Jakub.Backa píše: ↑10 črc 2023, 08:57Těchto hrdinů se vždycky ptám, kde tedy slouží v AZ. A následuje ticho...
Proč v AZ? Tohle není moje válka. Ať si tam jsou Ti, kteří po ní touží. Jste v AZ?
Moderátor: Komise předsedajících
Toto je veřejné fórum, které neprezentuje oficiální stanoviska
Diskutujte slušně a respektujte Pravidla internetového fóra
Jakub.Backa píše: ↑10 črc 2023, 08:57Těchto hrdinů se vždycky ptám, kde tedy slouží v AZ. A následuje ticho...
Proč v AZ? Tohle není moje válka. Ať si tam jsou Ti, kteří po ní touží. Jste v AZ?
Marek.Krejpsky píše: ↑09 črc 2023, 10:00@Vaclav.Vcelica
https://eurozpravy.cz/zahranicni/rusko- ... z.vn6mbuh4
Rusko nemá ekonomiku, která by válku mohla dlouhodobě financovat. Válka je pro Ukrajinu vyhratelná, stačí držet současnou taktiku a postupná bída v Rusku zvedne masy lidí nebo způsobí převrat uvnitř Kremlu.
Otázka je jestli vítězství bude znamenat i navrácení Krymu a východních území zpět k Ukrajině, možná se je ale povede dobýt, dřív než se to v Rusku politicky zhroutí.
Připomeňme akci Prigožina, "jdu na Kyjev...a už jdu na Moskvu", ta moskevskou věrchušku vcelku zesměšnila a možná bude mít dohru.
Z Vašeho odkazu neplyne, že Rusko je před kolapsem. Ano, dluh mu roste, vzhledem k sankcím ho nemuže obsluhovat (má zablokované devizové rezervy v zahraničí) přestože činí jen 18,2 % HDP (oproti dluhu 91,5 % HDP států v eurozóně).
https://www.finance.cz/541802-ukrajina- ... konomicky/
Ale dokázalo se přeorientovat na jiné trhy a ten, komu to nejvíc vyhovuje je Indie, Čína a Turecko. (To je pro Evropu špatně, protože ruské nerostné suroviny jsou obrovské (a teď nemyslím jenom ropu a plyn) a Evropa se bez nich těžko obejde, když bude potřebovat suroviny pro baterkárny a ocelárny.) To, co píšete, je jen Vaše zbožné přání, čísla hovoří jinak (deficit Ruska za 1/2 roku 28,61 mld. USD, to je z 1,64% ročního HDP Ruska, oproti tomu dluh v pololetí u ČR dělá 8,4mld USD , což je 2,9% z celkového roční HDP ČR, celkové zadlužení ČR je 44,1% HDP). Bylo by fajn, kdyby Rusko muselo ukončit válku, ať už z finančních nebo politických důvodů (vzpoura Wagnerovců nebo vnitřní demokratická obroda). Zatím ale má Putin podporu běžného lidu (stabilně kolem 75%). Navíc, Putin není zdaleka ten největší pošuk v Rusku, lidí, co tam mají velmocenské manýry je tam spousta. Kdo by se podle Vás měl chopit v Rusku vlády, po tom, co by případně byl Putin zabit, nebo jiným způsobem odstraněn? Osobně si myslím, že snad možná šéfka ruské centrální banky Elvira Nabiullinová je víceméně všeobecně v Rusku přijatelná. A jelikož je to ekonomka, tak se dá očekávat, že by hleděla víc na stabilitu a prosperitu, něž na válečné experimentování, protože už na začátku 2022 se proti té invazi vyslovila.
Bojím se, aby si Wagnerovci v Bělorusku nevzali jen dovolenku a za pár týdnů nevtrhli na Ukrajinu ze severu, čemuž by nasvědčovalo to kamarádíčkování a výletování za Putinem, které Prigožin nyní předvádí. (Prostě se jako malí kluci porvali, ale teď si potřásli rukama a jsou z nich zase největší kámoši. Tohle holky a spol nikdy nepochopí.) Ukazuje se totiž, že Putin jen vyhověl Prigožinovi a začal odstraňovat z velení neschopné lidi, což Putin nemohl udělat hned, aby to nevypadalo jako jeho slabost.
Jakub.Backa píše: ↑10 črc 2023, 10:22Fakt musíme tuhle energii vynakládat kvůli pár jednotkám kremelských trollů, co tu zakládají ankety pro 5 lidí? Prostě je mutenite, jako já, a je to.
