Češi v zahraničí a volby 2021

Zahraniční odbor komunikuje s dalšími členy mezinárodního Pirátského hnutí, zejména přináší v zahraničí osvědčené nápady do strany, vypracovává společný postup při projednávání mezinárodních problémů.

Moderátor: Zahraniční

David.Wagner
Profese: vykonavatel vůle
Dal poděkování: 344 poděkování
Dostal poděkování: 3845 poděkování

Češi v zahraničí a volby 2021

Příspěvek od David.Wagner »

Ahoj,

Blíží se parlamentní volby, ve kterých je skvělá příležitost oslovit Čechy žijící v zahraničí a získat tím pro stranu jak nějakou to hlasovou podporu (letos směřující do Ústeckého kraje kde kandidátku povede předseda) a k tomu třeba nějaké nové členy pro to slavné KS zahraničí!
V dnešním newsletter půjde výzva se zapojit, první schůzku si dáme 22.2. v 19:00 na https://jitsi.pirati.cz/zahranicnidobro.

Probereme:

a) očekávání a cíle
b) právní základ a návody
c) promo
d) rozdělení práce
e) zdroje
f) různé

Vítání jsou všichni, velmi ocením dobrovolníka na zápis. Budu se velmi těšit!
Tito uživatelé poděkovali autorovi David.Wagner za příspěvky (celkem 3):
anon130, Frantisek.Kopriva, Jan.Zavadil

Podporuji myšlenky.

Jan.Mares
Profese: Spisovatel slevových letáků
Dal poděkování: 147 poděkování
Dostal poděkování: 1038 poděkování

Re: Češi v zahraničí a volby 2021

Příspěvek od Jan.Mares »

Měli jsme teď s Davidem menší flejmík v jedné tajné skupině. Vyplynula z toho pro mě potřeba nadhodit pár věcí ideálně před schůzkou, ať to pak neřešíme zbytečně dlouho na místě:

1)Bylo by dobré mít jasno,co jsou ti "Češi v zahraničí". Je to hodně široký pojem a asi si pod tím každý představuje něco jiného.
Pro nerdy - OFFTOPICNa MUNI jsem našel sylabus předmětu "Češi v zahraničí" a kupodivu jsou studijní materiály k předmětu volně dostupné bez loginu. To kdyby se v tom chtěl někdo hodně vrtat
https://is.muni.cz/predmet/phil/podzim2019/ETBB116

Člověk hodně slyší o Češích ve Vídni nebo v USA. Ale ve Vídni třeba v prezidentských volbách OFFTOPIC(pro jiné volby jsem nenašel datadata) volilo nějakých 500 lidí, v New Yorku méně než 100. Každý hlas je určitě důležitý, ale tohle asi není úplně množina lidí, na které má smysl cílit spešl kampaň, prostředky a člověkohodiny.

Podle mýho skromnýho úsudku je mnohem mnohem větší skupina lidí, kteří v zahraničí tráví většinu života, ale do Čech se občas vracejí, mají tu třeba i druhé bydliště. Často pak volí normálně u nás doma, protože dejme tomu z Drážďan je to blíž do ČR, než na velvyslanectví v Berlíně; nebo to člověk pojme jako výlet domů na víkend.
Bohužel je tahle skupina silně difuzní a bude obtížné ji zacílit. Koneckonců k ní ani neexistují nějaké přesnější statistiky a mám docela pochyby, jestli má ZaMini o jejich počtech přehled.

2) Problém hranic - současný nešťastný režim na hranicích je pro většinu těchto Čechů problém č.1. Těžko říct, jak dlouho bude trvat, ale nerad bych se vezl už na nevímkolikáté vlně optimizmu, že v řijnu už virus nebude. Určitě tyto lidi bude zajímat, co a jak v současné situaci děláme, a jak se k tomu stavíme. Nevidím v tomhle ale zatím stranický konsenzus, ten se musí někde dotvořit.

