Odmitnuti financovani strany ze statniho přispevku
Moderátor: Komise předsedajících
Toto je veřejné fórum, které neprezentuje oficiální stanoviska
Diskutujte slušně a respektujte Pravidla internetového fóra
- Roman.Kucera
- Návštěvník – nepatří k Pirátům
- Profese: IT
- Dal poděkování: 2901 poděkování
- Dostal poděkování: 5772 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Odmitnuti financovani strany ze statniho přispevku

- Ivo.Vasicek
- Profese: manažer
- Dal poděkování: 2653 poděkování
- Dostal poděkování: 2908 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Nevím co řešíš, nicméně mi to připomíná ODS (kverulanti - rebelové).Roman Kucera píše:Já si furt myslím, že když CF schválilo nominační smlouvu v červnu, že kverulanti měli 5 měsíců s tím požadavkem na odmítnuté peněz vyrukovat. Vyrukovali klasicky 10 minut před konečným schvalováním rozpočtu. A ono to neprošlo. Jaká hrůza, jaká nedemokracie!
V době schvalování nominační smlouvy mne úvahy o tom , že dostaneme prachy nenapadly. Uvědomil jsem si to, až když se začaly prachy porcovat. Vrhli jsme se na ně způsobem, který je standardní. Trochu zaváhání projevil Marcel.
Nevím jestli jsem kverulant, já nic neřeším, jen diskutuju a jsem rád, že je tady více lidí, kteří si taky nemyslí, že účel světí prostředky.
To, že architekti rozpočtu o přijetí příspěvku vůbec nezapochybovali mne mrzí, nicméně žíly mi to netrhá. Celkem však chápu pocity Martina Shánila, protože nebyl dán prostor (možná z důvodu větší efektivity a hladkého průběhu) a bylo to řešeno manipulativně (o tom je však politika).
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivo.Vasicek za příspěvky (celkem 2):
- Ivan.Sirko, anonym2064
- Frantisek.Navrkal
- Profese: datový inženýr
- Dal poděkování: 2289 poděkování
- Dostal poděkování: 1250 poděkování

Žádám tímto o komentáře a připomínky. Vzhledem k tomu, že je to moje prvotina, tak to berte s rezervou. Upřímně doufám, že to půjde naformulovat nějak jinak. Prosím o pomoc zkušené legislativce.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Frantisek.Navrkal za příspěvky (celkem 2):
- Ivan.Sirko, anonym2064
Flamewar does not determine who is right - only who is left.
Moje (bývalé) poslancování: poslanecký report, stránka na Facebooku, Twitter profil, podcast Na vrkanou
- Lukas.Findeis
- Člen KS Praha
- Profese: běžecký trenér
- Dal poděkování: 1424 poděkování
- Dostal poděkování: 1375 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Začal bych výběrem takový barvy, se kterou bude text čitelnejFrantisek Navrkal píše:Zatím jsem vyplodil základní návrh návrhuzměny stanov: http://piratepad.net/navrh-zmeny-stanov

735 07 66 99, Praha 12
- Frantisek.Navrkal
- Profese: datový inženýr
- Dal poděkování: 2289 poděkování
- Dostal poděkování: 1250 poděkování
Ano. Barva ovšem pouze značí autorství a dá se vypnout u uživatele.Lukas Findeis píše:Začal bych výběrem takový barvy, se kterou bude text čitelnejFrantisek Navrkal píše:Zatím jsem vyplodil základní návrh návrhuzměny stanov: http://piratepad.net/navrh-zmeny-stanov
Chápu to dobře tak, že jsi zkopíroval část stanov, přidals text zvýrazněnej tučně, přeškrtlej chceš vynechat a žádnej text jsi nesmazal?
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Frantisek.Navrkal za příspěvek:
- Ivan.Sirko
Flamewar does not determine who is right - only who is left.
Moje (bývalé) poslancování: poslanecký report, stránka na Facebooku, Twitter profil, podcast Na vrkanou
- Petr.Vileta
- Člen KS Plzeňský kraj
- Profese: Celkem Spokojený Důchodce
- Dal poděkování: 10822 poděkování
- Dostal poděkování: 8772 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
To je ovsem zasadni nedostatek predvidavostiIvo Vasicek píše:V době schvalování nominační smlouvy mne úvahy o tom , že dostaneme prachy nenapadly. Uvědomil jsem si to, až když se začaly prachy porcovat.