Ten podle Vás kremelský troll, byl kdysi v Pirátské straně a na rozdíl od Vás, neuráží ostatní přispěvatele nálepkováním a snaží se v příspěvcích dávat relevatní zdroje pro podporu svých názorů. Možná, že nechcete vidět to, že i nejvyšší generál USA je přesvědčen, že tahle válka je nevyhratelná pro kteroukoliv stranu, jak jsem Vám ozdrojoval, ale to už je jaksi Vaše věc. Pak ale nechápu, jak se takový člověk může stát členem kontrolní komise, když není schopen nestranného posuzování informací. Předpokládám u každého dobrou vůli porozumět názoru druhých, ale tady jsem se setkal s nějakým druhem náboženství a to je za hranicí konstruktivní diskuze.
Proti zaslání kazetové munice se vyslovilo i několiv nejvyšších představitelů západních zemí (Španělsko, VB, Německo, ...), takže jsem s tou anketou nebyl úplně mimo. Jejich tlak měl alespoň tu dohru, že Ukrajina se zavázala přijmout víceméně formální závazky vzhledem k typu munice, že nebude užívat kazetovou munici bezhlavě. To je asi tak všechno. Moje motivace založit tuto veřejnou anketu (anketu jen pro členy nemohu jako nečlen založit) bylo, aby se ČR připojilo k tlaku na USA a Ukrajinu, aby tuhle munici poslalo na smetiště vojenské historie. To se nestane, dodávky proběhnou, protože konvenčních zbraní se spojencům nedostává.
Za nějaký čas si možná Ukrajinci řeknou, že už přišli o více než chtěli a začnou jednat o míru. Možná k tomu dojde ze strany Ruska. Pochybuji ale, že by kterákoliv strana dosáhla totálního vítězství. V tu chvíli bude již pozdě přemýšlet, zda ty boje nešlo zastavit dřív a zachránit na obou stranách ty, kteří mezitím přišli o život, nebo se stali invalidy.
Jan.Prokop píše: ↑09 črc 2023, 22:32Jakej nesmysl.Díky tomhuhle je Putin a ostatní ruský pohlaváři akorát pro smích, stejně jako ty a ostatní chcimíři, jediný co dokázali bylo hromadně zdrhat z Moskvy.
![]()
Co má s tim společnýho pakárna na buzerplace?
Nevím, jestli mluvíme o tom samém "kabaretním povstání", které ráno za světel reflektoru začalo a odpoledne skončilo.
Pokud pomineme variantu, že šlo o divadlo omluvené s Kremlem, a budeme předpokládat, že šlo o vážně zamýšlený pokus, pak z toho vyplývají úplně jiné závěry.
Připravit takovou operaci nejde ze dne na den. Vyžaduje to hodně plánování a ještě víc logistiky na pozadí. Kdybyste byl na vojně, věděl byste to. Pokud to opravdu byl pro Kreml opravdu blesk z čistého nebe, pak to znamená, buď naprosté selhání tajných služeb nebo jejich podíl na této akci. To už se nedozvíme, protože rusové jsou zvyklí podobné problémy hezky potichu a zcela jistě po této události padaly hlavy - hodně hlav.
Když už ta rebélie vypukla, pak existovala jediná šance na úspěch - rychlé tažení na Moskvu a doufat, že se podaří dostat se do Moskvy dřív, než Kreml stačí zmobilizovat své jednotky. Kdybyste byl na vojně, věděl byste, že od vyhlášení poplachu do faktické připravenosti k nasazení uteče mnoho hodin. To prostě rychleji nejde. A pokud opravdu šlo o seriózně myšlenou vzpouru, pak musela být postavena právě na momentu překvapení a na tom, že dosáhne svých cílů dřív, než se podaří jednotky dostat z kasáren. Proto se přesouvali tak rychle a po dálnicích. Bojovali o čas. Pravdou je, že druhá strana to stihla a byla schopna vytvořit překážky, přes které by se nedostali. To by útočící jednotky zdrželo natolik, že by druhá strana stihla dokončit mobilizaci svých zdrojů a 5 tisícový kontingent bez logistického zázemí celkem pohodlně zlikvidovat. Ve skutečnosti k těm překážkám vůbec nestihli dojet (kamion přes silnici není překážkou).
Ještě mnohem zajímavější je reakce ruské společnosti - NIKDO, ale vůbec NIKDO tu rebélii nepodpořil. Nebo alespoň ne veřejně. Je pravda, že se v médiích objevili obrázky, kdy se obyvatelé Rostova k wagneritům chovali celkem přátelsky. Ale to bylo až poté, co rebélie skončila. Zpočátku byl jejich přístup velmi chladný až ledový. Rusko se jako jeden muž postavilo za Kreml. To nevypadá jako zesměšnění Putina.
Ruská společnost (jako celek) naopak velmi ocenila, že s celou tou patálií Putin vypořádal rychle, v klidu a bez násilí. To, že teď padají hlavy a dochází k odstraňování jeho protivníků na tom nic nemění. To by bylo normální v každé zemi a Rusové kolem toho jenom nedělají humbuk.
