10.let od založení PP-SE

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Petr.Bajgar
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: ,
Dal poděkování: 2327 poděkování
Dostal poděkování: 1270 poděkování

10.let od založení PP-SE

Příspěvek od Petr.Bajgar »

Když si nevzpoměl a neuznal za vhodné připomenutí nikdo jiný tak to připomenu aspoň já.

1.1.2016 ve 20.30 SEČ uběhlo právě 10 let od založení PP-Švédska.

Deset let od vzniku první Pirátské strany podle mého, možná naivního mínění, stojí za zhodnocení nebo aspoň za úvahu o přínosnosti a na druhé straně o nenaplněných očekáváních.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Bajgar za příspěvky (celkem 2):
Dalibor.Zahora, Jan.Lipavsky
Dalibor.Zahora
Profese: zakládající člen
Dal poděkování: 11325 poděkování
Dostal poděkování: 6503 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: 10.let od založení PP-SE

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

Petr.Bajgar

Má za to že desetiletí od založení PP-SE by mohlo a mělo být časem k hodnocení dosavadného vývoje nejen od Ricka Falkvingeho.
next_ghost
Profese: programátor
Dal poděkování: 465 poděkování
Dostal poděkování: 1741 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od next_ghost »

Rickův článek vážně stojí za přečtení. Na kompletní překlad sice budu mít čas až příští víkend, ale zatím sem hodím jednu hodně důležitou větu:
Rick Falkvinge píše:[Švédská Pirátská strana] se z organizace, která odměňovala nejlepší aktivismus, změnila v organizaci odměňující nejlepší procedurální machinace.
To zní povědomě, že?
Tito uživatelé poděkovali autorovi next_ghost za příspěvky (celkem 4):
Petr.Bajgar, Marek.Necada, Dalibor.Zahora, Vojtech.Pikal

Chceš, aby organizace fungovala? Komunikuj!
Česká pirátská strana: Neškodná.

Petr.Bajgar

next_ghost píše: To zní povědomě, že?
Ano to zní povědomě a to bohužel velice. Nemá smysl zoufat, ale je třeba analyzovat situaci, minulý vývoj který k ní vedl a pokud možno pracovat na kultivaci spolupráce místo podléhání administrativnímu fašizmu(organizovanému zoficializovanému násilí). Problém je že idee o součinnosti, sdílení informací a schopnosti kultivovat sami sebe díky zkušenostem jiných lidí, zůstaly naprosto na okraji obecného zájmu Pirátů. Je třeba si uvědomi minimální míru reálných zkušeností s tím co je to vlastně politika-vyjednávání-součinnost a tedy chápání kdo je tady kvůli komu, což je mnoha lidem velice těžké jakkoliv vysvětlit. Prostě na plno věcí teprve musíme příjít nejen my v PP-CZ ale viditelně i dalších PP a to i té nejstarší PP ve Švédsku.

Proto považuji dlouhodobě za velice podstatnou činnost jak našeho dak dalších ZO v jiných PP a to pro výměnu informací. Zatím to sice pořád spíš vypadá že i naše ZO má nejvíc starostí samo se svým fungováním a ne nějaké přenášení informací a zkušeností mezi PP si budeme muset možná ještě dalších deset let počkat.

10.let od založení PP-SE je však i pro nás důvod k zamyšlení nad dosavadním vývojem, tedy pokud jsme toho vůbec schopní a to i když to bude vždy a tím spíš po deseti letech jen velice skromného vývoje vzájemné spolupráce a součinnosti, na základě omezeného množství informací.
Rostislav.Reha
Komunální zastupitel/ka
Profese: informatik
Dal poděkování: 2819 poděkování
Dostal poděkování: 3341 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rostislav.Reha »

Petre, precetl jsem si kazde slovo co jsi napsal v tomhle topicu a priznam se, ze ti vubec nerozumim.
Nikde nerikas JAK se ma co udelat, jen velmi obecne kritizujes vsechno co se stalo a ceho jsi byl soucasti. Muzes prosim opustit ty klisoidni fraze a prejit ke konkretnim vytkam a predstave fungujiciho modelu? (pokud tedy opet nereknes vice prace, vice sdileni informaci, vice spoluprace...to jsou prave ty klise).
Doposud jsem od tebe zaznamenal jen tendence apelovat na rozvoj piratske stranu jako subjektu a nikoliv jako myslenky a principy.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Rostislav.Reha za příspěvky (celkem 4):
next_ghost, Frantisek.Kopriva, Ondrej.Profant, Mikulas.Peksa

Neverim na mensi zlo. Je jen velke zlo a zlo, co zatim nemelo sanci vyrust.
exJunior clen KK.
Podporuji myšlenky Renesance Pirátů. web | forum | zulip
"I love democracy. I love the Republic." Senator Palpatine

next_ghost
Profese: programátor
Dal poděkování: 465 poděkování
Dostal poděkování: 1741 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od next_ghost »

Petr.Bajgar píše:Proto považuji dlouhodobě za velice podstatnou činnost jak našeho dak dalších ZO v jiných PP a to pro výměnu informací. Zatím to sice pořád spíš vypadá že i naše ZO má nejvíc starostí samo se svým fungováním a ne nějaké přenášení informací a zkušeností mezi PP si budeme muset možná ještě dalších deset let počkat.