Hele, v roce 2014 budou nekolikery volby. Pokud ve Snemovnich presahneme 1,5%, tak mame dalsi statni prispevek, podobne v eurovolbach a obecnich volbach. Tak uz abychom se tedy dohodli, co s temi penezi udelame. Je nutne pocitat s tim, ze nejaky statni prispevek dostaneme. Pokud ne, budeme mit jedno zbytecne rozhodnuti, ale pokud ano, budeme presne vedet co dal.
Vzpomnel jsem si na jeden citat, bohuzel uz nevim autora. Bylo to nejak takto:
Čím méně života mi zbývá, tím dále do budoucna si plánuji.
Ze dvacetilety clovek planuje maximalne na tyden dopredu, tomu se nedivim, take jsem byl mlady. Ale ve tvem veku, Ivo?

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista
Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.
(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)
-
- Člen KS Praha
- Dal poděkování: 622 poděkování
- Dostal poděkování: 299 poděkování
Já bych byl spíš pro (a zvu v této věci k součinnosti) nejdřív to důkladně probrat. (Heslo: Dvakrát mluv, jednou řež.)Frantisek Navrkal píše:Zatím jsem vyplodil... návrh... změny stanov...
Tři podpůrná zdůvodnění:
(1) Otázka přijímání / nepřijímání peněz od "systému" je zásadní a já bych byl spíš pro nejprve ztvárnit možné postoje a říct a slyšet, jak se to komu jeví. Jedna krajnost by byla třeba, že Piráti žádné peníze od "systému" nikdy nepřijmou (v tom případě by nebylo nutné řešit ve stanovách a jinde, jak s nimi nakládat). Druhá krajnost by byla třeba, že Piráti peníze od "systému" budou klidně brát (a budou s nimi nakládat jako s jakýmkoliv jiným příjmem, takže taky není nutné nic řešit). A věřím, že je možné ztvárnit další postoje.
(2) Jakákoliv změna stanov je věc zásadní, a já bych byl pro nejdřív projednat (a nejlépe i schválit) záměr a pak teprve ho vtělovat do změn paragrafů.
(3) Zdá se mi, že už bylo řečeno nebo by mohlo být řečeno tolik podnětů ke změnám stanov, že se mi to jeví spíš na nahrazení novým zněním, než na záplatování dosavadního zněni.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Josef.Ulehla za příspěvek:
- anonym2064
-
- Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
- Profese: Senior Oracle Database Engineer / Functi
- Dal poděkování: 886 poděkování
- Dostal poděkování: 4220 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Může člen Pirátské strany pobírat například podporu v nezaměstnanosti? Co když zároveň pracuje na černo? Neměl by být vyloučen?
Může člen Pirátské strany inkasovat příspěvek na stavební spoření?
Může člen Pirátské strany využívat služby, které jsou státem dotované?
Chápeme (a Ivoš to napříkald formuloval již mnohokrát), že jisté přerozdělování financí z pozice státu je nutné.
Většina z nás platí daň z práce. Všichni platíme DPH.
(Pokud zvážím svoje odvedené daně z práce (spolu se sociálním a zdravotním) za poslední rok či dva, tak jsem z mého pohledu teoreticky přes Michálkův mandát tyto peníze vybral a mají je Piráti.Např. poslední rok jsem nečerpal nic ze svého zdravotního pojištění.)
Preferoval bych, kdybychom spíše konečně zformulovali naše postoje k tomuto přerozdělování, navrhli korekce, dodělali komponentu finance, daně a následně se podle toho zařídili.
Dokud toto nemáme, vaříme z vody.
Financování stran pouze příspěvky členů a sympatizantů vede ke kmotrovským praktikám, kdy největší vliv budou mít největší donátoři resp. lidé, kteří jsou na ně napojeni. Znevýhodňuji strany, které nejsou v systému. Nejsou formulována pravidla využití tohoto příspěvku a my je nenabízíme.
Naopak je zcela zhovadilé financovat ze státního příspěvku billboardy na propagaci jednotlivců. Infromační bilboardová kampaň k programu strany, financování sporů se státem, volební kauce, poplatky, poštovné atd... jsou podle mě naprosto v pořádku.
Vyřešme tato pravidla, jak bylo již několikrát navrhováno. A pak se podle nich řiďme, podobně jak to odpovídá našemu požadavku na transparentní organizaci či demokratickému minimu
Odmítnutí peněz se mi jeví jako nesmyslné silácké gesto, které nemá oporu ani ve stanovách ani v nějaké logické analýze možností financování stran.
Bude-li naše politika v tomto směru jasná, není problém upravit rozpoočet a s penězi následně nakládat tak, aby to bylo v souladu s tím, co říkáme.
Proto bych navrhoval založit příspěvek, pokud již takový není, který bude v úvodu obsahovat formulaci, která se v debatě bude upravovat a bude následně nějak hlasovatelná (klidně na úrovni CF jako změna stanov), raději než pracovat v tématu, které již samo o sobě, a autor vlákna promine, dle názvu indikuje, že je celý problém viděn černobíle a komplexní rozvaha zcela chybí.
A teď hurá do práce, živit dál tento prohnilý systém.
EDIT: Nechci, aby to vyznělo, že problém zazdívám, takže to zjednoduším a vynechám daně, přerozdělování apod., protože to je ještě běh na dlouhou trať a nemá to přímý dopad na fungování Pirátů.
Pojďme vypracovat pirátský návrh zabývající se financováním stran, limity na kampaň, omezení využití příspěvku atd. O něj se pak opřeme a zavedeme ho do praxe.
Tento směr více méně naznačuje i Pepa v předchozím příspěvku, ale opět jsou tam pouze postuláty zabývající se státním příspěvkem. Problém je komplexnější.
EDIT2: Požadavky na čerpání peněz pouze transparentním organizacím například definovány již máme.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivan.Bartos za příspěvky (celkem 8):
- Ivan.Sirko, MilanM, anonym72078, Jaroslav.Nemec, Petr.Bajgar, Lukas.Findeis, Ivo.Vasicek, Petr.Vileta
- Ivan.Sirko
- Profese: Putující filosof
- Dal poděkování: 2959 poděkování
- Dostal poděkování: 684 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Ale zajisté, pro to je tu to vlákno, aby přidat té barvy a tu rozvahu zformulovat na příštěIvan Bartos píše: ...autor vlákna promine, dle názvu indikuje, že je celý problém viděn černobíle a komplexní rozvaha zcela chybí.