Ostatně nedávno byl zveřejněn průzkum společnosti Levada (která rozhodně není prokremelská) a podle něj většina společnosti stojí za Putinem ...
... já bych to vnímal jako velké varování vzhledem k Ukrajině. Rusko konflikt na Ukrajině bere opravdu vážně. Představa, že hodí ručník do ringu je poněkud optimistická.
Vaclav.Vcelica píše: ↑10 črc 2023, 11:06Jakub.Backa píše: ↑10 črc 2023, 10:22Fakt musíme tuhle energii vynakládat kvůli pár jednotkám kremelských trollů, co tu zakládají ankety pro 5 lidí? Prostě je mutenite, jako já, a je to.
Ten podle Vás kremelský troll, byl kdysi v Pirátské straně ...
Nekecej eladar byl v Pirátské straně?
Jaké je jeho pravé jméno?
Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.
(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)
Petr.Vileta píše: ↑10 črc 2023, 21:34Vaclav.Vcelica píše: ↑10 črc 2023, 11:06Jakub.Backa píše: ↑10 črc 2023, 10:22Fakt musíme tuhle energii vynakládat kvůli pár jednotkám kremelských trollů, co tu zakládají ankety pro 5 lidí? Prostě je mutenite, jako já, a je to.
Nekecej
eladar byl v Pirátské straně?
Členem Pirátské strany jsem nikdy nebyl. Než jsem se stihl rozhoupat, ovládli Pirátskou stranu blázniví sluníčkáři a z druhdy zajímavé strany s jasným a užitečným programem se stala mládežnická odnož TOP09.
Nicméně jsem tu hlavně kvůli sekci školství. Ta sice neřeší tak zásadní témata, jako jsou společné toalety a věnuje se zcela okrajové oblasti, jako je školství a vzdělání. Rozhodně to ale je (nebo spíš byl) velmi zajímavý zdroj inspirace a nápadů.
Petr.Vileta píše: ↑10 črc 2023, 21:34Vaclav.Vcelica píše: ↑10 črc 2023, 11:06Jakub.Backa píše: ↑10 črc 2023, 10:22Fakt musíme tuhle energii vynakládat kvůli pár jednotkám kremelských trollů, co tu zakládají ankety pro 5 lidí? Prostě je mutenite, jako já, a je to.
Nekecej
eladar byl v Pirátské straně?
Tu anketu jsem založil já, podle pana Bačky kremelský troll, ale jinak bývalý člen strany.
Aby jsme diskutovali věcně, mám tu anketu restartovat, případně založit někde, kde bude reprezentativní?
Mám tuhle diskuzi vyčistit od procedurálních OT a osobních útoků mimo tému?
Rusko že se nechová imperiálně? Na imperialismu vzešlo, nic jiného celou historii nedělalo a teď, když už není kam expandovat, to dělá dál. Pro leckoho jsou na vině psychopati, jak se dočítám, pro jiné jsou na vině "žraví démoni". Na mapkách v příloze je rakovinný růst Ruského imperialismu evidentní. Co by nám k tomu asi řekli porobené či vyvražděné národy - Baškirové, Chantové, Mansijci, Něnci, Jenci, Nganasanové, Selkupové, Jukagirové, Jukagirové, Burjatové, Jakutové, Dolganové, Evenkové, Udegejci, Ulčové, Evenové, Nanajci, Čukčové, Korjakové, Itelmenové, Ketové, Nivchové,...
Jak postupoval Ivan Hrozný (přesnější překlad "Krutý")?
Prostě ruská identita je jen a pouze zadupávání identity ostatních. To už se ve světě přestává v 21.stol. nosit a jim to nejde pod fousy, to je celé. Ukrajina v rámci své identity a sebezachování volí touhu být na dospělejším stupni vývoje (vstupem do NATO či EU), a to je pro Rusa facka.
(Rudolf Steiner, přednáška 8.12. 1918, Dornach).
Z toho plyne, že ruská politika je dlouhé věky dílem nemocných lidí (věrchušky). A ta s běžným Rusem má pramálo společného.
Vojtech.Pikal píše: ↑11 črc 2023, 09:12Aby jsme diskutovali věcně, mám tu anketu restartovat, případně založit někde, kde bude reprezentativní?
Mám tuhle diskuzi vyčistit od procedurálních OT a osobních útoků mimo tému?
Ta anketa má zcela návodné otázky, takže je úplně blbá. Navíc má jiné odpovědi ohledně toho, kdo a kam a k čemu má tu munici dodávat a používat. Neotvírejme to, je to jen krmení kremelských trollů.