Jsem laik v oblasti digitalizace čehokoliv. Umím pouze pracovat jako uživatel s různými platformami. Nic víc-nic míň. Pane na nebi, zaveďte kdo můžete, digitalizaci všeho co jde, i když to bude mít (co nemá?) jako všechno nové spoustu chyb, které se musí v čase vychytat a opravit. Digitalizace celé státní správy na jednotném principu (princip “každé ministerstvo svůj program nekomunikující s ostatními ministerstvy” je deb*lita non plus ultra) už měla být dávno! Nenechte se, ministře Bartoši, odradit kritikou. Je-li smysluplná, využijte ji k opravám. Je-li výmluvou, nazvěte to naplno. Nebo budeme pořád s každou hloupostí běhat po úřadech a stavět tempem, které by se zdálo pomalé i Petru Parléři.
Systém všechno na papíře, 60 razítek a svévole těch, co mohou rozhodovat, je první polovina 20. století v SSSR.
Digitalizace stavebního řízení
Moderátor: Komise předsedajících
Toto je veřejné fórum, které neprezentuje oficiální stanoviska
Diskutujte slušně a respektujte Pravidla internetového fóra
-
- Návštěvník – nepatří k Pirátům
- Profese: Lékař a učitel
- Dal poděkování: 64 poděkování
- Dostal poděkování: 33 poděkování
Digitalizace stavebního řízení
- Tito uživatelé poděkovali autorovi nepokojx za příspěvky (celkem 5):
- Jiri.Rezek, Lukas.Novy, Vojtech.Sazel, Marek.Krejpsky, Libor.Adamek
-
- Dal poděkování: 138 poděkování
- Dostal poděkování: 244 poděkování
Re: Digitalizace stavebního řízení
nepokojx píše: ↑03 srp 2024, 05:48Jsem laik v oblasti digitalizace čehokoliv. Umím pouze pracovat jako uživatel s různými platformami. Nic víc-nic míň. Pane na nebi, zaveďte kdo můžete, digitalizaci všeho co jde, i když to bude mít (co nemá?) jako všechno nové spoustu chyb, které se musí v čase vychytat a opravit. Digitalizace celé státní správy na jednotném principu (princip “každé ministerstvo svůj program nekomunikující s ostatními ministerstvy” je deb*lita non plus ultra) už měla být dávno! Nenechte se, ministře Bartoši, odradit kritikou. Je-li smysluplná, využijte ji k opravám. Je-li výmluvou, nazvěte to naplno. Nebo budeme pořád s každou hloupostí běhat po úřadech a stavět tempem, které by se zdálo pomalé i Petru Parléři.
Systém všechno na papíře, 60 razítek a svévole těch, co mohou rozhodovat, je první polovina 20. století v SSSR.
Proboha, jen to ne! Tento aktivistický přístup založený na bezbřehé naivitě a neznalosti fungování veřejné zprávy vede k tak tragickým koncům, jako zpackaný informační systém pro stavební řízení. A neskutečně ty projekty prodraží. Zavézt ve veřejné správě jakýkoli informační systém je mnohem složitější proces, než naprogramovat pro bratrance webové stránky.
Důvody, proč tomu tak je, by byly na dlouhé vysvětlování - rychlejší bude, když se podíváte na britský seriál Jistě, pane ministře, díl první: "Čelem k voličům". Tam je to krásně shrnuté a ještě se u toho člověk pobaví.
Jít do vlády bez dostatečných zkušeností s fungováním veřejné správy byla blbost, která se Pirátům krutě vymstila a ještě vymstí.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi eladar za příspěvky (celkem 3):
- Lukas.Novy, ritch, anon123
-
- Dal poděkování: 16 poděkování
- Dostal poděkování: 21 poděkování
eladar píše: ↑03 srp 2024, 10:41Proboha, jen to ne! Tento aktivistický přístup založený na bezbřehé naivitě a neznalosti fungování veřejné zprávy vede k tak tragickým koncům, jako zpackaný informační systém pro stavební řízení. A neskutečně ty projekty prodraží. Zavézt ve veřejné správě jakýkoli informační systém je mnohem složitější proces, než naprogramovat pro bratrance webové stránky.
Důvody, proč tomu tak je, by byly na dlouhé vysvětlování - rychlejší bude, když se podíváte na britský seriál Jistě, pane ministře, díl první: "Čelem k voličům". Tam je to krásně shrnuté a ještě se u toho člověk pobaví.
