Projekt Kraje pro bezpečný internet (KPBI)

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Janek.Wagner
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: ICT konsultant, novinář
Dal poděkování: 1044 poděkování
Dostal poděkování: 1088 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Projekt Kraje pro bezpečný internet (KPBI)

Příspěvek od Janek.Wagner »

Tohle mi hnulo žlučí: ve čtvrtek jsme zveřejnili tiskovou zprávu k zahájení projektu Kraje pro bezpečný internet (KPBI) http://www.ceskaskola.cz/2014/09/dokaze ... ozbam.html. Bohužel jsem neměl čas projekt http://www.kpbi.cz/ před zveřejněním TZ otestovat a při včerejším testování jsem byl zděšen jeho kvalitou.

Prosím, nechcete se někdo na e-learningový kurz projektu mrknout a stručně ho zhodnotit?

Moje postřehy stručně:
  1. Registrace běží v http.
  2. Registrace vyžaduje osobní data, přitom není nikde uvedeno kdo a jak je bude zpracovávat.
  3. Kurz nefunguje v Chrome ani na PC ani na tabletech s Androidem, nefunguje ani na MAcOS v Safari (jeden čtenář oznamoval i problémy v Firefoxu). Nikde není žádné chybové hlášení, na webu je jen doporučení k užití poslední verze IE.
  4. Text v kurzu obsahuje řadu pravopisných a spoustu typografických chyb.
  5. Podle řady snímků v kurzu se zdá, že část kurzu vznikla cca před deseti lety a nebyla zaktualizována. To se zřejmě týká i grafiky a uživatelského rozhraní.
  6. Nejde vykopírovat text ze snímků a v průběhu kurzu je blokována práce s dalšími okny prohlížeče.
  7. Test se po chybě musí restartovat a spustit od začátku,
Zajímalo by mne:
  1. Kurz využívá SharePoint Learning Kit (což je zřejmě jen prohlížeč SCORM), je problém s multiplatformností jeho vinou nebo vyplývá z něčeho jiného?
  2. Jestli kurz funguje na nějakém prohlížeči v Linuxu?
  3. Neznáte nějakou starší verzi tohoto kurzu? Odkud by mohl pocházet?
  4. Jakékoli komentáře ;-) k celku i detailům.
Jinak jediný kontakt na webu směřuje na OSI
V případě dotazů anebo technických problémů pište na e-mailovou adresu: soutez@osi.cz.
http://www.OSI.cz je doménou Online Safety Institute, občanského nevládního neziskového sdružení. Na jeho stránkách se dočtete i toto:
Online Safety Institute (OSI) od svého založení podporuje aktivity Národního centra bezpečnějšího internetu (http://www.ncbi.cz). V roce 2012 OSI požádal o členství v Národním centru bezpečnějšího internetu, které je zájmovým sdružením právnických osob. V roce 2013 se OSI stalo stálým členem NCBI.
Na stránkách NCBI jsem nenašel informaci, kdo jsou jeho členové. IMHO jde o parazitické seskupení, čerpající z veřejných peněz a prosazující kromě jiného i cenzuru na Internetu (navrhovali kdysi i speciální DNS servery pro školy, něco jako http://www.i-bezpecne.cz/napoveda).
Tito uživatelé poděkovali autorovi Janek.Wagner za příspěvky (celkem 3):
Ondrej.Profant, Marek.Necada, Filip.Krska
Janek.Wagner
Kontaktovat uživatele:

Re: Projekt Kraje pro bezpečný internet (KPBI)

Požádal jsem o zodpovězení několika otázek Jiřího Palyzu, výkonného ředitele Národního centra bezpečnějšího internetu:
Kdo je autorem nebo dodavatelem výukového obsahu e-learningového kurzu? Případně kdo ho odborně hodnotil či přebíral?

Dodavatelem výukového obsahu kurzu je Národní centrum bezpečnějšího internetu. Obsah kurzů tvořili externí spolupracovníci NCBI, kteří se dlouhodobě podílí především na vzdělávacích aktivitách organizace. Kurzy přebírali interní odborníci NCBI, kteří také prováděli převod autorských podkladů do formátu e-learningu v prostředí nástroje Lectora Inspire.

Jaká byla cena webu KPBI.cz/eCrime.cz s členěním na technologii, LMS, výukový obsah a provoz? Kdo je dodavatelem těchto jednotlivých částí?

