Postoj pirátů k soukromým exekutorům...

Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT

Odpovědět
Jiri.Janecka
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: právník
Dal poděkování: 175 poděkování
Dostal poděkování: 896 poděkování

Re: Postoj pirátů k soukromým exekutorům...

Příspěvek od Jiri.Janecka »

Myslel jsem to trochu jinak. Politici před volbami řešení slibují, po volbách ten problém už není tak akutní, protože se musí soustředit na to nejdůležitější a to je nastavení finančních toků... Čtyři roky uběhnou a zase je tu téma, které se hned po volbách musí akutně řešit.

Vždyť se na to reálně podívejte. Před trojími posledními volbami se v médiích tak tři měsíce před volbami každý den objevil článek o strašlivých pochybeních exekutorů. Po volbách je naráz klid.

Stále existuje jakási údajná exekutorská lobby. Evidentně tím není myšlena Exekutorská komora, jako profesní organizace. Ta má řekl bych, poměrně vstřícné stanovisko. Dneska se k pláči Hany Marvanové o tlaku exekutorské a soudcovské lobby přidala na aktualne.cz i prof. Dvořáková. Ale ani jedna z dam nám neřekně, kteří exekutoři a už vůbec ne, kteří soudci to konkrétně jsou. Stejně tak se nedozvíme, jakým způsobem a se kterými konkrétními zaměstnanci Ministerstva spravedlnosti tyto neoficiální struktury jednají. Zkoušel jste se někdy dostat k jakémukoliv pracovníkovi jakéhokoliv ministerstva?

Od Hany Marvanové se samozřejmě jména nedozvíme. Aspoň ne dřív, než ukončí vyjednávání o senátorském fleku. A když jí to nevyjde, tak Piráti jí ještě s radostí otevřou náruč.
David.Michal
Profese: free
Dal poděkování: 360 poděkování
Dostal poděkování: 874 poděkování

Příspěvek od David.Michal »

No Marvanová byla odejita a o Senátu ani slovo. Kdo konkrétně tlačí, by mě také zajímalo, ale mám dost omezený zdroj informací.

Každopádně je blbost se s tak šíleným stavem smiřovat a tak je zde druhé kolo akce.
.............................

Prosím posílejte všichni tento, nebo jiný text dle vašeho uvážení, úředníkům Ministerstva spravedlnosti.

.................................................

Dobrý den,
paní Marvanová byla na nátlak advokátních a exekutorských lobby odejita. Píši tedy Vám, úředníkům Ministerstva.

Nepodléhejte těmto tlakům lobbystů. Berte prosím na vědomí, že sdílíte svůj životní prostor spolu s oním miliónem osob co se ve spárech této vymahačské "skupiny" už ocitnul.

Jediná možná mírová cesta, je bez prodlení nastavit taková pravidla pro vymáhání pohledávek, jaká jsou běžná v jiných zemích EU.

Ať už pracujete na jakkémkoliv odboru Ministerstva, nebojte se a pište a mluvte prosím se svými nadřízenými o nutnosti urychlených změn. Právě na Ministerstvu spravedlnosti záleží, aby už z Česka konečně přestala být země, kde vymáhání pohledávek je kšeftem a nikoliv výkonem práva.

Prosím Vás, přimějte se řešit tento závažný celospolečenský problém.

S pozdravem,

....................................

Nějaké kontakty jsou níže. Prosím shánějte jmenné seznamy úředníku Ministerstva spravedlnosti. A piště je pod tento post, rozšíříme pak seznam obesílaných osob.

posta@msp.justice.cz
epodotazy@msp.justice.cz
PSykorova@msp.justice.cz
JRozsypal@msp.justice.cz
korupce@msp.justice.cz
pkasik@msp.justice.cz
JBila@msp.justice.cz
HHlavackova@msp.justice.cz
moc@msp.justice.cz
pkoucky@msp.justice.cz
jbila@msp.justice.cz
hhlavackova@msp.justice.cz
ministryne@msp.justice.cz
SM@msp.justice.cz
ministr@msp.justice.cz
ot@msp.justice.cz
VHlavaty@msp.justice.cz
jnovotna@msp.justice.cz
obcanskyzakonik@msp.justice.cz
HLisuchova@msp.justice.cz
mot@msp.justice.cz
odsk@msp.justice.cz
khlobilova@msp.justice.cz
osd@msp.justice.cz
rreiterova@msp.justice.cz
ood@msp.justice.cz
tbrichacek@msp.justice.cz
EHulova@msp.justice.cz
akralova@msp.justice.cz
BGorcs@msp.justice.cz
mvorel@msp.justice.cz
creo@msp.justice.cz
ALustigova@msp.justice.cz
kvz@msp.justice.cz
SOBR@msp.justice.cz
obcanskyzakonik@msp.justice.cz
Zcernecka@msp.justice.cz
AStanislav@msp.justice.cz
Trestnirad@msp.justice.cz
lfus@msp.justice.cz
TRZ@msp.justice.cz
mpospisil@msp.justice.cz
jhauser@msp.justice.cz
kancl@msp.justice.cz
namestek2@msp.justice.cz
mkachlikova@msp.justice.cz
kbryndova@msp.justice.cz
info@msp.justice.cz
oi@msp.justice.cz
HLisuchova@msp.justice.cz
KHlobilova@msp.justice.cz
kvz@msp.justice.cz
RSkotnicova@msp.justice.cz
jcambelova@msp.justice.cz
hhalfarova@pms.justice.cz
thusak@msp.justice.cz
sozk@msp.justice.cz
soutez@msp.justice.cz
TBrichacek@msp.justice.cz
spazderova@msp.justice.cz
mmarkova@msp.justice.cz
sis@msp.justice.cz
DVolak@msp.justice.cz
ealbertova@msp.justice.cz
jpastuszek@msp.justice.cz
MHrabikova@msp.justice.cz
rskrabal@msp.justice.cz
hlisuchova@msp.justice.cz
David.Michal