3)STAN. Jsme se STANem v koalici a volební kampaň bude MO koordinovat s nimi. Ve volbách 2017 byli Piráti u Čechů v zahraničí (těch co volí na konzulátech) druhou nejpopulárnější stranou s 19%, za dominující TOPkou (26%). Ani STAN ale nedopadl špatně a byl mezi touto skupinou oproti průměru nadreprezentován.
Docela bych vsadil na to, že STAN by mohl být hodně efektivní v odtahování těch voličů TOPky.
Nebylo by od věci do našich úvah zahrnout možnost, že na nějaké segmenty zahraničníků se zacílí spíše STAN a na nějaké spíš my. Koneckonců třeba na pendlery STAN cíli mnohem silněji a efektivněji, než my a našemu společnému výsledku to jen prospěje.

*Sám jsem nedávno byl zahrnut do týmu kolem přeshraničního sdružení "Sobot pro Sousedství". Nehodlám tam dělat stranickou agitku, ale o informace, který tam získám se tu určitě podělím.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Mares za příspěvky (celkem 4):
Lukas.Dolezal, Vit.Fux, Jan.Zavadil, V__
Lucie.Seguin
Člen KS Praha
Dal poděkování: 329 poděkování
Dostal poděkování: 85 poděkování

Příspěvek od Lucie.Seguin »

hodně by vyřešila možnost distanční volby - online nebo aspoň korespondenční.
12 let jsem žila v Chartres a v Česku nevolila, jelikož při nutnosti jet do Paris na ambasádu jsem na to neměla kapacity a zdroje.
Podobné to je pro ostatní zahraniční Čechy žijící mimo města se zastupitelstvím. A třeba i pro mimopražské Francouze žijící v Česku - mám dvojí národnost a aktuálně řešíme podobné otázky s francouzskými kolegy, se kterými sestavujeme kandidátku ke konzulárním volbám na fr. ambasádu.
Češi v zahraničí mohou být široký pojem, ale problematika zas tak široká není. De facto vše se točí kolem distanční volby. Zvlášť teď v kovidové době.
Např. v minulých prezidentských volbách jsem obě kola volila na ambasádě v Paris, zatímco fr. prezidentské volby 2017 zase na ambasádě v Praze - sama nevím, kam byste mě započítali a je to celkem jedno. Důležité je maximálně usnadnit voličům možnost volit.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Lucie.Seguin za příspěvky (celkem 3):
David.Wagner, Lukas.Dolezal, Jan.Zavadil
marek_d
Příznivec Pirátů – Praha
Profese: Ekonom, IT
Dostal poděkování: 3 poděkování

Příspěvek od marek_d »

Aktivně jsem řešil v roce 2017 pro Piráty v USA, kde jsme v té době žili. Připojím se a předám zkušenost.
Tito uživatelé poděkovali autorovi marek_d za příspěvky (celkem 3):
David.Wagner, Jan.Zavadil, Tereza.Hubackova
Otakar.Cejnar
Člen KS Praha
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 1 poděkování

Příspěvek od Otakar.Cejnar »

Ahoj,

po dnešní schůzce jen potvrzuji svoje zapojení do skupiny.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Otakar.Cejnar za příspěvek:
David.Wagner
Ota Cejnar
David.Wagner

Zápis a co je třeba (místy hodně dopisuju po paměti, opravy přijímám:)

Cíl:

vytvořit minimální životný produkt (jednoduchá informační stránka pro voliče v zahraničí), zvážit jestli něco víc po sběru dat a podle hlavní kampaně

Úkoly do neděle 28.2.
- Michal připravuje základní podklady
- hlubší analýza a čísla k počtům Čechů v zahraničí a jejich volebním zvyklostem - Marek D.
- definování cílových skupin na sociálních sítích - Filip
- kdo má zájem se podílet navíc, přihlásí se ve vlákně. V neděli 28.2. večer David rozešle materiály k připomínkování.