Cena soutěžního kvízu byla 42 000 Kč, cena tří modulů e-learningových kurzů, tzn. vytvoření obsahu autory a následná tvorba kurzů v prostředí Lectora Inspire, byla 140 000 Kč (uvedené ceny jsou koncové včetně DPH). Ceny LMS a hostingu musím zjistit od partnerů. Webové stránky eCrime provozuje Kraj Vysočina, který také hostuje celý e-learningový systém na své infrastruktuře. Web KPBI.cz provozuje Národní centrum bezpečnějšího internetu.

Proč nebylo vybráno multiplatformní technologické řešení, které by umožnilo provoz ve všech majoritních prohlížečích, v nejpoužívanějších OS, případně na většině mobilních zařízení (tabletů a chytrých telefonů)?

Výběr technologického řešení nebyl v kompetenci Národního centra bezpečnějšího internetu, každopádně přeposílám alespoň první vyjádření technologického partnera, které jsem k tématu obdržel během sobotního odpoledne: "Funkčnost webu jako takového je dána Sharepointem (a použitou komponentou Sharepoint Learning Kit), který jako MS technologie vyžaduje internetový prohlížeč Internet Explorer, což je uváděno i v oficiálních minimálních požadavcích na Sharepoint (non-Microsoft řešení bylo zamítnuto). V Microsoft Internet Exploreru je jinými slovy funkčnost zaručena. Kurz má pevně danou velikost (cca 800 x 600 bodů), což by mělo vyhovovat klasickému i širokoúhlému displeji (z hlediska velikosti). Kurz není vyráběn tak, aby vyhovoval všem úhlopříčkám a velikostem a jeho velikost se dala průběžně měnit - obsah by se rozpadl. Takto je zaručeno, že se bude ve všech prohlížečích zobrazovat ve stejné velikosti a tedy se stejným rozložením komponent – tak, jak jej vidí autor."
Tito uživatelé poděkovali autorovi Janek.Wagner za příspěvky (celkem 2):
Filip.Krska, Ivana.Hudcova
Ondrej.Profant
Vedoucí resortního týmu
Profese: Náměstek člena vlády
Dal poděkování: 3725 poděkování
Dostal poděkování: 1965 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondrej.Profant »

Během dneška k tomu připravím TZ: http://pad.pirati.cz/p/kpbi
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondrej.Profant za příspěvky (celkem 2):
Filip.Krska, Janek.Wagner

profant.eu
vedoucí resortních týmů Informatika

Marek.Necada
Člen KS Praha
Profese: silozpytec
Dal poděkování: 3187 poděkování
Dostal poděkování: 2465 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek.Necada »

Mně to na Chromiu (debian), zdá se, funguje, i když nahrávání se táhne jako sopel. Ale ten obsah je strašná sračka. 42k za ten „test“ bych taky bral.

Zase jsem se nasral. Co kdyby organizátoři Cryptoparty taky založili neziskovku a začali konkurovat těmhle nevímjakjenazvatslušnělidem v odsávání dotací, akorát že by svou činnost dělali pořádně a nepropagovali u toho Microsoft...
Tito uživatelé poděkovali autorovi Marek.Necada za příspěvky (celkem 2):
Filip.Krska, Janek.Wagner

Ministerio de Educación, ¡afuera!

Долой царя!

Ondrej.Profant
Vedoucí resortního týmu
Kontaktovat uživatele:

Marek Necada píše:Mně to na Chromiu (debian), zdá se, funguje, i když nahrávání se táhne jako sopel. Ale ten obsah je strašná sračka. 42k za ten „test“ bych taky bral.

Zase jsem se nasral. Co kdyby organizátoři Cryptoparty taky založili neziskovku a začali konkurovat těmhle nevímjakjenazvatslušnělidem v odsávání dotací, akorát že by svou činnost dělali pořádně a nepropagovali u toho Microsoft...
Ano, v TZ hodlám Cryptoparty zapojit. A nejspíš nějakou výzvui provozovatelům.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondrej.Profant za příspěvek:
Filip.Krska

profant.eu

Janek.Wagner
Kontaktovat uživatele:

Ondro, díky!

