Cenzura je když ... ?

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Ondra.kl
Příznivec Pirátů – Moravskoslezský kraj
Profese: IT administrátor
Dal poděkování: 258 poděkování
Dostal poděkování: 1393 poděkování

Re: Cenzura je když ... ?

Příspěvek od Ondra.kl »

Vojtech.Pikal píše: 09 lis 2022, 23:26

že slovo cenzura je definováno jako "Jakákoliv moc brání v šíření vašich názorů nebo informací."

... mozna bych to rozsiril az na "Ostatni jsou povinni sirit me infromace/nazory.

Jinak diky, ze se tady tomu venujes.

Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10819 poděkování
Dostal poděkování: 8772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

Vojtech.Pikal píše: 09 lis 2022, 23:26

Já mám za to, že v českém kontextu, jak je cenzura jako nepřípustná uvedena v Ústavě, se myslí ta státní.

Porovnal jsem českou a anglickou definici cenzury na Wikipedii a narazil jsem na zajímavý detail. V té české stránce úplně chybí, podle mě, dost důležitý odstavec. Uvádím ho v google překladu

Obrácená cenzura
Zaplavování veřejnosti, často prostřednictvím online sociálních sítí , nepravdivými nebo zavádějícími informacemi, se někdy nazývá „obrácená cenzura“. Americký právní vědec Tim Wu vysvětlil, že tento typ kontroly informací, někdy ze strany státních činitelů, může „zkreslit nebo přehlušit znevýhodněné projevy vytvářením a šířením falešných zpráv , placením falešných komentátorů a nasazením propagandistických robotů “

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

ypsilonx
Příznivec Pirátů – Zlínský kraj
Profese: programátor, inženýr zkušebny
Dal poděkování: 43 poděkování
Dostal poděkování: 121 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ypsilonx »

qnx píše: 06 lis 2022, 12:15

Martin.Kucera: Pokud soukromý subjekt zakáže příspěvky s koťátky, tak na to sice má určité právo, ale stále to bude cenzura. Ovšem to právo se stává velice problematické, pokud je ten soukromý subjekt monopolní. Pak už se tluče jeho právo cenzurovat obsah s omezováním svobody všech ostatních. V případě těch monopolních hráčů bych tedy proti jejich cenzuře tvrdě zasahoval právě v zájmu svobody slova. Pokud si někdo udělá nějakou bezvýznamnou sociální síť pro odpůrce koťátek, tak tam bych byl tolerantní a jeho cenzurní zásahy bych nijak nepostihoval. Samozřejmě můžeme hlasovat i nohama, proto jsem opustil FB, když jeho cenzura přesáhla přijatelnou mez, ale zrovna u podobně významných hráčů by měl proti cenzuře zasáhnout stát. Pokud to neudělá, ukazuje to jen na jeho neschopnost chránit základní lidské svobody.

Mám pocit, že se už v tom plácáš -> obracíš to ze všech strana. Šlapeš už vyšlapané zelí ... Prostě, když si otevřu stránky, kde bude komunikace o tom jak jsou plejtváci před vymřením a bude tam diskuze v komentářích - tak ti tvůj názor na válku na Ukrajině vymažu a ptát se tě nebudu, protože se to netýká tématu. Sbohem a není to cenzura - je to filtrace obsahu.

Chápeš už?

Tito uživatelé poděkovali autorovi ypsilonx za příspěvky (celkem 3):
Petr.Vileta, Vojtech.Pikal, Jakub.Nepejchal

Mějme se prostě rádi! :fet:
Profesní profil na LinkedIn

qnx
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Dal poděkování: 147 poděkování
Dostal poděkování: 335 poděkování

Příspěvek od qnx »

ypsilonx: Ano, to chápu. Chápeš ty, že blokování webů jen z toho důvodu, že jsou na nich nepohodlné informace je jasná cenzura? Nebo že je jasná cenzura, pokud na nějaké sociální síti bez konkrétního tématického zaměření budeš blokovat politické názory jedné části politického spektra, ale ostatní politické názory tam necháš, nebo je dokonce budeš aktivně podporovat?
Pak tu bude mnoho případů někde mezi tím, tam se jistě dá diskutovat o tom, jestli je to cenzura, nebo ne, případně jak moc velká cenzura to je.

Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“