Řešení konfliktů

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Odpovědět
Maria.Vasickova
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Dal poděkování: 379 poděkování
Dostal poděkování: 449 poděkování

Re: Řešení konfliktů

Příspěvek od Maria.Vasickova »

Petr Vileta píše:Tomáši, to je všechno pěkné, co tu navrhuješ a s většinou se dá souhlasit. Ovšem má to jeden drobný problém. Předpokládá to na obou stranách sporu slušného a rozumného člověka,
Petře, myslím, že cílem je postavit mezi ty dva "pod vlivem" nerozumné, jednoho nestranného s přehledem (snad střízlivého)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Maria.Vasickova za příspěvky (celkem 2):
anonym2064, Ivan.Sirko

Štěstí spočívá ve svobodě a svoboda v odvaze.

Periklés
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10819 poděkování
Dostal poděkování: 8772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

Maria Vasickova píše:
Petr Vileta píše:Tomáši, to je všechno pěkné, co tu navrhuješ a s většinou se dá souhlasit. Ovšem má to jeden drobný problém. Předpokládá to na obou stranách sporu slušného a rozumného člověka,
Petře, myslím, že cílem je postavit mezi ty dva "pod vlivem" nerozumné, jednoho nestranného s přehledem (snad střízlivého)
Je jedno české přísloví "Vezmi na dlani chlup" :lol:

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Ivan.Sirko
Profese: Putující filosof
Dal poděkování: 2959 poděkování
Dostal poděkování: 684 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivan.Sirko »

Chlupy na dlani tobě vyrostou od jiné činnosti, ale jinak postavit se mezi dvěma tábory "pod vlivem" je na jednou stranu nebezpečné (znám případy kdy ten kdo chce usmířit dvě rozeštvane strany sám stává se pitlem na boxovaní) a hlavne i neefektivní pokuď neni vule problem řešit předevšim u tech konfliktujucich stran. A potom Tomáš Klapka tady usiluje o řešení ne konfliktu obecně ale o konfliktu nazorovych, což je úplně neco jiného než uliční rvačka, navíc jsou na to dnes existuji moderní technologii, ktere piráty zatím ignorují, ktere pravě umožňují efektivně využívat kolektivní potenciál a optimalizovat prace kolektivního mozku.

Je to například i metoda popsána Rickem Falkvingemu v Swarmwise, kapitola 6 "Kouzlo konsensuální ho kruhu", je to i Nenásilná komunikace od Marshala Rozenberga, je to i Dinamik Networking od Tarasa Plachtija, ALE ZÁTIM TO NIKDO NECHCE, jen PO snaží aspoň zatím sám pochopit jak s tím pracovat a pak, za několik let jestli to nebude pozdě možna to v něčem použije.

Ja například nabízel to vyzkoušet třeba ihned na plánovaném Piratekonu, ale zatím vypadá že pojede se to ve starých kolejích :(

Viz:
DYNAMIC NETWORK is a variable structure of socio-political organizations that regulates and maintains free of conflicts the interaction of all its members by their cyclic restructuring into little groups of different functional designation according to a certain algorithm that ensures production, coordination and taking of collective decisions by the members from the positions of “equal-to-equal” and their implementation in a complex of temporary hierarchical project, executive and process groups headed by executors in charge
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivan.Sirko za příspěvek:
Petr.Vileta

Слава Україні! Героям слава! 🇺🇦 ✌️ Podpoř ukrajinskou armádu.

Dominika.Michailidu
Profese: výtvarník
Dal poděkování: 2109 poděkování
Dostal poděkování: 1524 poděkování

Příspěvek od Dominika.Michailidu »

Já znám zase "kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá... přísloví? nebo jak to je.. "

Hlásím se drze jako samozvaný "chlup na dlani" pro pokusnou smírčí stanici.

Další chlupy, co mě napadají, že by mohli splňovat kriéria "empatického racia s nadhledem".. Klapka, Mária i Ivo, Ondra Marek, tnf, sirko, Míša Schwarzová,Víťa Konečný, Libor Špaček, Martin Shánil, Míša Vodová ... a pak by se mohli oslovovat i lidé, kteří by byli vhodní pro určité typy. Pamatuji se, že o fci "bocmana" měl zájem Míra Kmínek a umím si představit konflikt mezi určitými lidmi, který by on zvládl urovnat lépe než kvalifikovaný psycholog ;)

Jde ale taky o to, že by si ti lidé v konfliktu měli mít možnost si toho mediátora zvolit. Aby se na něm shodli oba a nikdo se necítil nějak v nevýhodě.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Dominika.Michailidu za příspěvky (celkem 2):
Ivan.Sirko, Petr.Vileta

Svobodný internet nedáme. Ale vemte si místo něj válku proti drogám.