10.let od založení PP-SE je však i pro nás důvod k zamyšlení nad dosavadním vývojem, tedy pokud jsme toho vůbec schopní a to i když to bude vždy a tím spíš po deseti letech jen velice skromného vývoje vzájemné spolupráce a součinnosti, na základě omezeného množství informací.
Naše strana teď nevyvíjí žádnou činnost, která by se do zahraničí dala prezentovat, ani která by dokázala jakkoliv informace ze zahraničí využít. ZO je infrastrukturní orgán. Infrastruktura začne reálně fungovat teprve tehdy, až ji někdo jiný bude nutně potřebovat pro mnohem důležitější činnost.

Edit: Ale jestli si chceš mezinárodní výměnu informací vzít na starost sám, nebudeš to mít nijak zvlášť těžké i bez jazykových znalostí. Prakticky bude stačit, když jednou za měsíc ostatním Pirátským stranám rozešleš tuhle zprávu:
Ahoy Pirates! PP-CZ didn't do anything useful this month.
Tito uživatelé poděkovali autorovi next_ghost za příspěvky (celkem 5):
Frantisek.Kopriva, Vojtech.Pikal, Mikulas.Peksa, Alexandr.Mansurov, Ivan.Bartos

Chceš, aby organizace fungovala? Komunikuj!
Česká pirátská strana: Neškodná.

Petr.Bajgar

Sansom píše:Petre, precetl jsem si kazde slovo co jsi napsal v tomhle topicu a priznam se, ze ti vubec nerozumim.
Nikde nerikas JAK se ma co udelat, jen velmi obecne kritizujes vsechno co se stalo a ceho jsi byl soucasti. Muzes prosim opustit ty klisoidni fraze a prejit ke konkretnim vytkam a predstave fungujiciho modelu? (pokud tedy opet nereknes vice prace, vice sdileni informaci, vice spoluprace...to jsou prave ty klise).
Doposud jsem od tebe zaznamenal jen tendence apelovat na rozvoj piratske stranu jako subjektu a nikoliv jako myslenky a principy.
Když budu konkrétní tak mě budete kritizovat za obsáhlost, když se snažím být stručný tak mě napadáte za obecnost a frázovitost ;)

Problém vidím v tom, že předvším mladí kolegové ale i lidé bez životních a politických zkušeností vlastně ani nedokážou vidět v čem si můžeme být prospěšní a tím pádem se jejich činnost velice rychle redukuje na technokratické formalní operace. (Mohl bych jmenovat mnoho takových kteří jsou toho jasným příkladem)

Uvedu aspoň jeden příklad který mohl být modelovým konceptem:
Projekt podpory vzniku PP-SK z mého pohledu zahrnoval velice významnou část přijímání slováků usilujících o vznik PP-SK napřed do PP-CZ a to že za pomoci struktůry PP-CZ budou usilovat o propagaci a sběr podpisů potřebných pro možnost vzniku PP-SK a získávání politických a organizačních zkůšeností a spolupodílet se na kultivací naší PP-CZ.
next_ghost píše: Naše strana teď nevyvíjí žádnou činnost, která by se do zahraničí dala prezentovat, ani která by dokázala jakkoliv informace ze zahraničí využít. ZO je infrastrukturní orgán. Infrastruktura začne reálně fungovat teprve tehdy, až ji někdo jiný bude nutně potřebovat pro mnohem důležitější činnost.

Edit: Ale jestli si chceš mezinárodní výměnu informací vzít na starost sám, nebudeš to mít nijak zvlášť těžké i bez jazykových znalostí.

Myslím, že se NG plete a jsem přesvědčen, že naše strana v minulém roce uskutečnila, nebo se díky učasti svých členů podílela na několik významných akcích a událostech.
Ano chci a asi mi nezbyde i přes me omezené jazykové schopnosti se tomuto začít věnovat.
Mikulas.Peksa
Profese: fyzik v IT
Dal poděkování: 2740 poděkování
Dostal poděkování: 4633 poděkování

Příspěvek od Mikulas.Peksa »

Co chceš, Petře, od ZO slyšet? Každá Pirátská strana prochází v zásadě následujícími stádii

1. Malá skupina (1 až 5) pokoušející se vyrobit webovou prezentaci
2. Neregistrovaná skupina cca 5-20 aktivistů bez programu a financí, s aktivně běžící webovou prezentací a vnitřním sociálním životem na internetovém fóru.
3. Oficiálně registrovaná strana s - řekněme - 100 až 500 členy, programem a menšími financemi, řízená amatérsky, s několika volenými zastupiteli a polopravidelnými schůzemi po většině území své země.
4. Poloprofesionálně administrovaná strana s placenými tajemníky, grafiky, řádově tisícovkami platících členů, mnoha opozičními zastupiteli na různých úrovních, pravidelnými masovými schůzemi místních sdružení.
5. ????

