Petře, myslím, že cílem je postavit mezi ty dva "pod vlivem" nerozumné, jednoho nestranného s přehledem (snad střízlivého)Petr Vileta píše:Tomáši, to je všechno pěkné, co tu navrhuješ a s většinou se dá souhlasit. Ovšem má to jeden drobný problém. Předpokládá to na obou stranách sporu slušného a rozumného člověka,
Řešení konfliktů
Moderátor: Komise předsedajících
Toto je veřejné fórum, které neprezentuje oficiální stanoviska
Diskutujte slušně a respektujte Pravidla internetového fóra
- Maria.Vasickova
- Návštěvník – nepatří k Pirátům
- Dal poděkování: 379 poděkování
- Dostal poděkování: 449 poděkování
Re: Řešení konfliktů
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Maria.Vasickova za příspěvky (celkem 2):
- anonym2064, Ivan.Sirko
Štěstí spočívá ve svobodě a svoboda v odvaze.
Periklés
- Petr.Vileta
- Člen KS Plzeňský kraj
- Profese: Celkem Spokojený Důchodce
- Dal poděkování: 10819 poděkování
- Dostal poděkování: 8772 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Je jedno české přísloví "Vezmi na dlani chlup"Maria Vasickova píše:Petře, myslím, že cílem je postavit mezi ty dva "pod vlivem" nerozumné, jednoho nestranného s přehledem (snad střízlivého)Petr Vileta píše:Tomáši, to je všechno pěkné, co tu navrhuješ a s většinou se dá souhlasit. Ovšem má to jeden drobný problém. Předpokládá to na obou stranách sporu slušného a rozumného člověka,

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista
Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.
(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)
- Ivan.Sirko
- Profese: Putující filosof
- Dal poděkování: 2959 poděkování
- Dostal poděkování: 684 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Je to například i metoda popsána Rickem Falkvingemu v Swarmwise, kapitola 6 "Kouzlo konsensuální ho kruhu", je to i Nenásilná komunikace od Marshala Rozenberga, je to i Dinamik Networking od Tarasa Plachtija, ALE ZÁTIM TO NIKDO NECHCE, jen PO snaží aspoň zatím sám pochopit jak s tím pracovat a pak, za několik let jestli to nebude pozdě možna to v něčem použije.
Ja například nabízel to vyzkoušet třeba ihned na plánovaném Piratekonu, ale zatím vypadá že pojede se to ve starých kolejích

Viz:
DYNAMIC NETWORK is a variable structure of socio-political organizations that regulates and maintains free of conflicts the interaction of all its members by their cyclic restructuring into little groups of different functional designation according to a certain algorithm that ensures production, coordination and taking of collective decisions by the members from the positions of “equal-to-equal” and their implementation in a complex of temporary hierarchical project, executive and process groups headed by executors in charge
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivan.Sirko za příspěvek:
- Petr.Vileta
Слава Україні! Героям слава!
Podpoř ukrajinskou armádu.
- Dominika.Michailidu
- Profese: výtvarník
- Dal poděkování: 2109 poděkování
- Dostal poděkování: 1524 poděkování
Hlásím se drze jako samozvaný "chlup na dlani" pro pokusnou smírčí stanici.
Další chlupy, co mě napadají, že by mohli splňovat kriéria "empatického racia s nadhledem".. Klapka, Mária i Ivo, Ondra Marek, tnf, sirko, Míša Schwarzová,Víťa Konečný, Libor Špaček, Martin Shánil, Míša Vodová ... a pak by se mohli oslovovat i lidé, kteří by byli vhodní pro určité typy. Pamatuji se, že o fci "bocmana" měl zájem Míra Kmínek a umím si představit konflikt mezi určitými lidmi, který by on zvládl urovnat lépe než kvalifikovaný psycholog

Jde ale taky o to, že by si ti lidé v konfliktu měli mít možnost si toho mediátora zvolit. Aby se na něm shodli oba a nikdo se necítil nějak v nevýhodě.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Dominika.Michailidu za příspěvky (celkem 2):
- Ivan.Sirko, Petr.Vileta
Svobodný internet nedáme. Ale vemte si místo něj válku proti drogám.
- Tomas.Klapka
- Profese: discordian pope
- Dal poděkování: 496 poděkování
- Dostal poděkování: 935 poděkování
- Kontaktovat uživatele:

Trochu jako kdybychom se tu bavili o tom, jak budeme stavět kuchyň, kam postavíme sporák, jakou budeme mít troubu, atd. U mnoha příspěvků mám ale pocit jako bychom tu místo kuchyně řešili, jestli je lepší krvavej a nebo propečenej steak a jestli je lepší s hranolkama a nebo s kroketama

Tím chci říct, že ten postup, který jsem zvolil, jsem si nevymyslel. Je to postup, se kterým jsou dobré zkušenosti, ale může fungovat jen pokud má někdo zájem, aby takový systém fungoval. Jediné, co stačí, je odpovídat na dotazy a zapojit se do diskuze k tvorbě. Má to odrážet to, co vám při řešení obecně pomáhá, vyvarovat se toho, co vám nepomáhá, a konsensus o tom, jak byste to chtěli.
Žádný z dotazů nesměřuje na konkrétní události, ani konkrétní konflikty ve straně. Ani se neptá po příčinách konfliktů. Směřuje pouze k vám a vaší obecné osobní zkušenosti a přáním

Nemáte připomínky nebo jiné návrhy k tomu, co jsem tu psal posledně? Jsem zvědav na vaše reakce a návrhy

Co se týká mediace, tak u nás ve straně mi není znám nikdo, kdo by měl uspokojivé schopnosti mediovat a měl by zájem to dělat. Jestli někomu křivdím, pak budu rád, když se mi ozve

