2) otázka zákazu kouření ve veřejných prostorách: zde (jako nekuřák, a častý host v restauračních zařízeních, kde ale pouze buď jím, nebo popíjím alkohol, a kouř mi tedy obtěžuje, a třeba odhazování vajglů kdekoliv na zem, i v přírodě, mě osobně dost štve) navrhuji zaměřit se na definici _veřejných prostor_: v zásadě soukromí se podle mě může týkat ne jenom jednotlivce, ale i určité skupiny (ačkoliv tímto současně nahrávám na smeč "soukromým" koncertům neonacistických kapel...). Podstatné je tedy rozhodnout se, zda hospoda je veřejná nebo soukromá prostora: a popravdě, tato otázka je TAK STRAŠNĚ blízká otázce, zda Pirate Bay se podílí nebo nepodílí na porušování autorských práv, že je to až z podivem. ČPS by tedy v případě projednávání podobného zákona rozhodně měla v rozpravě podrobně rozebrat tuto otázku, a zeptat se, jak bude zákon vykládán: a případně by měla podat pozměňovací názor, který by jasně umožnil např. viditelné odlišení veřejných a privátních prostor v daném zařízení, pro které by plošný zákaz kouření byl likvidační. Případně povinnost viditelného omezení veřejných prostor jako kuřáckých či nekuřáckých, apod. - každopádně náš postoj k této otázce se nesmí odvíjet od toho, zda jsme kuřáci či nekuřáci (na rozdíl od tématu 1) se kuřákem či nekuřákem nikdo nerodí, zatímco mužem či ženou ano), ani od toho zda my sami nebo naši voliči spíše zákaz chtějí nebo nechtějí (odhaduji, že tak čtvrtina až třetina našich potenciálních voličů jsou kuřáci, ale to je jedno, nejsem populista) - ale měli bychom se držet naší logiky a našeho výkladu slova svoboda, a měli bychom se zastavit na klíčovém slově veřejný - bavit se o tom, co jsou a co nejsou veřejné prostory. Subjektivní názor na kouření, ať už je jakýkoliv, zde musí jít stranou - plošný zákaz kouření na veřejnosti by brzo vedl k tomu, že se člověk podle stejné logiky nemohl za chvíli ani vymočit v přírodě:je jasné, že regulace veřejných prostor musí být nějak odstupňovaná, podle charakteru toho, kdo za dané prostory odpovídá, v čím katastru se nachází. Mě z toho např. vychází, že hospoda nemusí být nutně zcela veřejný prostor: provozovna podnikatele je územím na rozhraní veřejných a soukromých prostor, a svoje vlastní pravidla tam musí mít možnost stanovovat ten který podnikatel v podstatě individuálně. Stejně tak o zákazu kouření ve veřejných prostorách či v katastru obce by měla rozhodovat obec samotná - nikoliv parlament. Parlament se v tomto případě (na rozdíl od bodu 1), kdy je to vážná věc, která se ale týká v podstatě VŠECH žen v celé zemi) musí vzdát své pravomoci do tohoto vůbec mluvit - a měl by hlasovat právě pro přenesení rozhodování na jednotlivé obecní samosprávy (a to bez ohledu, zda jde o kouření, žvýkání, močení, nebo jakoukoliv jinou lidskou aktivitu potenciálně obtěžující či mírně ohrožující ostatní lidi). Pokud pak budou tabákové firmy či trafikanti lobbovat za dílčí toleranci v rámci jednotlivých obcí - ať si to užijou, přeju jim to