Zítra budu mít na České škole článek ke KPBI, závěr je:

A ještě několik základních požadavků na výukový materiál vytvořený za veřejné prostředky:
  • Materiál musí být k dispozici pod některou svobodnou licencí, nejlépe Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci (CC BY-SA). Tato licence umožňuje ostatním upravovat, vylepšovat a vytvářet odvozená díla na základě tohoto díla, a to i pro komerční účely, za předpokladu, že uvedou autora původního díla a nově vzniklá díla budou vystavena za stejných podmínek - pod stejnou licencí. Tato licence je například používaná Wikipedií a je doporučená pro díla, která užívají obsah Wikipedie a podobně licencovaných projektů.
  • Materiál musí být dostupný ve formátech, které umožňují prohlížení s pomocí bezplatných nástrojů. V tomto případě by měl být k dispozici v XML formátu dle SCORM pro použití v jiných LMS (Learning Management Systems, například v českých školách nejrozšířenějšímu LMS Moodle). Jednoduché prezentace z kurzu by měly být k dispozici například v PPTX nebo dalších, vhodná by byla i varianta v PDF.
  • Online aplikace musí být multiplatformní. Tím je myšleno možné použití na různých typech zařízení (PC, tablet, chytrý telefon) s různými operačními systémy (přinejmenším s majoritními, tedy pro PC MS Windows a OS X, pro tablety a chytré telefony iOS, Android a MS Windows) a s různými prohlížeči (pro PC pro majoritní MS Internet Explorer, Chrome a Mozilla Firefox).
Tito uživatelé poděkovali autorovi Janek.Wagner za příspěvek:
Filip.Krska
Ondrej.Profant
Vedoucí resortního týmu
Kontaktovat uživatele:

Eh, chtěl jsem si projít tím kurzem a na mail mi došlo username:
EXT1\xnaosm

WTF?

profant.eu

Janek.Wagner
Kontaktovat uživatele:

Ondrej Profant píše:Eh, chtěl jsem si projít tím kurzem a na mail mi došlo username:
EXT1\xnaosm
Já dostal username EXT1\imolpt.

Jinak článek je na http://www.ceskaskola.cz/2014/09/jan-wa ... dniho.html. Přiznám se, že jsem hodnotil jen jeden kurz pro rodiče Zloduši a havěť na internetu a jeden kvíz Kvíz - děti a mládež od 13 let, na další pro rodiče a děti jsem neměl žaludek.

NCBI požádalo v neděli Jednotu školských informatiků o placený posudek.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Janek.Wagner za příspěvek:
Ondrej.Profant
Ondrej.Profant
Vedoucí resortního týmu
Kontaktovat uživatele:

No mě se nejde přihlásit. Nejsem si jistý, zda to není tím backslashem v nicku (Firefox, Fedora 20)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondrej.Profant za příspěvek:
V__

profant.eu

Janek.Wagner
Kontaktovat uživatele:

Ondrej Profant píše:No mě se nejde přihlásit. Nejsem si jistý, zda to není tím backslashem v nicku (Firefox, Fedora 20)
Ve Firefoxu jsem se pod Windows přihlásil, ale z terénu se někdo ozýval, že má z Firefoxem potíže.

Jinak výkonnému řediteli NCBI jsem napsal toto:
Vážený pane Palyzo,

díky za odpovědi, použil jsem je v konečné verzi na http://www.ceskaskola.cz/2014/09/jan-wa ... dniho.html.

Titulek se Vám bude možná zdát bulvární, ale vzhledem ke stejně zpackanému Červenému tlačítku je zcela na místě. V obou případech jde o dobrý nápad s naprosto mizerným provedením.

Jako dlouholetý člen poroty soutěže e-learningu na konferenci Techfilm jsem se podobně zpackanými kurzy musel proklikávat možná i v desítkách případů, I když autoři byli z akademické sféry a měli zkušenosti z výuky, udělali velmi často podobnou chybu jako Váš tým: vzali starší výukový text, rozstříhali ho do desítek snímků, přidali nějakou interaktivní aktivitu a mysleli si, že stvořili geniální e-learningový kurz. Naštěstí jejich výplod vidělo často jen pár desítek či stovek studentů a pak malá chápající porota.

Ve Vašem případě jde ale o nebezpečný krok, protože mizerný kurz cpete na všechny školy s masivní reklamou a znevažujete a poškozujete tak samotný vzdělávací cíl i roli e-learningu. Proto budu dělat vše pro ukončení tohoto nezodpovědného a hazardního projektu.

A ještě poznámka k odměnám, kvalifikovaní tvůrci kvalitního e-learningového kurzu s takovýmto rozsahem a záměrem by si zasloužili několikanásobek.

S pozdravem

Janek Wagner

Česká škola
Tito uživatelé poděkovali autorovi Janek.Wagner za příspěvky (celkem 2):
Marek.Necada, Filip.Krska
Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“