Úprava díla/remix

Pirátská strana podporuje liberální autorské právo a odstranění výsadního postavení OSA.

Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT

Pravidla fóra
  • V tomto fóru odpovídají členové a příznivci Pirátů na vaše dotazy k platnému autorskému zákonu a také k naší politice v oblasti kopírování.

• Před položením dotazu zkuste najít odpověď v seznamu Často kladených otázek

trinitrofenol
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: chemik
Dal poděkování: 434 poděkování
Dostal poděkování: 1235 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Úprava díla/remix

Příspěvek od trinitrofenol »

Prosím o radu,

bavil jsem se s autorem http://ctyrlistky.cz/ ohledně Flattru. Pokud neznáte, tak tyto čtyřlístky jsou skeny původních dětských příběhů se zcela novými, zábavnými texty. Petr ovšem (pochopitelně) nevlastní autorská práva k původním obrázkům a tudíž na nich nechce vydělávat peníze. (Nevím, zda byl někdy v kontaktu s držiteli práv, ať už v dobrém, nebo zlém.)

Moje otázka: je u nás legální úprava díla takovýmto způsobem? Plus zveřejnění. Plus hypotetický výdělek. (Našel jsem jen § 31 (1) Do práva autorského nezasahuje ten, kdo a) užije v odůvodněné míře výňatky ze zveřejněných děl jiných autorů ve svém díle, ale nejsem si jistý, že to je relevantní případ.)

SMRT MODERACI
Free your hate.

trinitrofenol
Kontaktovat uživatele:

Re: Úprava díla/remix

HA! Takže asi solved.

§ 11
(3) Autor má právo na nedotknutelnost svého díla, zejména právo udělit svolení k jakékoli změně nebo jinému zásahu do svého díla, nestanoví-li tento zákon jinak. Je-li dílo užíváno jinou osobou, nesmí se tak dít způsobem snižujícím hodnotu díla. Autor má právo na dohled nad plněním této povinnosti jinou osobou (autorský dohled), nevyplývá-li z povahy díla nebo jeho užití jinak, anebo nelze-li po uživateli spravedlivě požadovat, aby autorovi výkon práva na autorský dohled umožnil.

(FUUUUUUUUU)

SMRT MODERACI
Free your hate.

Vin
Profese: student
Dal poděkování: 40 poděkování
Dostal poděkování: 18 poděkování

Příspěvek od Vin »

Osobnostní práva. Ale proti nim Piráti nic nemají, nebo ano?
Stallmanův zákon: Když korporace vládnou společnosti a tvoří zákony, každá nová technologie je pro ně příležitostí k dalšímu omezování uživatelů.
Martin.Kucera
Člen KS Moravskoslezský kraj
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 561 poděkování
Dostal poděkování: 12523 poděkování

Příspěvek od Martin.Kucera »

Ono je to slozitejsi, protoze napriklad kolaze jsou naprosto regulerni dila a souhlas tvurcu jednotlivych prvku, z nichz je kolaz slozena, AFAIK nutny neni.
Stejne tak u parodie prece neni potreba souhlas tvurcu parodovaneho dila.

Ty ctyrlistky s novymi texty jsou "tvurcim zpracovanim jineho dila", asi nejvetsim problemem by mohlo byt, zda nejde o zpusob snizujici hodnotu dila. (IMHo nejde, spis tu hodnotu zvysuje, ale muj nazor je v tomhle smeru irelevantni; pravda, pokud by stejny nazor melo par set tisic lidi, uz by to - doufam -neco znamenalo).

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

trinitrofenol
Kontaktovat uživatele:

Vin píše:Osobnostní práva. Ale proti nim Piráti nic nemají, nebo ano?
Já osobně proti tomu něco mám. Úpravou díla může vzniknout něco zcela nového a úžasného, o co bychom mohli být důsledným uplatňováním této části zákona ochuzeni. Známý případ je http://en.wikipedia.org/wiki/Bitter_Sweet_Symphony, Rolling Stones nahráli píseň Last Time. Tu poté nahrál producent Stounů pod hlavičkou projektu Andrew Oldham Orchestra. Teprve v této verzi se objevuje známý sampl, resp. melodie. The Verve nahráli Bittersweet Symphony a nakonec přišli i o spoluautorství (zejména textu) a všechny peníze plynou Jaggerovi a Richardsovi, kteří tu melodii ani nenapsali.

SMRT MODERACI
Free your hate.

