Povinné hlášení přechodného pobytu, jako za protektorátu.

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
David.Michal
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: free
Dal poděkování: 360 poděkování
Dostal poděkování: 874 poděkování

Re: Povinné hlášení přechodného pobytu, jako za protektorátu

Příspěvek od David.Michal »

No jo, já mám tendence reagovat protiútokem. :) Tedy, když vy přechodný pobyt, tak já zrušení trvalého.
Tito uživatelé poděkovali autorovi David.Michal za příspěvky (celkem 2):
Robert.Magni, V__
Ondrej.Profant
Vedoucí resortního týmu
Profese: Náměstek člena vlády
Dal poděkování: 3725 poděkování
Dostal poděkování: 1965 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondrej.Profant »

ad návrh TZ:
Piráti proti povinnému hlášení přechodného pobytu

Ministerstvo vnitra přišlo s návrhem povinného hlášení přechodného pobytu pro všech 10 miliónů občanů. Dále je součástí návrhu přihlášení pobytu občana bez pobytu do nemovitosti, pokud nějakou vlastní. Hlavním důvodem má být až 375 tisíc občanů přihlášených na ohlašovnách místních úřadů. Dle vyjádření zástupců obcí tito lidé způsobují obcím další náklady především při zpracování jejich došlé pošty. Povinné hlášení přechodného pobytu má také obcím pomoci při výběru poplatků za svoz odpadu, chov zvířat apod.

Česká pirátská strana považuje celý koncept institutu trvalého pobytu za značně zastaralý, nepružný a neodpovídající svobodnému životnímu stylu občanů, tak jak jim jej umožňuje Listina práv a svobod o volném pohybu.
OK
Proto navrhujeme postupné vyhledání těch právních předpisů, které s trvalým pobytem souvisí a trvalý pobyt v nich rušit. V současné době je jediným smysluplným využitím trvalého pobytu doručování úřední pošty. V této oblasti lze doručování plně nahradit datovými schránkami a pro lidi, jež nemají datové schránky, pak možností nahlásit svou doručovací adresu na pobočce české pošty. V ostatních případech evidence obyvatelstva je trvalý pobyt uváděn už pouze ze setrvačnosti, nemá tam většího smyslu.
Postupné rušení předpisů je sice realistické, ale zde bych volil silnější frázi: "Proto je třeba institut trvalého bydliště zrušit."
Jelikož Česká pirátská strana díky své otevřenosti přitahuje nadprůměrně inteligentní až geniální jedince naší společnosti, velice rádi a ochotně poskytneme tyto kapacity všem státním institucím jako pomoc při tvorbě dalších podobných návrhů. S naší pomocí by pak i Ministerstvo vnitro bylo schopno navrhnout zákony odpovídající aktuálnímu letopočtu.
Tohle je fakt moc. Novináři by to vyignorovali (účel by nebyl splněn) a jen by si na nás smlsli Svobodní etc. Závěr by měl být konstruktivnější a méně provokativní.

A chybí mi tam zdroje.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondrej.Profant za příspěvky (celkem 3):
Robert.Magni, Ivo.Vasicek, V__

profant.eu
vedoucí resortních týmů Informatika

David.Michal

Tedy verze 0.2:

Piráti proti povinnému hlášení přechodného pobytu

Ministerstvo vnitra přišlo s návrhem povinného hlášení přechodného pobytu pro všech 10 miliónů občanů. Dále je součástí návrhu přihlášení pobytu občana bez pobytu do nemovitosti, pokud nějakou vlastní. Hlavním důvodem má být až 375 tisíc občanů přihlášených na ohlašovnách místních úřadů. Dle vyjádření zástupců obcí tito lidé způsobují obcím další náklady především při zpracování jejich došlé pošty. Povinné hlášení přechodného pobytu má také obcím pomoci při výběru poplatků za svoz odpadu, chov zvířat apod.

Česká pirátská strana považuje celý koncept institutu trvalého pobytu za značně zastaralý, nepružný a neodpovídající svobodnému životnímu stylu občanů, tak jak jim jej umožňuje Listina práv a svobod o volném pohybu.