Upřesnění:
- neřešíme program, maximálně s větším důrazem propagovat body které jsou podstatné pro Čechy v zahraničí (distanční volba), až na základě rozborů případně zkusit vybrat konkrétní témata k propagaci
- teoretická cílová skupina jsou nejen "tradiční voliči" v zahraničí, ale i Češi, kteří jsou ze situace již frustrovaní, dlouhodobě nemají kontakt a tak dále
Tito uživatelé poděkovali autorovi David.Wagner za příspěvek:
V__

Podporuji myšlenky.

Zdenek.Lajbner
Člen KS Středočeský kraj
Profese: vědecký pracovník
Dal poděkování: 45 poděkování
Dostal poděkování: 112 poděkování

Příspěvek od Zdenek.Lajbner »

Ahoj, mam zajem se podilet. Vzhledem k casovemu posunu je pro me obtizne se ucastnit podobnych schuzek v realnem case. Nicmene, rad pomohu s pripravou materialu. Prestoze dlouhodobe ziju prevazne v zahranici (momentalne v Japonsku), v CR mam trvale bydliste a v predchozich volbach jsem kandidoval. Nejake relevantni zkusenosti a postrehy mohu tedy nabidnout. Napr. k nejblizsi volebni mistnosti jsem to mel donedavna zhruba 2000km a cestou do volebni mistnosti r.2017 jsem musel proletet tajfunem, ktery me pak pri navratu odrizl na dva dny na letisti. Jsem rovnez clenem japonske piratske strany.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Zdenek.Lajbner za příspěvky (celkem 7):
David.Wagner, Dalibor.Zahora, Matous.Adamu, Eva.Novakova, Vit.Fux, Jan.Zavadil, V__
„Pokud jsi neutrální, když se děje nespravedlnost, zvolil jsi stranu utlačovatele.“ Desmond Tutu
David.Wagner

Ahoj,

v tuhle chvíli čekáme na podklady od Michala, Filip a Marek poslali. Dal ybch tomu ještě v klidu den, zítra rozešlu k připomínkám už rovnou lehce okomentované. Další schůzku bych pak navrhoval 9.3. v 18:00.
Vojtech.Pikal

Podporuji myšlenky.

David.Wagner

Zájemci o práci mají mail, kdo ho nemá a chce mít ať se přihlásí:)

V přiloženém dokumentu (kde můžete všichni navrhovat změny) najdete všechny potřebné informace a z nich vyplývající plán jak dál. Ocením jistě další nápady a konkrétní přísliby co kdo poskytne, brzy bych měl také dostat informace ze štábu. Radši vytahuji na vrch, že deadline je 15.3., pak už půjdeme v týdenních cyklech práce a budeme vyrábět konkrétní materiály a bude to super:)
Schůzku k probrání návrhů a rozdělení práce si dáme 16.3. v 19:00 na https://jitsi.pirati.cz/volicivzahranici. Budu se těšit, díky!
Vojtech.Pikal

Podporuji myšlenky.

David.Wagner

Výsledky včerejší schůzky velmi ve zkratce:

a) minimální nutná věc je web s reálnými hodnotnými informace (připraví Michal + Ota draft)
b) Filip s Markem připraví základní analýzu influencerů a možností aktivního zapojování lidí v zahraničí plus lákacího příspěvku
c) distanční volby všichni rozumíme, že chceme a je priorita, David ještě probere s Vojtou jednou
d) další schůzka proběhne 23.3. v 18:00, probereme krátce informace ze štábu a úkoly.

Díky za plodnou schůzku a budu se těšit na https://jitsi.pirati.cz/volicivzahranici.
Tito uživatelé poděkovali autorovi David.Wagner za příspěvky (celkem 4):
Dalibor.Zahora, anon130, Vojtech.Pikal, Frantisek.Kopriva

Podporuji myšlenky.

Odpovědět

Zpět na „Zahraniční odbor“