http://blisty.cz/art/73451.html

Hana Marvanová: První věc, která se po mém příchodu na ministerstvo řešila a byl to i úkol vlády, bylo zabývat se problémem odměn advokátů v případě vymáhání pohledávek do 10 tisíc korun, a tedy i vysokých nákladů pro dlužníky. Jenže jsem se setkala s obrovským odporem advokátní a exekutorské komory na všech jednáních ve sněmovně včetně ústavně-právního výboru. Bylo to naprosto zjevné. A tyto komory oslovily paní ministryni a ta mě zkritizovala, že jsem jim nevyšla vstříc. Zjistila jsem, že vedení komor má obrovský vliv na legislativu ministerstva spravedlnosti.

Pracovníci ministerstva odmítli kooperovat na mém návrhu, aby razantněji snížili odměny. Na základě toho jsem navrhla odvolání dvou vedoucích úředníků. A to vzbudilo nelibost. Jenže právě proto se v minulosti nedařilo řešit byznys s dluhy a problémy s exekucemi. To není jenom záležitost politiků, ale také toho, že zájmové skupiny mají obrovský vliv na Ministerstvo spravedlnosti.
- See more at: http://blisty.cz/art/73451.html#sthash. ... pe4pF.dpuf
Jiri.Janecka

Dr. Marvanová jednou mluví o advokátské a exekutorské lobby, jindy o advokátní a exekutorské komoře. Samozřejmě asi nevím o všem, co se dělo, nicméně oficiálně se projednávaly pouze změny advokátního tarifu, nikoliv odměny exekutorů. Takže EK neměla žádný důvod se do věci míchat. Jediné, čeho jsme si povšimli, že ČAK ve svém oficiálním vyjádření se zachovala podle hesla když mně chcípne koza, ať sousedovi taky. Protože ačkoliv mělo jít o vyjádření k advokátnímu tarifu, neopomenuli zdůraznit, zcela mimo projednávanou oblast, že odměny exekutorů by se měly snížit taky. Osobně z toho mám dojem, že se pravdu stejně nikdy nedozvíme. Nicméně je mi to celkem jedno. Česká justice je nereformovatelná a jakékoliv příštipkaření to celé zhoršuje, protože vyvolává dojem, že se snad něco změní. Se současnými soudci a státními zástupci se nezmění nic. Totéž ovšem platí o státních a samosprávných úřednících. Takže dokud nepřijde někdo s jasným rozpustit a vypustit, nemá cenu vstávat.
David.Michal

Tak ono když se snížej odměny advokátů, snížej se i exekutorům, alespoň ta procentuální část určitě.

Každopádně přeci není možné rezignovat. To že jsme v rámci EU spolu se Slovenskem unikátem a to velmi smutným, je už nyní známé. A přeci se jedná pouze o zákon.

Napsat zákon, odhlasovat a hotovo. Nic jiného není potřeba. Tedy to není žádnej nadlidskej úkol. V principu je to velmi primitivní.

A co se týče Marvanové, mám pocit, že jestli nelhala, tak se jedná o trestný čin páchaný prozatím neznámými úředníky. Čistě teoreticky by na to šlo sepsat TO na neznámého pachatele a předat na ÚOOZ.
Jiri.Janecka

Z odměny advokáta se odměna exekutora nevypočítává asi už tak dva roky. To jen pro úplnost. Ale i fakticky, vzhledem k tomu, že odměna exekutora je 3.000 z částky od 1-20.000 a nad 20.000 15 %, tak odměna advokáta i když se započítávala hrála v odměně exekutora vždy marginální roli. Takže oficiálně neměli exekutoři, resp. exekutorská komora žádnou motivaci bojovat za advokáty (zvlášť když se zachovali jak jsem napsal). Neoficiálně, někteří k tomu důvod měli. A to je to, co bych opravdu rád slyšel. Ne o nějakých lobby, ale konkrétní jména.
To je stejné jako u těch předsedů soudů - já oceňuji, že do toho dr. Marvanová šla, ale teď víme jen půlku. Koho nechtěli. Podle mne je mnohem zajímavější, kdo ho nechtěl.
David.Michal

Chystám se podat trestní oznámení, viz níže. Poraďte mi prosím kam to poslat. Na jaké zastupitelství? Kde podle Vás je šance, že se tím budou zabývat? A kde je šance, že, pokud to nemám úplně blbě, fakt zahájí vyšetřování v podstatě jejich nadřízených?

