Petr.Vileta píše:
[quote="Martin.Polak"]
[quote="Petr.Vileta"]https"//is.muni.cz/th/81629/pravf_m/Diplomka.doc
Hledej "Bethoven" a "30" 
Co tím chtěl básník říci? Když text který je celý v OT k přečtění zkrátíme tak:
[/quote]
Básník chtěl říci, že Beethoven nedostával žádné autorské odměny od OSA a podobných spolků, ale prodával své skladby jako housky, případně pracoval "za měsíční mzdu".

Nestačilo mu tedy napsat 10 děl a pak se válet na kanapi a užívat si "tantiémy".
No a těch 30 jsem myslel tohle
Dle § 43 odst. 1 zanikalo právo původské 30 let po smrti autora.
Ovšem dnes je to 50 nebo 70 let po smrti autora (nejsem si jistý jak co). Trochu se nám to protahuje.

A když jsme u toho, tak z hmotného majetku se v některých státech platí dědická daň (při odkazu mimo rodinu u nás také). Takže by měl berňák zjistit příjmy z autorské ochrany za posledních 10 let života autora, zprůměrovat a vynásobit délkou ochrany díla po smrti autora. Z této částky pak vyměřit dědickkou daň.
Příklad: Miloš Zeman vydá knihu vzpomínek, získá za to 50, 10, 5, 2, 0, 0, 0, 0, 1, 0 tisíc Kč a zemře. Ochrana je dejme tomu 50 let po smrti autora, takže 68 / 10 = 6,8 roční průměr, * 50 let = 340 tisíc předpokládaný příjem. Z toho daň, pokud bude dědit kdokoliv mimo rodinu.[/ot][/quote]
Děkuji za názor, ale ty a další tuhle debatu strašně komplikujete.
Probírá se tu filosofie a ideologie a přitom stále nikdo nedal odpověď na tři základní otázky:
a) Na webu Pirátů se v různých sekcích dá najít mnoho rozdílných roků délky ochrany díla autora. Jsou to konkrétně tato čísla: 5 let u kódu, 5 - 10 let pro všechno, 10 let a 14 let s možností prodloužení na dalších 14 let. Který údaj platí?
b) Kdo a jak bude určovat dostatečnou dobu na vytvoření finančního zisku z díla?
(tato formulace je opět v programu)
c) Jak to chcete zařídit aniž by tím bylo dotčeno postavení tvůrců?
(tato formulace je opět v programu)
Ke kterých jsem postupně přidal osobní poznámky:
- Nebylo by dobré přímo v programu rozdělit kopírování na komerční (zisk, padělky) a nekomerční?
- Můj osobní názor je, že "vyvlastnit" dílo autora
v době jeho života je proti slušným mravům. Což není žádný zákon ale jen úzus.
Nikdy jsem nechtěl a nechci otevírat debatu na posmrtná práva. Já se ptám a lobbuji jen za práva živých.
- Nezměnila by taková změna celý knižní trh v ČR? On tak nějak funguje a není potřeba opravovat něco co funguje.
- Proč není v programu naopak něco na podporu tvůrců? Třeba sjednocení DPH na knihy a ebooky (10% a 21% na daň 10%)
...
Samé otázky na reálné věci a odpovědi? Filosofie a ideologie.
Volné citace
- dílo je jen informace a informaci nemůže nikdo vlastnit.
- cena díla je uměle nadhodnocena a autor svým požadavkem na odměnu vykořisťuje čtenáře.
- autor nemusí nic tvořit a tak se vyhne všem problémům.
- autor v momentě uvedení díla ztrácí svá práva, protože stejně jako u drbu, tak i u informace (knihy) už nejde omezit šíření.
- dílo je jen virtuální statek a jako takový nemá žádnou cenu.
- No a my (Piráti) věříme, že že s tím, jak se zrychluje svět, by se měly zkracovat i tyhle lhůty (monopol autora). - Martin.Smida
(moje poznámka: Délka života se prodlužuje a nové technologie umožňují >prodloužit< dobu setrvání a dostupnosti díla. E-shopy a ebooky.)
- Pořád si jedeš svou premisu, že něco vlastníš a máš na to právo. Nevlastníš a nemáš. - Pavel Moravec
- Autorské právo je vůle autorů povýšená na zákon.
- Informace je nevycerpatelna, nehmotne statky nejsou predmetem majetkoveho prava. Neni to tvuj majetek, neni to vubec majetek, jelikoz nesplnuje zakladni podminky podstaty majetku. - Krtek
A nebo odpovědí kterým plně nerozumím:
Piráti se na otázku autorského práva dívají ze strany lidí, kteří se z určitého důvodu vzdávají svých práv ve prospěch autorů - a je tedy logické že to oni (lidé) musí určovat rozsah. Není mi jasné proč by to měli určovat autoři. - Ondra.kl
Jak se lidé vzdávají svých práv ve prospěch autorů?
Výhodou i nevýhodou filosofie a ideologie je to, že za pomoci ní se dá vysvětlit cokoliv i genocida. :/ Debata založená jen na ní bude nekonečná a skončíme u nekonečných definici všeho, stejně jako v této debatě.
Ideologie možná tvrdí že kniha nemá žádnou cenu ale realita ukazuje, že v roce 2016 byl obrat knižního trhu 7.5 miliardy korun.
Vlákno pro hlasování pro podporu doplnění nejasností v programu Pirátů je zde:
clenske-podnety-f350/zmena-programu-kul ... 82-40.html
Je dobré hlasovat SOUHLASÍM, protože program program v sobě obsahuje nejasnosti, kupříkladu přesnou dobu ochrany navrhovanou Piráty.
Hlasování PRO neznamená, že se celý bod zruší, ale že se bude znova definovat a bude upřesněn.