Zatím, za výjimkou par drobnosti, debata probíhá plodně, za což přispívatelům velmi vděčen, zvlášť konečné i předsedovi a ne bylo by k zahození uslyšet i ostatní "vůdce".
Jakub už reagoval, ale ne překvapil.
Zopakují znovu, že cílem toho to vlákna je pokus ujasnit postoj Pirátu k problémům financovaní strany (když už i na RV byla položena patřičná otázka) a v průběhu debaty v tom to vlákně, vznikla potřeba definovat pravidla, pro nakládaní s těmi to prostředkami.
http://piratepad.net/navrh-zmeny-stanov
Ale třeba zazněla kritika o nefunkčním fundraisingu a nebo možnosti zlepšeni financováni strany s alternativních zdrojů.
Mimo toho, je to i pokus vyzkoušet, jak by to dělal garant, kdyby byl pověřen vyřešit konkretní otázku, posbírat co nejširší spektrum názoru, dat prostor pro návrhy a materiál pro RV nebo CF. A vede se mi dobře!
Poznal kdo a jak umí reagovat a pracovat v týmu, kdo umí byt nad věci, kdo je zaslepeny fanda apod. Jména nechám pro sebe, není to můj cíl.
Musí byt sebereflexe, zvlášť v politické stráně, která má ambice dokázat víc než ostatní. Byt pořad v pohybu, žádný permanentní odkaz na předpisy, byt schopným přesvědčovat kolegy a sebe samého ve správností "cesty", umět slyšet "opozici", ne zatvrdnout, ne stavit žádné myšlenkové "Mavzoleji".
U mořských pirátu to bylo jednoduše: napadnout té kdo je bohaty a začít vzpouru, když Kapitán špatně rozděluje "finance"

Tož tak.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivan.Sirko za příspěvek:
- Petr.Bajgar
Слава Україні! Героям слава!
Podpoř ukrajinskou armádu.
-
- Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
- Profese: Senior Oracle Database Engineer / Functi
- Dal poděkování: 886 poděkování
- Dostal poděkování: 4220 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
K probíranému tématu financování stran jen toto. Je dobré, že přijetí peněz chápeme jako problém a diskuse je důležitá v rámci profilování Pirátů.
Prostě jsme ty peníze slepě nepřijali.
Chtěl bych jen, aby vedla k nějakému cíli. A to k návrhu změn námi kritizovaného zákona o politických stranách.
Proto ten předchozí příspěvek.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivan.Bartos za příspěvky (celkem 3):
- anonym2064, Ivan.Sirko, Petr.Bajgar