Jít do vlády bez dostatečných zkušeností s fungováním veřejné správy byla blbost, která se Pirátům krutě vymstila a ještě vymstí.
Přesně tak... Systém stavebního řízení je neotestovaný a vůbec není hotový - proto ten překotnej vývoj, když se zjistilo že to nejede a nepojede... tohle žádná automatizace není, lidi přepisují data, spousta systémů není napojená, nikdo neví co dělat, proškoluje se při nasazení (to je jako jet závod a v průběhu opravovat auto, co nejede) - tohle je rozhodně na odvolání - manažerské selhání, nedostatečné posouzení že projekt není připraven na spuštění, a tohle hromada lidí věděla, bohužel jen pan Bartoš asi ne...
místo aby řešil jak to důkladně uživatelsky otestovat, s někým kdo to opravdu používá, tak úředníkům připravil dáreček a ti teď opravdu musí makat, a to se žádnému úředníkovi nechce... to se stejně ani do konce roku neopraví, tam je ještě minimálně rok vývoje... očividně se to nasadilo jen proto, aby za to Babiš nemohl slíznout smetanu. Ale místo úspěchu, si jen naštvat úředníky a všechny co něco staví, navíc ještě před volbami, to chce opravdu fištróna
- Jan.Prokop
- Člen KS Středočeský kraj
- Profese: ITak
- Dal poděkování: 690 poděkování
- Dostal poděkování: 1455 poděkování
ritch píše: ↑15 srp 2024, 01:29místo aby řešil jak to důkladně uživatelsky otestovat, s někým kdo to opravdu používá, tak úředníkům připravil dáreček a ti teď opravdu musí makat, a to se žádnému úředníkovi nechce... to se stejně ani do konce roku neopraví, tam je ještě minimálně rok vývoje... očividně se to nasadilo jen proto, aby za to Babiš nemohl slíznout smetanu. Ale místo úspěchu, si jen naštvat úředníky a všechny co něco staví, navíc ještě před volbami, to chce opravdu fištróna
Ono otestovat by to museli opět ti úředníci o kterých píšeš, že se jim nechce makat a to dá práci a jaksi MMR nemá žádnou páku, jak je k tomu motivovat, nebo přinutit
-
- Dal poděkování: 296 poděkování
- Dostal poděkování: 157 poděkování
Mno, ti úředníci, kterým se, dle výše uvedeného nechce makat ( vždy mě fascinovali lidé, kteří mají úředníky za nemakačenka), prováděli praktickou ukázku před senátním výborem:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/doma ... str-257719
A nad praktické ukázky není Pan Bartoš mění rétoriku, což je dobře a je to vlastně jediná možnost. A nikoli opozice, ale "přátelé" z koalice drží ministra MMR za koule, se zvláštně sebe uspokojivým výrazem, že konečně mají na koho svalit ten marast, který zde panuje.
-
pavlinahamplova píše: ↑15 srp 2024, 10:04Mno, ti úředníci, kterým se, dle výše uvedeného nechce makat ( vždy mě fascinovali lidé, kteří mají úředníky za nemakačenka), prováděli praktickou ukázku před senátním výborem:
A nad praktické ukázky není
Pan Bartoš mění rétoriku, což je dobře a je to vlastně jediná možnost. A nikoli opozice, ale "přátelé" z koalice drží ministra MMR za koule, se zvláštně sebe uspokojivým výrazem, že konečně mají na koho svalit ten marast, který zde panuje.
abych to uvedl na pravou míru - je makání ve statní správě a makání v soukromé sféře a to jsou dvě odlišné věci, pokud máte někdo známé úředníky, zajděte si na kafe a zjistíte jaká je tam pohoda a klídek, to se se soukromou sférou srovnat nedá... tím neříkám že úředníci nepracují, jen mají vlastní tempo, a nejsou motivování podávat vyšší výkon, lépe řečeno nikdo to neocení... nicméně tohle není a nemělo být předmětem debaty
pokud jim vyměníte systém a stejná věc jim trvá několinásobně déle, musí více pracovat - to nejde okecat... rozumějte, správná digitalizace a automatizace procesů vede k tomu, že to trvá kratší dobu, o všech věcech víte více dopředu a máte více informací k posouzení a v konečném důsledku potřebujete méně lidí - tak to bylo na všech projektech kde jsem pracoval...