Tomas.Klapka
Profese: discordian pope
Dal poděkování: 496 poděkování
Dostal poděkování: 935 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas.Klapka »

Přátelé :) Tohle vlákno jsem vůbec nezamýšlel jako vlákno k řešení konfliktů a hledání příčin. Tohle vlákno jsem zamýšlel konkrétně jen k tvorbě systému na řešení konfliktů a k tomu jsem dal dost on-topic dotazů a návrhů, ke kterým se bohužel moc nevyjadřujete :)
Trochu jako kdybychom se tu bavili o tom, jak budeme stavět kuchyň, kam postavíme sporák, jakou budeme mít troubu, atd. U mnoha příspěvků mám ale pocit jako bychom tu místo kuchyně řešili, jestli je lepší krvavej a nebo propečenej steak a jestli je lepší s hranolkama a nebo s kroketama :D
Tím chci říct, že ten postup, který jsem zvolil, jsem si nevymyslel. Je to postup, se kterým jsou dobré zkušenosti, ale může fungovat jen pokud má někdo zájem, aby takový systém fungoval. Jediné, co stačí, je odpovídat na dotazy a zapojit se do diskuze k tvorbě. Má to odrážet to, co vám při řešení obecně pomáhá, vyvarovat se toho, co vám nepomáhá, a konsensus o tom, jak byste to chtěli.
Žádný z dotazů nesměřuje na konkrétní události, ani konkrétní konflikty ve straně. Ani se neptá po příčinách konfliktů. Směřuje pouze k vám a vaší obecné osobní zkušenosti a přáním ;)

Nemáte připomínky nebo jiné návrhy k tomu, co jsem tu psal posledně? Jsem zvědav na vaše reakce a návrhy :)

Co se týká mediace, tak u nás ve straně mi není znám nikdo, kdo by měl uspokojivé schopnosti mediovat a měl by zájem to dělat. Jestli někomu křivdím, pak budu rád, když se mi ozve :)
Mediátory si budeme muset nejspíš půjčit odjinud a mezitím si vytrénovat vlastní.

prostřednictvím předsedajícího mi polibte prdel! you'll be redlacep!

Ivan.Sirko
Kontaktovat uživatele:

To je škoda Tome, že si utonul jen ve vlastních potřebách, ale když tady tobě roztrhnoul pitel, kde lidi začnou sdílet o vlastních potřebách, ty jim nenaslochaš a jen si zvědavý aby ostatní vyjádřili k tomu co zajímá momentálně jen tebe :(

Při tom tvrdíš, že zajimaš o metodě NVC od Marshala Rozenberga ktery furt a všude píše o umění naslouchat jazyku potřeb ostatních:
Pověděl jsem jim: „Když mi oba řeknete, jaké jsou vaše potřeby a uslyšíte, jaké jsou potřeby vašeho protějšku, můžeme to zde vyřešit za 20 minut.“ Žena mi řekla: „Marshalle, můžu Vám to říct hned teď a stejně to nevyřešíme za 20 minut. Mluvili jsme o tom 39 let.“ Odpověděl jsem: „Malý moment, neřekl jsem, že to celé vyřešíme do 20 minut, myslel jsem 20 minut od bodu, kdy každý budete umět říct, jaké jsou potřeby toho druhého.“ Ona řekla: „Marshalle, když je člověk v manželství tak dlouhou dobu, ví, jaké jsou potřeby té druhé strany. “Odpověděl jsem: „Dobře, možná se mýlím. Stačí dvacet minut, abychom to zjistili. Řekněte mi, jaké jsou jeho potřeby, on my řekne, jaké jsou vaše potřeby, a uvidíme“. Odpověděla: „Nechce, abych utrácela peníze.“ A on na to: „To je k smíchu.“
http://nenasilnakomunikace.com/blog-nvc ... yk-potreb/

PS. Jediná věc se kterou souhlasím, je to , že lidi ktere by to teoreticky mohli zvládnout musíme vzdělávat a cvićit v navycich toto umění používat, externí "odborník" je špatný směr, stejně jako placená PR agentura na volby, nebo profesionální politik pro vedeni pirátské strany ;). Budování systému bez potřeb lidi je stejné jak psát předpisy pro chod strany bez ohlédnutí na potřeby členu teto strany a pro to odpovídat jen na otázky nestačí a jsem rad že to tak neni, to mne děla radost co to tu ostatní píšou a mám pocit že jsem ještě v pirátské straně :D

PPS. To že jsi neznáš žádného člověka v straně na něco schopného jen vysvětluje že jako šéf PO jsi zatím pořad sám a nemáš kolem sebe ani par lidi se kterými mohl by si rozdělit o svou činnost, což je velice smutné :(
Místo kolektivní prace od svého zvoleni jen slibuješ že skoro něco připraviš nebo rozjedeš, ale zatím je to jen ve hvězdách a žádný externí "odborník" na základě dobrovolnictvi tu nepomůže. Potřebujeme vlastní tým lidi s pirátským smyšlením na tuto činnost, stačí jen naslouchat a pomoct se základem ve sve činnosti.