Martin.Kucera
Člen KS Moravskoslezský kraj
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 561 poděkování
Dostal poděkování: 12523 poděkování

Příspěvek od Martin.Kucera »

Pirati prece prosazuji moznost volne tvorby odvozenych del. Viz wiki: "Podpora nové tvorby vyžaduje, aby každý směl vytvářet odvozená díla ihned po zveřejnění."

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Vin
Profese: student
Dal poděkování: 40 poděkování
Dostal poděkování: 18 poděkování

Příspěvek od Vin »

Martin Kucera píše:
Pirati prece prosazuji moznost volne tvorby odvozenych del. Viz wiki: "Podpora nové tvorby vyžaduje, aby každý směl vytvářet odvozená díla ihned po zveřejnění."
I když to třeba může snižovat hodnotu díla? To jsem měl na mysli. Nevím, kdo jiný než sám autor by to měl určit.
Stallmanův zákon: Když korporace vládnou společnosti a tvoří zákony, každá nová technologie je pro ně příležitostí k dalšímu omezování uživatelů.
Ondra.kl
Příznivec Pirátů – Moravskoslezský kraj
Profese: IT administrátor
Dal poděkování: 258 poděkování
Dostal poděkování: 1393 poděkování

Příspěvek od Ondra.kl »

pozor. tady se jedna o omezeni moznosti zasahu do dila, ale IMHO uz ne o omezeni moznosti zasahu do kopie dila. Jenze pro potvrzeni moji myslenky by to chtelo praxe znaleho pravnika.
trinitrofenol
Kontaktovat uživatele:

(a já si myslel, že se ptám na věc, která dávno jasně vyřešená, akorát se mi nic neřeklo...)

Já bych to intuitivně chápal tak, že pokud tomu dodám nějaké vlastní tvůrčí duševno, můžu si to šířit, jak se mi zachce. S případnýma penězma to už je problém.

SMRT MODERACI
Free your hate.

Vojtech.Pikal
Kontrolní komise
Profese: politik, informatik
Dal poděkování: 11092 poděkování
Dostal poděkování: 8913 poděkování

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

Toto je vlastně samotné gró onoho kopírovacího monopolu -
kopírovací monopol je potřeba, jinak původní autor nebude tím kdo na díle něco vydělá.
A kde končí díro inspirované/odvozené a začíná sprostá kopie?
Pokud vytvořím odvozené dílo, je to dílo mé, ale současně je částečně kopií díla původního. Jelikož jsem myslím celkem pro nekomerční šíření kopií zdarma v každém případě (co jsem přijal, mám právo šířit a je úplně jedno jestli slovy, zvuky, pantomimou, malůvkami, obrázky nebo jako digitální soubor či pomocí svého kopírovacího robota) můžu tohle své odvozené dílo nekomerčně sdílet. Ve chvíli kdy jej budu chtít šířit komerčně, částečně zasahuji do kopírovacího monopolu původního autora.
A teď je otázka, kdo z nás je víc v právu - jestli já šířit své odvozené dílo (které mohlo být inspirované třeba i podvědomně či mimoděk, či jsem nemusel vědět, jestli je či není můj zdroj volný) nebo původní autor na svou odměnu z kopírování.
Tady je na místě aby zákon stanovil vhodné mantinely pro odměny a soud aby rozhodoval, jak velký je význam originálu pro dílo odvozené - samozřejmě, pokud nejsou schopni se domluvit umělci mezi sebou.

Ce se týče onoho omezení autorského zásahu do díla, to je jiná věc - to nám tu teď straší v Olomouci, kde nikdo nesmí vymyslet nové lavičky na náměstí, než původní autoři - architekti architektonického řešení náměstí. Taky to možná souvisí s tím, že nikdo nemůže udělat překlad Kunderových francouzských děl do češtiny, pokud on sám nedovolí.
Imho je tohle zbytečné právo - buď se jedná nezkopírovatelné dílo, které jsi už někomu prodal a není tvoje a nemáš právo co novému majiteli říkat, co si s ním může dělat, nebo někdo nad kopií tvého díla vytváří dílo odvozené a ty mu taky nemáš právo říkat co on provede se svou kopií nějakého díla.
A nebo je to dílo pořád tvoje.

Profil, Vedoucí AO; člen KaS; člen 2012 až 2025
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky. Volbu předsednictva vyhrál DFW.

Odpovědět

Zpět na „Kopírování“