkování: 365 poděkování
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Stepan.Strebl za příspěvky (celkem 11):
- Miroslav.Sedlar, pr83, Ivor.Kollar, Jiri.Rezek, vojtech.drapal, Martin.Stanek, Zbynek.Janoska, Vit.Fux, Pavel.Moravec, Jiri.Ulip, Jan.Hora
- Dalibor.Zahora
- Návštěvník – nepatří k Pirátům
- Profese: zakládající člen
- Dal poděkování: 11325 poděkování
- Dostal poděkování: 6503 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Možno sledovat zde viewtopic.php?p=751448#p751448
zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz
-
- Profese: ICT konsultant, novinář
- Dal poděkování: 1044 poděkování
- Dostal poděkování: 1088 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Můžeš to nějak doložit?Stepan.Strebl píše: ↑17 bře 2021, 17:59 V otevřených soutěžích jsme navíc dodali kvalitní produkty certifikované dle evropských norem za nejnižší cenu a ušetřili státu dost peněz. Mé kompletní vyjádření najdete zde: https://www.piratskelisty.cz/clanek-393 ... pan-strebl
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Janek.Wagner za příspěvek:
- Martin.Stanek
-
- Profese: spravce pocitacovych siti a serveru
- Dal poděkování: 9 poděkování
- Dostal poděkování: 31 poděkování
Podezrele by bylo, kdyby byl treba jedinym ucastnikem vyberka, nebo nejaky jiny (levnejsi) ucastnik vyrazen pro nejakou chybejici formalitu v nabidce, nebo bylo ve vyberku nejake ad-hoc omezeni, ktere nemohl splnit nikdo jiny.
Ale pokud ty vyberka byly provedeny ferove podle vsech pravidel, navic mimo dosah primeho vlivu pana podnikatele, a nejsou stiznosti na kvalitu dodaneho zbozi, tak nevidim problem.
A v pripade respiratoru a rousek by bylo daleko zajimavejsi se rypat v tom odkud a za kolik je kupovala vlada kdyz se byla klanet na letiste.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Vladislav.Kurz za příspěvky (celkem 2):
- Petr.Vileta, Vojtech.Pikal
- Michael.Polak
- Profese: programátor, poskytovatel Internetu
- Dal poděkování: 1022 poděkování
- Dostal poděkování: 2432 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že tady ale nezaznělo, že politik-Pirát nesmí podnikat. Trochu jsme se spíš pozastavili nad právní formou a nad tím, že jsme se dozvěděli z jiných médií, než na fóru strany (tedy alespň já jo...)Vladislav Kurz píše: ↑21 bře 2021, 01:50 Kdyz politik podnika, tak je to spatne, protoze stret zajmu. Kdyz nepodnika, tak je to taky spatne, protoze nevi jak svet funguje (viz politici, co sedi v parlamentu odjakziva)... A ted si vyber.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Michael.Polak za příspěvek:
- Dalibor.Zahora
⁂ Mastodon/Fediverse @xChaos@f.cz | @xChaos@mastodon.pirati.cz | nyx.cz XCHAOS | http://www.pirati.cz/lide/michael_polak
zakládající člen | člen MS P6 | spolupracovnk TO, zájmy: informatika/doprava/energetika | zdání kompetence se vytváří absencí viditelné nekompetence
-
Nerozumim tomu jaky je problem s pravni formou? Formou ceho?
A s tim informovanim na foru - podle me pokud se sam vedome vyhybal Praze, kde ho znaji, a uspel ve vyberovem rizeni mimo Prahu, kde ti co vyhodnocovali nabidky, ani nevedeli ze je pirat, tak je to OK. Naopak bych povazoval za ovlivnovani, roztroubit na foru: "kamaradi mam dobry zdroj na respiratory, jdu s tim do vyberka pro kraje, nemocnice, atd, tak jen aby ste vedeli..." V te chvili vsichni vedi ze je to "spratelena" nabidka a uz se nemuzou rozhodovat nezaujate.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Vladislav.Kurz za příspěvky (celkem 2):
- Vojtech.Pikal, Jan.Prokop
- Dalibor.Zahora
- Profese: zakládající člen
- Dal poděkování: 11325 poděkování
- Dostal poděkování: 6503 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Samozřejmě nebylo nutné nikde nic roztrubovat, stačilo to oznámit a projednat se svým zastupitelským klubem, s PKS Praha a konzultovat s MO. Opět, kdyby alespoň jedna věc z toho proběhla, nemuseli jsme to dnes řešit v této poloze.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Dalibor.Zahora za příspěvek:
- Stepan.Rattay
zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz
-
Ale ja fakt nevidim nic zleho v tom co udelal, a myslim ze si Stepan uz popele na hlavu nasypal dost.
Jeste jednou zopakuji - pokud ty vyberka probehly podle vsech pravidel, vyhodnoceni probehlo bez vedomi ze nabidka je od pirata, zbozi je kvalitni a za dobrou cenu, tak v tom nevidim problem.
Fakt bych radsi videl tu energii co se tady vyplytvala, pouzitou na analyzu dodavek respiratoru od skorapkovych firem z karibiku a kopani do nich. (respiratory radove za stovky korun za kus nebo co sem to nedavno videl v novinach).
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Vladislav.Kurz za příspěvek:
- Marek.Krejpsky