:oops:

Dominika.Michailidu
Profese: výtvarník
Dal poděkování: 2109 poděkování
Dostal poděkování: 1524 poděkování

Příspěvek od Dominika.Michailidu »

Tak já jsem se v tom možná trochu ztratila, ale za touhle připomínkou k systému si stojím:
"Jde ale taky o to, že by si ti lidé v konfliktu měli mít možnost si toho mediátora zvolit. Aby se na něm shodli oba a nikdo se necítil nějak v nevýhodě."

..že jako profimediátor zatím navyhovuji, to je možné :D chtěla jsem spíš ukázat Petrovi, že v naší straně nevidím jen pavlačový báby.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Dominika.Michailidu za příspěvky (celkem 4):
Ivan.Sirko, anonym2064, Maria.Vasickova, Petr.Vileta

Svobodný internet nedáme. Ale vemte si místo něj válku proti drogám.

Ivan.Sirko
Kontaktovat uživatele:

A dobře to ty jemu ukázala :) Taky si myslím, že máme dostatečný potenciál na toto:
Nenásilná komunikace rozvíjí jazyk, kterým můžeme mluvit o svém vnitřním světě, o svých potřebách a pocitech. To umožňuje lépe rozumět jak svému vnitřnímu světu, tak pocitům a potřebám ostatních lidí.

Jazyk slouží jako médium, skrz které vytváříme své porozumění světu a kterým svět ovlivňujeme. Ve skutečnosti nemluvíme o tom, co vidíme – spíše vidíme pouze to, o čem jsme schopni mluvit.
— Fred Kofman

Nenásilná komunikace staví na třech pilířích:

Upřímné sebevyjádření: jak můžu být zcela upřímný a vyjádřit vše, co bych vyjádřit chtěl, způsobem, který budou ostatní lidé schopni slyšet a pochopit.
Empatie: Jak mohu slyšet, co se děje v druhých lidech, i když jejich slova to nevyjadřují jasně, i když jsou rozzlobení či smutní.
Empatie k sobě, nebo také sebenapojení: trénování jazyka, kterým mohu sám v sobě podporovat uvědomnění si vlastních potřeb a pocitů a posilovat možnost vlastní volby a svobody v nakládání s nimi.
http://nenasilnakomunikace.com/nenasilna-komunikace/

ItoldYouSo7227
Dal poděkování: 569 poděkování
Dostal poděkování: 424 poděkování

Příspěvek od ItoldYouSo7227 »

Něco on-topic: Problémy v KS/MS, je opravdu lepší vyřešit osobně, než na fóru, kde to čte celá republika, a přenáší to na ostatní negativní náladu. Osobně se to dá vyříkat mnohem rychleji, a pak člověk může často i zjistit, že šlo jen o komunikační šum, který vznikl opět na našem "úžasném" fóru.
Tito uživatelé poděkovali autorovi ItoldYouSo7227 za příspěvky (celkem 5):
anonym2064, Ivan.Sirko, Petr.Vileta, Roman.Kucera, Lenka.Kozlova
Nikdy plně nezměníte věci bojem s existující realitou. Abyste něco změnili, vytvořte nový model, který udělá současný model zastaralým. -- z článku o bitcoinu
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10819 poděkování
Dostal poděkování: 8772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

@Dominika: Potrefená husa zakejhá. :D Já jsem s tím chlupem rýpnul schválně, aby se případní mediátoři ozvali ... a povedlo se. :D Zrovna tebe si dovedu představit jako nezaujatého a trpělivého mediátora, který by měl reálnou šanci spory řešit.

@Tomáš Klapka: na některé věci musí být prostě nadání a pouhý cvik nestačí. Obávám se, že se snažíš najít nástroje, postupy, návody, ale spor je většinou věc emocionální a tam na uklidnění potřebuješ člověka s nadáním. Policejního vyjednavače také nemůže dělat každý, nejde se to naučit podle příruček. Můžeš se sebevíc snažit a když ti několikátý sebevrah stejně skočí z mostu, musíš si přiznat, že na to nemáš nadání a nikdy ti to nepůjde.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvky (celkem 3):
Petra.Kopecka, Dominika.Michailidu, Lenka.Kozlova

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“