...................

OZNÁMENÍ O SKUTEČNOSTECH NASVĚDČUJÍCÍCH TOMU, ŽE BYL SPÁCHÁN TRESTNÝ ČIN
(TRESTNÍ OZNÁMENÍ)

Já ....... tímto podávám oznámení o skutečnostech nasvědčujících tomu, že došlo ke způsobení značné škody statisícům obyvatel ČR a státu.

Server Idnes.cz uveřejnil dne 2.6.2014 rozhovor s odcházející první náměstkyní Ministerstva spravedlnosti Hanou Marvanovou. V rozhovoru se píše:

"Pojmenovala jsem, co je důvodem tlaků na můj odchod z ministerstva. Mám k tomu naprosto jasné informace. Ty hovoří o tom, že tlak byl od samého počátku, minimálně tedy dva, dva a půl měsíce, a směřoval z exekutorských a advokátních kruhů a od některých soudců. Tam nešlo o žádný osobní spor s paní ministryní, to bych chtěla vyvrátit. Jde o to, že jsem se snažila razantně prosazovat změny v některých oblastech.
"

Dále se tam píše:
"Pracovníci ministerstva odmítli kooperovat na mém návrhu, aby razantněji snížili odměny. Na základě toho jsem navrhla odvolání dvou vedoucích úředníků. A to vzbudilo nelibost. Jenže právě proto se v minulosti nedařilo řešit byznys s dluhy a problémy s exekucemi. To není jenom záležitost politiků, ale také toho, že zájmové skupiny mají obrovský vliv na Ministerstvo spravedlnosti.
"

Pokud paní Marvanová v tomto rozhovoru nelže, pak se na Ministerstvu nachází prozatím neztotožnění úředníci, kteří na základě externích tlaků jakýchsi zájmových skupin ovlivňují personální obsazení Ministerstva.

K tomotu ovlivňování dle slov v rozhovoru docházalo od února do května 2014.

K ovlivňování docházelo/dochází v prostorách Ministerstva, ve sněmovně Parlamentu a na ústavně právním výboru.

Domnívám se, že tímto jednáním se prozatím neznámí zaměstnanci Ministerstva spravedlnosti dopustili trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby dle § 329 a trestného činu účasti na zločinném spolčení dle § 163a. Dále pravděpodobně i trestného činu přijetí úplatku dle § 331.

Motivem jednání je s velkou pravděpodobností osobní obohacení pachatelů.

Škoda vznikla jak majetková a to statisícům lidí v ČR kteří jsou obětí oněch zájmových skupin pohybujících se v byznysu s dluhy, tak nemajetková a to státu spočívající v dalším podlomení důvěry obyvatel ve státní instituce.

Žádám, aby mne policejní orgán do jednoho měsíce od podání tohoto oznámení vyrozuměl o učiněných opatřeních.

V ........ dne ......
Jiri.Janecka

Popravdě řečeno mne nepřestane udivovat naivita osob, které se domnívají, že problém v jedné části justiční mafie vyřeší nějaká její jiná složka. Osobně doporučuji lampárnu.
David.Michal

Ale mlčení a házení flinty do žita také není řešení. Takhle se dá alespoň docílit stavu, kdy se budou veřejnosti bát a tak postupně "mafiánské" praktiky ustanou. Jen si vemte, kdyby fakt tisíce lidí posílali dopisy, podávali oznámení, dotazovali se na všemožné informace. Stačí zaktivizovat sotva pár tisícovek lidí a za pár let je státní správa vyčištěna a budeme fungovat jako moderní, transparentně řízená země.
Jakub.Backa
Profese: advokát a insolvenční správce
Dal poděkování: 1144 poděkování
Dostal poděkování: 1727 poděkování

Příspěvek od Jakub.Backa »

Jiri Janecka píše:Z odměny advokáta se odměna exekutora nevypočítává asi už tak dva roky. To jen pro úplnost. Ale i fakticky, vzhledem k tomu, že odměna exekutora je 3.000 z částky od 1-20.000 a nad 20.000 15 %, tak odměna advokáta i když se započítávala hrála v odměně exekutora vždy marginální roli. Takže oficiálně neměli exekutoři, resp. exekutorská komora žádnou motivaci bojovat za advokáty (zvlášť když se zachovali jak jsem napsal). Neoficiálně, někteří k tomu důvod měli. A to je to, co bych opravdu rád slyšel. Ne o nějakých lobby, ale konkrétní jména.
To je stejné jako u těch předsedů soudů - já oceňuji, že do toho dr. Marvanová šla, ale teď víme jen půlku. Koho nechtěli. Podle mne je mnohem zajímavější, kdo ho nechtěl.
http://richter.blog.ihned.cz/c1-6229462 ... i-medicinu Marvanová není žádná světice.
We are all heroes: You and Boo and I. Hamsters and rangers everywhere! Rejoice!
Odpovědět

Zpět na „Veřejná Poradna“