čpu po dvou letech

Pirátská strana podporuje liberální autorské právo a odstranění výsadního postavení OSA.

Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT

Pravidla fóra
  • V tomto fóru odpovídají členové a příznivci Pirátů na vaše dotazy k platnému autorskému zákonu a také k naší politice v oblasti kopírování.

• Před položením dotazu zkuste najít odpověď v seznamu Často kladených otázek

navstevnik
Návštěvník – nepatří k Pirátům

čpu po dvou letech

Příspěvek od navstevnik »

dobrý den,

chci se zeptat, zda má někdo podobnou zkušenost. V květnu 2014 jsem dostal roční podmínku za porušení autorských práv, škoda od čpu cca 800 000 kč. škodu k úhradě mi soud nedal, řekl, že pokud ji chce čpu uplatnovat, musí k civilnímu soudu. Pak už se neozvali a ted měsíc před koncem dvouleté lhůty po rozsudku, kdy ještě mohou škodu uplatnit se ozvali. At zaplatím a bla bal bla. Má někdo zkušenost? Má cenu na ně reagovat?

Děkuji.
next_ghost
Profese: programátor
Dal poděkování: 465 poděkování
Dostal poděkování: 1741 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: čpu po dvou letech

Příspěvek od next_ghost »

Nejsem právník a neznám podrobnosti případu, takže nebudu radit. Ale ČPU podala žalobu i na Pirátskou stranu kvůli webu sledujuserialy.cz (konečně) a brzy snad bude soud. Máme k té kauze vlákno se zajímavými odkazy, které by se mohly hodit i Vašemu právníkovi, hlavně precedenty Soudního dvora EU. Pokud šlo o provoz webu výhradně s odkazy nebo embedy (jako sledujuserialy.cz), možná by šlo i požádat o obnovu procesu a dosáhnout vyškrtnutí původního trestu z rejstříku. Soudní dvůr EU totiž opakovaně rozhodl, že odkazy a embedy dat z jiných serverů nejsou porušením kopírovacího monopolu, bez ohledu na cíl odkazu/embedu.

Chceš, aby organizace fungovala? Komunikuj!
Česká pirátská strana: Neškodná.

Lukas.Blazej
Vedoucí resortního týmu
Dal poděkování: 230 poděkování
Dostal poděkování: 338 poděkování

Příspěvek od Lukas.Blazej »

next_ghost píše:Nejsem právník a neznám podrobnosti případu, takže nebudu radit. Ale ČPU podala žalobu i na Pirátskou stranu kvůli webu sledujuserialy.cz (konečně) a brzy snad bude soud. Máme k té kauze vlákno se zajímavými odkazy, které by se mohly hodit i Vašemu právníkovi, hlavně precedenty Soudního dvora EU. Pokud šlo o provoz webu výhradně s odkazy nebo embedy (jako sledujuserialy.cz), možná by šlo i požádat o obnovu procesu a dosáhnout vyškrtnutí původního trestu z rejstříku. Soudní dvůr EU totiž opakovaně rozhodl, že odkazy a embedy dat z jiných serverů nejsou porušením kopírovacího monopolu, bez ohledu na cíl odkazu/embedu.
Ne, ČPU žádnou žalobu na Českou pirátskou stranu nepodala. Ve skutečnosti ČPU nikdy v České republice žádnou žalobu nepodala. Tudíž ve vašem případě by to bylo poprvé. Pro další radu by bylo třeba znát okolnosti případu a přesný text toho, co ČPU poslala.
Tel. 778702712
navstevnik

Příspěvek od navstevnik »

u mě šlo o nahrávání filmů na weby (ulozto apod.), kde čpu vypočítala škodu 800 000 kč za ušlý zisk. šlo o cca 20-25 filmů. Trestní soud (Krajský) mne uznal vinným, a uložil trest roční podmínku (ta skončila vloni v květnu), ale neuložil povinnost uhradit vyčíslenou škodu (způsob vyčíslení Trestní soud nepřesvědčil) a odkázal čpu v případě vymáhání do civilního soudu.