Mediátory si budeme muset nejspíš půjčit odjinud a mezitím si vytrénovat vlastní.
prostřednictvím předsedajícího mi polibte prdel! you'll be redlacep!
- Ivan.Sirko
- Kontaktovat uživatele:

Při tom tvrdíš, že zajimaš o metodě NVC od Marshala Rozenberga ktery furt a všude píše o umění naslouchat jazyku potřeb ostatních:
http://nenasilnakomunikace.com/blog-nvc ... yk-potreb/Pověděl jsem jim: „Když mi oba řeknete, jaké jsou vaše potřeby a uslyšíte, jaké jsou potřeby vašeho protějšku, můžeme to zde vyřešit za 20 minut.“ Žena mi řekla: „Marshalle, můžu Vám to říct hned teď a stejně to nevyřešíme za 20 minut. Mluvili jsme o tom 39 let.“ Odpověděl jsem: „Malý moment, neřekl jsem, že to celé vyřešíme do 20 minut, myslel jsem 20 minut od bodu, kdy každý budete umět říct, jaké jsou potřeby toho druhého.“ Ona řekla: „Marshalle, když je člověk v manželství tak dlouhou dobu, ví, jaké jsou potřeby té druhé strany. “Odpověděl jsem: „Dobře, možná se mýlím. Stačí dvacet minut, abychom to zjistili. Řekněte mi, jaké jsou jeho potřeby, on my řekne, jaké jsou vaše potřeby, a uvidíme“. Odpověděla: „Nechce, abych utrácela peníze.“ A on na to: „To je k smíchu.“
PS. Jediná věc se kterou souhlasím, je to , že lidi ktere by to teoreticky mohli zvládnout musíme vzdělávat a cvićit v navycich toto umění používat, externí "odborník" je špatný směr, stejně jako placená PR agentura na volby, nebo profesionální politik pro vedeni pirátské strany

PPS. To že jsi neznáš žádného člověka v straně na něco schopného jen vysvětluje že jako šéf PO jsi zatím pořad sám a nemáš kolem sebe ani par lidi se kterými mohl by si rozdělit o svou činnost, což je velice smutné

Místo kolektivní prace od svého zvoleni jen slibuješ že skoro něco připraviš nebo rozjedeš, ale zatím je to jen ve hvězdách a žádný externí "odborník" na základě dobrovolnictvi tu nepomůže. Potřebujeme vlastní tým lidi s pirátským smyšlením na tuto činnost, stačí jen naslouchat a pomoct se základem ve sve činnosti.

- Dominika.Michailidu
- Profese: výtvarník
- Dal poděkování: 2109 poděkování
- Dostal poděkování: 1524 poděkování
"Jde ale taky o to, že by si ti lidé v konfliktu měli mít možnost si toho mediátora zvolit. Aby se na něm shodli oba a nikdo se necítil nějak v nevýhodě."
..že jako profimediátor zatím navyhovuji, to je možné

- Tito uživatelé poděkovali autorovi Dominika.Michailidu za příspěvky (celkem 4):
- Ivan.Sirko, anonym2064, Maria.Vasickova, Petr.Vileta
Svobodný internet nedáme. Ale vemte si místo něj válku proti drogám.
- Ivan.Sirko
- Kontaktovat uživatele:

http://nenasilnakomunikace.com/nenasilna-komunikace/Nenásilná komunikace rozvíjí jazyk, kterým můžeme mluvit o svém vnitřním světě, o svých potřebách a pocitech. To umožňuje lépe rozumět jak svému vnitřnímu světu, tak pocitům a potřebám ostatních lidí.
Jazyk slouží jako médium, skrz které vytváříme své porozumění světu a kterým svět ovlivňujeme. Ve skutečnosti nemluvíme o tom, co vidíme – spíše vidíme pouze to, o čem jsme schopni mluvit.
— Fred Kofman
Nenásilná komunikace staví na třech pilířích:
Upřímné sebevyjádření: jak můžu být zcela upřímný a vyjádřit vše, co bych vyjádřit chtěl, způsobem, který budou ostatní lidé schopni slyšet a pochopit.
Empatie: Jak mohu slyšet, co se děje v druhých lidech, i když jejich slova to nevyjadřují jasně, i když jsou rozzlobení či smutní.
Empatie k sobě, nebo také sebenapojení: trénování jazyka, kterým mohu sám v sobě podporovat uvědomnění si vlastních potřeb a pocitů a posilovat možnost vlastní volby a svobody v nakládání s nimi.
- ItoldYouSo7227
- Dal poděkování: 569 poděkování
- Dostal poděkování: 424 poděkování
- Tito uživatelé poděkovali autorovi ItoldYouSo7227 za příspěvky (celkem 5):
- anonym2064, Ivan.Sirko, Petr.Vileta, Roman.Kucera, Lenka.Kozlova
- Petr.Vileta
- Člen KS Plzeňský kraj
- Profese: Celkem Spokojený Důchodce
- Dal poděkování: 10819 poděkování
- Dostal poděkování: 8772 poděkování
- Kontaktovat uživatele:

@Tomáš Klapka: na některé věci musí být prostě nadání a pouhý cvik nestačí. Obávám se, že se snažíš najít nástroje, postupy, návody, ale spor je většinou věc emocionální a tam na uklidnění potřebuješ člověka s nadáním. Policejního vyjednavače také nemůže dělat každý, nejde se to naučit podle příruček. Můžeš se sebevíc snažit a když ti několikátý sebevrah stejně skočí z mostu, musíš si přiznat, že na to nemáš nadání a nikdy ti to nepůjde.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvky (celkem 3):
- Petra.Kopecka, Dominika.Michailidu, Lenka.Kozlova
Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista
Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.
(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)