Proto navrhujeme institut trvalého pobytu a spolu s ním i přechodného zcela zrušit. Prakticky postupným vyhledáním těch právních předpisů, které s trvalým pobytem souvisí a trvalý pobyt v nich odstranit, či nahradit jinou úpravou. V současné době je jediným smysluplným využitím trvalého pobytu doručování úřední pošty. V této oblasti lze doručování plně nahradit datovými schránkami a pro lidi, jež nemají datové schránky, pak možností nahlásit svou doručovací adresu na pobočce české pošty. V ostatních případech evidence obyvatelstva je trvalý pobyt uváděn už pouze ze setrvačnosti, nemá tam většího smyslu.

Česká pirátská strana je připravena být státním institucím nápomocna jak s tvorbou návrhů nových zákonů, tak s jejich praktickou realizací. A především velmi rádi budeme diskutovat a hledat řešení pro existující problémy v naší společnosti, které vedou statisíce lidí k potřebě hlásit svůj trvalý pobyt na ohlašovny.

Zdroje z tisku:
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci ... e-hlaseni/
http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/poli ... 39525.html
Tito uživatelé poděkovali autorovi David.Michal za příspěvky (celkem 6):
Robert.Magni, Lukas.Findeis, Ondrej.dj-bobr.Ulehla, Ondrej.Profant, Ivo.Vasicek, V__
Robert.Magni
Příznivec Pirátů – Plzeňský kraj
Profese: vrátný
Dal poděkování: 12544 poděkování
Dostal poděkování: 2834 poděkování

Příspěvek od Robert.Magni »

Mnohem lepší.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Robert.Magni za příspěvky (celkem 2):
Ondrej.Profant, V__

Nelíbí se vám moje názory ? Tak vypadněte na bar !
Roger Waters, Praha 2023

David.Michal

Zdá se, že takto napsáno, to vyhovuje více spolupirátům a tedy zbývá optat se: Co mám udělat, abych to dostal ven jako TZ ? :)

A ještě předtím asi nějaká korektura, správně byly zmíněny čárky, že tam mám špatně, možná i jiné chyby budou v textu.
Tito uživatelé poděkovali autorovi David.Michal za příspěvek:
V__
Robert.Magni

David.Michal píše:Zdá se, že takto napsáno, to vyhovuje více spolupirátům a tedy zbývá optat se: Co mám udělat, abych to dostal ven jako TZ ? :)

A ještě předtím asi nějaká korektura, správně byly zmíněny čárky, že tam mám špatně, možná i jiné chyby budou v textu.
Můj sedlácký mozek by to řešil kontaktováním Ivana jakožto šéfa MO. Jinak nevím,netuším
Tito uživatelé poděkovali autorovi Robert.Magni za příspěvek:
V__

Roger Waters, Praha 2023

Roman.Kucera
Profese: IT
Dal poděkování: 2901 poděkování
Dostal poděkování: 5772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman.Kucera »

Já si furt myslím, že je to posunuté jinam, než jako reakce na snahy MV. Že V tom ta Chovancova sviňárna úplně zaniká, nepoužil se protektorát, který by titulkáři schlamstli, a tak, no... prostě.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Roman.Kucera za příspěvky (celkem 2):
David.Michal, V__
Pirátem se člověk nestává, pirátem se rodí!
David.Michal

Roman.Kucera píše:Já si furt myslím, že je to posunuté jinam, než jako reakce na snahy MV. Že V tom ta Chovancova sviňárna úplně zaniká, nepoužil se protektorát, který by titulkáři schlamstli, a tak, no... prostě.
Souhlasím s tebou. Také bych byl rád mnohem radikálnější a ostřejší. Ale tak takto to vypadá, že to projde přes více lidí a navíc si říkám, že novináři, když budou chtít, tak si tohle vlákno najdou. A zde jsou použita správná slova. :)
Robert.Magni, V__
Robert.Magni

Máme tu dost lidí,kterým nevadí ani souhlas obce s tím,kdo v obci smí bydlet....Dokonce někteří jásají,jak se s těmi nepřizpůsobivými OFFTOPICnegry konečně zatočí... Lidé si vůbec neumí spojit jednotlivé kroky do uceleného obrazu.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Robert.Magni za příspěvky (celkem 2):
Roman.Kucera, V__

Roger Waters, Praha 2023

David.Michal

Tak jsem to vložil do sekce mediálního odboru zde: medialni-odbor-f181/tiskova-zprava-k-na ... 29050.html

Třeba se to nakonec i nějak dostane ven. :)
Robert.Magni, V__
Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“