Znovu jsem se spojil se Sergijem z PP-UA. Probrali jsme následující body.
A) Aktuální události na Ukrajině
1) Změny ústavy podle Minsku 2. Podle Sergije návrh v podobě, jaký prošel prvním čtení je přijatelný. I když se zde pro některé regiony Doněcké a Luganské oblasti nabízí větší míra autonomie, má trvat zhruba dva roky. Následně po provedení voleb a uklidnění situace se mají tyto oblasti vrátit do stejného režimu, jaký bude platit pro zbytek Ukrajiny. Předpokládám tedy, že PP-UA s tímto návrhem nemají větší problém.
2) Druhým bodem je nyní hojně diskutované vyvedení vojsk, tedy dobrovolnických praporů (hlavně Donbas) z města Šyrokyne a vytvoření tzv. nárazníkového pásma. Problém je, že se v daním pásmu ocitá i Mariupol. Vyvedení vojsk ze Šyrokyne by mohlo otevřít cestu pro dobytí právě půlmilionového přístavního města. Vláda tvrdí, že se jedná o rotaci a že do Šyrokyne budou posláni vojáci mořské pěchoty. K tomu se přiklání i Sergij z PP-UA. Předpokládám, že ani s tímto nemají v PP-UA problém.
B) Možnost pomoci a vzájemné kooperace mezi PP-CZ a PP-UA
1) Ukrajinští Piráti rozjíždí projekt Celý svět ve spojení. Má spojovat ukrajinské školáky se žáky z ostatních zemí Evropy. Nejdříve pro výuku jazyka a jiných předmětů prostřednictvím internetu, později formou poznávacích návštěv jednotlivých zemí. PP-UA takto navázali spolupráci se čtyřmi kyjevskými školami a jsou předběžně dohodnuti se školami v oblasti Žitomirské. Rovněž spolupracují s pedagogickými fakultami Kyjevské a Drogobyčské národní univerzity, které připravují podklady pro vyučující. (Celý dokument o tomto projektu sem přiložím během odpoledne nebo večera. ) Jedním z bodů o kterém se Sergij zmínil je shánění počítačů pro jednotlivé školy, které by dokázaly rozjet Linux. PP-UA rovněž rozjeli internetový portál
http://www.schoolbooks.org.ua/ na kterém zdarma nabízí učebnice.
Moje otázka: můžeme jim v tomto ohledu nějak pomoct? Napadlo mě, že by se dalo sehnat několik starších PC, které by pro školy stačily. Ví někdo o někom, komu doma na půdě stojí odstavené PC, kterého by se mohl zbavit?