V tuto chvíli je PP-CZ ve stádiu 3, podobně jako několik dalších Pirátských stran, jmenovitě PP-LU, PP-NO, PP-Cat, PP-AT, PP-IT....
Dále existuje řada stran (PP-PL, PP-BG, PP-UA, ...), které se nacházejí ve stádiu 2
Ano, existují strany - např. PP-SK, PP-LT, které se nacházejí ve stádiu 1. Ano, bylo by fajn PP-SK nakopnout do stádia 2. Ano, chci to řešit. Ano, omlouvám se, dneska jsem nastoupil do nové práce a až se trochu zfackuju a vyřeším stoh Pirátské byrokracie, co mi leží na stole, začnu uhánět lidi, aby to udělali. Kdybyste měli dojem, že mi to trvá moc dlouho, prosím, odvolejte mě. Jinak se omlouvám, ale obávám se, že ZO rozhodně není jediná instituce, která v prosinci a lednu zoufale řeší byrokracii. Pokud se toho projektu někdo (Petře?) chce chopit a řídit to, dejte mi vědět. Jazykové znalosti v tomto případě jistě nejsou problém.

Ale nic to nemění na tom, že jsme momentálně "na vrcholu vývoje". Dál, než jsme teď, se dostaly akorát PP-DE a možná PP-SE a vpodstatě ihned se začaly rozpadat. Takže není po kom se opičit. Nemůžu pozvat "bývalého Německého Pirátské kancléře", aby nám tady radil, jak "kultivovat koalice", prostě protože takový neexistuje.

Ostatně příznaky této krize se začínají objevovat i u nás (viz např. povyk kolem pražské "koalice"). Lze očekávat, že v některých krajích Piráti prorazí (průzkumy tomu nasvědčují). Pak se děj vůle boží a jiných neexistujících entit.

Obecně - přečti si Ricka. Je to bývalý předseda Pirátské strany, nemá v hlavě piliny a je ze hry, takže může být politicky nekorektní. Politicky nekorektní v tom smyslu, že říká věci, které Piráti nechtějí slyšet. Doufám, že to ghost přeloží.

Stádium 4 zatím žádná Pirátská strana ve zdraví nepřežila a nemůže ostatním radit, co s tím. Uvidíme, co se bude dít na Islandu po parlamentních volbách v roce 2017.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Mikulas.Peksa za příspěvky (celkem 6):
Petr.Bajgar, next_ghost, Frantisek.Kopriva, Ondrej.Profant, Alexandr.Mansurov, Vojtech.Pikal
Mám blog, jsem na Facebooku, Twitteru, Instagramu a Mastodonu.

Chcete se zapojit do evropské politiky? Náš konzultační tým na Mattermostu evropských Pirátů najdete zde!
Mikulas.Peksa
Profese: fyzik v IT
Dal poděkování: 2740 poděkování
Dostal poděkování: 4633 poděkování

Příspěvek od Mikulas.Peksa »

Jo, a když už se tu mlátí prázdná sláma, tak ještě jednu takovou "nepodstatnou drobnost". Je třeba řešit přípravu možných budoucích krajských představitelů.

Říkám to jakožto představitel ZO, který má "přenášet zkušenosti ze zahraničí", že PO a všichni kdo, se snaží dělat personální politiku (třeba Petr Bajgar) by měli zcela konkrétně se zabývat lidmi, kteří mají šanci být zvoleni. Zastupitelský klub musí fungovat jako tým, musí umět komunikovat svou politiku dovnitř strany i voličům, vyjednávat s ostatními stranami, nepohádat se atp.

Bude-li zájem, dejte do podatelny ZO žádost, mám v hlavě nějaké Berlínské Piráty, které by stálo za to pozvat na nějaký Piratecon. Jistě by bylo zajímavé slyšet, jak to vypadá, když vůči sobě Piráti začnou intrikovat, podrážet se a nedokážou se zorganizovat. Ony ty sliby o "demokratizaci" politiky byly epické, ale pak to skončilo tím, že z 2000 oprávněných voličů LVB jich přímo-demokraticky hlasovalo asi 30...
Tito uživatelé poděkovali autorovi Mikulas.Peksa za příspěvky (celkem 4):
Frantisek.Kopriva, Alexandr.Mansurov, Vojtech.Pikal, Jan.Lipavsky
Mám blog, jsem na Facebooku, Twitteru, Instagramu a Mastodonu.

Chcete se zapojit do evropské politiky? Náš konzultační tým na Mattermostu evropských Pirátů najdete zde!
Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“