-
- Dal poděkování: 138 poděkování
- Dostal poděkování: 244 poděkování
ritch píše: ↑15 srp 2024, 11:20... pokud jim vyměníte systém a stejná věc jim trvá několinásobně déle, musí více pracovat - to nejde okecat... rozumějte, správná digitalizace a automatizace procesů vede k tomu, že to trvá kratší dobu, o všech věcech víte více dopředu a máte více informací k posouzení a v konečném důsledku potřebujete méně lidí - tak to bylo na všech projektech kde jsem pracoval...
Problém není na straně úředníků. Problém je na straně totálně zpackaného projektu. Od nepoužitelné analýzy, přes vývoj skoro na koleně, přes chybějící fázi testování až po totálně nezvládnutou fázi goLive. Tento projekt vejde do dějin jako odstrašující příklad, jak se to nemá dělat.
Zadavatel, který netuší, jak funguje veřejná správa. Dodavatel, který nemá s podobným projektem zkušenosti a neví, co to obnáší. Nesmyslně podstřelená cena. To nemohlo dopadnout dobře - a neházejte vinu na úředníky.
Nejlepším řešením by bylo celý projekt odpískat a začít znovu, jinak a s týmem, který ví, co dělá. Toto je silně regulované prostředí veřejné správy, ne aplikace pro soukromou firmu, která se dá "agilně" dodělávat z pochodu.
Svého času jsem Ivana upozorňoval na to, že se řítí do zdi, nicméně odpověděl v tom smyslu, že tomu nerozumím a on je předseda a ministr. Nevím, jestli mám mít radost z toho, jak často mohu opakovat: "Já jsem to říkal".
-
- Dal poděkování: 296 poděkování
- Dostal poděkování: 157 poděkování
ritch píše: ↑15 srp 2024, 11:20pavlinahamplova píše: ↑15 srp 2024, 10:04Mno, ti úředníci, kterým se, dle výše uvedeného nechce makat ( vždy mě fascinovali lidé, kteří mají úředníky za nemakačenka), prováděli praktickou ukázku před senátním výborem:
Pan Bartoš mění rétoriku, což je dobře a je to vlastně jediná možnost. A nikoli opozice, ale "přátelé" z koalice drží ministra MMR za koule, se zvláštně sebe uspokojivým výrazem, že konečně mají na koho svalit ten marast, který zde panuje.
abych to uvedl na pravou míru - je makání ve statní správě a makání v soukromé sféře a to jsou dvě odlišné věci, pokud máte někdo známé úředníky, zajděte si na kafe a zjistíte jaká je tam pohoda a klídek, to se se soukromou sférou srovnat nedá... tím neříkám že úředníci nepracují, jen mají vlastní tempo, a nejsou motivování podávat vyšší výkon, lépe řečeno nikdo to neocení... nicméně tohle není a nemělo být předmětem debaty
pokud jim vyměníte systém a stejná věc jim trvá několinásobně déle, musí více pracovat - to nejde okecat... rozumějte, správná digitalizace a automatizace procesů vede k tomu, že to trvá kratší dobu, o všech věcech víte více dopředu a máte více informací k posouzení a v konečném důsledku potřebujete méně lidí - tak to bylo na všech projektech kde jsem pracoval...
Ne, nejsou to odlišné věci. Úrednik musí zpracovávat různá data v mezích zákona, s HW a v SW, ktery má k dispozici. Zde není prostor pro kreativitu. Dá se říci, že kreativita je v těchto případech sprosté slovo. Jsem finanční a datový analytik a musím se pohybovat v mantinelech treba datových zakonů. IFRS, CAS, local. Pokud nemám k dispozici HW a SW ve kterých musím pracovat, jelikož mi to přikazují procesy, zákony, mám smůlu. Hloupá nefunkčnost při zadávání např, čísla parcely, kdy mě SW nepustí dál a zaroveň musím čelit rozčilenému stavebníkovi, nesplnění deadline atd, je cesta k tomu, hodit monitor do ksichtu nejbližšímu stěžovateli, který se momentálně nachází v blízkosti.
Úrednikum tím, že jim nedáváme prostor pro jiné řešení, než nalajnovanym, zákonným postupem, s možností využívání striktně daných prostředků v podobě HW a SW bereme prostor pro kreativitu, třeba v podobě papíru a razítka, kdy by se mohlo mnohé vyřešit. Z toho důvodu je nemůžeme dehonestovat. Musíme jim vytvořit podmínky.