čpu ted poslala, že na základě rozsudku z roku 2014, kde jsem byl uznán vinným, že požadují uhradit vzniklou škodu, nebo se jim mám ozvat na splátky nebo dokonce se částka může být snížena, když se vůbec ozvu, jinak, že poškozené strany (bonton apod) budou vyžadovat plnou náhradu u soudu...
Martin.Kucera
Člen KS Moravskoslezský kraj
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 561 poděkování
Dostal poděkování: 12523 poděkování

Příspěvek od Martin.Kucera »

navstevnik píše:způsob vyčíslení Trestní soud nepřesvědčil
Pokud se soud v tomto smyslu vyjádřil v rozsudku, odpověděl bych ČPU, že nesouhlasíte s jejich způsobem vyčíslení škody a doplnil to citací onoho vyjádření soudu.

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Navstevnik

Příspěvek od Navstevnik »

A přímo poškození, bonton film apod se takto u civilního soudili s lidmi, kteří za upload dostalijen ppodmínky?
Lukas.Blazej
Vedoucí resortního týmu

Navstevnik píše:A přímo poškození, bonton film apod se takto u civilního soudili s lidmi, kteří za upload dostalijen ppodmínky?
Bontonfilm byl u soudu jednou, a to kvůli (ne)dodání videokazet. O podrobnější rešerši „apod“ nevím.

Pro výpočet škody bych připomněl usnesení Nejvyššího soudu ze dne 8. 10. 2014, č. j. 5 Tdo 171/2014-56:
Pokud byl trestný čin porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi podle § 270 tr. zákoníku spáchán neoprávněným zpřístupněním rozmnoženiny chráněného autorského díla prostřednictvím veřejně přístupné počítačové sítě (Internetu), a to např. jejím umístěním do datového úložiště, škoda tím způsobená nositelům autorských a souvisejících práv k takovému dílu má formu ušlého zisku. Stanovení jeho výše se bude odvíjet od toho, jakou částku by získali nositelé těchto práv, kdyby sami legálně zpřístupnili srovnatelným způsobem a ve stejném rozsahu rozmnoženiny téhož díla v téže době. Výši ušlého zisku nelze odvozovat od obvyklé ceny legálně prodávaného hmotného nosiče (např. DVD nebo CD) s rozmnoženinou takového díla v běžné obchodní síti.
Tel. 778702712
Terka

Příspěvek od Terka »

Ahoj,

20. Listopadu 2014 tu zakládal přítel (uzivatel magnet) také téma.. Jedná se o ten samý problém - nahrávání filmů na ulozto. Dostala jsem na rok podminku a soud mi přikázal zaplatit něco málo přes 7k. Podmínka v pohodě , 7 tisíc také zaplaceno. Po té mi čpu posolala dopis ať do 15 dní uhradím 470 000 kc. Vyměnili jsme si nějaké emaily, nabizeli mi snížení částky (hlavně když to uhradim hned, tak ani ne na 70 tisíc) Když jsem mluvila s právníkem doporučil mi je ignorovat a hlídat si maximálně soud, jestli to nějak řeší nebo ne. S tim, ze by mi mohl takhle napsat každý, at zaplatím tolik a tolik.
No a dnes ráno ve schránce dopis :) Opět chtějí uhradit 470 000,- plus dodatek ze jsou zmocneni k uzavření dohody o výrazném snížení. Do 3 dnů je mám kontaktovat, jinak to budou vyžadovat soudní cestou včetně náhrady nákladů soudního řízení a právního zastoupení.

A teď co s tím :/
Navstevnik

Příspěvek od Navstevnik »

U nás to samé, že jsou zmocnění k dohodě o snížení. Je to skutečně tak, že jsou zmocněnci poškozenych stran?
Lukas.Blazej
Vedoucí resortního týmu

Navstevnik píše:U nás to samé, že jsou zmocnění k dohodě o snížení. Je to skutečně tak, že jsou zmocněnci poškozenych stran?
Požadujte doložení. My jsme ho nikdy nedostali.
Tel. 778702712
Odpovědět

Zpět na „Kopírování“