-
eladar píše: ↑15 srp 2024, 11:45ritch píše: ↑15 srp 2024, 11:20... pokud jim vyměníte systém a stejná věc jim trvá několinásobně déle, musí více pracovat - to nejde okecat... rozumějte, správná digitalizace a automatizace procesů vede k tomu, že to trvá kratší dobu, o všech věcech víte více dopředu a máte více informací k posouzení a v konečném důsledku potřebujete méně lidí - tak to bylo na všech projektech kde jsem pracoval...
Problém není na straně úředníků. Problém je na straně totálně zpackaného projektu. Od nepoužitelné analýzy, přes vývoj skoro na koleně, přes chybějící fázi testování až po totálně nezvládnutou fázi goLive. Tento projekt vejde do dějin jako odstrašující příklad, jak se to nemá dělat.
Zadavatel, který netuší, jak funguje veřejná správa. Dodavatel, který nemá s podobným projektem zkušenosti a neví, co to obnáší. Nesmyslně podstřelená cena. To nemohlo dopadnout dobře - a neházejte vinu na úředníky.
Nejlepším řešením by bylo celý projekt odpískat a začít znovu, jinak a s týmem, který ví, co dělá. Toto je silně regulované prostředí veřejné správy, ne aplikace pro soukromou firmu, která se dá "agilně" dodělávat z pochodu.
Svého času jsem Ivana upozorňoval na to, že se řítí do zdi, nicméně odpověděl v tom smyslu, že tomu nerozumím a on je předseda a ministr. Nevím, jestli mám mít radost z toho, jak často mohu opakovat: "Já jsem to říkal".
já s vámi naprosto souhlasím, nejsme ve při... to že úředníci mají více práce je jen důsledek zpackaného projektu... ani v soukromé sféře není rozumné uvést v život nehotový projekt, a ano státní správa má jiná specifika a o to více je nutné to hodně debatovat, sepisovat a v neposlední řadě testovat... Důsledkem toho je, že projekty se strašně táhnou, a proto je to nakonec tak drahé...
to jste mu říkal správně - mistr světa teď za to bude muset bohužel politicky zaplatit...
-
pavlinahamplova píše: ↑15 srp 2024, 11:49ritch píše: ↑15 srp 2024, 11:20pavlinahamplova píše: ↑15 srp 2024, 10:04Mno, ti úředníci, kterým se, dle výše uvedeného nechce makat ( vždy mě fascinovali lidé, kteří mají úředníky za nemakačenka), prováděli praktickou ukázku před senátním výborem:
Ne, nejsou to odlišné věci. Úrednik musí zpracovávat různá data v mezích zákona, s HW a v SW, ktery má k dispozici. Zde není prostor pro kreativitu. Dá se říci, že kreativita je v těchto případech sprosté slovo. Jsem finanční a datový analytik a musím se pohybovat v mantinelech treba datových zakonů. IFRS, CAS, local. Pokud nemám k dispozici HW a SW ve kterých musím pracovat, jelikož mi to přikazují procesy, zákony, mám smůlu. Hloupá nefunkčnost při zadávání např, čísla parcely, kdy mě SW nepustí dál a zaroveň musím čelit rozčilenému stavebníkovi, nesplnění deadline atd, je cesta k tomu, hodit monitor do ksichtu nejbližšímu stěžovateli, který se momentálně nachází v blízkosti.
Úrednikum tím, že jim nedáváme prostor pro jiné řešení, než nalajnovanym, zákonným postupem, s možností využívání striktně daných prostředků v podobě HW a SW bereme prostor pro kreativitu, třeba v podobě papíru a razítka, kdy by se mohlo mnohé vyřešit. Z toho důvodu je nemůžeme dehonestovat. Musíme jim vytvořit podmínky.
opět i s vámi souhlasím, nicméně prostor proto, aby úředník pracoval rychleji (ne kreativněji) je hodně velký, a je na jejich manažerech, aby je k vyšším výkonům motivovali a taky jim zajišťovali prostředky, které jim umožní těchto výkonů dosahovat, proto tam taky jsou...
pokud jim budou ministři ztěžovat práci, důsledkem bude, že musejí více zabrat, s tím že produktivita ještě klesne...